1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mitkko

Posts by mitkko

• IGH (Institut IGH d.d.)

• mitkko
    • February 21, 2020 at 9:00 AM
    Quote from trial
    Quote from Neo

Izašle su loše vijesti, prema kojima je IGH dužan nekih 75milja kuna koje ne može vratiti.

Postoji šansa da vjerovnici krenu oduzimati imovinu.

U svakom slučaju iz tog razloga dotična prodaje, očito je znala vijesti prije nas.

Očekujem pad do 70-75kn.

Očito nisi s potrebnom pažnjom i koncentracijom pročitao Izvješće.

Istina ide ovako nekako.

Kak piše u ovom zadnjem Izvješću, od famozne desete rate prema nefinancijskim vjerovnicima s kojom se toliko oteže, ostalo im je nepodmirenih još samo 190,8 tisuća kuna, a koje će riješiti u najkraćem mogućem roku. Možda već jedan od narednih dana.

Financijskim vjerovnicima vise još 47,4 milijuna kuna koje i nemaju namjeru vratiti u cashu, nego zamjenom založene imovine i to tijekom ove godine. A to je nešto što se zaista i može brzo odraditi ove godine s obzirom da se ne daje lova, nego imovina. Usto, kao as iz rukava, može se vrlo brzo zavrtiti i priča oko prodaje Radeljevića u Dubrovniku. Tom prodajom, isti tren nestaju svi dugovi.

Ispada da će doslovno sve riješiti do sredine 2023. godine, a sve bitno i ključno do kraja ove godine.

Blokade i prisilne naplate su samo mokri snovi pojedinaca.

Mišljenja sam da Marusica zapravo ne zna što radi ili joj zbog nekih drugih stvari u životu gori i treba joj lova po principu hitnosti. Razumnog razloga za prodaju na ovim razinama - nema.

Display More

Ne znam kako ostali gledaju na cinjenicu da razvlace tih 190 tisuca kn, ali meni je to vrlo zabrinjavajuce. Takva firma bi morala u svakom trenutku biti sposobna to isplatiti.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• mitkko
    • February 19, 2020 at 10:44 PM

A ovako vidim Q1:

Računam da bi prosjek spot vozarina za Q1/2020 mogao biti negdje oko 16.000 USD, što bi značilo sljedeće:

(u zagradi Q1/2019)

– prosječni TCE oko 15.300 USD (13.769 USD) +11%

– EBITDA oko 28 milijuna kn (22.66 milijuna) +24%

– EBT oko 8 milijuna (2,39 milijuna) +234%

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• mitkko
    • February 19, 2020 at 10:38 PM

Racunao sam pocetkom godine kakvi bi mogli biti rezultati za 2019. pa prenosim rezime sa starog foruma, cisto da mozemo usporediti kada izadje FI i da sam vidim koliko sam bio tocan.

Rezultati za 2019 / (AVG peer grupe) / (YoY):

– EPS = 3,03 kn / (-) / (+322%)

– EV/EBITDA = 8,66 / (10,40) / ( +28%)

– P/E = 15,16 / (18,60) / (+322%)

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mitkko
    • February 19, 2020 at 10:27 PM

Razlog je isti kao i kod bilo kojeg drugog leasinga. Leasingom si smanjis kreditnu izlozenost, poboljsas cashflow, cesto je takav leasing povoljniji u smislu kamata koje placas u usporedbi sa klasicnim kreditom - ovo je posebno postalo naglaseno zadnjih godina u brodarstvu jer je sve manje banaka bili spremno financirati brodove i kamate su bile velike Mozes primijetiti da su oni prosle godine i kupili jedan polovni brod, mozda bas od novca koji im se oslobodio zbog SLB (Sale and Leaseback). Po meni je to bio dobar trenutak za kupnju jer je trzisna vrijednost polovnih brodova bila na dnu, a od prosle godine je pocela rasti.

Sale and Leaseback je vec drugo prisutan u biznisu, a zadnjih godina je sve rasireniji u brodarstvu.

Brodarstvo je vrlo kompleksno. Zanimljivo je, a to mnogi cesto zaborave, da kada vozarine rastu prihodi po brodu se naravno povecavaju dok operativni troskovi ostaju prakticno isti i onda vrlo brzo imate ekstra profirt, ali isto tako i vrijednost brodova jako raste jer su brodovi radna/prihodovna imovina, a to sve se onda multiplicira i snazno odrazava na vrijednost firme i posljedicno cijenu dionice. Zato je NAV posebno specifican i bitan pokazatelj u brodarstvu i ceste su revalorizacije imovine u knjigama.

Evo jedan kratak clanak koji objasnjava Sale and Leaseback u brodarstvu:

https://www.assetfinanceinbrief.com/2019/10/ship-s…k-transactions/

• Financiranje servera

• mitkko
    • February 19, 2020 at 8:34 PM

Google oglasi su jednostavno rjesenje, ali treba pazljivo dozirati da ne postanu iritantni.

Ovaj prijedlog sponzoriranja od strane firmi sa ZSE mislim da nije dobro, forum bi morao ostati neovisan i nepristran.

