Tehnički gledano moving average sugerira uzlazni trend.
Sačekajmo!
Je moving average...dok Anna ne odluči novu sofu i pianno kupiti, pa ce biti novi resistance i na 95 .
Tehnički gledano moving average sugerira uzlazni trend.
Sačekajmo!
Je moving average...dok Anna ne odluči novu sofu i pianno kupiti, pa ce biti novi resistance i na 95 .
Ja zapravo uopce ne znam čemu sluze ovakvi forume osim za navlačenja neupućenih, mladih i nabobudnih - ono siće što je jos preostalo da nije do kraja osisano.
Prave kvalitetne analize i argumentirane diskusije skoro više da i ne postoje, odnosno - barem se ne dijele na ovakvim mjestima.
Za sve ostale sluzbeno postoji zse.hr.......i to je to.
Je pa kad majmuni sto bacaju strelice u pikado pogađaju bolje pickove od renomiranih brokera zasto mislis da bi forum mogao bolje 😂.
neki se pozivaju na crobex u usporedbi sa usa. To je besmislica, a vec sam napomenuo da mi sa usa nemamo nikakve veze zasto bi mi rasli ako oni rastu.
Crobex iz 2004 nema puno veze sa onim 2008, a on nema puno veze sa ovim danasnjim. Usporedite sastavnice
. Nisu ameri krivi sto je dosta sastavnica puklo
Zelite reci: Mi sa USA imamo veze samo kad padaju, a kad rastu onda nemamo veze
P.S. Svi to ovdje znaju, pa i nije neka novost da padamo jace i brze od njih...ali ne rastemo poslije pada kao oni, vec samo stagniramo do novog pada...
Ovo je tocno, najvise se vidi na likvidnosti.
Kada svijet raste i neki pozitivni sentiment postoji 'uglavnom' i mi rastemo i vidi se jaci promet. Kada oni padaju to i mi slijedimo i obicno je nikakav promet. Ima dana kada mi rastemo usprkos svemu no to je na prste jedne ruke.
Postoji neka korelacija u rastu dok je puno veca u padu. Vidjet cemo nakon polugodisnjih da li je crobex jeftin ili su neki ipak posrnuli.
26??? Taj da pocne agresivno kupovat na burzi ne bi cijena tolko otisla. Ode do 15kn, zaba proda svoj dio, ht popuši. Regulator ima pick na ht ne na zabu.
Šalu na stranu, nije mi jasno zasto ht inzistira na tajnosti i netransparentnoati. Poslovnosti radi? Njima bi pasalo da se npr procuje da imaju kupca jer bi cijena odmah skocila. Bilo kakva informacija da se ide kanprodaji ili da ima vise zainteresiranih je indirektni pritisak na kupca, da podeblja ponudu. To mi nije jasno, zasto prepuštaju sve letargiji i šutnji, to utjece lose na trenutnu cijenu, kako svjedocimo.
Sve to stoji, cak sam i ja malo usao na 26. Sad sam na malom otoku ima ljudi, svi Slovenci dosli jahta, jedrilica...jedan restoran radi punom parom drugi zatvoren. Izgleda mi cca 30% losje nego inace. Nije nikakav uzorak ali midseta radi, ljudi se odlucuju na godisnji, lezerno to izgleda. Maske nisam vidio osim na brodu.
Kontao sam ova sezona 20-30% lanjeske a sljedeca 80% 2019. Sad mi izgleda da ova bude 40-50% lanjske ali sto sa 2021? Cini mi se da najgore od korone nismo jos vidjeli, nisam siguran da mozemo reci da je najgore iza nas i moze postojati ispred nas event ili dva koji ce se jako negativno odraziti na turizam.
Ako rivp prezivi a trebao bi, onda je to dobra kupnja ali po kojoj cijeni? Sto kada bi imali 300 dnevno?? Jesen mi mirise na to.
Display MoreEvo šta je best buy:
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/marko…ftine/10422952/
Zagrepčanin Marko Kolanović, šef Odjela za kvantitativna istraživanja i derivate američke investicijske banke J.P. Morgan, ipak vjeruje da su dionice i dalje “prilično jeftine”. Kako je objavio u poruci investitorima, cijene dionica u odnosu na obveznice signaliziraju da treba promatrati buduća kretanja na tržištu i dodao da su dionice podcijenjene.
ovo je istina.
ali niste istaknuli da on to misli o value, a ne growth stocks.
obzirom da je u USA ciljani prinos mirovinskih fondova 7% godišnje (ne znam imaju li i naši mirovinci neki sličan target), a prinosi na obveznice su sada oko 1%, ta bi se razlika trebala nadoknaditi na dionicama.
zato sam ja neki dan na forumu i apelirao da se mali ulagači aktivno uključe na tržište kad već mirovinci spavaju (ili čekaju neki propad burze ili kraj godišnjih odmora ili rasprodaju državnih firmi radi uvođenja Eura), jer su prinosi mirovinaca u ovoj godini teška pušiona.
srećom pa sam još uvijek mlad, pa me nisu puno osakatili.
Ma da, ima ona 'pita' assets (dionice), bond-dugovi, real assets (nekretnine) i free cash (daleko najmanji). U svakom trenutku suma svih pita (ukupna vrijednost) je ista, ovisno o stanju ekonomije nesto je atraktivnije od drugoga. Kako fed upumpava novu lovu pita samo raste ali koji ce dio pite rasti ovisi. Kako je prinos na usa obveznice povijesno nizak, ekipa tvrdii da nema straha za dionice jer su (taj dio pite) atraktivniji od obveznica po prinosu.
Kod nas nije pita nego kita. I dalje prosjecni hrvat se kune u nekretnine, zivi na dug. Drzava je bacila oko na 2 stup, pa bez obzira sto velis da si mlad i nepotrošen pazi da te ne očerupaju. Treba se borit...treci stup mi vise uopce ne izgleda neprihvatljiv 😂
do sanadera je bila banana nakon erektilna disfunkcija
Evo šta je best buy:
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/marko…ftine/10422952/
Zagrepčanin Marko Kolanović, šef Odjela za kvantitativna istraživanja i derivate američke investicijske banke J.P. Morgan, ipak vjeruje da su dionice i dalje “prilično jeftine”. Kako je objavio u poruci investitorima, cijene dionica u odnosu na obveznice signaliziraju da treba promatrati buduća kretanja na tržištu i dodao da su dionice podcijenjene.
Eto, na IGH izgleda počela nova faza. Anna je out i što sad...zašto bi neko (mali) kupovao po 105, 110 itd… kad ide i po 100 a i niže. Nema više tisučica na kupnji, odmalko se tlo pod nogama, nema goriva. Sad budu drhtave ručice van, kad ih se malo preplaši rušenjem cijene.
UGOVOR O KRATKOROČNOM LIMITU
Petrokemija d.d. je zahvaljujući sada već kontinuirano dobrim financijskim rezultatima potpisala ugovor o kratkoročnom viševalutnom revolving kreditu vrijednom 50 milijuna kuna, a koji će se koristiti za opće korporativne svrhe. Zajmodavac ovog kredita je Erste&Steiermärkische Bank d.d. Kreditni limit ima dospijeće jednu godinu uz ugovorene varijabilne kamatne stope, a namijenjen je odobravanju kredita, te izdavanju bankovnih garancija i akreditiva. Navedena linija će biti iskorištena za osiguranje stabilnosti poslovanja Petrokemije d.d. i održavanje poslovnih procesa, a ujedno pokazuje jačanje povjerenja financijskih institucija u poslovanje kompanije.
https://zse.hr/userdocsimages…QR1RVqObg==.pdf
https://petrokemija.hr/hr-hr/Naslovna…/1919/oamid/439
Malo korone u PTKM.
Ja sam ih isto zvao...opet ne radi. Uzasna usluga.
Prije sam imao druga dva brokera no oba su prdnula, reko nece valja zaba ali servis im je ocajan. Ne preporucam.
Ajmo pompajte OPTE na 30 kn 😁😎😊 grickajte malo po malo pa.neka ponudi tromjesecni 🤔
e to bi već bio posao...da se cijena uspjela napucat na dobar prosjek. Pa kad objave da tromjesećni liči na nešto.
Možeš misliti kako će prodavati ispod procijenjene cijene.
Pa zdrava logika kaže da neće, ali ako nema zainteresiranih? Što onda. To što govoriš ima premise da postoji zainteresirani kupac.
I taj kupac može doć kao Sheriff :-), i reći dajem tromjesečni prosjek na burzi i ništa više, a ove a neee, to ide NxEBITA takva je praksa. I kupac veli, ok...ako se predomislite tu sam...tromjesečni.
I šta onda radi prodavač?
Display MoreVjerovali ili ne, za one koji imaju respektabilne količine novaca koji im neće uskoro trebati, a žele sigurnost i prinos od barem 20%, best buy je Optima
Preuzimanja će biti, ne znamo kada -- u ovom krugu ili uz pomoć investicijske banke..
Cijenu ne znamo, al' ne bi trebala biti manja od 7,31 na koliko je Opte procijenjena prije pripajanja H1
U Optimi smo svi puni papira do ušiju, otegnulo se to... smart money stoji sa strane i čeka vijest....
Sa par stotina tisuća kuna u sadašnjim uvjetima na tržištu, gdje se ne zna kuda će, i kada će, a burze su se odvojile od stvarnosti, ne bih se usudila ući nigdje nego u papir koji čeka preuzimanje
Ponovno će čini se papiri prijeći iz ruku malih ulagača u ruke onih koji mogu podnijeti dulji horizont ulaganja, prevedeno čekati koliko bude trebalo... sve je dakle uvijek isto. Oni koji imaju, imaju sve više, oni koji imaju manje imaju sve manje
Sigurno kažeš? Što je tu sigurno? Što ako se nitko ne javi na natječaj? Izvjesno je, ali nije sigurno. Zašto kupac ne bi kalkulirao? Što ako zaba mora prodavati i protegne se u 2021/2022? I ode za lošu cijenu. Može i zaba kalkulirati, na kraju krajeva ima veci komad opte od ht-a. Čudna je situacija da ht diktira uvjete prodaje a zaba je tu teža i daje drugome da vodi igru u prvoj fazi. Jel sjedaju njih troje za stol ili dvoje? Mozda kupac ceka da opte-u jos vise zaskripi i dobije nizu cijenu. Mozda smo mi napravili samo kule u zraku a totalno neka druga agenda ide....ili nista od navedenog.
Samo komentiram da kad neko kaze sigurno na forumu uz maglu u kojoj jesmo (ht je namjerno rekao da nece biti transparentan). Korak od izvjesnog ka sigurnom bi bio kada bi ht obznanio da ima kupca...a tek onda ide pogađanje cijena.
Evo tipični pattern.
Proguta se 240 komada iz vedra neba, ne gura se na BID-u samo se po lupi po asku. I odma nova kvota stotke na asku.
Spread 20kn, uklješten između velikih.
Ironija ekipa, ironija
Naravno da ništa od toga nije perjanica, nabili su milijarde dugova.
Naravno da je ironija. Stecajuse trejderi dizu, a na PTKM, TPNG, HPB gdje se pozitivno posluje nema prometa.
A da, likvidnost je nekad i vaznija od fundamenata. Niskolikvidna OK dionica moze biti u banani poprilicno dugu pa badava se čeka da se "prepozna vrijesnost". Ovo kod nas je totalna strahota. Veli onaj lik iz big shorty filma, sto je predvidio krah hipotekarnih kredita da je sistemski rizik cak i za vodece indexe npr sp500, jer ima masa indexnih fondova sto kupuju index a pojedinacno se cak neke dionice iz sp500 trže na mizernom prometu. Tako se umjetno i "nezasluzeno" pumpaju i kompanije koje to ne zaslužuju. Eto kolka je moc likvidnosti, a mi imamo tu k**c od indexnih fondova ili icega. 2008 je banda institucionalnih shortala crobex vani (mislim mađarska ili gdje) sto im nije bilo teško na cijelu muku malih dioničara. Perverzije su izvodili. Zato nek odjeb* iz likvidnih stecajusa .
U duhu ADZ-a. Malima ništa, velikima još više. Velikima koji ionako imaju, još više, da lovu umrtvljuju i spremaju u banku. Malima koji bi trošili, povečali osobnu potrošnju, punili proračun - ništa.
Kad se smanje porezi, oni koji nisu plaćali porez, gle čuda, ostaju na istome, oni koji plaćaju malo poreza plaćaju malo manje ali je razlika mala, a oni koji plaćaju puno poreza, plaćaju također manje ali je razlika nešto veća.
Smanjenjm poreza, država ništa ne daje, samo počinje nešto manje uzimati.
😁
pola milijarde samo na ledo spaljeno...zanimljivo vrijeme za clanak 15 000 dionicara a gdje su jamnica belje i ostale radosti...
Bolje da nisam pročitao ovaj članak...pokvarilo mi je i onako sumornu večer....najgore što sam premlad da umrem a prestar za novi početak negdje vani...
Ma strašno, politika = legaliziranje kriminala.
Display MoreInformanka.
- u ovom tjednu mali oporavak +0.8% a u ovoj godini -12.9%.
- zbog izbora sam očekivala veći promet i rast nekih fondovskih dionica, ali je i više nego očito da su dionice i dioničari zadnja rupa na svirali u ovoj zemlji.
- pomalo se gasi ovo naše tržište, to vidimo po prometima, kupcima je skupo za kupiti, a prodavači očito ne žele spuštati cijene, taktika čekanja, ako je uložen višak novaca u o.k. papiriće ne vidim razloga za jeftinu prodaju tih papirića.
- dosta dionica je na niskim P/E ali i to ćemo vidjeti na koncu ovog mjeseca kada izađu izvješća za 2Q, možda bi bilo dobro pisati na ovoj temi koje bi dionice mogle i u ovoj korona krizi dobro poslovati.
- na ZSE se trenutno investitori zabavljaju s IGH i DLKV, zanimljivo da OPTE nije više zanimljiva.
Ima jedna statisticka zanimljiva caka.
Za sp500, tko je u 20 godina (1998-2018) propustio 10 najboljih dana rasta prinos bi mu se raspolovio. Ako je propustio 20 najboljih dana onda bi prinos bio negativan. A govorimo o periodu sa dvije ozbiljne krize (dot combubble i hipotekarni krediti) i periodima dobrog bull marketa. Dakle, drzati .
Najbolja mi je od Kostolanya...kupi papire, odi u ljekarnu, kupi tablete za spavanje. Probudi se nakon 5 godina, pogledaj račun...ako nisi zadoviljan, popi jos tableta.