1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. Sheriff

Posts by Sheriff

• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 44
  • Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Sheriff
    • October 20, 2022 at 11:18 PM

Ja sam mislio da termin hype ide kad je ath. Kad padne je prevara. Bice si i za pocetak interneta mislio da je prolazna tehnologija.

Pitaj me kak stojim za godinu dana u ovo vrijeme. Evo oklada, jedan od nas napušta forum. Ako btc padne i 1$ u ovaj datum nagodinu bezim i posipam se pepelom. Ako se udupla, ti bezis, pa jel posteno?

• Sheriff
    • October 19, 2022 at 3:44 PM
    Quote from komot

Zahvaljujem na odgovoru. Ima tu puno visoke tehnologije i pametnih ljudi iza svega. Samo, čini mi se da je driver visokog rasta kriptovaluta bio obilje jeftinog novca. U svim propadima do sada novca je bilo u izobilju, ovaj put je situacija drugačija, pazite da se ne zaigrate s novcima koji vam trebaju za esencijalno, rizik je vrlo visok.

Tako je, rizik je sada 3x manji nego da kupujem btc na 60k. A i dalje rizik postoji i svjestan sam toga.

• Sheriff
    • October 19, 2022 at 3:17 PM
    Quote from komot

Ja se isto ne kužim u kripto, ali onako seljački bi rekao da je prošla baba s kolačima. Dok se dijelio besplatni novac klincima koji su čitali forume i pratili hypeove zarađivalo se. Sada kada novac postaje sve skuplji i kada će faliti za režije, ne vidim baš svijetlu budućnost u kriptu. Ima tu stručnjaka, ja se ne kužim u to, možda ima neko da objasni kako će se bitcoin rudariti ako struja ostane ovako skupa, a cijena bitcoina još padne. Što kad prestane ekonomska logika rudarenja? Ruši li se sve kao kula od karata onda? I koji je smisao rasipanja energenata na proizvodnju nekakvih kodova koji ne služe ničemu osim špekulaciji? U vremenima kad je upitno hoće li struje biti za normalno funkcioniranje gospodarstva, trošiti taj resurs na tzv. rudarenje nečega što nema nikakvu funkciju niti čemu služi postavalja opravdano pitanje trebaju li države zabraniti te stvari. I nije to nikakav odgovor na prljave poslove centralziranog sustava, skoro nitko ne plaća u kripu već ga kupuju zbog špekulacije. A i mislite li da bi svijet bio bolji da države ne mogu kotrolirati tragove novca i da kriminalci, a i obični ljudi mogu mimo države obavljati platni promet bez da ih se pita za porijeklo i porez?

Evo izvrstan post.

Recimo kolega komot da ste političar visokog ranga, ili banke, ono VIP faca. Ništa vas dosad nije ni obavezalo ni bilo briga za crypto.

Premisa "koji je smisao rasipanja energenata na proizvodnju nekakvih kodova koji ne služe ničemu osim špekulaciji? U vremenima kad je upitno hoće li struje biti za normalno funkcioniranje gospodarstva, trošiti taj resurs na tzv. rudarenje nečega što nema nikakvu funkciju" je per default što dominira u vašem miljeu, poslovnim suradnicima itd...Dok ne dobijete druge uvide, boli vas za crypto ali donosite važne odluke sa svog političkog mjesta, mlađe biračko tjelo koje zagovara crpto ne kužite i mislite da su balavurdija sa svojim bankarima pričate o drugim stvarima ne o ponzenomiku crypta. itd.

E vidiš, kada se to promjeni ili kada se ljudi educiraju što ćemu služi i ima li ikakvu vrijednost iza tih tehnologija onda u mainstream i političara i bankara i ne znam koga bude doprlo da možda i ima nečega u tome.

Nikako mi nije namjera posta vrijeđati, samo govorim primjera radi.

Tu ste stara iskusnjara pa vjerujem da u kratkom vremenu proučavanja možete vidjeti što to crypto je i tehnologije iza toga.

I pitanje, da BTC ne zahtjeva rudarenje, bili vam bio prihvatljiv? Ether je nedavno upgradan i ne koristi više POW nego POS i troši stuje ko fen u svlačionici.

Što se tiće kriminalnih aktivnosti i kriminala, i dalje dominira papirnati novac ne crypto, zar ne? Šverc oružja, droge, krađe, utaja poreza...i dalje se događa u USD ili EUR valuti pa ko to kontrolira? Što je crypto tu tagiran i ocrnjen?

• Sheriff
    • October 19, 2022 at 7:58 AM
    Quote from Yieldchaser

Ah, već sam više puta spominjao da kad klinje puno pričaju o TK, kao i drugi 'civili', to je suptilan znak da je bubble. Naravno, ne kod nas jer je tržište znamo već kakvo, ali vani da. A pogotovo klinje eksperti za kripto. Pa što se dogodilo s kriptom ove godine? BTC na malo preko 19 tisuća USD, a sve ostalo je porinulo, gubici su nadrealni. Tko je kupovao i taj BTC po 60 tisuća, ima strašne gubitke koje najvjerojatnije nikad neće vratiti.

U Americi je još gori P/S indikator tržišta nego što je bio uoči dot-com balona. A NASDAQ je već pao jako od vrha. To je ono što je u cijeloj priči zastrašujuće.

Mislim da uopće ne razumiješ crypto i btc. Vadiš stvari iz konteksta.

Ako je, a je btc bio na 60k (i puno više) onda je onaj koji je kupio po 3k (taman prije covida) okrenuo 20x. Tko je kupio na vrhu izvubio je 3x, kao i za svaki drugi volatile risk asset.

Danasnja elita, političari, bankari i ljudi u godinama ne razumiju crypto. Mladi ljudi to smatraju preferiranim investmentom. Talenti, developeri se slijevaju u crypto projekte, velik je human capital alociran tamo i to je nova grana inovacije. Crypto ce postati 12-ti tip asseta uskoro i biti ukljucen u indexe.

Btc je rođen nakon 2008 i velike krize kao odgovor na prljave poslove centraliziranog sustava i federalih banki koje upravljaju sudbinom TK-a. Kao potpuno neovisni, decentralizirani sustav koji nema svog CEO-a, monetarne politike, rate hicka i ostalog sr.

Ljudi pitaju koji koji je najbolji inflation hedge ili alternativa ulaganju a odgovor im je pred nosom. Ako par konja na kojima pise sp500, usd ili nasdaq trce u toru onda konj na kojem pise btc je otrcao 5000 puta vise nego ostali.

Excercise, da si zadnjih 10 god radio banalni dca 100 usd dca tjedno, vidi koliko bi imao.

A uspoedba sa swing tradeom, ala da sam kupio na ath kolko bi sad imao je bezveze.

Btc je dosad zivio samo u bull marketu, proglasavali su ga mrtvim 750 puta al eto jos je ziv, i to u bear marketu. Da ne velim nakon regulatornih odluka ce i krenuti sve veci adoption.

2025 gledamo novi ath koji ce biti puno veci od prosloga. Kao i svaka noca vrana industrije, volatilnost ce mu pasti.

Za 2 god ces moci u vlastitoj banci moci kupiti crypto.

A da ne pricam o metaversu koji slijedi nakon 2025 a blockchain je baza. Zasto je samo facebook se preimenovao u meta? Doduse prerano ali zna se da je metaverse nesto sto dolazi.

• Sheriff
    • October 18, 2022 at 8:32 PM
    Quote from ivan0003

Šerife, sve to što kažeš stoji, ali za QNT je kasno, za ROSE je trenutak. kako preporučiti nekom da kupi x4/5 od ATL i ispast pošten? netko će ti jm sigurno, a ja sam napisao konzervativno, kao coin koji uzmeš i on stoji, možda stejkat..
    točno znam da ćeš skrenut na "za QNT je kasno", nemoj, nije kasno za onog tko zna što radi, a za kripto kadete i pripravnike, ROSE je točno sto traže, da se uključe s nekom sićom i da stvarno nešto bude od toga..

Nije kasno za qnt. Bit ce kasno kada dođu gatewayi i na onchainu se budu vidjeli glomazne transakcije od korisnika overledgera. Ovo je sve naravno špekulacija ali i XRP je dogurao gdje je kao "tehnologija" koja ce se tek koristiti (osim par banaka koje vec koriste). Qnt je slatka špekulacija.

Imam Rose btw.

• Sheriff
    • October 18, 2022 at 8:18 PM

Jedna od najstarijih banaka BNY Mellon će nuditi crypto klijentima.

Sad se i banke pridružuju investicijskih društvima.

The development was long anticipated. Back in February 2021, BNY Mellon announced it was creating a digital assets group with the goal of doing exactly what they are now doing. Since that initial announcement, Goldman Sachs relaunched its crypto trading desk, Citi created a digital assets group, and other big banks have found way to grab a piece of crypto. But BNY Mellon is the first traditional bank to take custody of customers’ cryptocurrency (for now, only Bitcoin and ether).

• Sheriff
    • October 18, 2022 at 8:11 PM

Wallmart ce prihvacati crypto payment.

Walmart (WMT) made headlines late last year, when the company sought several new trademarks that signaled its intent to make and sell virtual goods in the metaverse. Now, the retail giant’s Global Chief Technology Officer says crypto transactions will be right "in the middle" of its digital strategy moving forward.

Speaking at the Yahoo Finance All Markets Summit (video above), Suresh Kumar said he envisions a future where digital assets will be used both in Walmart’s online stores and in the virtual world.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Sheriff
    • October 17, 2022 at 6:02 PM
    Quote from Yieldchaser

Kad nafta i plin pojeftinjuju, to je znak smanjene potražnje, a ona je znak usporavanja. Pojednostavljeno rečeno.

To je i znak pada inflacije.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Sheriff
    • October 17, 2022 at 11:48 AM
    Quote from dionicar
    Quote from Sheriff

Slazem se, dici stambeni kredit je isplativa investicija, narocito ako si u mogucnosti rentati.

Moj prvi stambeni ima ratu 3500kn. Prije 20god to mi je bilo 70% plaće. Naravno ako ste zaposleni u "normalnoj" firmi ili ste kompetentni i konkurenti na trzistu rada da plaća ide gore. Sada je udio kredita od plaće znacajno manji. Rata fiksna ili promjenjiva za rok trajanja kredita od 20-30 god se izlivelira. Ionak smo imali 15 god niskih kamata pa na promjenjivu sam dobro prosao jer se drasticno smanjila kta. Također uračunajte godišnju inflaciju za vijek trajanja kredita. Da imate cash sa strane (klasicni štediša) to nagriza novac. 3% u 20 god je uduplavanje. Znaci ako ste stedili sa strane 20 god, izgubili ste pola vrijednosti novca.

Kada rentam, inflation hedge - beton je najbolji. Sve ode gore pa dignes stanarinu. Za života (radnog vijeka) odraditi 1-2 stambena kredita je moguce naravno ako ti drugi otplacuje dobar dio rate. Ni ne govorim o porastu cijene (kvalitetne) nekretnine. Naravno, govorim o populaciji koja si moze to priuštiti.

i sa tih 70% place rate kredita ste zivjeeli sami u tom stanu ili ste imali zenu / curu?

lako je u dvoje.. a sto je sa samcima ?

Samci se uvijek mogu bogu bogato oženiti/udati. Ja sam drugim putem išao :)

• Sheriff
    • October 17, 2022 at 11:17 AM

meni isto, zovem al se čuje samo glupa muzika i ne da mi se čekati

• Sheriff
    • October 15, 2022 at 6:08 PM
    Quote from Sheriff

Za Rose ima vremena, QNT je bomba. Od dna u 6 mjesecu se gotovo učetverostručio i to usred bear marketa. A i dalje je jeftin.

Qnt dosegnuo 191.6 danas. U šestom bio 41.6.

Dca na dipove ako se uopce uhvate.

• Sheriff
    • October 15, 2022 at 12:26 PM
    Quote from Infinity

Imam prijatelja koji godinama skuplja keš za kupiti stan.

Koliko god skupim uvik mi fali 10-ak tisuća € kaže….

Dobronamjerno sam mu odavno predložia da uzme dio na kredit pa stan u najam i tako bi ga ima i brže otplatia.

Sad ga nema i vec 2 godine plaća najam drugome a keš mu i dalje propada.🥴

Slazem se, dici stambeni kredit je isplativa investicija, narocito ako si u mogucnosti rentati.

Moj prvi stambeni ima ratu 3500kn. Prije 20god to mi je bilo 70% plaće. Naravno ako ste zaposleni u "normalnoj" firmi ili ste kompetentni i konkurenti na trzistu rada da plaća ide gore. Sada je udio kredita od plaće znacajno manji. Rata fiksna ili promjenjiva za rok trajanja kredita od 20-30 god se izlivelira. Ionak smo imali 15 god niskih kamata pa na promjenjivu sam dobro prosao jer se drasticno smanjila kta. Također uračunajte godišnju inflaciju za vijek trajanja kredita. Da imate cash sa strane (klasicni štediša) to nagriza novac. 3% u 20 god je uduplavanje. Znaci ako ste stedili sa strane 20 god, izgubili ste pola vrijednosti novca.

Kada rentam, inflation hedge - beton je najbolji. Sve ode gore pa dignes stanarinu. Za života (radnog vijeka) odraditi 1-2 stambena kredita je moguce naravno ako ti drugi otplacuje dobar dio rate. Ni ne govorim o porastu cijene (kvalitetne) nekretnine. Naravno, govorim o populaciji koja si moze to priuštiti.

• Sheriff
    • October 15, 2022 at 9:13 AM

Tocno, crypto je trenutno dosta decentraliziran (power to the people). Regulacija čeka, usa priprema, eu izdaje MICA i implementira 2024.

Radi se o regulaciji jer veliki inst igraci ni ne mogu unutra ako nije jasna regulacija. Centralizirane mjenjacnice su donekle pod kyc a regulacija ce najvise ciljati stable coine koje si i gore spomenuo. Trazit ce ekvivalent kolaterala u fiatu a zabranili bi algo stable coine (terra od lune).

Trenutno sec ne da dozvolu za btc etf (Kanada, Australija dozvolili) pa se sve treba urediti da wall street moze unutra. Njihovim ulaskom izgubit ce se dio centralizacije (i zbog regulacije). Lova ne ide di ne mutno i neregulirano od takvih igraca.

Ono sto rade veliki igraci kad vec ne mogu imati crypto u ballance sheetu (glupo prikazivanje imovine u izvjescu, npr vidi microstrategy) oni ulaze u crypto kupujuci udjele u mjenjacnicama, partnerstvu.

Zahtjev je poslan da povecaju sa 1% na 5% izlozenost cryptu. Blackrock ulazi u coinbase, coinbase ima pass, sec vise nece zajebavati. JP morgan, Fidelity mirovinski planira u ctypto.

Međukorak je interiperability trenutnog financijakog sustava sa digitalnim valutama. Napravljen je iso 20022 koji to definira te postoji nekoliko 20022 coina koji su compliant i sa svojim utilityem omogucuju tu interoperabilnost.

Npr swift (ne moram govoriti tko su oni) je sklopio partnerstvo sa LINKom upravo za tu stvar.

Sutra ce doci CBDC-jevi. Digitalni dolar, eur, yuan...oni kaskaju a crypto kao diginalne valute su bile dobar trial.

Trenutni bankarski sektor je u kamenu dobu. Nije bilo inovacija 30 godina.

Banke ne rade vikendom, platis u petak popodne transakcija se odradi u pon. Međunarodno placanje je komatozno, traje danima. U cryptu taj transfer traje od sekunda do minuta.

Blockchain tehnologija je izvrsna, smart contract je nevjerovatna.

Npr defi (decentralizirane financije), odes na aplikaciju, dam token kao zalog (kolateral) i mogu dobiti loan u usd stablecoinu ili sto vec hocu. Biram sam izlozenost, otplatim kad hocu. Nema man in the middle, tko je dizo lombardni kredit zna kolko papira i šaltera treba obici.

Mogu stakati, farmati coine...drugim rjecima oročiti i dobivati dnevnu kta. Kad oročiš u banci nema dnevne kta i za razročivanje moras u banku gledat babu s brkovima da ti to napravi. Imas autocompoundere, koji uzme tvoj dnevni prinos i doda glavnici automatski. Zato defi ima apy a ne apr ko banke.

Ima liquid staking, stakam (orocim) ni ne moram lockati na neki period. Dobijem "racun" da sam orocio i sa tim "racunom" mogu dalje nesto kupiti ili zaloziti ili stogod. Mogu na derivate dionica i kupiti npr aplle preko crypto aplikacija.

Ekvivalent je da orocim 10 000 eur, dobim "racun" i kta (autocompound). Za 5000 eur kupim atpl hehe. Sve to za 5 min napravis. Vidi se iz ovoga da leverage postoji i zato je turbo volatilno ali u bullu raketa.

Sve ce otic u digitalizaciju, glavni igraci pripremaju digitalizirati wallstreet i usa exchange. Svi papiri ce biti nft-jevi upravljani smart contractima. Ima na webu, i to od glavnih igraca.

• Sheriff
    • October 15, 2022 at 8:08 AM

Banaliziraš, cijeli crypto je pao, sa 3 trilijuna na 930 bilijuna u godinu dana.

Pišem da ukažem na stvari. Btc je pao 72% od ATH, qnt 40%.

Qnt vs eth je na ath, qnt vs btc taman na ath breakoutu.

Znaci u košari npr sp500 nađeš dionicu koja pliva kontra struje i pobjeđuje njihov odnos. I kad nađeš dionicu koja je napravi 4x u odnosu na sp500 (u smislu kapitalizacije) u zadnja 4 mjeseca usred bear marketa to nije malo.

Govorim o iso20022 tokenima, ti tokeni imaju utility, za sto mnogi prigovaraju da ga crypto nema.

• Sheriff
    • October 14, 2022 at 12:14 PM

Qnt i dalje ubija, bull flag za bull flagom. Tko je propusto btc sada moze to nadoknaditi na quantu.

Qnt rjesava interoperabilnost ne samo digitalnih valuta nego i omogucuje nativnim (bankarskim) sustavima interoperabilnost.

Znamo da dolaze CBDC-ovi, a rjesenje koje oni imaju je mega bussiness case. Njihovi partneri su mega imena.

Pogledajte da imaju integrirana rjesenja preko vlastitog overledgera za oracle, sia, nexi. I za digitalni euro su uhvatili dio kolaca preko partnera.

To znaci u buducnosti da ce zarađivati i pasivno preko naplate licenci, gatewaya za promet koji ce biti u trilijunima. Kad kazem zarađivati, vendori ce kupovati licence preko qnt tokena.

Qnt nije inflatoran kao btc (halving) nego ima fixan broj izdanih tokena.

• Sheriff
    • October 12, 2022 at 4:40 PM

Za Rose ima vremena, QNT je bomba. Od dna u 6 mjesecu se gotovo učetverostručio i to usred bear marketa. A i dalje je jeftin.

• DRY BULK

• Sheriff
    • October 4, 2022 at 4:55 PM
    Quote from KicanCRO

Je li ovo Kina prestaje sa zero covid strategijom, pa je na krilima toga ovakav optimizam? Zasigurno bi to bila dobra stvar za Dry bulk.

Danas se apsolutno sve zeleni.

Po meni je razlog frontruning smanjenog rate hick-a od fed-a.

Naime narativ je da je fed preagresivnim dizanjem kta doveo ostale valute u bananu dok dolar neumoljivo jača. Počele su i priče da bi Credit S. prdnula te da prejak dolar ostale zrmlje osiromašuje. Kako USA nije otok i iako im je borba sa inflacijon na prvom mjestu to nece moci raditi ako svjetako gospodarstvo krahira. Ovo dosad je najagresivinje dizanje kta ikad a to ne moze bez posljedica.

Stoga FED bi do pivot pointa mogao brze nego je najavljivao sto ce market euforicno pozdraviti. No time se problem samo odgodio ali ne i rješio.

Znači ovaj releaf rally nije pocetak bulla, mislim da bi mogao potrajati cijeli mjesec i do mid term electiona. A onda opet medo dolazi na naplatu.

• Sheriff
    • September 30, 2022 at 7:42 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Sheriff

Pa isti imaš problem i sa zlatom. Imaš fizičko zlato i zakopaš iza kuće. Opet ti pas može iskopat ili moš od demencije zaporavit di je.

Crypto gluposti, jel. Što je bolje, obogatit se na pametnoj stvari ili na glupoj stvari?? Ti si tu isto ko i ja i ostali, da prodamo nekom drugom i zaradimo na tome. Teorija veće budale je sveprisutna, uvaljaš jeftino kupljene papire sljedećem u redu. Eventualno možemo isključiti ekipu koja drži papire 40 god i živi od dividende.

pa slažem se.

čak mi je cijela ta fama oko zlata fascinantna.

žuti metal, koji nema uporabu skoro u ničemu, a svi percipiramo da nešto vrijedi.

ne znam ni odakle je iskonski uopće počela ta percepcija i zašto se toliko dugo zadržavala.

ili je to nešto, kako bi rekli ovi Na rubu znanosti, šta je usađeno u naš genetski kod?

zlato, nakit, umjetnine, meni je to ono na razini sviđa li mi se ili ne sviđa, a cijela industrija prodavača magle se stvorila oko toga.

isto kao i oko BTC-a.

od svih ovih cirkusa, meni je nekako najdraže srebro, jer je i plemeniti metal i ima neku industrijsku primjenu.

eto, kad smo već kod crypta, mene zanima šta bi to bilo crypto srebro?

kad izađe nešto u tom stilu i baš zaživi, e onda bi možda stavio i svoj novac na to.

jer stalno izlaze neki novi projekti koji su ko fol primjenjivi, pa ispadnu prevare, a nemam baš toliko novca da mogu alocirati baš u svaki novi projekt koji se pojavi :/

Display More

Pa to i je upravo problem. Cijela grana je skroz nova i mlada. Imas ETH i bar 5 projekta koje zovu ETH killerima. Al ne znas koji ce opstati.

Analogno tome, dot. bubble sve je letilo u nebo, firma za preradu ribe jer je imala .com u nazivu.

Amazon je npr prezivio i obogatio one koji su se tada nakrcali kada je bilo neizvjesno i mutno. Tako da je tesko rec sto je srebrno a sto zlato u cryptu. Kada se to bude znalo, onda je vec kasno za ulaz.

• Sheriff
    • September 30, 2022 at 3:40 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Sheriff

Crypto, narocito btc ima vec duze vrijeme veliku korelaciju sa nasdaqom. Wallstreet ga percipira ga kao tech volatile asset. No zadnjih mjesec i pol otkinuo se od korelacije i stabilan je u odnosu na fiat currency. Razlog moze biti sto je vec znacajno krahirao i nalazi se na jakom tech supportu. Dosta je tu bilo capitulation događaja, od kraha terra lune, eminentnih igraca a i 5 CEO-ova je odstupilo kod znacajnih igraca/mjenjacnica. Znaci krv je vec tekla, leverage je wiped out. Max fear traje vec 6 mjeseci.

A meni znacajnija stvar je da, ironicno btc zovu velikim ponzijem a zapravo fiat currency je veliki centralizirani ponzi. Sve ovisi jel ce fed printati ili ne, funta je prdnula, yen je u banani, eur koma, yuan koma. Od 5 najvecih gospodarstva kod njih 4 valute su krahirale. Altrnativni store of value je zlato (nepraktivno) ili decentralizirani btc koji nema vladu, ceo-a, niti rate hickes. Adoption je sve veci, tehonologija iza digital currency sigurno ima vrijednost. Ocekuje se eventualno jos 1 leg down i nagodinu a vjerovatno 2025 ce crypto na ath (halving).

Naravno, ceka se i regulacija a onda masa institucionalnih ce unutra.

BTC je store of value samo zato šta ako s njime ne trguješ ili nemaš kod pohranjen na nekom uređaju koji nema vezu s internetom, nitko ti ne može hakirat račun i opelješit te.

a najgore šta se može dogodit je da zbog biologije (demencija, alzheimer, i slično) zaboraviš koji ti je kod ili ti pas pojede papir na koji si ga zapisao, itd.

onda se tvoji coin-ovi zamrznu, pa netko drugi dobije tvoju value, al bar ti ih nitko nije ukra :S

mislim, s ovim crypto glupostima, toliko je nabujala industrija ovih tech security-a (a di su još NFT-evi, itd.), jer će sad ogromni novci trošiti da se tvoje virtualno (sic?!) bogatsvo zaštiti :rolleyes:

i tako smo, u biti, došli do jednog sektora (tech security) koji će vjerojatno biti odlična prilika za kupnju, pa ne bi bilo loše da kolege malo bace oko na fundamente i grahove, ili možda ima neki ETF koji to prati? :/

Display More

Pa isti imaš problem i sa zlatom. Imaš fizičko zlato i zakopaš iza kuće. Opet ti pas može iskopat ili moš od demencije zaporavit di je.

Crypto gluposti, jel. Što je bolje, obogatit se na pametnoj stvari ili na glupoj stvari?? Ti si tu isto ko i ja i ostali, da prodamo nekom drugom i zaradimo na tome. Teorija veće budale je sveprisutna, uvaljaš jeftino kupljene papire sljedećem u redu. Eventualno možemo isključiti ekipu koja drži papire 40 god i živi od dividende.

• Sheriff
    • September 30, 2022 at 7:56 AM
    Quote from hugh

koji je razlog da je crypto market relativno jako stabilan u ovakvom velikom padu nakon Feda?......ima li jak dolar između ostalog nešto s tim?.....nekako mi ta stablinost crypto marketa ne ide pod ruku sa ovako lošim dioničkim marketom..... :/ ......

molim admina da ne prebacuje na crypto temu jel nitko ne sudjeluje tamo a smatram da crypto market ima veliku poveznicu sa tržištem USA dionica.......

Crypto, narocito btc ima vec duze vrijeme veliku korelaciju sa nasdaqom. Wallstreet ga percipira ga kao tech volatile asset. No zadnjih mjesec i pol otkinuo se od korelacije i stabilan je u odnosu na fiat currency. Razlog moze biti sto je vec znacajno krahirao i nalazi se na jakom tech supportu. Dosta je tu bilo capitulation događaja, od kraha terra lune, eminentnih igraca a i 5 CEO-ova je odstupilo kod znacajnih igraca/mjenjacnica. Znaci krv je vec tekla, leverage je wiped out. Max fear traje vec 6 mjeseci.

A meni znacajnija stvar je da, ironicno btc zovu velikim ponzijem a zapravo fiat currency je veliki centralizirani ponzi. Sve ovisi jel ce fed printati ili ne, funta je prdnula, yen je u banani, eur koma, yuan koma. Od 5 najvecih gospodarstva kod njih 4 valute su krahirale. Altrnativni store of value je zlato (nepraktivno) ili decentralizirani btc koji nema vladu, ceo-a, niti rate hickes. Adoption je sve veci, tehonologija iza digital currency sigurno ima vrijednost. Ocekuje se eventualno jos 1 leg down i nagodinu a vjerovatno 2025 ce crypto na ath (halving).

Naravno, ceka se i regulacija a onda masa institucionalnih ce unutra.

• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 44
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt