Display MoreNisam cryptofil, ne razumijem ga (iako pokusavam), ne trgujem s njim, ali ga redovito pratim...i u neke stvari vjerujem (sto ne znaci da nisam u krivu)...
1. Crypto trziste je jedino preostalo istinsko kapitalisticko trziste, nema drzave, nema intervencija, nema printera...nista, samo cista ponuda/potraznja...
2. Nitko nikog ne tjera da koristi crypto, svatko ima slobodu izbora hoce li prihvatit placanje u crypto valuti...tako da rasprava o legalnosti crypta je potpuno promasena...placanje izmedju 2 subjekta moze se provesti u bilo čemu ako su obje strane suglasne..ne vidim u čemu je problem ako meni netko placa u govnima ili noktima (doslovno) ako smo se ja i kupac tako dogovorili i platimo drzavi njen dio...ne vidim u tome nikakav problem (mozda sam u krivu)...
3. Crypto je tu i nece nestati...postojat ce i za 20 godina, mozda u nekom drugom obliku, ali bit ce tu...mladje generacije dolaze i upravljat ce svijetom...a njihova buducnost je digitalna i ne vidim razlog da i crypto ne bude dio tog novog svijeta...
P.s. potpuni sam laik i za crypto i za zakonodavni okvir i ovaj post je zdravoseljacko razmisljanje
Nevjerovatna je kolicina ignoriranja jednostavne cinjenice da se ne moze placati s cim se zeli. Zato jer drzavni zakoni definiraju koja su zakonita sredstva placanja za robe i usluge, i to su u pravilu samo i iskljucivo drzavne valute tih zemalja. Pa svi znamo za koncept da ti u Konzumu kazu da ne primaju dolare ili eure nego moras imati kune. I otkud sad nekome ideja da se moze placati s nekim izmisljenim digitalnim zapisom, a ne moze se recimo s dolarima ili eurima?!?
Kako se to usuljalo, na koji nacin, meni do dana danasnjeg nije jasno, ali mi je savrseno jasno da tzv. kriptovalute ne mogu biti zakonita sredstva placanja, legal tender, za robe i usluge. One bi eventualno mogle biti digitalna roba, recimo, tradeable commodity, kao recimo ugljen, zito, nafta i sl., i taj koncept je razumljiv, prodavali su se i Tamagochiji, ali opet dolazimo do toga da ne moze biti zakonito sredstvo placanja za robe i usluge naprosto zato jer nije zakonom definiran kao takav. I tu nema mjesta prici da sve sto nije zabranjeno je dozvoljeno, zato jer to ovdje nije takav slucaj, jer se sredstva placanja definiraju zakonom i sve sto u njemu nije kao takvo navedeno onda nije zakonito.
Jednog dana ce se netko trebati pozabaviti s tim, sagledati kako to uopce definirati, regulirati... Jer ovo sto sada imamo je da de facto svatko tko zna isprogramirati kod za neki digitalni token postaje kreator svoje privatne valute, novca, a to je nesto nad cim je zakonom definirano da monopol ima samo drzava kroz svoju centralnu banku, koja to onda spusti na poslovne banke za M2 kreaciju novca, ali opet pod jasno definiranim pravilima i ogranicenjima, cega ovdje uopce nema, svatko radi sto god hoce. Kinezi su npr. kripte stavili van zakona. I jos poneki. Jer im je jasno da se ne smije stampati privatni novac, zato jer nije pod kontrolom drzave. Plain and simple.
kolicinom napisanih rijeci vi ne postajete bit vise u pravu nego se sve vise sramotite.
nijedna link na svoje tvdnje niste stavili. mijesate kruske i jabuke jer se ne zelite informirat o nicemu al zato zelite pametovat o necemu o cemu blage veze nemate i pokusavate nekoga (najvjerojatnije samog sebe) uvjeriti da je to bas tako kako tvrdite a porezna vas demantira kao i eu propisi.
u konzumu provucete karticu s kriptom eurom dolarom ili kunom i sve se pretbori u kune jer je to jedino platno sredstvo u hr.
ako niste znali kripto ne postoji u materijalnom obliku i ne mozete ga izvuc iz djepa i nesto platit . ocito to niste znali al ste nasli objasnjavat sto je i kako je a tu osnovnu informaciju niste znali.
i dalje tvrdite da ce se neko nekad trebat pozabavit time kao da se sad nigdje u eu regulativan kripto ni ne spominje.
kolicina vaseg neznanja(kao i onoga sto Einstein spominje) je kao i svemir. beskrajna je.