1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mitkko

Posts by mitkko

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• mitkko
    • March 19, 2020 at 4:37 PM

Meni ovo izgleda kao da će Ameri uskoro imati jedan snažan rally sa rastom oko 22%.

Zadnjih tjedana TA je bila beskorisna. Kod ovakvih događaja tržišta se vode snažnim emocijama i takvoj situaciji TA alati ne pomažu. Trenutno mi se čini da se stvari pomalo kristaliziraju, barem što se grafova tiče.

SPY formira falling wedge, bullish divergencija na RSI i MACD. Indeks se za sada uspješno drži na razini potpore od dna iz 2018.

Files

SPY.png 193.42 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 18, 2020 at 8:20 PM

Zanimljivo:

"Stock market investing legends today:

Bill Ackman ---> "I'm aggressively buying stocks today"

Bill Miller ------> "this is one of the greatest opportunities I've seen"

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mitkko
    • March 18, 2020 at 7:56 PM

@gklemenc, ti si moj idol. Kako samo imas toliko energije za provokacije? Baba Vanga ti nije ni do koljena, ti si znao da ce biti epidemija pa si zdusno ovdje odgovarao od kupnje svekoliki puk. Ne znam sta si ti kupovao zadnjih godinu dana, ali sa sigurnoscu mogu tvrditi da sta god da si kupovao, sada je u debelom minusu. Ostavi se brodara kada ne valjaju i odi pljuckat negdje dalje.

• CORONA virus

• mitkko
    • March 16, 2020 at 10:53 PM

High Temperature and High Humidity Reduce the Transmission of COVID-19

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3551767

• mitkko
    • March 16, 2020 at 10:16 PM

Cijena je neopravdano brutalno zakucana. Ali svijet nece stati, panika ce proci, trgovina i zalihe roba ce se morati brzo nadoknaditi, a svi znamo sta to onda znaci za vozarine.

• CORONA virus

• mitkko
    • March 16, 2020 at 10:15 PM

Slazem se, koliko god ova zatvaranja granica i izolacija imale nepovoljan ucinak na gospodarstvo, to je izgleda jedini nacin da se ovo brzo i efikasno obuzda da stvari ne eskaliraju. Dugorocno mi se to cini kao bolja metoda od ovih britanskih ideja.

• mitkko
    • March 16, 2020 at 10:09 PM

george, nismo nestali, samo kupujemo u tisini :)

• mitkko
    • March 16, 2020 at 10:08 PM

Evo malo pozitive. Ukratko, ovaj misli da Ameri nece u recesiju i da ce ce dogoti rally prema gore cim se virus malo obuzda. Kako bi rekli, bumo vidili.

Treasury Secretary Mnuchin doesn't see the US falling into recession - and says 'pent-up demand' will boost the post-coronavirus economy

https://markets.businessinsider.com/news/stocks/ec…20-3-1029000758

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• mitkko
    • March 14, 2020 at 8:24 PM
    Quote from zigass

adpl trentno vrijedi p/e oko 5 uredno isplaćuju dividendu to im čak i u statutu piše, Valamar ima p/e oko 10 to još treba disontirat zbog vrlo izvjesne izubljenje sezone pa mi nije jasno zašto se ovde misli da je dionica podcjenjena po meni realno u ovim uvjetima vrijedi oko 7-8 kn

7-8 kn??? Svasta.

• mitkko
    • March 14, 2020 at 8:12 PM

'One of the buying opportunities of a lifetime': Here's why Wharton professor Jeremy Siegel thinks the coronavirus-driven stock slump is laying the foundation for a massive bounce back

https://www.businessinsider.com/coronavirus-st…y-siegel-2020-3?

He pointed to the strength of the US economy before the market plunge and said if the US market followed China's, a sharp reversal may be in order.

He added: "So we are going to have a downturn, but the economy is standing on a very strong basis going into that downturn."

"Fear might drive it down, but then you're going to have one of the buying opportunities of a lifetime, or certainly of the decade to say the least," he said. "As much chaos as there may be this year — and yes, there might be a recession ... a number of experts say it's 50/50 — earnings could be off 20, 30%, but if they bounce back in 2021, we should see a great recovery. We should not see any more significant declines."

• mitkko
    • March 14, 2020 at 3:55 PM

"PRC Macro anticipates spending by Beijing of as much as $570 billion primarily focused on infrastructure.

Sharp rises in infrastructure investments in China led to surges in its dry bulk commodity imports in the past. It is rational to expect a similar rise in demand over the coming months, assuming that the stimulus goes ahead as planned. Great news for drybulk shipping and freight rates."

