https://www.ictbusiness.info/telekomunikaci…ri-mjeseca-2020
Nakon izvješća od HTa možemo reci kako je izvješće optime vrlo dobro.
Optimi su pali samo prihodi dok su ostali parametri stabilni, a HTu popadalo sve😂
https://www.ictbusiness.info/telekomunikaci…ri-mjeseca-2020
Nakon izvješća od HTa možemo reci kako je izvješće optime vrlo dobro.
Optimi su pali samo prihodi dok su ostali parametri stabilni, a HTu popadalo sve😂
Prihod od tranzita govornih usluga je u prvom kvartalu 2020. godine zabilježio značajan pad od 75,8% u odnosu na isto razdoblje prošle go- dine, a što je posljedica smanjenja obima po- slovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga. Ovo smanjenje prihoda prati proporcionalno smanjenje troškova tranzita te je njegov utjecaj na EBITDA maržu zanemariv.
Ukratko nedostaje prihoda od tranzita cca 26 milja kn koji i tako proslijedis dalje i ne ostane ti ništa.
26 prihod - 26 rashod=0
imate li neku računicu koliko bi integracija sa UG/Tele2 donijela prihoda po ovoj stavci, odnosno donijela uštede UG, obzirom da bi OPTE zgodno povezala poslovanje UG u Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori?
Nisu mi poznate te vrijednosti i uopće nemam nekakav orijentir niti da okvirno to izračunam.
Definitivno je kako sa HR ta priča se zaokruži u cjelovitu infrastrukturu i spoji sve u jednu veliku cjelinu ( od Slovenije do Bugarske )
Display Moreima nešto iz prošlog izvješća što mi se čini da nam je nekako svima promaknulo.
"Iako se i u 2019. godini nastavio trend otkaza usluga od strane A1 grupacije, prihodi od podatkovnih usluga su se u četvrtom kvar-talu 2019. godine stabilizirali te su u odnosu na treći kvartal 2019. godine porasli za 4,0%, a zabilježen je i blagi porast u odnosu na četvrti kvartal 2018. godine".
bi li ovo mogao biti uzrok?
To je sigurno djelomican odgovor. Ostatak je korona. Kako izgleda da je gubitak na prometu mnogo veci od gubitka korisnicke baze, nekoliko puta, onda to dokazuje gornju pretpostavku.
Anyway, firma sve bolje operativno radi.
Zato i raste Ebitda.
Cekamo vijest da je prodano i za koliko love. A koliko god da bude bit ce vece od ove cijene. I to je to.
Prihod od tranzita govornih usluga je u prvom kvartalu 2020. godine zabilježio značajan pad od 75,8% u odnosu na isto razdoblje prošle go- dine, a što je posljedica smanjenja obima po- slovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga. Ovo smanjenje prihoda prati proporcionalno smanjenje troškova tranzita te je njegov utjecaj na EBITDA maržu zanemariv.
Ukratko nedostaje prihoda od tranzita cca 26 milja kn koji i tako proslijedis dalje i ne ostane ti ništa.
26 prihod - 26 rashod=0
Ma to je maslo A1 ili nekog tko želi utjecati na prodajnu cijenu. Ne mogu prihodi od interkonekcije toliko pasti. Očito netko zaobilazi “vodove” Optime da dobije “bolju” cijenu na tenderu.
A sto je tu je, još malo pa gotovo.
U cijeloj prici zarada na tome je nikakva tako da nema neke štete po tome pitanju(doslovno prihod=rashod), ali na prvu ko se ne razumije i paničan je stisne prodaj jer mu upadne u oko velika rupa u prihodu.
Kolega, mogao si uz taj znatan pad prihoda navesti isto toliko i znatan pad rashoda.
Al naravno da nećeš kad želiš kupiti jeftinije
Valjda je i vrapcima na grani jasno da rashodi u ovom slučaju nisu jednako važni kao prihodi.
Samo EBITDA kolega ništa drugo, jer se po njoj računa prodaja, a tu smo otišli milju +.
Neko pokupio jeftino dionica i opet dobro. Bitno da se lova vrti 😂
Patuljci pojma nemaju !!
Kaže moj učeni frend, da je izvješće više dobro nego što nije. Ja ga i tako ne znam pročitati, ja trgujem na - candle-
A ste se ušutili ,a ?
Ostvaren je znatan pad prihoda (za mene veći od očekivanog) i kvartalni gubitak, kratkoročni krediti smanjeni sa 402.616.625,00 kn na 225.481.203,00 kn, dugoročni povećani sa 216.222.681,00 na 402.616.625,00 kn.
Draga moja zloćka, šta bi tu bilo dobro?
Kolega, mogao si uz taj znatan pad prihoda navesti isto toliko i znatan pad rashoda.
Al naravno da nećeš kad želiš kupiti jeftinije
RDG mi nije previše zanimljiv, da imamo pad prodaje, ali i pad rashoda pa ništa strašno. Ali ono šta mi je upalo u oči je u bilanci promjena ročnosti u pasivi, 201 mil.Kn je sa kratkotrajne imovine (dug i obveze prema dobavljačima), prebačeno na dug.imovinu "Obveze za zajmove... poduzetnika unutar grupe" WAS??!!
Tko je poduzetnik unutar grupe? HT? Šta su to sa njima izveli? Ne sjećam se da je itko spominjao nešto ovakvoga na forumu... Zna li tko šta?
Krajem prvog mjeseca je HT posudio Optimi 200 milja kn kako bi zatvorila sve obveze po predstečajnim nagodbama i taj iznos se novi kupac obvezuje vratiti HT-u do 30.06.2021.
Bilo je o tome riječ na forumu prije mjesec dana
Pad prihoda je samo u stavci tranzita i dosta veliki pad prihod izgleda, ali treba uzeti u obzir da je i za taj iznos pao i rashod, a ebitda je u porastu.
Neko vrijedno zadnjih dana stavlja blokove 10-15 000 komada po 6 kn, ali brzo se prodaju.
Hvala Jubito. 😁
I šta mislite kakvi će biti rezultati za prvi kvartal
Obzirom da su svi doma i surfaju i telefoniraju nemilo - solidni.
Jedino me brine situacija sa poslovnim korisnicima.
Obzirom da su zatvaranja i zabrane počele u drugoj polovici 3. Mjeseca ne očekujem jaki pad prihoda od poslovnih korisnika za Q1, jer će se taj pad i ako ga bude dogoditi u Q2.
Mogla bi vlada na koljenima moliti UG da kupi optimu jer svaki novac koji bi se upucao u gospodarstvo je skoro od esencijalne važnosti, a kad bi UG kupio fiksnog operatora sigurno bi uložio značajne novce u sinergiju i upgrade.
svašta i koješta. nakon stručnjaka i pravnika za elektronske komunikacije i medije, evo ga.... i stručnjak i savjetnik za gospodarske aktivnosti! koji to novac bi bio upucan u ekonomiju??
da, i sve bi bilo odrađeno igotovo u narednih nekoliko mjeseci i tako bi se se spriječio pad BDP-a! stvarno svašta.
Pa minimalno milijarda kn u optičku infrastrukturu i nadogradnju mreže u budućem razdoblju od par godina.
Malo proučite kako se UG ponaša u Srbiji i BiH pa će vam biti jasniji smisao mog posta.
Mogao bi sad detaljno elaborirati točan smjer investicija i sto bi oni htjeli postići na HR tržištu, ali nemam trenutno volje ni vremena.
Samo pozitivne vijesti i najave za vikend.
Naravno nema tu oporavka nekoga ali nema ni dezurnim katastroficarima mjesta. Najave od kunu dvije cete jos morat pricekati. Sretno sa cashom da vam se ne usmrdi.
Definitivno zadnja 3 petka nisu dobra za bit u CASHu, jer se ponedjeljkom kupuje puno skuplje
Šalu na stranu ali počelo se sve kotrljati u pozitivnom smjeru još i Slovenci imali samo 13 zaraženih u zadnja 24 sata, tako da Covid slabi te bi od 15.05 hotelijeri mogli biti u Full pogonu.
I Nijemci govore da će Hrvatska profitirati sa turizmom zbog blizine destinacije:
Jučer 23 novozarazenih danas 18 a polovica 4 mjeseca, a neki već otpisali sezonu
Talijani jučer 355 novozarazenih..
Do 01.06 u Europi će biti 0 zaraženih
Display Moreocekujete nikad jaci pritisak na obalu?
Ma dajte kolega..ljudi ce izgubiti i po 2-3mj.
Prisilni godisnji sada, trebat ce nadoknaditi propusteno. Vratiti se na putanju.
Tko ce to stici uopce do obale? Osim nas koji smo vec na obali?
Dakle malo ste preoptimisticni.
Ovo ce biti nikakva sezona. Zato cijena jest tu gdje je. A da moze i gore, itekako moze.
Osobno mislim da ce nam se prevelike cijene (komplet EU) razbiti o glavu. Restorani nemaju takta. Kad zavrsi sezona umjesto da snize cijene i privuku domace na svakodnevnoj bazi...oni ne cine nista. Kazna je obicno ogromna.
Konkurencija ce snizavati cijene. Turizam ce kao i brodari morati jako jako sniziti svoje vozarine inace nece opstati.
Isto tako kolega Neo ja mogu reci kako vi vidite samo najcrnje teorije i smak svijeta, ali vrijeme će pokazati koji scenarij vise drži vodu.
Po vama su cijene dionica već trebale pasti na 1 kn i sve u stečaju, ali ljudi koji su ušli iza korone zaradili ozbiljnu lovu.
Ajmo biti malo objektivni i sagledati situaciju na način da rapidno pada broj novozarazenih i da nije sve crno ispred nas koliko neki pojedinci žele prikazati.
Virusi su nepredvidivi i do sada su se pokazali da traju neko vrijeme pa onda nestanu, a očekivati od ovog virusa trajanje u kontinuitetu i jaku zaraženost nema smisla, iako vjerujem da se takve poruke odašilju u eter kako bi se ljudi max. Uozbiljili.
Znam da to malo zvuci SF ali ja vjerujem kako će se on za mjesec dana povuci iz Europi i pojačavati žarišta i vise se širiti u hladnijim predjelima.
Ljeto u Europi bez virusa, ali na jesen ga možemo očekivati Nazad, a kako će se koja država boriti sa istim ili cijela EU je daleka budućnost.
Očekujem nikad jači pritisak ljudi na obalu u 7,8 i 9 mjesecu.
Inače nemam Rivp dionice
Iskoristiti na koji način ?
Korona party na Jadranu ?
Znate li koliko je asimptomatskih nositelja virusa ?
Ne zna se.
A na jesen sve ovo ponovno. Karantena, propusnice, suspendiran život
Općenito se svi virusi ponašaju sezonski 8-12 tjedana u zimskom periodu.
U Europi očekujem totalno povlačenje corone do 15.06. Pa onda povratak od 11 mjeseca i opet karantene Itd.
Ovu sezonu treba iskoristiti max.
Sve je to relativno.
Da nije veliki investitor sa 190 000 dionica na silu bježao vanka, cijena dionice i unatoč krizi nebi pala ispod 7 kn.
Uglavnom mjesec dana od predaje ponuda je iza nas, do kraja ovog mjeseca očekujem nekakvu vijest o postupku prodaje.
Jel se i vama cini da lagano skupljanje oko 6 kn, gledam kako kupuju i postavljaju velike naloge ovisno jel su na kupnji ili ne. Da imam novcica (oko 1.5mil ) poigrao bih se sa njima pa im pokupio sve do 6.5 a onda sou.
Izgleda da te neko poslušao pa im skinuo 30 000 dionica na 6,10 😂
Ovaj trenutni članak je sporan i utječe na kupovinu optime:
Članak 61.
Operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i/ili radija te pružatelj medijskih usluga iz članka 79. ovoga Zakona.
Ovo nigdje u EU nije praksa, pa treba popratit kako će se članak formulirati u novom zakonu. Ovo je kljuc cijelog posla barem sto se tiče Uniteda kao eventualnog kupca