1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. emil

Posts by emil

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 6:53 PM
    Quote from alfa1

Ne kasni čovjek u izgradnji apartmana, nego u nečemu u čemu još nitko nije uspio.

Ako i ne uspije to napraviti ili nečiji proizvod bude bolji ili izabran iz nekog drugog razloga kao dobitna kombinacija to ne bi bio neuspjeh, nego će čovjek ostati upamćen kao netko tko je bio u utrci par najboljih koji su uopće bili sposobni sudjelovati u tome.

I onda su nečiji "argumenti" da je to osigurao nekretninom u okolici Zagreba.

nitko do sad nije uspio homologirat auto ?

pa to je kasnio takodjer. i nije napravio globalnu homologaciju za koju je dobio poticaj.

nije uspio prodat nijedan auto? pa sto je rekao da je prodao 150 c2? ili je retardiran pa lupeta bezveze ili je lagao. izaberi sam sto je.

nisam ja reko da cu imat vozilo s AI verzija "TERMINATOR" za 3 godine nego on. zato je dobio 200 milja eura. kad je to reko svi su imali AI LV3 al nas mate ce odma na LVL 5 koji je i zadnji LVL(valjda je tada pogledao terminatora pa je mislio da je to za istac )

evo ja cu sutra napravit AI terminator v2 samo mi dajte 200 milja€.

i onda ce me takvi kao ti branit- al to nitko nije uspio pa nikom nista?

jesi se ti ludih gljiva najeo ili ?

kazes ne gradi apartmane :D?

Mate Rimac: U Dubaiju gradimo luksuzne stanove za bogate
    www.poslovni.hr

argumenti -manje lupetanja....sta mislis kolko ce ih izgraditi? isto koliko i svemirskih dizala(2013 kod Merlica)-el hovercraf(2013 kod Merlica)tvorcica baterija(2018)-elktricnih jahti(2014) itd

NOVI POSLOVNI POTEZ MATE RIMCA Gradi prvu brzu električnu jahtu na svijetu
    Mi nismo uopće razmišljali o brodovima, ali pred nas su stavili novi izazov. Naravno da idemo u to, kaže Rimac
    www.jutarnji.hr
    Rimac gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna
    Rimac automobili zajedno sa svojim kineskim partnerom Camel grupom u Kini grade tvornicu električnih motora i baterija vrijednu 158,2 milijuna američkih…
    www.tportal.hr
    Svemirsko dizalo s bazom na Mjesecu je izvedivo, izračunali su znanstvenici
    Koncept svemirskog dizala koje bi putem posebnog kabela podizalo teret sa Zemlje u orbitu fizikalno je vrlo zahtjevan. Međutim, znanstvenici imaju ideju kako…
    www.bug.hr

evo samo sto nije gotova :D

MAte je auto bez vozaca imao jos 2015

Rimac: Napravili smo automobil koji vozi bez vozača
    Gost Pressinga s Dubravkom Merlićem bio je poduzetnik i izumitelj Mate Rimac.
    n1info.hr

njegov robotaksi bez vozaca LVL 5 ce bit upravljan s jostikom :D

a ovo je jedini izum koji priznajem da je nas mate napravio.

MRAK :D

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 6:40 PM

ja uopce ne dovodim u pitanje sto je rimac napravo nego ono sto nije .

cak ne dovodim u pitanje ono sto nije a sprzio je lovu ulagatelja nego ono za sto je sprzio lovu poreznih obveznika.

dovodim u pitanje takodjer ono sto je sam izrekao a ja ovdje ccopy/paste.

toliku kolicinu lazi je tesko ne vidjet . to je u rangu s muskom. al to sto mu nevera vozi ne znaci da je sagradio tvornicu baterija u kini ili da radi baterije za svemirska dizala. prvo je napravio al ovo drugo i trece je i dalje LAŽ.

tako je i Bandic bio super. je da je krao al je i nama sagradio fontanu .ma daj...

Ja ne moram bit astrofizicar ili sto vec da bih znao da rimac laze kad izjavi da radi baterije za svemirsko dizalo.