• mitkko
    • March 14, 2020 at 1:09 PM

Neo, brodari uvijek prvi rastu ili padaju, to je povijesna činjenica, a i životno je logično. Kada stane trgovina robom države troše svoje zalihe koje u jednom trenutku kada blokada trgovine prestane moraju vrlo brzo nadoknaditi. Svježi primjer ti je ovo sa Kinom prije samo mjesec dana.

Ako i dođe do većih trgovinskih restrikcija u SAD uslijed ovog virusa, mislim da pad vozarina neće biti ni blizu onom koji se dogodio kada je proizvodnja u Kini stala, ako ga uopće i bude. SAD je kapitalistička država, veliki izvoznik žitarica i ugljena, i nekako mi se ne čini izglednim da će zaustaviti izvoz robe. Prije će te ljude koji rade na utovaru robe držati u izolaciji u lukama nego ih poslati kući i obustaviti trgovinu :)

Za razliku od SAD-a Kina je najveći uvoznik. Kina to što uveze prerađuje i troši u tvornicama gdje radi masa ljudi i velika je opasnost širenja zaraze pa su sve tvornice bili privremeno ugasili. Ako nema radnika u tvornicama (su u izolaciji/karanteni), proizvodnja stoji pa nema potrebe za novim uvozom. Kako je Kina ovo sa Coronom već zaboravila, mislim da ne bi trebalo biti većih potresa po tom pitanju. Također, za brdare su još možda puno važniji Brazil, Australija i drugi izvoznici robe koju Kina kupuje, a kod njih ovaj virus nije uzeo maha, a kako je kod njih tretnutno vrijeme (klima), mislim da ni neće biti većih širenja zaraze.

• CORONA virus

• mitkko
    • March 14, 2020 at 12:44 PM

“As far as we know, this is the very first antibody that blocks the infection. And there is a good chance that it will also become a medicine on the market. Finding something like this is very rare.

“If you were to take this as a patient, it is expected – only an expectation right now – that the infection will be stopped. And so it can give the patient an opportunity to recover. But prevention is of course better than a cure: a real solution is therefore a vaccine, others are working on that. However, developing a vaccine can easily take two years. Our medicine, if it all works as it should, could be here sooner. Only, it is more expensive to produce.”

There is a chance that the virus will be gone in a month or two. Then as a pharmaceutical company you’ve spent millions for nothing – only they are able to take these kinds of risks. There was also a panic when SARS1 and MERS broke out. By the time there was a vaccine and antibodies, the virus was already gone.”

• CORONA virus

• mitkko
    • March 14, 2020 at 12:39 PM

Unique discovery in Erasmus MC: antibody against corona

https://www.erasmusmagazine.nl/en/2020/03/14/…oredirect=en_US

• mitkko
    • March 14, 2020 at 10:37 AM

"US recessions have an average duration of 14 months, but J.P.Morgan expects the one that is developing now to take just 3-4 months."

Files

US macroeconomic performance in recessions.jpg 51.54 kB – 0 Downloads
  • CORONA virus

• mitkko
    • March 14, 2020 at 10:29 AM
    Quote from buMBum

Stay alert - stay alive!

Ili

Povratak u 30-te prošlog stoljeća!?

I dok smo zaokupljeni temom kao i cijeli svijet, i dok se uvodi ograničavanje kretanja, zabrane letova avionom u odredjene zemlje, i dok se zastrašuju mediji kaznama i uvodjenjem cenzure, i dok njemački ministar zdravstva traži izlazazak vojske na “teren”, ispod radara se provlači vijest koja bi u normalnim uvjetima zao kupila cijelu svjetsku javnost, a čiji je početak bio 28. veljače u Poljskoj a danas slijedi nastavak u Nizozemskoj.

Više o tome vidi ovdje:

https://www.eur.army.mil/Newsroom/Relea…s-reach-poland/

Ovdje se postavljaju mnoga pitanja na koja će, nadam se narednih dana dati Predsjednik, Premijer i nadležni ministar koji je nedavno učestvovao na sadtanku u centrali ali o tome, koliko ja znam, nije rekao ni riječi, niti je bilo koji medij kod nas, opet koliko je meni poznato, nije ništa objavio!

Zašto?

Teorija lajanja malih pasa mi je dobro poznata i nije mi bila namjera prilikom pokretanja ove teme širenje bilo kakvih teorija, ili ne daj Bože širenje panike kako sam već voše puta optužen, cenzuriran i izopćen iz ove grupe. Stoga molim da me se ne optužuje i cenzurira jer je ova NOVA opasnost i tema usko povezana sa ovim što nam se već 75 dana dogadja! Imam dovoljno godina, iskustva i znanja da znam da ovakve i slične stvari nisu puka slučajnost!

Iskreno se nadam da medju nama ovdje ima i onih koji znaju više o ovome i da ćemo od naših vodja iliti leaders (stara hrvatska riječ), uskoro dobiti pojašnjenja i daljne upute za postupanje i posebno pojašnjenja slijedeće

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Baš i ja čitam o tome jučer pa ne znam šta da si mislim. Ovako kako je to ovaj portal prenio mi izgleda kao žuta štampa pa nisam dalje istraživao, a sada kada si stavio ovaj link vidim da bih možda i trebao.

https://avaz.live/2020/03/13/nes…a-sirom-eu/amp/

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• mitkko
    • March 14, 2020 at 10:22 AM

Rekao bih da je Binance najbolji - imate spot tržište, margin, futurese. Ako ćete trgovati derivatima, imate Bybit ili FTX, dok BitMex nikako ne bih preporučio.

• mitkko
    • March 14, 2020 at 10:18 AM

Odlican clanak, doduse stari, ali primjenjiv i danas.

Files

Where-the-Black-Swans-Hide-the-10-Best-Days-Myth.pdf 2.65 MB – 49 Downloads

• mitkko
    • March 14, 2020 at 7:38 AM
    Quote from zlocesti

A izgubljeni u prijevodu.

Vidimo brda i doline

Može li prijevod ?

Nema neke poruke, samo je zanimljivo za vidjeti da je dno kod zadnje dvije recesije bilo baš 12.03., a ove godine je opet 12.03. bio ovaj najveći pad unazad ne znam koliko godina. Ne sugeriram da je ovo prekjučer bilo dno ovog ciklusa, to sada valjda nitko ne zna.

Dow Jones je u jednom danu zadnji put ovoliko pao tek 1987 na onaj poznati Crni ponedjeljak. Ovaj prvi graf lijepo pokazuje kolika panika se uvukla na tržišta, sve pada neselektivno i ekstremno brzo ako usporedite sa bear marketima kroz povijest.

Ovaj pad burze nije usporediv sa prijašnjim padovima kojima su trigger bili neki stvarni problemi na financijskim tržištima, barem u zadnja dva slučaja od kada ja pratim burze - dot com bubble i housing market bubble. Ovaj virus kod ljudi izaziva veliki strah i zabrinutost za vlastiti život, a u takvim okolostima likvidiraju sve pozicije i izloženost bilo kakvim drugim rizicima. Drugi ulagači i trejderi opet potaknuti velikim naglim padom krate svoje pozicije očekujući da će kasnije kupiti povoljnije ili još dodatno shortaju pa zarađuju i na padu što dodatno pogura dionice prema dolje, a na sve ovo još imate i algoritme koji brzo reagiraju na svaku promjenu cijene, tako da se lavina brzo odvrti. Neću ni spominjati medije koji to dodatno podgrijavaju, za razliku od prijašnjih recesija kada svijet ipak nije bio toliko globalno povezan. Na to sve dodate i firme koje su odjednom zabrinute za utjecaj karantena i zatvaranja granica na njihovo poslovanje, dodatni je strah i od manjka likvidnosti (hoće li im banke na bilo koji način uskratiti ili zakomplicirati financiranje poslovanja) i onda neselektivno rasprodaju svoju imovinu. Dodatno imate i hrpu margin call-ova koji se moraju krpati, što dodatno izaziva rasprodaju na drugim oblicima likvidne imovine. Ako pogledate, ovih dana sve brutalno pada, ne samo dionice već i obveznice, zlato, kriptovalute, svi drugi commodity-i, što samo potvrđuje ovu tezu straha za likvidnost.

Pogledajte Fear&Greed index, prekjučer (tog 12.03.) bio je na 2, što je ekstreman strah (može još samo pasti na 1). Povijesno, takve razine se nisu dugo zadržale i brzo smo imali bounce, da li kratkoročni ii dugoročni, to je sada druga stvar. Isto tako VIX indeks je tog dana bio na all time high, dok je jučer opet snažno pao. S&P je jučer u jednom danu porastao za više od 9%, što je najveći dnevni rast od davne 2008. godine.

FED i ECB su najavili poplavu tržišta svježim novcem kako bi umirili tržišta i povećali likvidnost, novi QE. To je za sada primirilo tržišta, ali vidit ćemo dokle će to potrajati, u strahu su velike oči.

Files

Fear & Greed Index.png 35.62 kB – 0 Downloads Fear & Greed Index - graf.png 34.33 kB – 0 Downloads
  • TPNG (tankerska plovidba next generation)

• mitkko
    • March 13, 2020 at 9:43 PM

Tankeri i dalje luduju. Steta je sto smo na ovako neucinkovitom trzistu. Nema bas nikakvog razloga da ova dionica pada.

Files

IMG_20200313_214208.jpg 54.23 kB – 0 Downloads
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt