Malo dodao Atpl.
Kolega, pa vi se ne šalite. Kako to da ste se odlučili uložiti u ATPL?
Malo dodao Atpl.
Kolega, pa vi se ne šalite. Kako to da ste se odlučili uložiti u ATPL?
Zanimljiv pattern na INGR. Cijena se konsolidira u formi falling wedge-a. Stochastic je u oversold i izgleda da će uskoro okrenuti, MACD histogram okreće prema gore, Ichimoku podržava bull trend. Cijena trenutno leži na relativno dobroj zoni podrške. Bilo bi zgodno kada bismo dobili još jedan lažnjak do 4,70 i onda krenuli prema gore, to bi bila odližna zona za kupnju. Ali ako se to i ne dogodi, i zona 5,00 je pristojna kupnja, ali ja ću ipak pričekati daljnji razvoj događaja. Breakout bi trebao popratiti povećani volumen.
Potencijal rasta je do 6,00 kn, što je 20%.
INGR je naparavila +16% i došla skoro do cilja. Sada bi bilo mudro uzeti profit, ako već ne sve onda barem dio. Stochastic je u overbought, RSI radi bearish divergenciju. Ako gledam samo price action, izgleda kao da bi mogli imati još jedan push do 6,00 ili možda čak i malo više, ali opet, ne treba biti pohlepan, to obično ne završi dobro.
Ingru sam prodavao na 8 kuna kada je u euforiji jedne godine porasla sa 3 kn na 9 kn....
Rijeci vam se pozlatile, pa da nesto zaradimo svi skupa
mogli bi akumulirati mlrd kuna vrlo lako kroz godinu dvije. cijene plina i uvjeti na tržištu će još neko vrijeme biti izrazito povoljni za PTKM.
Da, fascinantno je kompanija takve prošlosti bude ove godine od dobiti napravila 0.6% hrvatskog bdp-a iz standardnog poslovanja.
Što nam to govori?
Dakle, otpisani slučaj kao Petrokemija sa stabilnom vlasničkom strukturom i sposobnim managementom u
tržišno povoljnim okolnostima može napraviti čudo, ali stvarno čudo. Par kolega i ja smo prošle godine
govorili o Petrokemiji kao bijelom labudu i potencijalnoj prilici, ali kolege su se smijale tome.
Sada se više ne smiju
Da li netko zna tocno koliko i kojih brodova ima ATPL trenutno?
I koliko bi vozarine trebale biti da plove na 0?
5 Panamaxa, 5 Supramaxa i 2 Handysize broda.
Od toga, mislim da su 3 broda prodana u Sale and lease back
model (2 još otprije i 1 od nedavno za refinanciranje kredita).
Mitkko je objasnio da se po novom MSFI 16 takvo refinanciranje
u bilanci vodi kao trošak kamata, pa je zbog toga kamata prošle
godine porasla - mislim sa 6,5% na 8,99%, ali to je samo računovodstvena
stavka kako se taj dugoročni najam vodi, a prije je mislim bio samo pod rashodima.
https://kopun.hr/sto-treba-znati-o-novom-standardu-msfi-16/
Stvarna kamata koju ATPL plaća je vezana za dolarski LIBOR koji je prošle
godine pao sa nekih 2% na sadašnjih oko 0.5%, što bi trebalo valjda biti dobro.
https://www.global-rates.com/interest-rates…-12-months.aspx
Od 12 brodova 6 je vezano na dugoročni Time Charter (>1G) što daje nekakvu
sigurnost, a 6 brodova je na kratkoročnom Time Charteru (<1G) ili na Spot tržištu
koje je vezano za BDI.
Mislim da se za Handysize brodove Cash brake even kreće od 6 500 $ dnevno,
za Supramaxe oko 8 000 $, a Panamaxe isto tu negdje oko 8 000 $. Možda netko
zna točan iznos, pa nek posta.
Treba uzeti u obzir da je ekipa iz ATPL obično do sada uspijevala ugovoriti nešto
veće (20 - 30%) vozarine od BDI indeksa, koliko vidim po izvješćima.
Ne znam da li sam već stavio, ali evo najnovijih TC vozarina, koje i dalje rastu, što je po meni dobro!
https://www.hellenicshippingnews.com/wp-content/upl…-tc-week-29.jpg
BDI -1.9% to 1,678 points
Capesize -2.5% to $ 24,469
Panamax -2.8% to $ 11,852
Handysize +0.9% to $ 6,321
Supramax +1.1% to $ 10,123
Display MoreTurizam.
- evo u ovom tjednu sam imala prve goste.
- cijene sam spustila 10%, za siću ne radim.
- nisam mislila raditi ove godine ali sam ugovorima vezana, a ljudi od toga žive.
- kada je krenula zaraza korone oko (100 zaraženih dnevno) rezervacije su se doslovno prepolovile.
- imam nešto rezervacija za 8. i 9. mj., ali sve je to jadno i žalosno, promet će mi biti u odnosu na prošlu godinu 5-10%.
- ove godine turizam nešto bolje ide na otocima, kampovima, kuće s bazenima.
- najgore ide ovaj gradski tip turizma kojim se ja bavim, Koreja mi je bila preko 30% gostiju, a sada njih nema.
- moje mišljenje je da će i iduća godina biti dosta loša.
- pa kad sve to zbrojim neće nam biti lijepo u nekoj bližoj budućnosti.
Bit ce bolje kolegice, radi se ubrzano na cjepivu, pa ce se, nadam se vec za godinu dvije sve vratiti na staro. A ako se ne vrati na staro, prilagodit cemo se i opet ce biti ok, jer smo poznati po tome da se uvijek nekako snadjemo
Ubrzano se radi na cjepivu protiv Covida-19.
Postoji cak 30 kandidata za cjepivo, a samo jedno ili par njih, koje agencije za lijekove odobre, ce zaraditi milijarde.
AP MIHO PRACAT U Gijonu 30.06.2020.
Ne bi imao ništa protiv da sam na jednoj od ovih jedrilica
Šalim se malo, ali život pomoraca je kruh sa sedam kora...radi Korone
ne smiju nigdje van sa broda, a smjena posade je otežana...ajde valjda
bar imaju Internet, pa se mogu javiti svojima...
BDI +0.65% to 1,710 points
Panamax -2.9%
Capesize +1.8%
Handysize +1.2%
Supramax +1.3%
Freight futures am update
Capesize up ~4%
Panamax flat
Nije lijepo sprdati se sa kolegama koji su izgubili novce ovdje.
Znam da su/smo sami krivi za to, ali ovo omalovažavanje
pojedinaca je ispod svake razine i više govori o njima samima,
nego o ljudima koji su izgubili svoje ušteđevine ovdje.
P.S. Ovi što su kupili skupe stanove u centru Zagreba, koje im je potres srušio isto treba omalovažavati ili im treba pomoći?
P.P.S. Želim reći da ljudi pogriješe u investicijama, kao i općenito u životu, pa jel ih treba još dodatni cipelariti kada su na dnu,
ili im treba pružiti ruku i pomoći?
Pozdrav svima i nek se svi sami prepoznaju!!
Ode BDI u pozitivu!!!
BDI +0.2% to 1,699 points
Capesize +1.0% to $ 24,639
Panamax -2.4% to $ 12,562
Handysize +1.6% to $ 6,194
Supramax +0.9% to $ 9,885
Freight futures am update
Capesize up ~7%
Panamax up ~1%
Ode Đuro u k..., pretvaranje 50,76615 dionica u 1 dionicu..
...ovo je gore od Petrokemije za postojeće dioničare...
Uhhhhhh.......
Imate tehničku analizu za Optimu, hoće li to malo porasti?
Mislim da cijena nece nikuda posebno ni gore ni dolje dok ne bude nekih vijesti, bilo pozitivnih, bilo negativnih, o prodaji.
Ja bih najradije da dođe pozitivna vijest o prodaji Optime i da cijena dionice poraste na 15-tak kn,
pa da ju prodam u ponudi i kupim si bmw-a (polovnog 10g star, uvoz iz Nemačke ) i da se odvezem
negdje do Rijeke na trkacu stazu da isprobam gume
Nadam se da će napokon doći dobra vijest o Prodaji da možemo svi odahnuti, a i to bi bila odlična
vijest za tržište kapitala u Hrvatskoj i mislim da bi cijela burza živnula nakon toga, nešto slično kao
kada je bilo preuzimanje Kraša prošle godine!
BULK: BALTIC CAPESIZE INDEX + 1.0% TO USD 24,639 / DAY
Brazilian soybean exports forecast at all-time high in 2020-21: USDA
Brazil is forecast to export an all-time high volume of soybeans in the 2020-21 marketing year (February 2021 – January 2022) due to ample supplies and an extremely favorable exchange rate, according to the US Department of Agriculture’s report.
The country’s soybean exports in the 2020-21 are forecast at 84 million mt, topping the previous record set in 2017-18 when the country exported 83.7 million mt, the USDA said July 13.
https://www.hellenicshippingnews.com/brazilian-soyb…n-2020-21-usda/
#China's imports of #soybeans in June hit an all-time monthly record of 11.16 million tonnes - the inevitable outcome of #Brazil's monster shipments. Prior record was 10.1 mmt in July 2017.
That puts Jan-June imports at a record 45 mmt, fractionally edging out 2017 & 2018.
Možda je to prilika ekipi da proda.. ili da kupi....tko će ga više znati....
Display MoreIgeljupci, sjednite na papir
Papir je prema up
Formira se broadening pattern
Pritisak na prodaju je manji- Chaikin
MACD okreće prema nuli
Money Flow za oversold
Tako to izgleda odokativno
Ona nekretnina u Dubrovniku i niz ugovorenih poslova to podupiru
Imate tehničku analizu za Optimu, hoće li to malo porasti?
Preveo sam ih na razumljivi jezik
BDI -2.8% to 1,742 points
Capesize -2.8% to $ 25,562
Panamax 0% $ to 13,039
Supramax +2.1% to $ 9,622
Handysize +1.3% to $ 5,997
BDI -1.0% to 1,792
Capesize -2.5% to $ 26,964
Panamax +0.7% to $ 13,040 --- Onaj gore Pana82k (14286$) je valjda neki drugi indeks
Supramax +2.6% to $ 9,420
Handysize +1.15 to $ 5,922
On the Oslo Stock Exchange:
Golden Ocean is up +1.5%
Star Bulk Carriers are jumping +8.1%
Belships is up +0.8%
neki se pozivaju na crobex u usporedbi sa usa. To je besmislica, a vec sam napomenuo da mi sa usa nemamo nikakve veze zasto bi mi rasli ako oni rastu.
Crobex iz 2004 nema puno veze sa onim 2008, a on nema puno veze sa ovim danasnjim. Usporedite sastavnice. Nisu ameri krivi sto je dosta sastavnica puklo
Zelite reci: Mi sa USA imamo veze samo kad padaju, a kad rastu onda nemamo veze
P.S. Svi to ovdje znaju, pa i nije neka novost da padamo jace i brze od njih...ali ne rastemo poslije pada kao oni, vec samo stagniramo do novog pada...