Ovaj prijedlog sa osnivanjem udruge mi se svidja. Firme mogu neoporezivo donirati udrugu do iznosa 2% svog prihoda. Ja bih prvi dao donaciju sa svojom firmom. Bilo bi zgodno da mi kao clanovi foruma (neobavezno) postanemo clanovi te udruge i da mozda napravimo nekakvu godisnju skupstinu gdje bi se malo podruzili i uzivo prenijeli svoja ulagacka iskustva. Godisnjica moze biti datum osnutka ovog foruma. Citam dugo forum, u zadnje vrijeme nesto i pisem, ne poznajem nikoga ovdje osobno, a nije da ne bih to zelio :) pa cak i ove sa kojima se ponekad na forumu porjeckam. Malo je ulagaca i bilo sto, a jos manje ulagaca u dionice.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• mitkko
    • February 19, 2020 at 8:20 PM

@Neo, gdje vidis da je RSI 86? Na monthly grafu je 66, na weekly 63, na daily 51. Gledam na mobitelu pa mozda stvarno nesto ne vidim dobro.

Druga stvar je da se RSI moze hladiti i sideways kretanjem cijene, sto je zapravo vrlo cesto u bull marketu.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mitkko
    • February 19, 2020 at 12:47 PM
    Quote from greenhorn

Nitko se tu baš previše ne zaleće jer brodarski biznis je, po mom skromnom, mišljenju, najjedostavniji i najpredljiviji od svih. Dakle, pojednostavljeno rečeno -odnos potražnje i ponude.

Ako svjetska flota raste. a potražnja ne prati taj rast jasno je da tu dugoročno nema sreće. Brodari su su prisiljeni ulagati i obnavljati svoju flotu, a Kina se više nikada neće ponoviti. I tako brodari sami sebi kopaju jamu, umjesto da se riješe barem trećine flote i daju si priliku za održivi rast.

Code

Rekao bih da je stvar ipak malo slozenija od ovoga. Brodarstvo je, rekao bih, najslozeniji svjetski biznis.

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• mitkko
    • February 17, 2020 at 9:09 AM

Da, blokiran je racun.

• mitkko
    • February 16, 2020 at 1:10 PM

Otvaram temu TA za CROBEX i stavljam update starog grafa od 4.11.2019. da možemo dalje pratiti.

CROBEX monthly

Tada sam napisao:

"Znam da se cini malo nategnuto, dugoročna je prognoza, puno se tu stvari mora poklopiti – prvo, ne smije svijet otići u recesiju u sljedećih godinu i pol dana.

Pogledaj ovaj monthly graf da vidiš širu sliku. Svi indikatori ukazuju na up trend, a ovakva pozitivna kombincija indikatora se zadnji put dogodila krajem 2016., a prije toga tek davnih 2000.-ih. Ako gledaš graf čisto sa tehničke strane, ovo mi se sve čini vrlo izgledno. Znam da svi mi koji gledamo grafove ne možemo si iz glave skroz isključiti novinske članke, gospodarsku klimu, drukanje ovdje na forumu itd., ali moramo ako hoćemo jasno vidjeti sliku.

Osobno mislim da nećemo u recesiju još koju godinu pa mi se ovaj scenarij čini vrlo izgledan. Prvi target je 2200 bodova, drugi 2400-2500 bodova. To su targeti na koje ukazuje Elliott, a i baš zgodno koincidiraju za zonama otpora iz prijašnjih dana. Za dalje ćemo pratiti grafove.

Eto, živi bili pa vidjeli."

Index je i dalje u uptrendu, ništa se nije promijenilo. Coronavirus je malo unio nemir na tržišta, ali graf na makro razini i dalje izgleda dobro.

Targeti su i dalje isti.

Files

CROBEX.png 181.1 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • February 16, 2020 at 12:27 PM

Apdejt i za PTKM.

Ranije sam napisao:

"PTKM još uvijek u konsolidaciji, ali sada izgleda još bolje. Izlazimo iz trokuta, Bollinger napet ‘ko praćka, 55EMA i Cloud podrška, jučer smo imali prekrasni bullish hammer. Stochastic raste, MFI debelo u oversold i izgleda kao da hoće gore, MACD histogram u konstantnom rastu.

Target cca 80 kn."

Od tada PTKM porastao 17%, graf se lijepo razvija i vjerujem da ćemo brzo do 80 kn.

Files

PTKM.png 209.65 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • February 16, 2020 at 12:20 PM

Zašto je tema Tehnička analiza stavljena u Kavanu? Apeliram na Admina da ju prebaci u Dionice. Ipak radimo TA dionica. Ovako u Kavani ispada da se tehničari bave "kafanskim pričama", malo je podcjenjivački :(

• mitkko
    • February 16, 2020 at 12:14 PM

Evo i mene na novom forumu. Posljednji pozdrav PD forumu, počivao u miru.

ATPL

U prilogu je ažurirani graf za ATPL od prije mjesec dana. Tada sam napisao:

"Dame i gospodo, usudio bih se reći da smo vrlo blizu dna ovog korektivnog vala.

Uzeo sam si malo vremena pa sam analizirao graf kako bi ga analizirao kolega Elliott. Ovo je školski primjer ABC korekcije sa expanded flat C valom. C val završava na 1,618 Fib, imamo povećani volumen u odnosu na A i B val, istovremeno imamo bullish divergenciju na momentu, a dno C vala koincidira sa povijesno jakom zonom podrške na cca 320-330 kn, gdje je ujedno i 0,786 Fib linija. Lijepo!

Uz sve ovo cijena se korigira u formi falling wedge, što je bullish formacija.

Potencijal rasta je cca 30%, target cca 430 kn.

Graf u prilogu."

Za sada se čini da je kota 320 kn izdržala i da nam dalje slijedi rast, ne znam kojom dinamikom, ali vjerujem da neće više ići niže. U grafu sam ucrtao targete.

Pozdrav svima i pohvale Adminu na novom forumu.

Files

ATPL.png 161.31 kB – 0 Downloads
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt