Nego ja bi rado i tebi čestitao ali imam dojam da nisi unutra. Čekamo i tebe.
Ponovio bi da definicija balona nije asset koji ponovno, svaki ciklus napravi ath.
Balon se ispuše i nestane, btc je tu i novi ath je izvjesno u kartama.
Nego ja bi rado i tebi čestitao ali imam dojam da nisi unutra. Čekamo i tebe.
Ponovio bi da definicija balona nije asset koji ponovno, svaki ciklus napravi ath.
Balon se ispuše i nestane, btc je tu i novi ath je izvjesno u kartama.
Postoji reverse H&S a i cup&handle igra zavisno od timeframe-a.
Dobro je da raste na malom volumenu. I period konsolidacije je bio na malom (akumulacija) inace onaj peak je bio selloff na velikom.
Veliki volumen je potreban na 49k da pregazi onaj wick. Iznad 50k je fomo jer medvjedi kapituliraju (ful short squeze). Naravno bude i taking profit ali taking profit ne moze okrenuti bull. Samo blow off top a do toga ima ohoho.
Dok sp500 dobro stoji kripto nema šanse da ode u drugom smjeru a svaki ath btc-a je bio nakon sp500 ath sa faznim pomakom (špekulanti unovče pregrijane dionice i sliju u crypto).
Btw Fidelity je stavio 1% alokacije svojih standardnih etf-ova u svoj btc etf. Time je učinio tisuće retaila, inv kuća i mirovinaca izloženim btc-u. Sljedi blackrok da to napravi preko svog alladin-a.
Drugim riječima milijarde postojećih asset under mgmt će se sliti u btc.
Btc-a na mjenjacnicama ima samo 2 mil. Supply shock slijedi a halving je tu za 80 dana.
Prije etf approvala coinbase je imao rezervirano 8 mld preko otc-a a to je potrošeno. Jednostavno btc coina je sve manje a 75% hodlera nije pomaklo btc godinama.
To je pametno, svak ima svoju cijenu izlaska. Bilo to 250k ili 1 mil per coin.
Zanimljiv chart.
Svaki ciklus bull marketa ima 6-7 pullbackova. To je normalno. Za uočiti je da su prijašnji bili agresivniji do 40%. Nema slike ali i za 21 isto pravilo ali prosjecni pullback je manji. Također kada krene euforija pullbackovi se brže nadokupe. A vec sam i pisao da 40% pullback u bučlu za btc je normalno. U stock marketu 20% definiraju kao bear market.
Zapravo s godinama je btc manje volatilan, sto je i očekivano.
Najveci daily close od 2022.
Ako izdrzi na pola wicka preko vikenda napad na vrh. Gomila shortova ima stop loss po heat mapi iznad wicka. Bit ce gadan short squezze.
Ako se btc konsolidira iznad 50k...to je to, ide na ath u sljedecih 90 dana powered by halving.
Masa ekipe je cekala pad do 37-35k i sad nemaju izbora (npr prododali na wicku koji je i bio najveci candle volume i istovar pa ce probati uc na break even).
Ath ove godine je neminovan.
zlocesti kad se nakrcas ispod 20k provizija nije problem. Provizije su najvece na on/off ramp cca 3.5%, trading je puno podosljiviji, spread je ok.
Ova mi je bolja...
Display MoreDisplay MoreNe možeš gledati taj ETF iz svojih cipela što mi per default podrazumjevamo pod klasičnim ETF-om. Basket of assests.
2004 je lansiran Gold ETF i omogučio je jednostavan pristup tom asset classu običnom retailu kao i inv. I mirovinskim fondovima na legalan i reguliran način. Ameri mogu svoj 401 mirovinski stup stavljati razne assete i ok je staviti dio npr 5% u gold etf. Gold etf je porasao 9x od osnutka.
Također je sada 'nova' asset klasa, digitalne valute BTC ponuđena retailu da klikom miša kod postoječih upravitelja npr blackrock, fidelity) svoj portfelj diverzificiraju i stave npr 5% u btc. Tome sluzi taj etf.
Fideliy je najveci upravljac mirovinskih fondova u usa i njima kao i ostalim fonovima je moguce da 'diverzificiraju' svoj kompletan portfelj izlaganjem btc-u.
Karikiram, jedan mjesoviti fond tipicno ima dionice, obveznice a sada dio moze izloziti btc-u jer do sada nije mogao (dok nije btc etf approved).
A fondovi se natjecu za prinos i proviziju, ides u onaj koji dobro upravlja i radi najveci prinos. Vojska finacijskih savjetnika upravo to i radi, jer kad jedan blackrock i fidelity imaju btc onda ostali nemaju izbora. Mali fondovi gledaju velike sto rade. Vise nije fuj u tom svjetu govoriti ili drzati btc.
Target populacija su boomeri, ne da se njima setapiri crypto wallet. Ici na coinbase, kupiti btc, prebaciti na svoj wallet i onda izgubiti passphrase. To je sada sve zaobiđeno.
Hmmm da, ali nekako mi logicnije i sigurnije za posjedovati direkt kripto, nego preko etfa, kupis/prodas cas posla bilo koji coin ako zelis kockati, prakticno bez provizija i nitko nezna koliko imas niti ti moze to blokirati ili neznam sta.
Ja bi prvi bjezao ca od tog etfa koji ima nesto i u kriptu.
Pa naravno, ali ti su prisutan na tržištu kapitala godinama. Nije nama problem kupiti dionicu, comodity ili ostalo ali vecina ljudi ne cherry picka nego uvali pare u fond.
Što bi "mi znalci" kupovali i etf sp500 kad je "bolje" da sam napravis zadacu i ulozis gdje mislis da je dobro.
Ajmo stvaran život.
2000 dolara je za naše prilike pristojan dohodak, za kojeg se radi čitav mjesec.
Čestitke svima koji su popratili rast od 20 do 46, respect
Samo vas malo žafrkavam, moram malo 🙃
I samo komentar. Token u crypto svijetu ne podrazumjeva da je najmanja mjerna jedinica 1. Kao dionica. Svi tokeni pa i btc mogu i obicno se kupuju u fragmentu, npr kupis 0.0001 btc. Pa izbjegnes drame oko mjesecnog dohotka u 2 sata
Jednu stvar ne kužim, kakav je to ETF koji ulaže samo u BTC?
Smisao ETFova je jednostavno održavanje, male naknade, a prije svega diverzifikacija. Kakva je diverzifikacija ako se ulaže samo u jednu stvar, koja je prednost takvog ETFa?
Možda griješim, ali to bi bilo isto kao da netko izbaci ETF AAPL ili ADPL ili KO. Ili potpuno griješim?
Ne možeš gledati taj ETF iz svojih cipela što mi per default podrazumjevamo pod klasičnim ETF-om. Basket of assests.
2004 je lansiran Gold ETF i omogučio je jednostavan pristup tom asset classu običnom retailu kao i inv. I mirovinskim fondovima na legalan i reguliran način. Ameri mogu svoj 401 mirovinski stup stavljati razne assete i ok je staviti dio npr 5% u gold etf. Gold etf je porasao 9x od osnutka.
Također je sada 'nova' asset klasa, digitalne valute BTC ponuđena retailu da klikom miša kod postoječih upravitelja npr blackrock, fidelity) svoj portfelj diverzificiraju i stave npr 5% u btc. Tome sluzi taj etf.
Fideliy je najveci upravljac mirovinskih fondova u usa i njima kao i ostalim fonovima je moguce da 'diverzificiraju' svoj kompletan portfelj izlaganjem btc-u.
Karikiram, jedan mjesoviti fond tipicno ima dionice, obveznice a sada dio moze izloziti btc-u jer do sada nije mogao (dok nije btc etf approved).
A fondovi se natjecu za prinos i proviziju, ides u onaj koji dobro upravlja i radi najveci prinos. Vojska finacijskih savjetnika upravo to i radi, jer kad jedan blackrock i fidelity imaju btc onda ostali nemaju izbora. Mali fondovi gledaju velike sto rade. Vise nije fuj u tom svjetu govoriti ili drzati btc.
Target populacija su boomeri, ne da se njima setapiri crypto wallet. Ici na coinbase, kupiti btc, prebaciti na svoj wallet i onda izgubiti passphrase. To je sada sve zaobiđeno.
Ajmo stvaran život.
2000 dolara je za naše prilike pristojan dohodak, za kojeg se radi čitav mjesec.
Čestitke svima koji su popratili rast od 20 do 46, respect
Samo vas malo žafrkavam, moram malo 🙃
He he, samo daj.
Stvarno možete podnijeti puno boli, vi u kriptu
U sat vremena lijepih dvije- tri tisuće dolara
5- minutni graf
Pa ti hodlaj
Mislim da ne pratis puno crypto. 5-10% candle je igra. Altovi explodirali. A hodling je valjda nesto duze od 2 sata.
U prvih 20 min priljev od 500 mil $, BTC na 48.5k $.
Da, od danas kada se burza otvori moze se tradati etf-ovima. Gleda se priljev, ocekuje se 2 mld $
Al baš svašta. Sec twitter hakiran pa Gary morao osobno sa svog twitera demantirati.
Koja komedija.
Najaci komentar: DUDE HOW ARE YOU GOING TO PROTECT CRYPTO INVESTORS WHEN YOU CAN'T EVEN PROTECT YOUR TWITTER ACCOUNT
Etf approved.
Ispravak... Hakirali su sec stranicu. Klasika.
twitter account was compromised, and an unauthorized tweet was posted. The SEC has not approved the listing and trading of spot bitcoin exchange-traded products.
Btc dotaknuo 47k. Btc dominance raste, altovi ne mogu pratiti. Sljedeca 3 dana max volatilnost.
Kako trgovati btc etf?
Nejasno je da li je etf sell the news ili ne. Misljenja su podijeljena. Sigurno se dosta ekipe nakrcala da proda nakon etf approvala jer slijedi big green dildo. Koliko daleko moze btc po approvalu? Sigurno do 47k, mozda probije i 50k. Optimistine najave su i veće. Vjerovatno tada slijedi pad. Moze do 37k...oslusikvat ce se koliko se kapitala slijeva u etf-ove. Volatilnost ce biti velika. Bull kroz 2024 ce sigurno imati pullbackove i do 30%, tako je bilo i u prijasnjim ciklusima, 6-7 pullbackova između 15-40% je normalno. Pullbackovi se brzo nadokupe, jer nagli dropovi trigeriraju leverage i dolazi do kaskade likvidacija. Povijesno, ovo je 4-ti ciklus i uvijek se testirala baza strukture izlaska iz beara i ulaska u bull, to je 30k $ po grafu.
Nakon etf-a narativ je btc halving. Po halvingu mineri kapituliraju jer im je prihod 1/2 manji. Bit ce pritisak na prodaju no kad se to rjesi ide parabola jer pritisak od minera nestaje. Tako je dosad bilo i nema razloga biti drugacije. Mozda se povijest ne ponavlja ali se rimuje.
Zarada 10x je na altovima. 2 su perioda kada se life changing money okrene na altovima. Kada btc dominance propadne i to moze trajati 3 tjedna. Drugi veci i najluđi će biti nakon sto btc napravi novi ath. Slijedi rotacija kapitala u altove i hype/greed do max. Altovi iako je dosad bilo spektakularnih dobitaka nisu imali svoj bull run jer btc dominance i dalje vlada, kada padne ispod supporta to je to! Jos cekamo.
Moze se pratiti i broj followera na viđenijim crypto influencerima. Svi biljeze porast, jer btc ide gore, svima je cijena mjerilo. Kada tj povjesno budu imali 300k pregleda dnevno npr videa tada su nove ovce usle u tor. Jos ima prostora. Nemojte bit ovca :-), ne drzite altove kada pocne bear. Nitko ne zna trenutak ali trenutke totalne euforije ce se prepoznati. Manija nizozemskih tulipana odigrat ce vam se pred ocima. Isto tako nevalja prerano izac. Kada mislite da su cijene van svih normalnih okvira jos to moze gore i to puno. Prodajte kada ide neneormalno gore po 10-15%. Zadnjih 20% ostavite kada ste dosegli zacrtani cilj. Moze se dogoditi da i tih 20% napravi najveci profit. Toliko nenormalno to moze biti.
Nisam načitan što se tiče raznih coina, ali zanima me jedna stvar u vezi toliko spominjanog ETFa.
Ispravite me ako griješim, ali čekaju se nekakve dozvole da se krene javno trgovati s njime? Jesu li vlasnici/upravljači novog ETFa već kupili te coine pa samo čekaju "urbi et orbi" ili nisu do sada ništa kupovali?
Nisu kupili. Institucionalni (fin društva) ne mogu imati btc spot radi dozvola pa treba etf. Oni obitavaju na CME, Chicago Merchant Exchange ali tamo mogu trgovati samo btc futuresima. Futuresi su derivat i ne moraju za contract držati fizički btc. Dok u spot etf-u koji čekaju morat će. To je najvažnija razlika.
Zadnjih dana je uočena premija na futures marketu VS spot btc cijeni koja je značajna. Znači inst igraci su plaćali premiju da imaju btc u iščekivanju etf approvala (nema drugog načina da su izloženi btc-u). To ce se uskoro promijeniti.
Dali je crypto prevara ili ne nemam pojma.
Skeptičan jesam, ali posjedujem crypto
.
Mene zanima kako se u tim razno raznim projektima generira zarada. Dok mi jedni drugima prodajemo (i eventualno zarađujemo na porastu cijene tokena) po principu "tko zadnji magarac" je ok, ali dugoročno se treba stvarati neka dodana vrijednost da onda cijela priča ima smisla.
Ako netko ima volje/vremena to jednostavno objasniti široj zajednici dobrodošao je jer postoji veliki interes ... hvala
Imas razlicitih tokena koji imaju utility, neki su store of value a neki doslovno nista ne rade npr meme coini. Treba reci da postoji valjda desetine tisuća coina i 99% ih je bezvrjedno. Razlog je jednostavan, token mozes sam napraviti npr na eth erc20 token za 10 min.
Coini koji "nešto rade" imaju tržišnu vrijednost (kolika je cijena koju želi neko prodati/kupiti) koja može biti značajna. Novi token koji nude neki narativ npr gaming mogu vrlo brzo povecati kapitalizaciju od 1mil do 100 mil sto je 100x povećanje. Stvara se hype. Da li projekt ima spremu igru ili produkciju je mozda i nejasno no imamo ico (initial coin offering) ekvivalent kada novo trž društvo nakrca inicijalnim dionicama recimo jp Morgan i onda ide ipo i daje se retail ekipi koja ulazi po vecoj cijeni. Ovdje je retail prvi jer moze u coin uci rano i onda od 10 gaming projekata upucas 1000$. Ako jedan uspije tebi dovoljno, 100x. Ovdje SEC pizdi jer se radi o unregistered securities a crypto nije reguliran pa se jos sve to iskoristava.
Eth je prvi uveo smart contracte i rodio se defi. Decentralizirane financije. Mogu token dati kao kolateral i dici $. Nema men in the middle tj banke. Sve radi aplikacija. Recimo treba mi 20 000 $, za 5 min sve rješim a kao kolateral svakakve token mogu dati. Naravno rizik je volatilnost tokena koji sam dao kao kolateral ali ako naraste bingo. Zato su i izrazeni Bull i bear marketi u cryptu.
Primjerice rndr token sluzi za procesuiranje npr grafičkih ai modela koji zahtijevaju puno procesorske snage. Ako radim ai projekt onda zamjenom rndr tokena dobijem processing power.
Ima dosta infrastructure tokena koje i banke pocinju koristiti. Prijenos 10 milijardi $ u single transakciji moze kostati 0.5$.
Generalno dosta coina generira gas fee (transakcija) i to se vraca npr validatoru ili korisniku koji radi staking. Najbliže receno slicno kao dividendi. Ima ih koji daju 18% a recimo eminentniji eth 4%.
Spomenuto bi airdropove. Npr nedavno je na Solani ekosistemu bilo dovoljno napraviti par transakcija, verificirati par opcija i ljudima je sletio 10 000$...pyth token. Jer dosta tokena nema cijeli circulating supply u opticaju pa ovi sto upravljaju daju dio takena na taj nacin u opticaj.
Za početnike, najbolje je početi od kralja, btc. Decentralizirane. Kada btc kihne altovi se razbole, ako je btc dobro altovi su u ekstazi.
Potrebno je naci mjeru prihvatljivog rizika i razviti svoje metode jer crypto moze biti zajebana stvar gdje se ovce šišaju vrlo lako i brutalno.
Crypto i btc počiva na ponzenomic shemi. Ne zavaravajte se, i usd $ počiva na istoj stvari, pogledajte dug od 35 Trilijuna. Bull marketi su brutalni, bear također. Osim btc ne želite ići u bear market držeći ijedan coin. Kupnja u bearu je kljuc uspjeha.
Btc adoption raste, svaki tjedan je ath broj novih walleta. 75% hodlera nije prodalo coin vise od par godina. Btc je scarce i hard asset. Ima ih ograničena količina. Sada wall street ulazi, etf approval za par dana. To znaci da ce vojska blackrog, fidelity... 13 aplikanata nuditi klijentima btc u svoj investicijski plan, mirovinski plan. Dovoljno je da 0.1% svog kapitala prerotiraju u btc i btc je odmah na 250k. To je proces, godina bi trebala biti iznimno uspješna.
Btc je ath u argentini, turskih zemljama devastirane inflacijom. Rastom money supplyom btc raste eksponencijalno jer btc je užasno scarce. Post ce razumno, nekima vec je da u dio portfelja ubace btc. Etf pruza to klikom miša jer običnim ljudima je zajebancija setirat wallet, bojat se hakera, imati hw wallet.
Pa dobro ali zaštita crypto walleta je nemjerljivo veća nego klasični pin na kartici ili Gmail account ili uobičajene aplikacije na kojima imaš lovu.
Bridgevi na cryptu su uvijek problem za hakiranje ali ne moraš ih koristiti. Masa hakiranja se događa kroz phising, malware itd.
Etf koji ce biti approved uskoro osiguran (fidc) je kao i bankovni account kada "banka propadne".
Ne treba zaboraviti da su transakcije crypto tokena transparentnu i zapisane zauvijek te se vidi tko je drainao account. Te adrese uglavnom dobe ban od centraliziranih exchangeva (Black list) jer ramp in/out je preko njih. Forenzika blockchaina postoji i moguća je. Prije su postojali mixeri ali te su pohapsili jer je stvarno siva zona.
Ta kvantna racunala mogu se lakše koristiti za tradicionalne stvari a hw wallet ne znam kako. Uvijek mozes postaviti dodatne zasite ako si napadnuti, dodatna verifikacija SMS-om za transakcije osim lozinke/pina/2fa tj da te neko probije treba ti hakirati i pristup walletu i e mail i mobitel. E jebiga.
svim ljubiteljima crypto valuta želim sretnu novu godinu i puno uspjeha u nadolazećim nam danima. tko izdrži prvih 10. min svaka mu čast, a ovi od 30. i nadalje slobodno nek nam kažu šta su od svega ovog shvatili.
Evo pogledao sam sve. Mogao sam sve po pratiti, također imam i par "ispravak netočnog navoda".
Sugovornik počinje razlaganje čak i sa pozitivnim tonom no nakon 2017 kada btc gubi pojam e-casha i funkcija mu postaje store of value nagli zaokret i gađenje.
Maltene tko ulaže u kripto je debil koji je na sjeo marketinškim potezima i celebritya koji su ga reklamirali.
Nigdje nije spometo da je npr btc najbrzi rastuci asset koji je potukao sve indexe i commodities višestruko.
Govori se o bad akterima, ponzinomic shema a no ftx nije crypto. Ftx i SBF je kriminal čisti i osuđeni. Kuhinja stara od kad je ljudi. NFT manija je manija kakve su viđene, počivale na hypu i dobrom marketingu.
Kaze kako neko može kreirati token za 10 min, erc20 i to gadi. Kao da je svaki token prevara. Nista o funkciji smart contracta i rođenju decentraliziranih financija.
Ni rijeci da napokon mali retail ulagač može frontrunati wall street i nakrcati se btc-om prije nego inst wallstreet ekipa ne dođe. ETF je na pragu approvala i ogromni novci ce se sljeti. Defacto imas ipo prije ipo-a najvećih ulagaca svijeta u najbrze rastucem assetu.
Ja sam u cryptu da zaradim, volim tezu decentralizacije i svakako je ogavno leći u krevet sa blacrockom, fidelytijem i raznim velikim igračima ali oni rade ETF radi profita, provizije i na tome svi pušemo u isti rog. Odvratne su prevare, hakiranja, interesi a i stvari koje su se događale.
Ako se uz ta stanja btc održao, bio više puta proglašavan mrtvim... Što mu tek predstoji u budučnosti. Meni je više nego očito da btc ide na ath u ovom Bull marketu. Zapravo puno više jer pipe su otvorene.
ETF, halving, rate cuts, predizborna godina.. Money supply raste. Dovoljno za omastit brk.
Usred bear marketa sam ukazivao na prilike ulaska, meni je crypto portfelj narasao 300% u 7 mjeseci. Nakrcan sam i nemam potrebe nadokupljivati. Lađa plovi.