1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. emil

Posts by emil

• Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

• emil
    • February 17, 2024 at 7:42 PM

Znaci u ponedeljak krecu novi trezorci.

na 3 mjeseca kamata 3,75%

na godinu dana kamata 3,65%.

Nitko vise ne spominje dal od 1.1.2024 vrijedi za sva buduca izdanja trezoraca pa tako i za ova kao i za proslo izdanje.

ne placa se porez na trezorce kao ni na drzavne obveznice?

"ovo je ministar rekao u 11mj.2023.

Zakonskim izmjenama, koje se primjenjuju od 1. siječnja iduće godine, ulaganja u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak, rekao je Primorac.

jel to stupilo na snagu? izaslo u NN ? mada i to mogu tumacit ikao nece se oporezivat porezom na dohodak nego porezom na **** (umetni ime po zelji) npr kapitalnu-trezoprsku :D nis im ne vjerujem

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• emil
    • February 16, 2024 at 2:52 PM
    Quote from Laudator

Molim pomoć za novajliju na stranim platformama. Kako se tu gleda godišnji dobit/gubitak? Sve zatvorene pozicije bez obzira jesu li isplaćivane na račun ili samo ono šta je isplaćivano???

sve zatvorene. mozes prebijat HR-kripto-ino trgovanja.

isto kao i kod nas. sve zatvorene - ne gleda se dal si povuk npr od erste brokera. kod kripta samo trgovanja koja su izasla u fiat- trgovanja unutar kripta ratzlicitim altovima se ne gleda.(to je super opcija jer uvjek mozes izac u stablecoin i cekat da prodje 2 godine pa nema poreza. Mislim da ce to ubrzo promijenit jer je stable coin ko izlaz u fiat u biti.

• Porez na kapitalnu dobit

• emil
    • February 14, 2024 at 11:59 AM

porez na kapitalnu i kripto.

trebalo bi sve biti kao i s dionicama al ima par nejasnoca.

Kupim BTC drzim 2 godine prodam za fiat i ne moram platit kao i kod dionica.

Kupim BTC drzim 1 godinu prodam za fiat i moram platit kao i kod dionica.

Kupim BTC drzim 1 godinu i prodam za USDT- ne moram nista jer nisam izasao u fiat.

Kupim BTC drzim 1 godinu prodam za ETH drzim 1 godinu - prodam za fiat. STO ONDA? dal se to smatra drzanjem kripta duze od 2 godine i ne placam porez?

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • February 13, 2024 at 11:48 PM
    Quote from DonDada
    Quote from emil

al dobio je lovu da razvije autonomno vozilo 5 razine a ne da kupi od nekoga autonomni sustav 4 razine .

sad ce nam pojasnit da smo ga krivo shvatili ili da su krivo prepisali kad su slali ponudu na poticaje.

inace 5 razinu autonomne voznje nitko od nas ovdje na forumu ma koliko god star bio nece dozivjeti.

ovi sto su imali 4 razinu i jurcaju po SF vec preko godine dana su dobili zabranu testiranja radi ucestalih problema i nesreca. tak da su trenutno s 4 razine velikim korakom otisli unazad na 3 razinu.

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/oduzeta…t---809118.html

Što je sa Waymo? Koliko znam oni imaju razinu 4 i voze San Franciscom

Display More

pa oni voze. dokad?

A crowd destroyed a driverless Waymo car in San Francisco
    No one was inside a Waymo car as it was destroyed.
    www.theverge.com

i puno je dalje od lvl4 do lvl5 nego od lvl1 do lvl4.

Matin protoip je vec trebao veselo jurcat (testirat) po zagrebu ove godine.

A 2025 ce sve trebalo vec bit gotovo i flota robotaksija LVL5 ce jurit zagrebom.

Bar je tako tvrdio prije koju godinu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ako usporedimo PLAN i stvarnost vidimo da smo jos u 2021g sto se izvrsenog tice

a ako gledamo koliko je mate spalio nasih novaca e tu smo vec u 2025 ako ne i u 2026 jer nas mate vec ima nove planove kako uzet neke nove poticaje za neke nove m3egalomanske projekte koje nikad nece napraviti:

Rimac planira razviti novi pogon na dizel, plin ili vodik
    Mate Rimac otkrio je da "traže" potpuno novu tehnologiju koja bi mogla koristiti fosilna goriva za proizvodnju električne energije
    autostart.24sata.hr

eto elektricni auti su mu vec out. sad je opet dizel IN :d

al tu bi mate mogao briljirat kad otkrije OTTO MOTOR :D za pisljivih milijardu eura.

• emil
    • February 13, 2024 at 8:10 PM
    Quote from zdenkic

ja to tumacim kao da se placa porez od 12%, i za dobit iz 2023ce godine kao sto kaze i onaj link na racunovodstvu

dohodak od dividende je ostvaren u 2024, i placa se po novom zakonu od 12%, iz koje godine je dobiti je nebitno, osim ak je to ona dobit do 29.12.2012

pa nije isto dobit od dividende i dobit od trgovanja dionicama.

za dobit trgovanjima u 2023 morate platit 10% poreza i prirez za sto i postoji obrazac i kolona u JOPPD obrascu

Pri isplati dividende u 2023 su vam automatski ustegnuli porez i prirez cim ste je dobili pa samim time i nemate sto prijavljivat(ZSE.) sva divdenda koju cete tek dobit u 2024 ionako nista necete vi morat nego ce vam to ustegnut isplatitelj pri isplati i to 12% poreza i nema prireza

na trgovanje dionicama u 2024 cete 2025 morat predat JOPPD obrazac u kojem vise nece biti prireza nego samo porez od 12 %

• Aktualno (vijesti)

• emil
    • February 13, 2024 at 5:26 PM
    Quote from zdenkic

Rimac uzima gotov izraelski sustav za robotaksije - Index.hr

al dobio je lovu da razvije autonomno vozilo 5 razine a ne da kupi od nekoga autonomni sustav 4 razine .

sad ce nam pojasnit da smo ga krivo shvatili ili da su krivo prepisali kad su slali ponudu na poticaje.

inace 5 razinu autonomne voznje nitko od nas ovdje na forumu ma koliko god star bio nece dozivjeti.

ovi sto su imali 4 razinu i jurcaju po SF vec preko godine dana su dobili zabranu testiranja radi ucestalih problema i nesreca. tak da su trenutno s 4 razine velikim korakom otisli unazad na 3 razinu.

Oduzeta dozvola Cruiseovim robotaksijima: Predstavljaju rizik za javnu sigurnost
    Ova odluka nije iznenađenje jer je zbog više incidenata ranije već pokrenuta istraga protiv ove kompanije.
    zimo.dnevnik.hr
  • CKML (Čakovečki mlinovi)

• emil
    • February 12, 2024 at 11:43 AM
    Quote from pikolito
    Quote from Damir1952

Kolege forumaši, očekujete li ovdje dividendu i koliku, baš me interesira što vi mislite.

ne bi me začudilo da bude i 1 euro, casha imaju...

iz tvojih usta u njihove usi:thumbup:

• Porez na nekretnine

• emil
    • February 12, 2024 at 11:01 AM

isti tekst druge novine al ima zanimljiva recenica unutra:

Od ove godine sasvim je jasno da svi iznajmljivači moraju plaćati oba poreza, porez na vikendice i paušal na iznajmljivanje po krevetu, jer je nekoliko godina vrijedilo suprotno tumačenje Porezne uprave da se ne plaćaju dva poreza na istu nekretninu.

Kako se to lako promijeni. Danas tvrde da se porez na nekretnine nece odnosit na vlasnike 1 nekretnine a sutra samo promijeni misljenje pa se ipak odnosi na sve vlasnike nekretnina.

Vikendaši će plaćati puno veće poreze, a jedan od načina da to izbjegnu bit će - potvrda liječnika opće prakse!?
    Umjesto donedavnih 1,99 eura po četvornom metru godišnje, vlasnici vikendica na dubrovačkom području taj će gušt ove godine plaćati pet eura po kvadratu
    www.jutarnji.hr

i ovo mi nije bas jasno:

Načelnik Nikola Knežić kaže kako je porez na vikendice zamjena za komunalnu naknadu i druge prihode lokalne zajednice od ljudi koji ovdje ne borave, a za održavanje svega što koriste.

Sto vlasnici vikendica ne placaju sve komunalije -pausale cijele godine? i jos placaju boravisnu pristojbu kad dodju na odmor?sto tocno domicilno stanovnistvo placa za svoju nekretninu a da vikendas za svoju nekretninu ne placa?

• emil
    • February 12, 2024 at 10:25 AM
    Quote from ValueInvestor
    Quote from Sheki

Plaćaš porez za 2023. tako da prirez ostaje, prema stopi za 2023.

Znači 12% poreza na kapitalnu plus prirez za prošlu godinu?

NE.

Porez na kapitalnu dobit za 2023 je 10% + prirez.

Slijedece godine ce biti 12% i nema prireza.

• Američki predsjednički izbori 2024

• emil
    • February 11, 2024 at 5:41 PM
    Quote from KultLicnosti

Tu nema puno izbora, možda ovaj nakraju pritisne prekidac za nuklearni napad umjesto za svijetlo kao u onom genijalnom spotu Genesis - Land of confusion, gdje se (među ostalim) sprdaju sa godinama Reagana. 8|

ak ce netko stinut prije ce to bit Trump. Pitanje je samo dal bi gadjo rusiju ili njemacku ako mu ne uplacuje lovu .

ovog senilca bar netko nadgleda :D

Trump: Ohrabrio bih Rusiju da napadne članicu NATO-a koja ne plaća obveze
    DONALD Trump kaže kako bi "ohrabrio" Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje obveze u sklopu zapadnog vojnog saveza.
    www.index.hr
    Trump rekao da bi pustio napad na neke NATO članice. Pljušte bijesne reakcije
    VISOKI zapadni dužnosnici kritizirali su danas Donalda Trumpa nakon što je dao naslutiti da možda neće priskočiti u pomoć i zaštititi saveznike iz NATO-a od…
    www.index.hr

Zalosno je da su im se izbori sveli na dva senilna starca.

• Nekretnine opcenito u HR

• emil
    • February 10, 2024 at 3:22 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from emil

Al zanimljiv mi je i ovaj clanak:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…5-eura-15426480

pogotovo ovaj dio:

Zbog astronomskih cijena i jakog porasta kamata lani je prodano čak 27 posto manje stanova i 16 posto manje kuća, prenosi Spiegel Online. Ali, u usporedbi s 2021., pad je još drastičniji: prodano je čak 49 posto manje stanova i 39 posto manje obiteljskih kuća. Dakle, ni u Njemačkoj ne vlada klasična tržišna logika, prodavatelji radije odustaju od prodaje nego da spuste cijenu.

sta ih nije porez na nekretnine trebao natjerat da odma svi svoje nekretnine prodavaju u bescjenje pa ce to srusit cijene? ne trude li se taj narativ kod nas progurat? uvedemo porez na nekretnine i odma ce med i mlijeko poteci i svi cemo kupovat za bagatelu stanove?

Cak im i cijene najamnina rastu

Display More

tamo na temi kaže kolega da će CROBEX na 5000.

a ja kažem da će onda i kvadrat bit barem k'o u Minkenu.

jednostavno, u ovom postojećem sustavu kako je trenutno, ne ide varijabla da cijene dionica rastu, a nekretnina ne 🤷

Display More

Hmm. al ako uvedu porez na drzanje dionica kao sto misle uvest porez na drzanje nekretnina mozda onda napokon mladi bracni parovi uspiju kupit koju dionicu :D. ima da crobex padne samo tako i svi cemo zivjet u blagostanju...

• emil
    • February 10, 2024 at 3:15 PM

Zna li netko dal vani banke - gradovi placaju porez na zapljenjene nekretnine ili se porez odnosi samo na raju sitnog zuba. mislim ima tu jos puno podpitanja. imas kredit za stan. banka ti je upisana. ti prestanes placat ratu i tko dalje placa porez na stan?

ili u gorenje mslucaju ovi iz Njemacke. stan nije izgradjen. nije useljiv. Dal placaju porez na nekretninu mada stan nije useljiv? pa ipak je to nekretnina. Pa i supa je nekretnina..

• emil
    • February 10, 2024 at 3:08 PM

Al zanimljiv mi je i ovaj clanak:

Njemačka ovo ne pamti 60 godina: Cijene pale, a kvadrat u Münchenu košta 8455 eura!
    Lani je prodano 49 posto manje stanova nego 2021. i 39 posto manje obiteljskih kuća
    www.jutarnji.hr

pogotovo ovaj dio:

Zbog astronomskih cijena i jakog porasta kamata lani je prodano čak 27 posto manje stanova i 16 posto manje kuća, prenosi Spiegel Online. Ali, u usporedbi s 2021., pad je još drastičniji: prodano je čak 49 posto manje stanova i 39 posto manje obiteljskih kuća. Dakle, ni u Njemačkoj ne vlada klasična tržišna logika, prodavatelji radije odustaju od prodaje nego da spuste cijenu.

sta ih nije porez na nekretnine trebao natjerat da odma svi svoje nekretnine prodavaju u bescjenje pa ce to srusit cijene? ne trude li se taj narativ kod nas progurat? uvedemo porez na nekretnine i odma ce med i mlijeko poteci i svi cemo kupovat za bagatelu stanove?

Cak im i cijene najamnina rastu.

cudno mi je da im carbni stapic zvan porez na nekretnine nije rijesio sve probleme....

• emil
    • February 10, 2024 at 2:37 PM

UUffff. mislio sam da ovakve hororce samo u HR mozes procitat

U Njemačkoj dali 300.000 eura za stan, zgrada nedovršena, firma propala. Što slijedi?
    GRAĐEVINSKE tvrtke i u Njemačkoj prolaze kroz teška vremena i nekima će jedini izlaz biti stečaj. Ali što ako vam još nisu završili stan?
    www.index.hr

steta sto nisu napisali ime vlasnika te firme. nekako se ne bi iznenadio da je neki rodjo :D

• emil
    • February 9, 2024 at 10:38 AM
    Quote from Laudator
    Quote from emil

Slican problem. Daj mi reci sto im je sto u toj tablici

Ima duguje = 0
    Potrazuje= 1000
    Ukupni saldo = -1000
    Glavnica= -1000
    Dospjeli dug = -1000

i nakraju Ukupno dospjelo = -1000

Nisa msiguran sto je tu sto. po meni ovo pokazuje da ja trazim povrat 1000 a u bit to je zbroj mojih predanih joppd obrazaca. (2 sma predao) i oba sam uplatio. Jedan prije 10 dana jedna neki dan.

Oni ocito nisu odradili nijedan pa sa mu preplati ? ili grijesim ?

Ako si u zelenom, tj. -1.000 to je pretplata. Platio si ali još JOPPD nije obrađen sa njihove strane ili ti je javilo neku grešku naknadno. Možeš napraviti "Punu provjeru" pa eventualno ispraviti ako javi kakve naknaden greške. Evo ja upravo išao provjeriti svoj i opet neka greška. Kod predaje je bilo sve TOP.

Display More

da u zelenom sam i oba obrasca su prosla punu provjeru. ocito nisu obradili prijave.

Sto mislis dal bi mogo naknadno prepravit obrazac za taj ino gubitaki prebijem ga s hr dobitkom pa kad odrade obrasce da ostanem u plusu za drugu godinu? nije neka lova (30-40 eura) pa nisam na cisto dal da se s tim zahebavam. da me na kraju ne zovu jos da im donesm ovo ili ono pa da jos u problem ne upadnem za tih par eura

• emil
    • February 9, 2024 at 10:29 AM
    Quote from Laudator

Mala crtica iz života malog PKD obveznika! Predao i ja JOPPD pred 10-tak dana. I tek kada sam krenuo predavat prijavu snimim da mi prošlogodišnja nije prošla. Doduše čudio sam se da mi je uplata cijelu godinu u pretplati ali sam mislio to ove ljenguze nikako da obrade. I tako ja zlunetrebalo put porezne da potražim objašnjenje. I gle na ulazu naše male porezne ispostavice skužim da je ekipa još u corona modu. Neš majci dalje od porte. I hajd drž nedaj dogega se neka teta sa "veeeeeeelikom trajnom" do securitya, baci pogled na moje papire, sasluša problem i odmah ko iz topa "PA VI TO MORATE SVAKI MJESEC PREDAVAT!!!!" :D:D:D:D Ajd bok, razgovor je završen. Toliko o njihovoj stručnosti.

Kasnije malo pronjuško i riješio sam problem, ispravio stari JOPPD i predao novu prijavu, koja je već obrađena.

Slican problem. Daj mi reci sto im je sto u toj tablici

Ima duguje = 0
    Potrazuje= 1000
    Ukupni saldo = -1000
    Glavnica= -1000
    Dospjeli dug = -1000

i nakraju Ukupno dospjelo = -1000

Nisam siguran sto je tu sto. po meni ovo pokazuje da ja trazim povrat 1000 a u bit to je zbroj mojih predanih joppd obrazaca. (2 sam predao-jedna za HR dionice i 1 za ino dividende) i oba sam uplatio. Jedan prije 10 dana jedan neki dan.

Oni ocito nisu odradili nijedan pa sam u preplati ? ili grijesim ?

i pitanje. sto se moze naknadno mijenjat predan joppd? npr zaboravio sam prebit neki minus na inozemnom(dividende) sa dobitkom na domacem. nije neka suma i nisam zna oda mogu to naknadno mjenjat. mada sma vec uplatio bez urqacunatog gubitka na inozemnom.

• emil
    • February 9, 2024 at 12:34 AM

Za isplacenu dividenu u inozemstvu za koju nije placen porez pri isplati ...bi trebali popunit joppd u roku 30 dana. al tko to radi?

pa netko proda i kupi par dionica u par dana i sjedne mu dividenda par eura i nie placen porez. pa morao bi dezurat na salteru poste za placanje svaki dan par sati

ktome dobis divku par centi. nisi platio porez i onda moras ovdje podjet prijavu i platit porez i prirez na tih par centi. i onda te to sve kosta vise negosi dobio dividende .

ocito su toga svjesni u poreznoj pa nam gledaju kroz prste i dopustaju da to sve obavljamo na kraju godine.

Tetka kaze slijedece o prijavi ino + hr poreza:

Što ako imamo kapitalnih dobitaka i iz inozemstva i u tuzemstvu?

U slučaju kapitalnih dobitaka porezni obveznik podnosi obrazac JOPPD za ukupni kapitalni dobitak koji je ostvario u prethodnoj godini u tuzemstvu i inozemstvu te porez plaća na ukupni kapitalni dobitak, a ne posebno samo na kapitalni dobitak ostvaren u inozemstvu.

dal idu pod isti broj ili razlicit e to nisam saznao :D al na e-poreznoj koji god sam dosad broj upisao je prihatio :D. ocito e-porezna ide onom. daj sto das -upisi bilo sta i plati :D

• emil
    • February 9, 2024 at 12:26 AM
    Quote from Junius
    Quote from Blabla

Koja je šifra za strane dionice?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Quote from Junius
    Quote from Ledica

Zbrajaju se i oduzimaju inozemni i domaći kapitalni dobitci i gubitci na jednom te istom JOPPD obrascu, sve u đuture ide.

Samo ista financijska imovina dionice sa dionicama, obveznice sa obveznicama, kriptovalute sa kripovalutama....

Kažem nije normalno da nitko ne zna...hehhe

sad smo ga zakomplicirali skroz.

Ako ide ista imovina zasto ste napisali da INO ide pod drugim brojem?

znaci prihod od dionica u Hr i prihod od dionica iz inozemstva idu pod istim brojem. 100

• emil
    • February 8, 2024 at 11:54 PM
    Quote from Blabla
    Quote from Junius

To ste mogli odradit na istoj prijavi, posebna šifra za domaće, posebna za strane dionice.

Koja je šifra za strane dionice?

mislim da je sifra ista i za strane i za domace 1006.

ako prijavljujete stranu dividendu onda je oznaka 1001

nisam siguran dal zaradu-gubitak na dionicama smijem prebijat ino i HR.

npr kod nas sam u plusu 1000 vani sam u minusu 1100 - kao onda ne bi trebao nista prijaviti. E to nisam siguran dal je tako al mislim da je.

• emil
    • February 8, 2024 at 11:32 PM
    Quote from D_artagnan

Ok, prijavis i sta onda?

Ovdje recimo broker konkretno investor, posalje JOPPD obrazac da toliko i toliko prodano, oporezivo/neoporezivo i fino se vidi, na kraju godine sredis kapitalne dobitke i gubitke i platis…

A vani? Tko to radi? Salju/nesalju?

Pa prijava poreza na dohoda kod kapitala u Hr ili inozemstvu je potpuno jednaka.

razlika je u prijavi dohodka od npr dividendi-kamata na stednju. u hr ne morate nista jer vam porez odma odbiju a vani je to drugacije. video od TETKE o tome imate ovdje

ovo je par SS najbitnijeg iz videa.

Ovo oko dividendi je malo zah.... al koliko sam slusao ostale koji trguju vani prijava na kraju godine za sve dividende nije predstavljala do sad problem u poreznoj mada bi se trebalo predat nakon 8 dana od primitka. Pogotovo ako zelite da vam priznaju placen porez u inozemsktvu. tada morate to odradit preko ino-doh(do kraja sijecnja) a ne preko joppd obrazca(do kraja veljace). ako ste dobili dividendu iz amerike uzeli su vam 30%. ako prijavite na joppd obrazacu morate platit i nas porez u cijelosti. ako idete preko ino-doh obrasca kod nas ne morate platit porez.

Razlika je jos u tome sto sve obracunato na joppd obrascu morate odma i platiti a sve prijavljeno na ino-doh obrascu cekate da vam porezna posalje koliko morate platit

Sve gore navedeno kao i ino-izjava postoji na e-porezna i meni je trebalo oko 10-15 minuta da je popunim.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt