1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mitkko

Posts by mitkko

• Što smo danas tržili

• mitkko
    • March 6, 2020 at 9:16 PM
    Quote from Neo

k tome i nafta ukazuje gdje ide svjetsko goapodarstvo, odbijanje ocito bilo laznjak.

Pratiti naftu i bakar.

Nije ovo dobro, a nema veze sa zaradom i burzom. Ovo je lose za sve nas i buducnost nase djece.

"Nije ovo dobro, a nema veze sa zaradom i burzom. Ovo je lose za sve nas i buducnost nase djece."

Vau, fatalizam na vrhuncu! Baš sam se dobro nasmijao :)

• CORONA virus

• mitkko
    • March 6, 2020 at 8:55 AM
    Quote from StatusQuo

Eto znanstvenik kaze da se slaze s trumpom :)

https://www.24sata.hr/news/trump-i-w…a-vijest-679588

Odlican clanak. Sve je uvijek stvar konteksta.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• mitkko
    • March 5, 2020 at 10:07 PM

Ne vidim zasto bi trezor agresivno kupovao i sam sebi dizao cijenu. Ovo danas vjerujem da su forumasi sami dizali cijenu povedeni idejom da trezor kupuje, a ne trezor.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mitkko
    • March 5, 2020 at 10:03 PM
    Quote from jasko
    Quote from mitkko

Jel netko zna zašto neki izvori objavljuju BPI indeks a neki drugi BPI82 indeks? Znam da se trenutno oba indeksa još uvijek paralelno objavljuju, ali sa tendencijom da se u budućnosti u potpunosti pređe na BPI82 indeks. Čak Baltic Dry Exchange preračunava BPI indeks iz BPI82 indeksa, više ni ne računaju BPI indeks posebno i koliko znam da ga planiraju u dogledno vrijeme potpuno ugasiti. BPI82 uzima malo modificirane rute u obračun i navodno bolje opisuje stvarno stanje na tržištu.

Npr. danas Reuters, BPI indeks je 1026 ($7,895), ali TCA objave od BPI82 indeksa $9,231.

https://www.reuters.com/article/baltic-index-idUSL4N2AY3A3

By the way, danas je BDI porastao 6,6% što je "its biggest daily percentage gain since July 04, 2019" :)

Mislim da je to do brokera.

There are three major changes in the BPI82 index:

• New benchmark vessel: The benchmark vessel will be changed from a 74k deadweight tonne (dwt) Panamax to a 82k dwt Kamsarmax.
    • Additional route: A new P6 route will be added, capturing ECSA & Gulf of Mexico (GoM) grain business.
    • Updated weightings: The weighting applied to each route, to arrive at the market average, will be updated.

https://blog.panam.ax/?p=2822

Display More

Da, kuzim to, vidio sam taj link. Hocu reci da taj BPI koji mi pratimo ne odrazava dobro stvarno stanje TC vozarina u dolarima, prikazuje manje vozarine. Citam na Baltic Dry Exchange da niti oni vise ne izracunavaju taj indeks vec BPI82, a da ovaj stari BPI konvertiraju sa nekim korektivnim fakotor iz BPI82. Vjerojatno mediji prate stari BPI indeks da podaci budu usporedivi sa povijesnim podacima. Tako ce biti valjda jos neko vrijeme. Vidi danasnje vozarine, BPI82 je 16% veci.

Slicna stvar ce se dogoditi i zbog scrubbera, neki brokeri su vec poceli raditi indekse posebno za brodove sa scrubberima i posebno za one bez scrubbera.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• mitkko
    • March 5, 2020 at 6:50 PM
    Quote from Krikman

Sinoc mi je ovo poslala moja prijateljica lulu. Trenutno u egzilu. Ako je pogrijesila bolje joj je da se i ne vraca. Opet igra na cypher.

Složio bih se sa kolegicom Lulu. Nezgodno je samo što je ovo sada bearish cypher :( ali se i na njemu da zaraditi :)

Pojašnjenje na grafu. Targeti 7,00 i 7,50.

PS. Kada ćete nam vratiti Lulu?

Files

OPTE.png 139.89 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 5, 2020 at 6:43 PM
    Quote from greenhorn

Otišli ste malo previše u detalje. A i taj biggest rally nije nikakvo ćudo s obzirom da je BDI bio u minusu (slikovito rečeno, admin, ne moraš odmah kažnjavati).

Ono na što se treba fokusirati jest izvješće za 1Q 2020. Korisnici gigić, mitko, Budfox, ja vas sve zapravo cijenim i vi ste moji najfrendovi, ako biste mogli neku projekciju ? Da kupim, možda?

Kolega gklemenc, ima ona izreka "vrag je u detaljima". Trebaš gledati malo dalje od svoga nosa kako bi vidio širu sliku i onda možda uspiješ prepoznati dobru priliku. Dionice se kupuju kada su jeftine. Izvješće za Q1 je nebitno. Virus dođe i prođe, bitno je ono poslije toga.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• mitkko
    • March 5, 2020 at 6:19 PM

@Neo, to je Shanghai Shenzhen CSI 300 Index.

• mitkko
    • March 5, 2020 at 6:15 PM

Jel netko zna zašto neki izvori objavljuju BPI indeks a neki drugi BPI82 indeks? Znam da se trenutno oba indeksa još uvijek paralelno objavljuju, ali sa tendencijom da se u budućnosti u potpunosti pređe na BPI82 indeks. Čak Baltic Dry Exchange preračunava BPI indeks iz BPI82 indeksa, više ni ne računaju BPI indeks posebno i koliko znam da ga planiraju u dogledno vrijeme potpuno ugasiti. BPI82 uzima malo modificirane rute u obračun i navodno bolje opisuje stvarno stanje na tržištu.

Npr. danas Reuters, BPI indeks je 1026 ($7,895), ali TCA objave od BPI82 indeksa $9,231.

https://www.reuters.com/article/baltic-index-idUSL4N2AY3A3

By the way, danas je BDI porastao 6,6% što je "its biggest daily percentage gain since July 04, 2019" :)

• mitkko
    • March 5, 2020 at 4:39 PM

Prosle godine sam radio analizu kako bi utjecao ovakav strmoglavi pad LIBOR-a na ukupan dug ATPL. Mislim da sam i postao zakljucke na starom forumu, ne mogu to sada pronaci. gigic23, sta ti mislis? Znam da su ustede na kamatama bile ogromne.

• mitkko
    • March 5, 2020 at 3:04 PM

jasko, vidim i ti pratis FIS i futurese. Lijepo :)

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• mitkko
    • March 5, 2020 at 8:56 AM

"Chinese stocks are now just 1% below their 2-year high and have recovered all the losses from the coronavirus drop."

Files

IMG_20200305_085541.jpg 146.36 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 5, 2020 at 7:17 AM
    Quote from Neo

E sad kad se vidi da gklemenc kupuje atpl onda je bas danas mislim rijesiti po 300kn. Da zaradim bar 1000kn za ulozeno vrijeme.

Gdje taj god udje imamo masivni ponor i pad.

Draga mi je Atpl jer na njoj se uvijek zaradi, al kad sam vidio preporuku gkljemenca odustajem.

Neo, mislim da ti je pogresan zakljucak. Prema ovim prepiskama sto je gigic23 objavio vidim da @gklemenc sa svojom ekipom pokusava shortati dionicu. Kako na ZSE ne postoji redovna mogucnost shortanja, ako shorta, jedino kako to moze napraviti je da nekakvim vanburzovnim ugovorom posudi dionice ATPL od nekoga tko ih vec ima, nasilno ih prodaje na burzi da srusi cijenu (zato postavlja ova strasila na asku) i onda kada srusi cijenu ponovo kupi te iste dionice jeftinije, vrati posudjene dionice vlasniku od kojega je posudio, a razlika cijene mu je zarada. Pitanje je samo zasto bi netko tko ima dionice ulazio u takvu kombinaciju posudjivanja jer time svjesno umanjuje vrijednost svoje imovine. Opet, ako @gjlemenc recimo nasilnom prodajom proda sve te posudjene dionice ali ne uspije bitno srusiti cijenu, ili recimo srusi ju dovoljno ali kasnije ne uspije ponovo kupiti jednaki broj dionica jeftinije (jer u konacnici mora vratiti posudjene dionice), onda je gadno popusio. Pitanje je i legalnosti ovakvih postupaka, i onoga tko shorta, ali i onoga tko je posudio dionice za shortanje.

• mitkko
    • March 5, 2020 at 6:57 AM

Neo, prije dva dana si pisao da ide na 400, i na ovom i na starom forumu??? Danas pises da ide na 120? Cemu to? Takvim tvojim pristupom TA stvarno ispada kao zaj...ncija, a tebe ce ljudi poceti svrstavati u kategoriju obicnog drukera. Onda jos pises da je TA egzaktna nauka i da nesto apsolutno sigurno ide gore ili dolje. TA niti je egzaktna nauka, niti ista sigurno ide gore ili dolje. TA je stvar statistike i vjerojatnosti gdje se odrzava psihologija mase - temeljem povijesnih podataka pokusavas predvudjeti sljedeci potez. Daje ti uvid gdje bi cijena sljedece MOGLA ici, ne gdje ce SIGURNO ici.

• mitkko
    • March 4, 2020 at 8:56 PM

China cargo flows rapidly return to pre-coronavirus levels

https://www.freightwaves.com/news/china-car…impression=true

• mitkko
    • March 4, 2020 at 8:53 AM

7 provinces launched 25 trillion investment project new infrastructure hype route exposed

According to the latest published Chinese manufacturing PMI and non-manufacturing business activity index in February of 35.7% and 29.6%, a record low, the short-term impact exceeded the 2008 international financial crisis. If it is not possible to resume work in the future, PMI will continue to grow negatively.

However, Ren Zeping believes that "the simplest and most effective way to hedge the epidemic and the economic downturn is actually infrastructure. The introduction of" new infrastructure "will help stabilize growth and employment, release China's economic growth potential, and enhance long-term competitiveness.

https://finance.sina.cn/stock/ssgs/202…d.html?from=wap

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• mitkko
    • March 3, 2020 at 9:54 PM

Evo ga hopium :)

Zanimljivo ukazanje na grafu. Više stvari ukazuje na double bottom, što bi značilo da idemo ponovo prema gore. Pojašnjenje je na grafu.

Prvi target 7,00 kn, drugi target 8,00 kn.

Files

OPTE.png 142.89 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 3, 2020 at 10:09 AM

“Given that other major asset classes have been only mildly impacted by the epidemic while shipping is close to record lows, investors view such a discrepancy as an opportunity to invest in a potential recovery as the epidemic eases,” Kartsonas says, adding: “Shipping is cyclical, and any improvement in fundamentals can lead to a sharp increase in freight rates, which in turn will have a positive impact on BDRY.”

Kartsonas and his team are predicting a strong bounce back in shipping volumes, starting sometime over the next two to three months as the virus eases.

“The accumulated demand for transportation is significant and will coincide with seasonal pick up in activity. An inventory rebuilding cycle for bulk commodities could further boost volumes, aiding mainly tankers and dry bulk,” he says, predicting a “sharp” rebound in freight rates towards more sustainable levels in term of cash breakevens.

Dakle, istovremeno bi mogli imati pojacan promet roba kada se situacija sa virusom smiri jer ce biti potrebno nadoknaditi zalihe i to u vrijeme ionako jake sezonalne potraznje. Drugi dio godine bi mogao biti zanimljiv, zato sada treba zauzimati pozicije.

https://splash247.com/breakwave-advi…he-coronavirus/

• mitkko
    • March 3, 2020 at 9:50 AM

"Breakwave Advisors, which created the Breakwave Dry Bulk Shipping ETF BDRY, -0.32% to mimic the Baltic Dry Index with an exchange-traded fund, opined in a report on Tuesday, “If history is a guide, expect an impressive rally later this year. Given the severity of the decline, such a potential upturn could be significant … once conditions begin to improve in China.”

• mitkko
    • March 3, 2020 at 9:45 AM

Brazil’s soybean exports spike in February

"Brazil, the world’s largest soy producer and supplier, shipped 3.55 million mt of soybeans in the first three weeks of February, up 367% month on month, according to a report from the Brazilian foreign trade department.

Soybean traders in Brazil are bullish despite prevailing global issues, such as economic slowdown and epidemic outbreaks, sources said."

https://www.hellenicshippingnews.com/brazils-soybea…ke-in-february/

• mitkko
    • March 3, 2020 at 9:18 AM

"Some very interesting charts on almost real time shipping data out of China. Seems volumes are normalizing. Source: Cargometrics"

Files

IMG_20200303_091731.jpg 59.13 kB – 0 Downloads
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt