BALTIC CAPESIZE-INDEKS +9,5% TIL USD 8.666/DAG
666 je najbolji dio
Lijepo rastu Capeovi
BALTIC CAPESIZE-INDEKS +9,5% TIL USD 8.666/DAG
666 je najbolji dio
Lijepo rastu Capeovi
Display MoreDSX sada već ogromnih +30%, vjerojatno nakon ovog teksta:
Da vjerojatno nakon tog teksta. Zanimljivo je kako se DSX financira, zašto kupuje vlastite dionice i pritom isplaćuje dividnedu. Ta strategija uprave i inzistiranje prema dioničarima da oni to sve mogu sa postojećim novčanim tokom, očito još uvijek nailazi kod nekih na entuzijazam i oduševljenje (pa imamo ovakav rast cijene). I sve je to dobro ako, i samo ako, ova kriza ne potraje dovoljno dugo da se od takvih strategija mora brzo i naprasno odustati.
https://www.finviz.com/quote.ashx?t=DSX
Display MoreAko je sve tako crno, kako neki ovdje pisu, zasto onda danas jedan brodar vani raste za 31 %?
Mozda ATPL treba jedan dobar dokap dok je cijena dionice ovako nisko ispod nominale, a zanimljivi su i Corona krediti od HBOR-a za izvoznike, sa drzavnom subvencijom kamata.
Uglavnom, trenutno se nalazimo u rastucem trendu vozarina, da se ne bi lagali, a cijena dionice obicno prati vozarine, kako u padu,
tako i u rastu.
Kolo srece se okrece i to je tako.
P.S. Sto se tice Batale, donijeli su racionalnu odluku da privremeno zaustave radove dok se ne smiri epidemija Coronavirusa (znam da su neki vec poceli pisati da to nije projekt kada vlada epidemija, a sada vam vec fali gradnja?)
P.P.S. Slicnu racionalnu odluku su donijeli prosle godine kada nisu ugradili scrubbere, pa se to pokazalo kao pun pogodak, a ustedili su 6 000 000 $ ( 12 brodova * 500 000 $ )
Raste, zato sto im je NAV zaista veći od p - cijene. I zato sto menadžment i dalje inzistira na dividendama i buybacku. Sve to ATPL ne radi, al ne radi zato sto ni ne može to napraviti. Nema dovoljno resursa.
Cistom logikom ja na ATPL gledam ovako.
Oni placaju puno $ kamate na kredite s kojima
su kupili brodove i zato prosle godine nemaju neto dobiti, vec su kamate i amortizacija pojele neto dobit, a EBITDA bila +155 milijuna kuna. Kolega mitkko kaze da je za to kriv MSFI 16 i promjena knjizenja kamata i najma za 2 broda koji nisu u njihovom vlasnistvu - nisam knjigovodja, da se razumijemo. Koliko vidim u zadnje vrijeme u izvjescima nastoje da dug/EBITDA bude sto manji, pa im to i LIBOR, uz neizbjezan tecaj $ pretpostavljam utjece na njihovu cijenu duga, sto vjerovatno diktiraju banke kod kojih su zaduzeni. Dobra stvar je sto i zaradjuju uglavnom u $, pa im je tecajni rizik valjda manji zbog toga, kada i kredite imaju u $.
Kada bi se teoretski napravio dokap, te u slucaju da uspije, automatski bi pao omjer dug/kapital, firma bi prodisala i ne bi toliko ovisila o bankama koje nabijaju ogromne kamate na dug i na kraju ispadne da rade samo za vracanje kamata bankama. Tada bi se mogli jos i dodatno razduziti kod banaka ili bi imali potrebni kapital za projekt Batala, koji je odlicno zamisljen, tako da osim razrjedjivanja postojecih dionicara, ne vidim nista lose u dokapu u jednom trenutku.
Netko je napisao da vise kamata godisnje ATPL plati na 800 milijuna kn duga nego RIVP na 2.5 milijarde kn, pa je kljuc poslovanja u smanjenju kamata na dug, uz naravno nesto na sto ne mozemo utjecati, a to je rast vozarina koji je upravo zapoceo, pogotovo ako se ova Korona situacija smiri u dogledno vrijeme, sto ce dodatno potaknuti rast vozarina koji je poceo.
Jedino kaj mi se čini da je nekako relaksiranije kupovati na ovim malim hrvatskim valuacijama nego u americi na p/e 25 i više.
Glavni problem kod nas je (do nedavno) bila likvidnost, pa su nas stranci bez obzira na podcijenjenost cijele burze
izbjegavali u širokom luku...pa čak i bez obzira na investicijski rejting zemlje i jeftino zaduživanje do sada......pa me
sada čudi ova pojačana likvidnost od početka godine od preko 1 milijardu kuna, koja je za 250 - 300% veća u odnosu
na prošlu 2019 godinu. Netko je i kupio dionica u vrijedniosti skoro 1 milijardu kuna, a nisu sve bili mirovinci.
Tko bi to mogao biti, stranci? Neki stari igrači koji su izbjegavali burzu zadnjih 10 godina?
pa kaj ti je došlo kaj si se rastal od svoje ljubljene!!?? sad bu sigurno smak svijeta!
Tako je bio prodao i Pevec davno 2016. godine, a mjesecima ju je branio na forumu,
da su već svi mislili da radi u Pevecu
Dobro, mi smo do sada uvijek pratili amere, kako u padu gotovo 100%, tako i u rastu 10% njihovog rasta u zadnjih 10 godina!!
Znači oni porastu za 300% u 10 godina, pa padnu 40% i već se oporavljaju
A mi porasli jedva ako za 10% u 10 godina, pa opet pali za 40% kao i ameri
Nije ni kod njih samo med i mlijeko, ali oni ne kukaju kao mi već rade, rade i još malo rade i uvijek se izvuku.
Imali su ljetos požare, sada imaju epidemiju i tornada, pa opet rastu. Kako to?
Ako je sve tako crno, kako neki ovdje pisu, zasto je onda danas jedan brodar vani raste za 31 %?
Mozda ATPL treba jedan dobar dokap dok je cijena dionice ovako nisko ispod nominale, a zanimljivi su i Corona krediti od HBOR-a za izvoznike, sa drzavnom subvencijom kamata.
Uglavnom, trenutno se nalazimo u rastucem trendu vozarina, da se ne bi lagali, a cijena dionice obicno prati vozarine, kako u padu, tako i u rastu.
U jednoj stvari bih te samo ispravio, dokap bi bio dobrodošao i vjerojatno će ga jednog dana i provesti, ali to treba raditi kada cijena poraste.
Ok, slazem se kolega s vama. Dokap nema smisla raditi sada dok je cijena ovako nisko, a vozarine su na pocetku uzlaznog vala.
Ako je sve tako crno, kako neki ovdje pisu, zasto onda danas jedan brodar vani raste za 31 %?
Uglavnom, trenutno se nalazimo u rastucem trendu vozarina, da se ne bi lagali, a cijena dionice obicno prati vozarine, kako u padu, tako i u rastu.
P.S. Sto se tice Batale, donijeli su racionalnu odluku da privremeno zaustave radove dok se ne smiri epidemija Coronavirusa (znam da su neki vec poceli pisati da to nije projekt kada vlada epidemija, a sada vam vec fali gradnja?)
P.P.S. Slicnu racionalnu odluku su donijeli prosle godine kada nisu ugradili scrubbere, pa se to pokazalo kao pun pogodak, a ustedili su 6 000 000 $ ( 12 brodova * 500 000 $ )
Da li je moguće da ovaj like ne bude srce , već palac gore ? Kao što je dislike palac dolje
Većina ovdje su ipak muški, pa da ne šaljemo stalno srca jedni drugima
P.S. Ako baše netko želi poslati srce, može se uvesti znak Love
Evo ti jedno srce za prijedlog
Vise nije srce, sada je palac gore
Kolega mitkko nema smisla se prepirati s kolegom naim-om, sve se vidi iz vaseg posta da je duplić. Ja sam bio banan na 1 dan zbog kolege naim-a, pa vise ne zelim ulaziti u rasprave s njim, a palac dolje od njega mi je super
Evo tko ne vjeruje nama navlakacima:
BVPS= 429.77 kn
P/B = 0.45
P/EBITDA=1.23 ( prije tjedan dva bio 1.01 ili tu negdje)
EV/EBITDA= 4.87
EBITDA marza (valjda 4Q)= 51.98% ( nevjerovatno )
Da li je moguće da ovaj like ne bude srce , već palac gore ? Kao što je dislike palac dolje
Riješeno
Hvala
Sada sam kao kolega mitkko, samo pozitiva danas
Vani danas neki brodari rastu dvoznamekasto s prvom znamenkom 2x% (znam, sutra će možda padati, ali tko zna...), BDI raste, Joakim kaže: Joakim Hannisdahl of Cleaves Securities believes dry bulk has the biggest upside in shipping
Desni klik - Translate to english u google chrome-u
https://finansavisen.no/nyheter/shippi…-innen-shipping
Breakwave weekly report
- Improvement is evident as seasonality kicks in
- China has almost fully recovered
*-COVID-19 will have a meaningful negative impact on European demand for dry bulk goods: ....disruption is partially offsetting the stronger Chinese demand we anticipate for the rest of the year.
- Net fleet growth remains low, as scrapping of larger ships has accelerated
https://static1.squarespace.com/static/5a4d1d2…2020+Report.pdf
To je to za danas....ne bi imao ništa protiv da tako bude svaki dan 14:30 - 16:00h....ili od 09:30 - 11:00h
...ni najmanje mi ne bi falilo cjelodnevno trgovanje...evo prošlo skoro 6.5 milja kn u malo više od 1h...
Ameri danas opet krenuli s rastom
mislim da su samo pustili transakcije sa otvaranja ujutro, ali čini mi se da još ne radi
Teško danas išta od toga...vidjet ćemo... vidim da i dalje vani radi otežani pristup stranici..
https://www.xetra.com/xetra-en/
Market Status
XETR
01:43:09 PM CET
14 Apr 2020
Parts of the trading system are currently experiencing technical issues
Capesize $7915 +17% (+1153)
Koliko vidim jučer je većina brodara vani rasla, neki i dvoznamenkasto (NMM +19,66%, GOGL +3,04%)!!
https://www.finviz.com/screener.ashx?…pping&o=-change
Danas GOGL raste u Oslo-u +5.49%
https://www.bloomberg.com/quote/GOGL:NO
StarBulk trenutno raste u Oslo-u +14.39%
Povijesni dogovor: OPEC+ dogovorio smanjenje proizvodnje nafte
TPNG mi se čini ok firma, a vozarine su čisto ok u trenutnim uvjetima, ali ono što
me ovdje uvijek priječilo za veći ulazak je bila likvidnost dionice koja je u usporedbi
s nekim drugim dionicama bila prilično manja. Pokušavam se držati fondovske logike
da ne ulažem u dionicu iz koje ne mogu izaći za 3 dana što na ZSE nije uvijek moguće,
ali u zadnje vrijeme se i ovdje povećala likvidnost, pa se i taj dio popravlja.
Headhunter : pa o tome i pricam.. jer zamilite da bude 10 kn / dionici ?! tu je ZABA izgubila. zasto izgubila ? pred koliko godina je dobila 10 kn / dionici ? inflacija ljudi moji. 😊 sto mislite zasto nema kredita za gradjane stamnebih ispod 2% ? ( ok, postoji i poseban porez po zakonu koji je banka duzna placati ako plasira kredit ispod 2%, proguglajte malo pa cete znati o cemu pricam). dakle mora biti min 11 - 12 kn da ZABA tu izadje sa nekom minimalnom zaradom. Ali obzirom na "kupovinu" 200 000 korisnika i posljednji dio kolaca na nasem trzistu mora biti i izdasna premija. Ako nesto zelite kupiti onda to platite, i preplatite. 😎 Pa nije i UGa glupi da ne znaju izracunati da je minimalna vrijednist 10 - 11 kn kad se odbije dug ako mi na forumu znamo. K tome znaju da in je i A1 za petama... a znaju da i HT i ZABA mogu odbiti prodati ako ne budu zadovoljni ponudom. dakle i dalje stojim na 16kn kako sam vec pisao ali minimum 14. ne znam sto ostali kolege forumasi misle o mome postu ?
Hvala.
mislim da je Zaba dosta tu i naplatila putem kreditiranja.....koliko neznam...
ZABA, koliko znam prati Optimu sa kreditiranjem od njenog osnutka, te je vlasnički
udio od ZABA-e uglavnom konvertiran dug u vlasnički udio. Pošto je ZABA u stvari
angažirala HT da upravlja sa Optimom i valjda im za to nešto plaća, logika mi kaže
da se ovo nikako neće prodati u bescjenje. Banka ima dovoljno kapitala da pričeka
'pravog' kupca koji je spreman platiti punu cijenu sa kojom bi svi bili zadovoljni.