Eto ja sam nabrojao gore par pitanja pa mi ti daj odgovore na njih. gdje je FI u kojem se vidi 8 prodanih C1? gdje je financisjki izvjestaj u kojem se vidi da je prodao 150 C2 ? gdje je FI gdje je rasporodao nevere? cak se ne vidi u ovom zadnjem FI(s kojim je kasnio mjesecima radi friziranja)ni ona jedna Nevera koju je kao prodao Rosbergu

ovo je financijski forum pa mislim da nije bas cudno da ja trazim FI gdje bi mogao vidjet sto osnivac i direktor Rimac autoobila tvrdi.

eto samo mi daj FI gdje je potvrdjeno da je on prodao do sad ista od automobila.

150*2 milje eura se valjda mora vidjet u FI. njegovo " majke mi" ne pusim.

posto gore spomenuto ne postoji moje je pravo sumnjat i u robotaksije i sve za sto cica poticaje od drzave te upozorit ostale na njega jer patoloski laze zadnjih 10 godina.

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 5:04 PM
    Quote from alfa1

Još u veljači njemačka je matica objavila da iz sudskog registra miče brend Greyp i zamjenjuje ga svojim Porsche eBike Performanceom, a sada su skroz ugasili i brend Greyp unutar Porsche eBike Performancea.

Ukratko čovjek je dao Greyp za Bugatti, nije loše.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

Ja sam došao do zaključka da si ti budala iz ove izreke koju si zalijepio ispod svih svojih postova. To dođe kao neko upozorenje?

mozda je to njemu "NE LOSE" (kao i svim vlasnicima ponzi shema) al da si ti ulozio u taj GREYP mislis da bi ti sad branio neobranjivo?

kolko si u pravu i s kolko argumenata raspolazes pokazujes zadnjom recenicom. ak ne ide argumentima ide vrijedjanjem. Bravo majstore.

Mate to si ti ? nisam te prepoznao ovako skrivenog :D

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 4:22 PM
    Quote from st-brajo

apsolutno se slažem da mirovinci ne bi trebali ulagati u start-up-e.

btw., koliko sam mogao isčitati, cilj je da ulažu i u nekretine.

realno, da alociraju po 25% u nekretnine, zlato, obveznice i dionice, nijedan prigovor im ne bi mogao staviti, ali da recimo ulože po cca 15% u sve navedeno + crypto i start-up-e, e to je već klimava priča, pogotovo ako monetarna politika neće nastaviti ultra labava, kao što je bilo i do sada 🤷

Najbolje je tom fondu da ulaze u drzavne obveznice :D

Bit cu presretan ak bu prinos tog fonda bio 4% i zadovoljan ak bu bio 0%.

al taj fond ce bit bankomat "zna se" koga i njihovoh rodjaka. a sve sto fond spali i ode u minus ce platit tko ? opet mi.

i samo da se jos vratim na naseg vizionara "mladog Teslu"

Ovo je bila njegova vizija GRAYP BIKE-a.

Mate Rimac 2024. Greyp vidi kao tvrtku s prihodom od 1 milijardu kuna
    www.poslovni.hr

znamo gdje je danas ta vizija :D

cisto sumnjam da su "branitelji" lika i djela mladog tesle ulozili u ovu jedinstvenu priliku.

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 4:14 PM
    Quote from alfa1
    Quote from emil

Navijam da mu taj kamp napokon pocne radit i da zaradjuje pa da se skine vise s drzavne sise.

a novce od ulagace slobodno nek spaljuje. bar mu to ide

Javi se Porscheu i Goldman Sachsu zaradit ćeš dobru lovu kad im srušiš analizu Rimca svojom analizom. Nek spase ljudi novac ako još mogu.

isto tako bi me sprdao i sa THERANOSOM. kao sto rekoh porshe je za sitnu lovu dobio ipak nesto znanja od rimca. ipak je tu nemali broj inzenjera koji su radili na baterijama a njima fale jer kaskaju za kinezima posto su se prekasno u sve ukljucili.

na kraju cemo bit podruznica koja sklapa nekaj za nekog. i super. samo nek prestanu cicat nasu lovu.

rimac =petrokemija=brodogradilista= HŽ . sam nastavi niz . bar kod nas ima sisaca proracuna na bacanje.

a vidjeli smo i sa GREYPom kako je prosla tokenizacija. kupis udio al na kraju si vlasnik ZRAKA(tokena) a ne dionica. pa je gorespomenuti Porsche to ZATVORIO jer je smrdilo nadaleko. i tu su trebali svi zaradit ogromne novce...jesi ulozio ?

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 3:57 PM

ma nemam ja problem s rimcem. moze tu svasta ispast al znamo mi kako to ide kod nas.

mate se zakacio na drzavnu sisu a s te sise se nitko nikad ne skine a od par milja kuna sad je skocio na 200 milja eura. na kolko ce skocit kad ga taj FOND poce filat s nasim mirovinama?

a gdje je rezultat? nije cilj ulaganja przenje novaca nego zarada-mate nije 2ili5 godina tu nego puno duze. zadnji FI mu je kao ok al i to je samo zato kaj su nekaj iskemijali s pripojenjem bugatija. kao vrijedi ovaj vise od onog. nece njemu ni revizor zavjek dat da gura sve troskove u R&D. a tada ce nas mate imat ogromne gubitke koji su sad skriveni. kad tome dodamo bugati koji nikad ni nije poslovo s dobitkom sto bi tu moglo poc u krivo ? valjda se vode onom: minus i minus daju plus :D dva gubitasa samo mogu pozitivno poslovat :D

njegovim tempom ni njegovi praunici nece vidjet pozitivu u rimac grupi a kamol nas fond koji bi kao trebo zaradjivat za nase penzije.

jedno je ulagat u rizicne tvrtke svoj novac a sasvim drugo je ulagat u te iste rizicne firme tudji novac (moj -tvoj-nas)

prica to je EU novac stoji al samo donekle. Pa taj novac su ubacili u rimac krematorij i nis od toga. mogli su za te novce stvarnoi sredit gradski prijevoz u zagrebu. sto fali el. tramjvaju. poboljsat i izgradit nove pruge itd. al ne rimac ce nama dat robotaksije koji ce rijesit problem zagusenja u zg. kako ce t o 700 novih auta u zg rijesit problem zagusenja? ktome 700 AI taksija ? pa ko u to vjeruje? ja ne. TI ?

mogli su sagradit jos koji most preko save da rasterete taj Sjever-Jug koridor koji oduvjek steka.. moglo se svasta ..

a znate li da tih 200M eura uopce ne pokriva tih 700 robotaksija? ne ne . to cemo posebno jos platit. 200 milja je bilo samo za razvoj prototipa robotaksija ako se nekad slucajno pojavi LVL 5 autonnog vozila. znaci 200 milja smo dali za sta? on ne razvija ni AI niti radi taksije? sto radi ? po meni samo spaljuje nas novac. jer EU novac je nas novac. sigurno nije rimcev jer on porez ne placa jer nikad u plusu nije bio.

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 3:35 PM

pa jos taj gubitak mu i toleriram. sve ide u razvoj . ok

al mate tvrdi da je prodao 150 c2. da je prodao 8 c1.svaki auto mu kosta 2milje eura. i gdje to mozes iscitati? prodal ih je na crno ? gradi tvornicu baterija u kini. super. to je bilo 2018. gdje je tvornica? sad vidim da prica da gradi stanove po dubaiu.

svaka cast covjeku iz izvrsnog odbora ali.. koliko je "strucnjaka" ulozilo u THERANOS?

aj da nemas naznake pa te mate farba al kao sto rekoh mate je patoloski. procitaj bilo koju izjavu koju je dao prije koju godinu pa pogledaj dal je istinita. prodao ovo- prodao ono - gradim ovo -gradim ono.

aj nekako je uspio homologirat neveru mada je i tu podbacio. on je dobio poticaj od drzave za GLOBALNU homologaciju. a nije ga globalno homologirao. odustal je od kine. Oce vratit dio novaca? naravno ...samo sto nije.

Ne kazem ja da se tu sad s velikim igracima ne moze nesto i izrodit u Sv.nedelji al to sigurno nece bit radi naseg novog Tesle i t osigurno nece biti robotaksi s LVL5(mozda s LVL 3 po odovjenim cestama sa moza njih) nego neka manufaktura sklapanja baterija za velike igrace.

Quote from st-brajo

Matin core business je upravo R&D.

ovi autići, bicikle i robo-taxiji su dobar marketinški pitch.

a ako i razvije leteću Porsche Carreru, kupit ću barem onu u Bburago verziji :S

a koliko to mate ima registiranih patenata ? sto je to on razvio ? uvoz iz kine i sklapanje toga iz kine ? znam samo za par registriranih patenata.

i tu mate ima svoja pojasnjenja. svi ostali patentiraju al nas mate ne. :D

Mate Rimac je brži od procesa patentiranja pa mnoge patente niti ne prijavljuje jer bi već bili zastarjeli kada bi bili zaštićeni
    Svestrani poduzetnik Elon Musk, direktor SpaceX-a, suosnivač PayPala i Tesla Motorsa ove je godine demonstrirao potpuno drugačiju vrstu vizije - oslobodio…
    itbizcrunch.com

Navijam da mu taj kamp napokon pocne radit i da zaradjuje pa da se skine vise s drzavne sise.

a novce od ulagace slobodno nek spaljuje. bar mu to ide :D

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 2:39 PM

zato da izvlace tu lovu koju je EU dala rimcu.

Porch tu ima druge interese. relativno je jeftino dosao do nekakve proizvodnje baterija. je da ih ovaj prepakirava iz kine al ocito ima neko solidno rijesenje za hladjenje pa su se tu nasli. dobili su opet od RODJE iz svete nedelje zemljiste za par lipa po kvadratu na 69 godina.. pa eto ko nebi ulozio u to. sad da to iznajmljuju dobit ce milijune. ja bi prvi ulozio u nesto st okosta lipu po kvadratu. ti nebi ?

Sto se izjave tice:

mozda je tebi tudje misljenje bitnije od tvojeg al meni ak kazes da ces nesto napravit i ne napravis onda za mene to nisi napravio ma koliko god "strucnjaka" kazalo da jesi.

a on se naprodavao svojih el. autobila kroz povijest samo tako.

naravno da to nigdje u FI nemozes vidjet. al reko je "MAJKE MI" i misli mda je nekima to dovoljno..eto meni nije.

Rimac o Concept_Oneu: Kupci nam stižu sa svih strana svijeta, već smo ih prodali deset!
    "Kupci nam stižu sa svih strana, iz Norveške, Francuske, Rusije... Jedan kupac s Islanda rezervirao je sedmi proizvedeni Concept_One, jer u garaži već ima…
    www.jutarnji.hr
    Pomama za C_Two: Rimac već gotovo rasprodao svih 150 komada?
    Razvija 1914 konjskih snaga, a najveća brzina je 412 kilometara na sat
    www.vecernji.hr
    Otišlo skoro 150 komada: Mate Rimac slavi, rasprodao C_Two
    Iz Rimac Automobila potvrdili su da je njihova serija od 150 komada električnog automobila C-Two koji je predstavljen u Ženevi prije samo tri tjedna praktički…
    dnevnik.hr

kad mi pokaze u FI gdje je novac od svih tih prodanih automobila mozda i ja budem "VJERNIK"

robotaksiji su trebali veselo jurcati Zagrebom 2023.. vidio si ih ? ja nisam. ja sam nevjernik.

Rimac za milijardu kuna gradi tvornicu u Kini
    www.poslovni.hr

evo samo nek mi da gogle kordinate te njegove tvornice iz 2018 :D

a da ne spominjem da radi i baterije za "SVEMIRSKO DIZALO " :D

RIMAC kaze: Primjerice, radimo baterije za magnetno-levitacijske vlakove (Maglev) iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i razvoj baterija za jedan projekt svemirskog dizala.

FOTO Domaći uspjeh: Hrvatska izvozi prvi automobil u povijesti
    Na automobilu je, osim 20 zaposlenika Rimac Automobila, radilo i najmanje stotinu kooperanata, a gotovo svi dijelovi su izrađeni u Hrvatskoj
    www.vecernji.hr

lik je patoloski lazac.

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 1:55 PM

ma ok . al 3PM ..P3M. mada mu je prvi naziv bas prigodan(otici cemo svi u 3PM) je dobila 200M eura - imala je 1-2 zaposlena.

iskustva u AI ima 0. dobili su za robotaksi s autonmnom voznjom LVL5. jel znas da igdje u svijetu postoji auto lvl 5?. bio je u SF lvl 4 a i njemu su sad zabranili da dalje vozi jer nije bas siguran. ostali su LVL 3-2

al nas ce mate do 2023 napravit LVL 5 ? to ne spada u katagoriju - kad bi znali buducnost....pa se mozda dogodi.

To sto je on obecao i dobio novce jednostavno se ne moze dogodit do 2023 jer je ona na izmaku.

a ne moze se dogodit ni 2024 do kad su mu produzili rok za to. Negdje sam procitao da znanstvenici ne vjeruju da ce u iducih 100 godina AI dosec LVL 5.(TERMINATOR lvl)

Al nisu naseg matu upoznali :D koji nije znao razliku izmedju DC i AC struje nego je o tome znajnje skupljao po forumima.

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 1:43 PM

pa Rimac i je PETROKEMIJA al na steroidima.

nema tu razlike. klasicni gubitas ko svi nabrojani.

to ko da mi kazes a sto ako petrokemija napravi neko gnojivo koje ce podspjesit rast biljaka 1000 x ili da ce nekim cudom brodogradilista na svakom brodu "NESTO" zaradit a ne stalno gubit

i da znas da ce se sve to u petrokemiji i brodogradilistima dogodit puno prije nego sto rimac dodje u pozitivu ili kad ce njegov robotaksi LVL5 samostalno vozit ...odnosno NIKAD. greeyp je puknul(a isto je bio" vrhunski" proizvod al u njegovim mokrim snovima). nevera je prodal kolko i c1 i kolkoi c2. 0 ili 1 komad(FI ne poakazuje ijedan prodan auto). reko je da se sve rasprodao prije nego je sklepao ijednu. tako je sve c1 prodao pa je prodao i sve c2-- problem je sto je to prodau u svojim mislima a ne za stvarno.

o robotaksijima 5Lvl da ne pricam . 5LVL AI-a necemo dozivjet mi -naca djeca a ni djeca nasa djece. al Mate ce to imat 2023- trazio je produzenje roka na 2024. Ma daj pa takve bajke ni djeca u vrticu vise ne puse.

ktome pa taj fond ce i dalje ulagat u petrokemiju-fortenovu-brodogradilista-rimca

Sve probrane firme. Neznas koja bolje stoji od koje .

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • November 23, 2023 at 1:24 PM
    Što nosi vladina mirovinska reforma? Opasnu ideju kakva ne postoji nigdje na svijetu
    MIROVINSKA REFORMA kakvu je predložila vlada sadrži jednu jako štetnu i opasnu ideju.
    www.index.hr

Fond ce se simblicno zvat "KREMATORIJ NOVCA POREZNIH OBVEZNIKA"

ne pise nam se dobro. al vec vidim smjesak na nasem Mati (rimac) al smijeska se navukoaa i Poletaevi i Perušku.(fortenova)

Cim nece bit kontrole(kontrolu vrsi RODJO) kome se daju subvencije mate zna da je on na samom vrhu popisa.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• emil
    • November 22, 2023 at 3:35 PM

pola milje eura prometa a ovdje nitko ni rijec da kaze...

a i cijena osla gore jadnih 1%

• Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

• emil
    • November 22, 2023 at 2:16 PM

pitanje o trezorcima.

dal se dobije neka obavijest da si kupil trezorce ili je onaj papir iz fine sve sto imas kao dokaz kupnje?

• Birtija

• emil
    • November 22, 2023 at 9:23 AM
    Quote from Nevera

He he, a svašta ljudima padne na pamet.

Ja sam profesionalni fotograf i tražit ću da se zabrani upotreba fotoaparata na mobitelu. (citat jednog prijatelja).

slicno je bilo s praznim cd-DVDeima. u cijenu su ukalkulirali nekakva autorska prava jer kao cd i dvd se koristi u piratluku i onda ces nesto snimit na njega a neces platit autorska prava.

time su sve kupce proglasili lopovima.

cim se drzava uplete u bilo sta ja znam da ce RAJA to morat platit i da ce se otvorit jos jedno "ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena".

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• emil
    • November 21, 2023 at 7:42 PM
    WSJ News Exclusive | Binance Founder Changpeng Zhao Agrees to Step Down, Plead Guilty
    The chief executive of the largest global cryptocurrency exchange, plans to plead guilty to violating criminal U.S. anti-money-laundering requirements.
    www.wsj.com

"Rumour is Binance is now out of money. Be careful holding funds in Binance"

BNB -10% od vijesti....

bit ce tu svega. Prvo problemi s eurom. Zaustavljanje transakcija prema euru- pa nemogucnost koristenja binance kartice-nemogucnost podizanja eura na bankovni racun . sad ovo...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• emil
    • November 21, 2023 at 12:42 PM

kolega ovo vam je vec drugi post na istoj strani gdje se mjesate u poso administratora.

sto obveznice il fondovi ne spadaju u temu trgovanje na burzi?

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• emil
    • November 21, 2023 at 10:39 AM

krenuo GOGL opako naprijed...blizi se Ex-date

• emil
    • November 21, 2023 at 10:23 AM
    Quote from D_artagnan
    Quote from emil

Gdje kupiti americke obveznice? ni nase nismo mogli kupit do ove godine. Dal moras bit amerikanac ?Dal si oslobodjen placanja poreza na te obveznice kao i na HR obveznice? koliki porez placas na te obveznice u americi i dal jos placas porez u HR .?

nekidan mi je netko spomenuo upravo istu stvar ...pa sto kupujes trezorce po 4 kad imas americke po 5%. al na kraju mi nije znao rec niti gdje da to kupim(IB?) niti kolki porez cu platit ako ih negdje nadjem za kupit (spominjao je neke fondove koji to prate bla bla.)

Sto se rizika tice. Ne vidim nikakvu razliku u riziku izmedju HR ili bilo koje EU ili AMericke obveznice u pogledu isplate . Dal je ikad od postojanja HR netko popusio ulog na HR obveznici ili trezorcu?

Vjerovatno misle preko obvezničkih fondova. Ali to nije isto, jer u tim fondovima ćeš i dobro izgubiti na vrijednosti ako se dižu kamatne stope :S, je blesavo ali to je tako,

https://hrportfolio.hr/?t=obveznicki-fondovi

ma ti fonodvi su mi glupost totalna. ulazna -izlazna naknada -

kupnjom obveznice-trezorca znas sto dobivas- napravis racunicu-drzis do dospjeca i to je to .

nema nepoznanica u formuli.

• emil
    • November 21, 2023 at 10:13 AM
    Quote from Zlatek
    Quote from frank8

Naravno da stanje depozita u banci nema veze s kreditima (a baš zbog toga Badurina navodi da im je cilj da povećaju ukupne depozite na milijardu eur). Poznato je da banke kredite daju "štampanjem novca", kao što kaže poznati ekonomist Ivan P.

Odljev depozit smanjuje kapacitet banaka za financiranjem, jer postoje parametri u odnosu depozita/danih kredita koji se moraju održavati na određenoj razini, ako isti "padne", logika je da je manje dostupno novo financiranje (a sigurno su prvi u redu za dostupnost boljestojeći klijenti, nego prosječan Hrvat). Svaka "pomoć" države u dugom roku dovodi vas u lošiji položaj.

Ja sam ekonomis, bankar već 30 godina, ali ne razumijem ovaj post.

Molim admina da briše ovo...

pa ni ovi bankari nisu razumjeli gdje je problem odljeva depozita ..al problem je postojao...

Bijeg depozitara pokrenuo bankarski domino-efekt
    Prvi problemi SVB-a s odljevom depozita počeli su već u drugom tromjesečju prošle godine.
    hr.bloombergadria.com

• emil
    • November 21, 2023 at 10:02 AM
    Quote from tiko1

imaš 5 % prinosa na Američke državne obaveznice koje su daleko manje rizične od naših koliko naših građana ulaže u njih? Trenutno je ulaganje u njih atraktivnije od ulaganja u Američke dionice koje imaju oko 4% na to treba ići premija na rizik jer to ipak dionice

Gdje kupiti americke obveznice? ni nase nismo mogli kupit do ove godine. Dal moras bit amerikanac ?Dal si oslobodjen placanja poreza na te obveznice kao i na HR obveznice? koliki porez placas na te obveznice u americi i dal jos placas porez u HR .?

nekidan mi je netko spomenuo upravo istu stvar ...pa sto kupujes trezorce po 4 kad imas americke po 5%. al na kraju mi nije znao rec niti gdje da to kupim(IB?) niti kolki porez cu platit ako ih negdje nadjem za kupit (spominjao je neke fondove koji to prate bla bla.)

Sto se rizika tice. Ne vidim nikakvu razliku u riziku izmedju HR ili bilo koje EU ili AMericke obveznice u pogledu isplate . Dal je ikad od postojanja HR netko popusio ulog na HR obveznici ili trezorcu?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt