+dlkv
+atpl
+ malo rivp tek tolko da se vidi na tražilici
+dlkv
+atpl
+ malo rivp tek tolko da se vidi na tražilici
dionice se kupuju kad ih niko neće, reko je jednom poznati fond manager da se u takvim situacijama osjeca ko dijete u ducanu sa slatkišima. Lako njemu kad je fond manager, ali papiri su jeftini.
govorimo o Hrvatskoj? koji je to poznati, po čemu je poznat
To je rekao Mark Mobius.
Nemamo mi domaćih poznatih.
dionice se kupuju kad ih niko neće, reko je jednom poznati fond manager da se u takvim situacijama osjeca ko dijete u ducanu sa slatkišima. Lako njemu kad je fond manager, ali papiri su jeftini.
"Forumaške" dionice su u padu, fondovske jos nekako.
Negativan sentiment nakon letargičnog tjedna na malim prometima. Kolko ce potrajat tko zna.
Razina frustracije se povecava...mozda je pravo vrijeme za dokupiti? Kad dođe plima treba nanjušit sto ce se prvo oporaviti.
Ok vani, ali šta si konkretno mislila? Pojedinačne dionice, index?
Mene u USA strah kolko i tu. Dionice se ne kupuju na ath. Biti ovca u stadu ovdje ili tamo mi je isto. Tamo čekaju šišanje a mi smo odavna i obrijani.
Ako mislim da godišnje mogu okrenuti 30% ostat cu ovdje.
30 dionica s kojima se danas, za sada trgovalo.....promet 1,8 mil kuna......stvarno impresivno....
Više postova na forumu nego promet na zse
je je, eto do jučer je i janaf bio čist
da jest zašto ne bismo to znali?
evo dat cu ja jedan moguci razlog. saznamo koliko ima ponuda i tko su ponuditelji, svi polude za dionicom i cijena se digne do razine koja je iznad moguce ponude ponuditelja i zadrzi se tamo 3 mjeseca prije nego dodje valjana ponuda cime ponuditelj postaje obavezan u preuzimanju platiti više manjinskim dionicarima. ponuditelj zbog toga odustane od kupnje.
To je točno, netransparentnost prema javnosti sprječava ovakav scenarij. Pogoduje se kupcu tj. štiti ga se od neugodnih iznenađenja.
Međutim ima i suprotan scenarij, kojem svjedočimo. Ništa se ne zna, postoji bojazan za neadekvatnu ponudu i to se oslikava na cijeni dionice, pa onda kupac nije lud davati preveliku premiju u odnosu na cijenu na burzi. Ovdje "nadrapa" prodavatelj.
Da je procurio ili plasirana provjerena informacija o kupcu ili cijeni tržište bi odmah odreagiralo ali ht šuti i dalje.
Kad maknes 1% trgovinskih najvolatilnijih dana na adpl onda ono sto vidis je "dosada"
Optima je ciganče, čekamo da je očuh uda. Navratili su par puta u kuću al mlada je bila neugledna, sad je očuh angažirao strica za udaju.
Mladi atraktivni komadi su bauštelke (igh/ingra/dlkv) svi se okreću za njima i rado bi ih okrenuli, par puta. Nisu za ženiti, neznaju kuvat samo šminka...dobro za uć i izać ali ne se zaljubiti.
a jesi razmisljao da se zaposlis kao market maker
Glede šanse o kojoj pričaš stoji, donekle. Ali HT ne prodaje opte na svoju volju nego zato jel mora. Ak se nevaram to je jasno naznačeno jos od preuzimanja opte i nakon H1 gdje je produžena koncentracija. Bar 4-5 godina HT zna da mora opte prodati jer datum prestanka upravljanja je odavno objavljen (7.2021).
Osim toga 6 mjeseci prije objavljvanja prodaje pocetkom godine HT je morao predati analizu i vrijednost opte u aztn.
Tesko je reci da je prodaja Ht zatekla. Sve nas je korona sada zatekla ali mgmt je morao vec odavna razvijati strategiju, smjernice i osluskivati tko su potencijalni kupci.
Hocu reci da bi bolja bila prilika da se opte prodaje svojevoljno, ovako imamo uvida sumnjati u otezanje procesa. Tu se dogodio oportuni gubitak...nije isto 100% prinosau godinu ili 3 godine.
Realno je ekipa očekivala prinos do 100% i preko ovdje, ali kad ce se prodati i kako nitko nezna. Zato cim građevinari porastu, opte padne. Par njih je natuklo od 50-100% rasta, pa stoga zarobljeni u opte s pravom mogu biti frustrirani radi oportunog gubitka neinvestiranja u iste. Naravno govorim o dijelu takvih ulagaca koji preslaguju portfelje prema trenutnim 'prilikama'.
Display MoreDisplay MoreStatistika je točan zbroj netočnih podataka... Ako netko misli ili osjeća da se danas u Hrvatskoj živi 4% bolje nego 1980., onda ja ne znam što da kažem takvoj osobi. Da kaskamo u razvoju za zemljama poput Poljske, Češke i sličnih, to svakako stoji. Ali početne pozicije nam nikako nisu bile iste.
Ako ćemo gledati od raspada komunizma i uspostave kakvog-takvog kapitalističkog uređenja, oni su prvih pet godina učili, radili, griješili, ispravljali, kupovali i prodavali. Mi smo ratovali.
Idućih pet godina oni su primjenjivali ono što su naučili. Mi smo obnavljali zemlju.
Od 2000. oni su radili na ulasku u EU, pretpristupnim fondovima i 2004. ušli u EU i započeli pravi rast. Mi smo učili, radili, griješili, ispravljali, kupovali i prodavali.
Od 2005., oni su iskorištavali prednosti članstva, mi smo tek radili na ulasku u EU, pretpristupnim fondovima. Pa nas je Carla zajebala i nismo ušli 2007. s velesilama poput Rumunjske i Bugarske. Kao šlag na tortu, došla je 2008. sa svim svojim ljepotama...
Od 2013., mi smo iskorištavali prednosti članstva, a oni su već bili stari članovi, s posloženim sustavima i mehanizmima.
Nismo mi ništa gluplji ili nesposobniji od silnih Čeha, Poljaka ili Slovaka. Ali istini za volju, rat nas je unazadio 15 godina. A to se ne može preko noći pokrpati.
zaboravili ste spomenuti pljacku.
To nas je najvise unazadilo.
Samo ove otkrivene su previse, a di je jos ono sto su uspjesno prikrili.
Ne radi se tu o tome tko je pametniji.
Problem je kad nesposoban jos i krade
Kad smo vec kod toga, bio je i rat...
oni su bezze profit a ne az profit.
Ali kolega Jubito, zašto bibse na to ljutili?
Ako opte ima perspektivu prinosa (prodaja) od 20-200% onda postoje događaji koji ce utjecati na to. Ako UG-u bude zakonski onemogucen preuzeti opte onda prinos tesko da bude gornja granica (200%) pa se raspon sužava. Tako razmišljam.
Postoje nelogicne i nepredvidive stvari ali i logicne i predvidive u ovom slucaju.
Prvo kada je obznanjeno da ht mora prodati bio je uzlet, objavljivanje tendera.
Onda je bio šok i pad usljed obavijesti o angaziranju inv banke radi bojazni o nekvalitetnim ponudama.
Ako je UG out ili nije ima drastican utjecaj na cijenu i omogucuje nabidavanje sa konkurencijom.
Sve to stoji, ja mislim da bi mozda 1% ljudi se okladilo da nakon March low, 6 mjeseci kasnije bude ATH. Prema tome burza je odradila V shape recovery. To je nepobitna činjenica. BDP kaska za burzom ali su i prijekcije 2021/2022 rast i povratak na pred korona vrijeme (govorim o USA na sto se referiras).
Dakle V shape je odrađen, da li ce biti W to cemo vidjeti. Kako nitko nije ni ovo predvidio, svi smo diskreditirani govoriti sa sigurnošću kako ce biti dalje. Ide u sferu debelog pogađanja.
Discrepancy između burze i bdp-a je nikad viđen. Jasno je zašto onda burzu i tagiraju kao špekulativno mjesto, naricito u doba ovakve volatilnosti.
Poslao upit tele2 da li planiraju u budućnosti uvođenje usluge fiksne telefonije
Kažu da trenutno ne raspolažu sa navedenom informacijom.
Ja im poslao upit kad misle imati 4g signal svuda, kad vec prodaju 5g mobitele. Dobio sam isti odgovor
Jeste vi sigurni da vam neki auto boot ne odgovara
https://www.vecernji.hr/techsci/u-a1-k…opedija-1430009
Plaćeni oglas-članak o izvrsnosti A1 mi nije baš dobro legao! Što oni misle samohvalom kupiti OPTE, ne misle novce na stol staviti?
Dakle "ista meta isto odstojanje" traži se pomoć od zakonodavca za jeftino preuzimanje uz blagoslov HT-a samo da im "crna mačka"ne stigne za konkurenciju.
https://mob.hr/kako-nas-opera…-majmune-1-dio/
Evo odgovora 😁👍
I dalje je kod nas više na cijeni beton nego papiri. Mindset mase je da je burza kladionica, zapravo u neku ruku. Opet, malim dionicarima niko ne brani ulagati vani ako je kod nas ovakva banana.
2009 sam likvidirao sve sa crobexa i stavio lovu u strane fondove koji ulažu u Kinu/Bric i top kompanije. Nisam zažalio.
Aktivirao sam se lokalno opet u 3 mjesecu 2020. Nisam mogaobodoliti i prinos mi je 35% pa mogu biti zadovoljan.
Bar je kod telekoma jasno, ulaganje u mrezu iz čega proizlazi kvalitetna usluga te širenje baze korisnika. Jedno bez drugoga ne ide.
Ako se a1 ne isprsi plakat će jel prilika za akvizicije ovakvog ranga više nece biti. Pa nek su oni zakopčani do grla i škrti.