1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Headhunter

Posts by Headhunter

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Headhunter
    • July 15, 2020 at 8:27 AM

Za domaće telekom tržište još je jedan značajan događaj u tijeku a to je prodaja Optima Telekoma. I dok je zbog korona krize cijela priča usporila, očekuje se da će do kraja godine biti proveden postupak prikupljanja obvezujućih ponuda i da bi taj proces također mogao biti završen do kraja sljedeće godine.

Iako ne postoje službene informacije, a svi se ograđuju zbog toga što su to burzovno osjetljive informacije, kako stvari sada stoje, a prema neslužbenim informacijama koje imamo iz telekom krugova zainteresirani da Optima Telekom od Zagrebačke banke kao najvećeg pojedinačnog dioničara i Hrvatskog Telekoma kao drugog po veličini kroz tvrtku HT Holding d.d. i ujedno njenog upravljača i to sve prema odluci Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kao potencijalni kupci navode se A1 Hrvatska, Tele2 Hrvatska odnosno United Grupa te jedan fond koji se inače bavi ulaganjima u telekome. Međutim, korona je sve usporila pa tako i ovo, pa će biti zanimljivo kako će se i ova priča rasplesti.

https://www.ictbusiness.info/kolumne/koment…minga-i-uredaja

• Turističke dionice i perspektive

• Headhunter
    • July 14, 2020 at 8:13 AM

https://www.nacional.hr/ekskluzivno-ak…-radnog-mjesta/

Korona je mala beba kakav se tu rat odvija u pozadini.

• Headhunter
    • July 9, 2020 at 7:28 PM

A vidjet ćemo po komentarima narednih dana tko je prodao 😂

• Headhunter
    • July 6, 2020 at 1:21 PM

Ista vlada ostaje u sedlu, pa zaključujem kako će to biti pozitivno za daljnju prodaju.

Novi zakon o elektroničkim medijima je spreman i ide dalje te očekujemo izglasavanje.

Ovo je ona verzija ako je kupac UG pa se oteže sa objavom dok se ne posloži vlada.

• OPTE prodaja - kladionica

• Headhunter
    • June 27, 2020 at 3:55 PM
    Quote from george
    Quote from harpun

ne spominje se više ni ug,ni adris,ni kinezi,ni rusi

A ni tv prijenosi prve hrvatske nogometne lige. E moj hh, tvoje garancije o tri ponudjaca koji ce se doslovce rastrgati za opte....

Moji novci moj ulog i procjena, a vrijeme će pokazati jesam li dobro investirao..

• Headhunter
    • June 27, 2020 at 3:34 PM

Ali ima smisla ponavljati sve po 100-i put.

Uložiš i čekaš model investiranja.

• Headhunter
    • June 25, 2020 at 5:07 PM

Mi odluku aztn-a tumačimo na razne načine i iz raznih pobuda. Ključno je u cijeloj prici sto je aztn mislio sa tih 6 mjeseci i sto se točno treba odigrati do 31.07 ili 30.06. Ako se postupak oduži iza 31.07 i kupac odustane od kupnje, onda je to brutalno izigravanje agencije aztn. Po meni ide objava prodaje ili investicijska banka preuzima daljnju prodaju.

• Headhunter
    • June 25, 2020 at 10:16 AM
    Quote from naim

Pa u rješenju AZTN piše sljedeće... citiram... “U slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime odnosno ako podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optime.“

A koji je utvrđeni datum početka prodaje dionica?

Ako je to datum objave oglasa onda je krajnji rok ujedno i krajnji rok tekućeg mjeseca, a ne sljedećeg.

Ako je to konačni datum zaprimanja ponuda paid tog dana prvi sljedeći radni dan onda je to neki datum u kolovozu.

Nešto bi trebalo izaći do 30.06, pa ćemo biti pametniji.

• Headhunter
    • June 10, 2020 at 10:28 PM
    Quote from dionicar

kolege, sada se spominje Ina vrijednost na TVu.. kao naftne kompaniej u regiji idu sa 3-4 EBITDA.. Molbini operateri 7 - 8 .. a fixni? ) prosli smo ovo vise puta. kao sto je zlocesti rekao sjetiti se Kraša.. ;)

Zanimljivo je da o tome govori Grubisic koji je financijski savjetnik prodaje Optime.

