1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. emil

Posts by emil

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• emil
    • March 10, 2022 at 6:49 PM
    Quote from Vergilije
    Quote from emil

hmm. ako moze pojasnjenje kako to isplata dividende povecava vrijednost drustva?? totalni sam laik pa sam potpuno suprotnog misljenja od toga.

da ne bi bilo zabune navijam za sto vecu dividendu al isplata ce povecat samo vrijednost mojeg novcanika i smnajit vrijednost atpl-a.

Koliki je trenutno prinos na oročenu štednju (0,5%)? Koliki je prinos na državne obveznice (do 1,7%)?

Pojednostavljeno rečeno stabilna dividenda dovodi do povećanja cijene dionica - tržišne kapitalizacije društva jer dionica postaje atraktivnija širem krugu ulagača. Novac izlazi iz društva, ali se povećava broj institucionalnih ulagača sa ozbiljnim kapitalom koji svojim kupnjama povećavaju cijenu dionice koji mogu puno lakše financirati kupnje novih brodova kroz dokapitalizacije i sl. Prema mojim računicama iz operativnog poslovanja prošle godine je slobodno bar 42 mil hrk (cca 38 kuna po dionici/ 8,6% povrata) koje sukladno poslovnoj politici mogu isplatiti dioničarima. Zadržavanje novca ima smisla jedino ako firma može zaraditi više novim ulaganjima, a kod atpl već imaju zatvorene financijske konstrukcije i novih brodova i batale.

Quote from tin

Mislim da bi trebala ići divka posebno zato jer su usklađivali vrijednost imovine da mogu pokriti prenesene gubitke i največi dioničar ima interes da mu se isplati dividenda...nadam se da će mo saznati u utorak nakon 16.sati.

Mislim da su radili usklađivanje zbog refinanciranja brodova... ali da postoji interes za dividendom, to sigurno. :thumbup:

Display More

sve to stoji ali... isplata dividende ne podize vrijednost drustva nego ga smanjuje a pojava novih novi ulagaca radi isplate dividende su "golub na grani" koji se ne mora ni pojavit na grani a kamoli u loncu.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• emil
    • March 10, 2022 at 4:03 PM
    Quote from emil
    Quote from emil

Kolega velika hvala za ovaj info. Evo nakon par mjeseci jos sam uvjek u EGLE .Pokupio pozamasnu dividendu i jos je naraslo 20%. Steta sto me bilo strah pa sam s malim ulogom uletio.

To im je bila prva dividenda. Planiraju li i dalje davat ili je ova bila izuzetak?

Dal jos uvijek pratite razvoj situacije ?

Morao sam opet podic ovaj EGLE da se opet zahvalim kolegi.

Samo danas +10%. Ukupno +33% a uskoro bi mogla opet dividendica sjest. Nisam pratio sto to oni rade da to tolko raste(osim sto voze morima) al to sto rade ocito rade jako dobro :).Ako je mogo ATPL u dan dva 8% sto ne bi EGLE 10% :)

i još jednom naklon kolegi accountant koji mi je otkrio ovu dionicu :thumbup:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Misljenja sam da ce vozarine i dalje divljat i da jos ima dosta lufta za rast al posto sam vec u povelikm plusu zanima me kako ostale kolege ulagaci gledaju na buducnost vozarina pa samim time i EGLE.

Najavjena je dividenda za slijedeci tjedan od 2.05$ po dionici sto je po meni premalo al nije malo (oko 12% na sadasnju cijenu)

• Investiramo - platforma za analizu dionica

• emil
    • March 10, 2022 at 3:48 PM

https://v1.investiramo.com/ vise ne radi :(

redirecta na https://investiramo.com/ koji takodjer ne radi na mozili

u cromu radi al u mozili je crni ekran bez ijednog slova ili slike

NE RADI.

v1 i ona nova su radile bez problema odnosno na v1 nije radila tehnicki graph al stranica je opcenito radila

preko incpect elementa vidim da ta crna pocetna stranica ima java scriptu(rocket loader) i ocito je u tome problem.

ne radi cak ni https://investiramo.com/registrirajSe isto prazna stranica :(

• emil
    • March 10, 2022 at 2:03 PM
    Quote from Vergilije

A kakva bi to točno stabilizacija bila? U društvo se ulaže optimalna svota, dugovi se redovito servisiraju i smanjuju, koliko znam naručena su 2+2 broda za budućnost. Imaju preko 100 milijuna dobiti na računu, simbolična dividenda bi bila znak da je nešto otišlo jako krivim smjerom... Dovoljno je pogledati konkurenciju koji upravo dividendom povećavaju vrijednost društva.

hmm. ako moze pojasnjenje kako to isplata dividende povecava vrijednost drustva?? totalni sam laik pa sam potpuno suprotnog misljenja od toga.

da ne bi bilo zabune navijam za sto vecu dividendu al isplata ce povecat samo vrijednost mojeg novcanika i smnajit vrijednost atpl-a.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• emil
    • March 2, 2022 at 5:20 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Marielena

Mozda su samo trebale prodati drhtave rucice.

ili su čvrste ručice morale kupiti po 449... :)

pa sto se ti nisi hvalio kako si prodao jucer?

citam te ovdje tjednima kako navijas da ne treba prodavat da to ide na 600 a prodao si prvom prilikoma a nije ni do 450 doslo.

sad opet prozivas te "prodavace" sto prodaju a u biti si ti taj prodavac koji druka ostale da ne prodavaju dbi im uvalio svoje dionice.

stvarno si karakter.

Quote from NaBiduAsku

trenutno je u minusu :) i većina ide po bidu unatoč rastu BDI-a valjda zbog tog vražjeg rata. Baš nam ne ide. Vjerujem da bi bili na 500 kn da nema tog utega.. a hebiga.

bilo bi to 500 da nema utega drukera kao sto si ti koji stalno vice da to ide na 500 600 a prodaje svaki dan i jos se sa time hvali

mozda ste zaboravili sto ste pisali taj dan pa evo da vas podsjetim :

- ATPL na 449

vratio natrag znatnu količinu znatno ispod 440... čekam niže ako bude samoubojica.

i naravno da nisu krivi takvi kao VI koji svakodnevno ruse cijenu nego je kriv netko drugi pa ih nakon kupnje odma prozivate sto prodaju:

Meni takvi nisu nikad jasni... znači mogao si po 449 sve prodat ali ne ajmo sad silovat bid

A to sto ste vi prodali an 449 a ne na 500 600 kolko ste zazivali da ide dan prije je bilo "OK "

Nema sta karakter ste samo takav :(

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• emil
    • March 2, 2022 at 12:10 PM
    Quote from rambo_5

Da sam predsjednik Ukraine koji zaista voli svoj narod, pristao bi na ovo šta Rusi traže. Dao bi im Krim i Istok, proglasio vojnu neutralnost i po kratkom postupku uveo zemlju u EU. To bi spasilo tisuće života, ekonomiju i dalo Ukrajini budućnost.

Rusija pod Putinom će ionako uskoro propasti jer sama ne može, a kad se to dogodi lako se može sve vratiti nazad i ispraviti povijesne nepravde.

Da sam predsjednik Ukraine koji ne voli svoj narod, bacao bi ročnike u vatru Ruskih granata, provocirao Putina da udre još jače, posebno po gradovima, kako bi mogao medijima prezentirati snimke pobijenih civila i srušenih zgrada. Ukratko, radio bi sve što od mene traže mediji i njihovi handleri, narod ko j...

Jesi takve savjete davao i kad su srbi napali Hrvatsku. pa bi im ti dao slavoniju i krajinu te uveo Zagreb i Varaždin u EU, jer jako volis svoj narod.

Sta sve necu procitat ovdje. katastrofa. <X

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• emil
    • February 25, 2022 at 9:49 AM

Erste broker ima HALT na trgovanju ovom dionicom.

Neda cak ni povuc ili promijenit naloge od jucer :(

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• emil
    • February 24, 2022 at 8:38 PM
    Quote from Marielena
    Quote from zlocesti

Juraj, kolega, muka je biti i u cashu

U padu zbog korone sjedila sam u cashu, i kasno utrčala na teren.

Isprika mi je bila da sam se ubijala na poslu, al market ne uvažava isprike.

Kako god okreneš, što god učiniš, uvijek je moglo bolje. I to je prokletsvo burze

Tko od nas moze tvrditi da zna gdje je dno?

samo onaj koji je upao u bunar pa je na dnu :)

• emil
    • February 24, 2022 at 8:36 PM

ja sam danas u strahu od svjetke krize i svjetsog rata odlucuio opet ulozit u ZSE. ak treba ispusit lovu nek se bar pusi po hrvtaskoj:)

Posto me vani ide s brodarima (EGLE) odlucio sam i dalje plovit s brodarimapa sam uzeo ATPL(370) i JDPL(50).

Po meni sam dans super to protrgovao a sutra cemo vidjet dal je to stvarno bilo super ili ne.

• Ulaganje u zlato

• emil
    • February 24, 2022 at 5:29 PM
    Quote from zlocesti

Danas ću, sutra ću......... skuplje ću

A pogle' zlato

Nemam ga puno, al' biti će dovoljno za prehraniti se nekoliko mjeseci ako stvarno bude gadno.

Kako kaže moj omiljeni junak Kvothe- Teško u džepu, lako pri srcu

imate pravo zlato i doma ga polirate ili imate papir od zlata?

• emil
    • February 19, 2022 at 10:13 AM
    Quote from accountant
    Quote from accountant

PTON dump kreće? zajedno s padom indeksa, Bullard ih je sve dobro otrijeznio

dnevni graf kaže da je $40 bio otpor

gameplan za šort je ulaz na $37-$36, za izlaz je dobro sve između $31 i $27

NET je objavio u biti dobro izvješće, kvartalno opet rast prihoda 52%-54% Q21/Q20 i 2021/2020

no u Q1/22 usporavaju na 48%

prvi put kvartalno imaju mali pozitivan FCF, ali sa zaradom su još uvijek na breakeven

treba čekati malo za smjer.. prije bih rekao da će se malo ohladiti ali nikad ne znaš

valuacija NET-a je još uvijek - skupo!

Nego jel tko razmišlja o šortu Cathie Wood? Ima na Trading212 ARKK -3x short

Top10 holdings: TSLA, TDOC, ZM, ROKU, COIN, SPOT, U, TWLO, PATH, SQ

Display More

jel me itko poslušao?

barem za PTON ako ne već i ARKK

na PTON ste mogli u tjedan dana uzeti +20%, evo: PTON razvoj 11.2. - 19.2.

Display More

Ma ja si nisam htio kvarit prosjek minusa. bolje bit glavni u pushingu nego osrednji u plusu :)

• emil
    • February 11, 2022 at 7:40 PM

Ako moze svatko dat svoje misljenje o situaciji Rusija-Ukrajina.

dal ocekujete pad ? ako da - cega? rast? cega? znaci kako gledate na mogusnost rata i odraz istog na cijenu dionica vani a bogami i kod nas.

• Porez na kapitalnu dobit

• emil
    • February 11, 2022 at 11:18 AM
    Quote from emil
    Quote from Blabla

I ja upravo istražujem. Koliko vidim, strane dividende bi trebalo prijaviti kroz INO-DOH obrazac.

JOPPD obrazac je sve sto se trebalo prijavit. tako je bilo prosle godine. ako se nije nista mijenjalo u zakonu i dalje je to jedino sto treba predat. odnosno popunit na e-poreznoj do kraja 2 mjeseca.

razlika izmedju domaceg i inozemnog je samo u koloni

6.1 - gdje pod domace ide 1001 a pod strano ide 1003

6.2 - 1006 ostaje isti i za domace i za inozemno

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

STJECATELJ PRIMITKA OD KAPITALA

1001 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala

1002 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala, a pri obračunu primjenjuje se poreza stopa propisana odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

1003 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala ostvaren iz inozemstva ili druge države članice Europske unije

1004 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala ostvaren izravno iz inozemstva ili druge države članice Europske unije, a pri obračunu primjenjuje se poreza stopa propisana odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vi…%20primitka.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci/Doc…HODAK/JOPPD.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/…ac_primjeri.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/PREGLED%20STOPA%20PRIREZA%20POREZU%20NA%20DOHODAK%20%20GRADOVA%20I%20OP%c4%86INA%20U%20REPUBLICI%20HRVATSKOJ%20PRIMJENA%20U%202022.%20GODINI.pdf?csf=1&e=bOrWOB

Kako popuniti online poreznu prijavu imate ovdje:

Display More
    Quote from nik07aos

Molim pomoć za neukog i neiskusnog malog dioničara (čitaj: mene). Od svojih iz ZABA-e sam dobio Izvješće o trgovanju za 2021. godinu gdje su mi izračunali ukupnu oporezivu dobit za prošlu godinu kao i iznos poreza i prireza kojeg bi trebao platiti po osnovi predujma poreza na dohodak od kapitala. U tom izvješću su eksplicitno naveli da isto može poslužiti kao podloga za obračun predujma i da je isključivo informativne naravi, što je razumljivo.

E mene sad zanima kak se, na koji način, kome prijavljuje taj obračun?

Zbilja ne bi volio imat problema s Poreznom a nikad do sada nisam radio ovako nešto pa bi svaka pomoć bila i više nego dobro došla :)

ovdje vam je sve sto vam treba ukljucujuci video uputu

Obratite paznju samo na OZNAKA IZVJESCA. u video se kaze 20366 ali to je bilo za 2020 jer je bila prestupna. . Za 2021 ide 21365. ide GG000 gdje je GG godina a 000 je broj dana u godini.

• emil
    • February 10, 2022 at 9:45 PM
    Quote from zlocesti

Emile, ništa ne može protiv marketa dulje od jednog dana, a market se spotaknuo. Opet.

Šve crveno, svi indeksi

osim EGLE. 8%+ i dalje :)

imam ruzicaste naocale pa gledam samo pozitivu :)

• emil
    • February 10, 2022 at 8:30 PM

EGLE

Našao sam razlog tolikog skoka.

EGLE je potpisao ugovor s JOTUN

JOTUN proizvodi vrhunske premaze za bolje perfomanse pa sad dionica moze bolje klizit prma gore .

Koliko je to dobar premaz vidimo iz cijene dionice.

Vrhunski premaz :). Najvjerojatnije i ATPL koristi odnedavno taj isti premaz zato i raste:)

2 High-Yield Shipping Stocks to Buy Now By StockNews
    2 High-Yield Shipping Stocks to Buy Now
    www.investing.com

• emil
    • February 10, 2022 at 6:39 PM
    Quote from emil
    Quote from accountant

I EGLE sjajan, evo link

• TCE (1) of $29,088/day;
    • fixed 75% of Q4 2021 available days at an average TCE of $32,400 as of November 4, 2021
    • cca $6 zarade, od čega (prema planu 30% u divku) isplaćuju $2 dividende (ex-div 16.11., isplata 24.11.)
    • $50.0 million share repurchase program

cijeli dan se kilavi ispod $40 i sad u AM skočio na $42, taman za vrijednost divke

Ili gledajte ovu igru na EGLE:

Q3 i, znamo prema najavi, Q4 su vrlo dobri i nema razloga da 1H/22 ne ostane jednako dobar, za to isto imamo najave s više raznih strana.

Divka recimo $6-$7 za 4 slj. kvartala. To je $4.2-$5.6 neto s porezom. Vrše otkup dionica i recimo da cijena naraste sasvim malih 10%-15% u godini dana. Ipak smanjuju i dug, logično da vrijedi više.

Kad na rast cijene dodate i ukamaćenu reinvestiranu divku, nije li to nekih 23%-25% gore? Na prste jedne ruke računam i sve vrlo, vrlo konzervativno. Kao hedge, sve više od toga je plus

Display More

Kolega velika hvala za ovaj info. Evo nakon par mjeseci jos sam uvjek u EGLE .Pokupio pozamasnu dividendu i jos je naraslo 20%. Steta sto me bilo strah pa sam s malim ulogom uletio.

To im je bila prva dividenda. Planiraju li i dalje davat ili je ova bila izuzetak?

Dal jos uvijek pratite razvoj situacije ?

Display More

Morao sam opet podic ovaj EGLE da se opet zahvalim kolegi.

Samo danas +10%. Ukupno +33% a uskoro bi mogla opet dividendica sjest. Nisam pratio sto to oni rade da to tolko raste(osim sto voze morima) al to sto rade ocito rade jako dobro :).Ako je mogo ATPL u dan dva 8% sto ne bi EGLE 10% :)

• emil
    • February 9, 2022 at 10:09 PM
    Quote from Mrcash

ovo je priča desetljeća o kojoj će te unucima pričati kako je deda plovio morima....

... plovio plovio i na kraju deda potunuo i završila je prica:)

Ne bi htio vraga zazivat jer imam dionicu al i vrabac i golub su još na grani. Sve dok ne prodate niste ni dobili ni izgubili.

Al moras bit pravi hrabrisa ala bosko buha da udjes all in u brodara.

• Porez na kapitalnu dobit

• emil
    • February 8, 2022 at 7:33 PM
    Quote from Optimist

Pozdrav ekipa!

Molio bih vas kratak savjet vezano uz prijavu poreza putem e porezne. Kako prijaviti tri različite kapitalne dobiti, sa američkog tržišta dionicama preko stranog brokera (IBKR) , sa domaćeg zaba global tradera (također američke dionice), te trgovine crypto valutama preko naše online mjenjačnice. Da li se sve prijavljuje na jedan JOPPD obrazac i kako točno , ili odvojeno. Ima li još kakvih prijava i pravila koje sam previdio. Ovo mi je prva godina da imam kapitalnu dobit pa imam još dosta stvari za pohvatati.

Hvala unaprijed!

za kripto nisam siguran al ako ste kod nas kupili milsim da ide kao i domace pod broj 1001.

procitajte post

razlika izmedju domaceg i inozemnog je samo u koloni

6.1 - gdje pod domace ide 1001 a pod strano ide 1003

6.2 - 1006 ostaje isti i za domace i za inozemno

Nisam siguran to oko kripta jer dionice imaju drzavu izdavanja a kripto to nema.

Ako bi isli po tome da ste kupili na nasoj mjenjacnici pa je kao domace onda bi i zaba global trade mogli smatrat domacim trgovanjem a trgujete americkim dionicama a tonejde bas tako

S drige strane kripto sigurno nije domace pa samim time se moze smatrat stranim :)

milsim da vam sve nabrojano ide pod isti broj za inozemstvo 1003 al radje svratite do TETE u poreznu pa da vam to potvrdi.

• emil
    • February 8, 2022 at 1:14 PM

malo pogled u povijest:

kamate dole dionice gore

kamate gore dionice opet gore

pravi perpetuum mobile :)

• emil
    • February 8, 2022 at 10:53 AM
    Quote from tin

U prvih 7 minuta pokupljeno sve do 411 kn...sad se čeka BDI i ameri ;) !

Kud plovi ovaj brod..... http://www.atlant.hr/kretanje_brodova.php

dobra mi ova zadnja :u luci zagreb :) privezana na vezu Bundek :)

12. ZAGREB U luci

1. Privacy Policy
  2. Kontakt