Ima i izuzeča za preuzimanje, nekoliko točaka.
Posts by Sheriff
-
-
Pa isto vrijedi i za pol naše vlade.
-
Je da, al jel bi kolega tražio brisanje profila da nije toliko puta bio bannan?
Reakcija ima svoj root cause, ali kolega rambo je dobro napisao. Ako te neko živcira ili slično stavite ga na ignore.
Pa nije li tako i u stvarnom životu?
Kako se vi nosite sa takvima?
Recimo na poslu smo imali lika koji je bio genijalan, posao je obavljao van klase, svi su ga živcirali a bio je nevjerovatno prgav i bahat. Sam je dao otkaz ali je njegovo djelo i fama ostala.
Ne uspoređujem, ali kolega naim je imao i edukacijski poriv što je jedna i od premisa communitya. S druge strane, često je prelazio granice 'osobnog mišljenja' o nečemu.
Kužim da ljudi dođu na forum i ne žele da im neko pametuje i vrijeđa ih, ali stručnost je također bila neupitna...ili njegov način razmišljanja i viđenja stvari.
-
Nije tesko zaguglati, ima i na hanfi https://www.google.com/url?sa=t&sourc…eKwMofT0KhSmQ0J
-
Je...prije čemo otić nego se opte proda
-
Ispada da je teze opstat na forumu nego na trzistu...
za razliku od poslovanja na "slobodnom" tržištu, na forumu nitko nije too big to fail
A kad krene gore bit će "šta će nama zajednica kad se jede gibanica".
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ode legenda, umro
-
Zašto bedast ?
A ako se i osjećate tako, onda ste u velikom šarolikom društvu.
Nakon dugog čekanja, događanja iza kulisa pozornice, pa čekanja, očekujem dobar ishod ovog ulaganja. Ovdje su, za utjehu Vam, rijetki trgovali pametno, dobro tempirali ulaz i izlaz
A sjetila sam se i one stare, Kostolany-- Burza je okrutna ljubavnica
Ajde da je ljubavnica, ovaj crobex nas 'naguzio' a mi se još odupiremo
-
Pa rekao je lik ok. Meni to vuče da su u tenderu.
Naime, cvilio bi na to pitanje i spomenuo zakone koji kupnju onemogučuju po pitanju koncentracije a to nije napravio.
Također samo oni koji su u tenderu su pod NDA i ne smiju komentirati tender a oni koji jesu daju upravo ovakve odgovore.
Da nisu zainteresirani niti dali ponudu, ništa ga ne sprječava da kaže da nisu zainteresirani niti je pod nekom obvezom.
-
Jedno neobavezno pitanje - koliko vremena trošite na učenje o svemu što se tiče investiranja? I kako ga u praksi provodite u djelo? Ili to preskačete potpuno pa udri po trgovini ko maksim po diviziji
Osobno sam već dugo prisutan na ZSE, ali prije nije bilo vremena tome se više posvetiti. Ove godine sam si dao u zadatak to bolje savladati i u prosjeku sam najmanje 2 sata (nekad ode u dijelovima i cijeli dan na praćenje burzi i informacija) zagnjuren u učenje o svemu što se toga tiče - računovodstvo, financije, zakonska regulativa itd. no tu ne postoji nikakva pravilan (školski) redoslijed nego kako dolaze pojedine informacije tako se to pomalo istražuje.
Npr netko od iskusnijih kolega izbaci neki meni nepoznat trgovački ili investicijski pojam koji očito ima veze s nekom vrijednosnicom ili postupkom i onda po toj osnovi kreneš kopati pa na kraju završiš na nečem sasvim trećem. Uglavnom to znanje je kao leopardova koža puna rupa, ali pomalo se slaže kao neka ogromna beskonačno velika puzla.
Zaključak nakon nekoliko mjeseci ovog učenja da je napredak u prepoznavanju određenih stvari evidentan, ali je količina neznanje neizmjerno veća. No to znanje zasada nimalo realno ne pomaže u povećanju vjerojatnosti da ću ovim ili onim izborom vrijednosnica značajnije utjecati da moj portfelj brže raste.
Znam i zašto, barem mislim - razmišljam - dok god čovjek nije u stanju pročitati izvješće i prepoznati glavne pravce kretanja imovine, dugova i tokova novca i dok god nisi u stanju napraviti barem elementarnu analizu neke vrijednosnice do tada nisi upisao ni prvi razred ozbiljnog investiranja. Nije to toliko komplicirano kada se o tome čita ili gleda iz postojećih edukacijskih materijala, ali kada u ruke uzmeš prava izvješča onda to nije baš tako jednostavno.
Dakle svijest i mogućnostima i znanja rastu, ali to je još daleko od toga da mogu reći kako je to isplativo. Otprilike kao i bilo što u životu u što krenete, a ne znate hoće li to vrijeme i novac dati ikakve rezultate. No osobno ne odustajem olako od zadanih ciljeva tako da me to ne može pokolebati u cilju da to što je moguće bolje savladam.
A sve to me ne spriječava da istovremeno uredno preslagujem i propitujem svoju trgovačko-investicijisku logiku i pomalo prilagođavam portfelj onome što mi se u datom trenu čini najboljim za mene - za sada je intuicija osnova za te odluke pa iako je to po nečijoj logici potpuno pogrešno, dopuštam si za pravo da ja to naučim na vlastitim greškama i intuiciji. Moja ulaganja - moj rizik.
Evo mislim da je ovo interesantna tema za otvorenu diskusiju o vašim cijenjenim iskustvima na tom planu.
Dobar point. Zanimljivo.
A da li si razmisljao mozda psihologiju (krda) proučavati?
Ideš iz premise da kad i ako sve savladaš (znamo da je to nemoguće ali moze podići ekspertiza) da češ biti bolji ulagač.
Kupuješ dionicu koja je dobra za tebe i prošla je tvoje filtere.
A reci, drugačije premise radi, da li namjeravaš kupiti dionicu koja će se drugima svidjeti?
-
ne . . . .
-
To je dobro, mislim da je to ful ernt posao bez suppliera ili matice pa bi mogla biti dobra marza.
-
Nevolim Trumpa, ko da je neka karikatura i gurno je svojim nepromišljenim izjavama i naglosti svijest za oktavu više ka nesigurnosti.
No je li stvarno tako?
Uvijek je interes iza politike, narocito najvece svjetske slie. A Amerika je i dalje to ostala iako se mislilo da ce tron vec 2020 preuzeti Kina. To se nije dogodilo. Nije bilo novih ratova, uvijek je diskutabilno da li je svijet blize katastrofi sada ili prije 5 godina.
Trump je jasno prstom upro u Kinu, iskreno i meni je draze biti pod prljavim dekadentnim zapadom nego novom pošasti. Sa ovime znamo na čemu smo. Rekao je da će Kina platiti za virus i to podržavam.
Kapitalu u USA tradicionalno nije bilo bitno da li su crveni ili plavi vladajući.
Nevidim smak svijeta uz Trumpa.
Sa strane kapitala i burze, nisam siguran da bi drugi predjednicki kandidat imao ovakve 'rezultate'.
-
ovdje izgleda više ni izvješća nisu bitna, cash je king. na mnogim dionicama se vidi da se prodaje dok je još likvidnosti kakve takve, smart money izlazi.
A kad je smart money ušao?
U trećem mjesecu?
2008?
-
a neznam tko bolje spava.
Onaj gore ili ovakav:
Trenutno stanje kompanije: crveno
Buducnost kompanije: žuto
Papiri: zeleno
Čudna situacija, da PTKM ima dobit ko bar 5 viđenijih izdanja. 30 mil gore dolje je gotovo nebitno. Nelikvidnost ima zadnju i razvoj situacije sa top imateljima.
-
jel neko nekad pitao sto znači dobra firma loša dionica. Bojim se da PTKM to postaje.
Trenutno stanje kompanije: zeleno
Buducnost kompanije: žuto
Papiri: crveno
-
btw., ne znam jeste li primijetili, ali na Optimi više nema spreada.
miriše na uključivanje nekog institucionalca u igru.
da, primjetili smo..i nema više prijašnjeg entuzijazma na ovoj dionici za široke mase, nakon što je dotakla "općenarodno" očekivanu brojku 5.
Sjedi, 5!
-
evo isplati se pročitati
https://novac.jutarnji.hr/novac/pobjedni…rozena-15026529
Što reči, spominju planove do 2030, ambicija je biti u 10% najboljih kompanija u branši a spomenuli su i dionicare.
Meni se čine da dobro sagledavaju bussiness perspektivu.
-
ah, znate ono...izađe super izvjesće i onda "to je ukalkulirano u cijenu", pa sljedeće ista stvar očekivana izvrsna dobit i "to je ukalkulirano u cijenu". Na 80kn možda i je, ali trenutno "vizionari iz 2019" su obrali vrhnje.
Sve štima sa PTKM, proizvodnja u tt nije podbacila, firma ima love i otplačuje dugove korektno, poslali u mirovinu stari kadar.
Treba gledati modernizaciju i rast na inozemnom tržištu. Na ono što ne mogu utjecati je cijena plina ali i ona je 'on track'.
Mislim da je niska likvidnist i mali FF što predstavlja problem. Bid se raspao.
-
ima li još netko problema sa portalom "moje dionice"?.....logirat se mogu ali ne i pregledavati jer piwe da je korisnički rečun neaktivan.....
Pomela ih konkurencija.