Gledaju se preuzimanja sličnih firmi u regiji ili Europi a to smo već dobro proanalizirali po forumu kako se cijene fiksni operateri.

• Headhunter
    • June 4, 2020 at 8:44 PM
    Quote from george
    Quote from trgovac

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

PROČITAJ VIŠE

Sektor telekomunikacija u BiH posljednjih godina, tačnije od 2015. godine, pokazuje tendencije slabljenja, a i najveće kompanije ove industrijske grane zemalja u regionu pokazuju vrlo slične tendencije, pišu Poslovne novine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

To se najprije može vidjeti prema padu ukupnih prihoda na nivou industrijske grane, ali i prema padu neto dobiti. Ipak, i na takvom tržištu, neke kompanije uspjele su ostvariti rast i tržišnu ekspanziju.

Kako bismo stekli bolju sliku vezano za ovaj sektor, u narednoj tabeli prikazani su neki od općih podataka, koji su bitni za pregled sektora telekomunikacija.

https://www.klix.ba/biznis/telekom…atama/180531067

Display More

Odličan članak sa presjekom raznih statistika oko TK industrije.

Uglavnom krvava borba na tržištu za svakog korisnika i velika investiranja u kvalitetu usluga.

Jednostavno ne vidim način da UG krene od nule u fiksni segment TK tržišta od infrastrukture do sadržaja.

I ako uspiju kupiti optimu morat će u narednih 5 godina uložiti poprilične novce, ali vjerujem kako su dugoročno oni dobitnici, jer im je smjer u budućnosti vezan na iptv sadržaj i exlusivne sportske sadržaje, sto će privlačiti potencijalne korisnike.

• Headhunter
    • June 2, 2020 at 7:37 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from dionicar

st-brajo : mozete li mi "prevesti" ? u slucaju da bude zafrkavao sto slijedi... ?

i ovo sa neto dugom.. preslikano na OPTE?

hvala.

naša regulativa (novi Zakon o elektroničkim medijima još nije donesen, ali je u izradi i UG intenzivno lobira) trenutno UG prijeći preuzimanje Optime, jer u svom vlasništvu imaju tv kanale, a kako Optima pruža usluge pay-tv-a, po našem trenutno zakonu to se smatra sukobom interesa.

evo sad sam iskopao, obzirom da UG u svom vlasništvu ima firmu u Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj (Tele2) i sada Grčkoj, čini se da se AZTN neće ništa ni pitati, ali po čl. 22 Uredbe, ako i sumnja da ova situacija (pay-tv i vlasništvo tv kanala) narušava tržišno natjecanje u RH, može komisiju pitati za mišljenje, al ovo pod uvjetom da se ne radi o koncentraciji o kojoj direktno odlučuje Europska komisija

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/…elex:32004R0139

Europska komisija direktno odlučuje o koncentracijama ako:

2. Koncentracija je od značaja za cijelu Zajednicu ako:

(a) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika, na svjetskom tržištu premašuje 5 000 milijuna EUR; i

(b) ukupan prihod unutar Zajednice, svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika premašuje 250 milijuna EUR,

osim ako, svaki od predmetnih poduzetnika, više od dvije trećine svojeg ukupnog prihoda u Zajednici ostvari u istoj državi članici.

3. Koncentracija, koja ne dosiže pragove iz stavka 2. od značaja je za cijelu Zajednicu ako:

(a) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika na svjetskom tržištu premašuje 2 500 milijuna EUR;

(b) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika u svakoj od najmanje tri države članice premašuje 100 milijuna EUR;

(c) ukupan prihod svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika, u svakoj od najmanje tri države članice iz točke (b) premašuje 25 milijuna EUR; i

(d) ukupan prihod unutar Zajednice svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika premašuje 100 milijuna EUR,

osim ako svaki od predmetnih poduzetnika više od dvije trećine svojeg prihoda unutar Zajednice ostvaruje u istoj državi članici.

što se duga tiče zbrojite Current i Non current liabilities i odbijete od Current assets (kratkoročne i dugoročne obveze - kratkotrajna imovina) i dobijete neto dug.

kod Grka ne znamo visinu ukupne transakcije, ali ako su dali 40 M Eura za 36% firme i znamo cijeli dug, to bi bilo da Grci vrijede 600 M Eura ili 2,4x dugotrajna imovina - dug.

kod Optime bi to bilo 105 M Eura za Equity ili 11,33 kn po dionici

Grci imaju i prenesenog gubitka 770 M Eura, znači skoro 7x više od Optime, a npr. Crnogorski Telekom ima 3x manju dobit iz poslovanja.

komparirajući Crnogorski Telekom i Grke sa Optimom, Optima još djeluje kao super firma.

Display More

Ovo je jako zanimljivo štivo..

Još bi se nadovezao na ovo štivo da možemo pratiti kako to u praksi funkcionira u slučaju Rimac, gdje investitor dolazi sa odvjetnicima i prijeti da se studija o eko održivosti izmijeni i vlast popusti jer se boje tužbi i odšteta, a u ovom našem slučaju bi se garant umiješala europska komisija i dala za pravo investitoru.

Znaci najdalje do kraja ove godine bi United mogao ishoditi odobrenja za eventualnu transakciju Optime.

• Headhunter
    • June 1, 2020 at 10:34 PM
    Quote from zlocesti

Čak i da nije istina, što držimo da nije, za Vaše vlastito dobro...jer se smatra trgovanjem na osnovu povlaštenih informacija i kažnjivo je ....

...zvuči posve očekivano i dobro...

Znači šalili ste se 😛

Naravno da se šalim pa nisam spreman stan prepisati Georgu, pa se podrazumjeva da je sala:).

Treba pratiti kretanja i ponašanja na tržištu telekomunikacija i iz toga se može zaključiti dosta toga.

• Headhunter
    • June 1, 2020 at 10:30 PM
    Quote from dionicar

Headhunter : kolega, bio bih vam zahvalan da mi odate ko je kupac i koliko ce platiti. Za navedenu ispravnu informaciju poklonim Vam svojih 1000 dionica OPTE.

Moja neka očekivana procjena je nominalna vrijednost, ali to je sve nezahvalno prognozirati.

Uglavnom objavu kupca možemo očekivati svaki čas.

• Headhunter
    • June 1, 2020 at 10:06 PM

Kolega George,

Nemam ja sto kome dokazivati ali otkrit ću vam dio tajne.

Dva dana iza roka za predaju ponuda sam dobio info da ima 3 ponuđača UG, A1 i Adris i ja sam procijenio da mi je to dobra prilika za kupnju jer Su dionice pale na jako niske razine ispod 5 kn. Početkom 5. Mjeseca dobijam info kako je sve gotovo i da je kupac dogovoren te nadokupljujem još 8000 komada. Ja sam izložen max u dionici i čekam rasplet i službenu objavu, a vi čekajte da vam neko stan prepiše kao garanciju. Tješi me da je velika većina kolega prepoznala priliku jer želim da svi zarade na ovoj prilici koja kako stvari stoje je jedina prilika za uzet novce u ovoj godini.

Eto ni meni nitko nije ovjerio info u javnog bilježnika ali to su sve ozbiljni ljudi iz vrha TK biznisa.

• Headhunter
    • June 1, 2020 at 5:58 PM
    Quote from zlocesti

Zbog nečega je gospodin Nemšić imenovan u Nadzorni odbor Adrisa. Ako nije zbog nečijeg hira i prestiža.

A malo je vjerojatno da je UG došao u našu regiju samo po Tele 2

Koliko znam oni su izravna konkurencija A1 i HT u distribuciji TV programa... nije li tu zlatna koka, a ne u telefoniji ?

220 tisuća korisnika.

Ovdje svatko ima svoje interese.

Neki ne bi prodali, ako ne moraju. Ako moraju najradije bi sebi.

Neki bi kupili jeftino. Neki bi vjerojatno platili koliko treba.

Neki su po važećoj regulativi u povoljnijem položaju.

Sve to nadzire i nekakva europska komisija.

Sve skupa, kladionica :)

Display More

Nema ovo veze sa kladionicom, već je samo pitanje koliko visoko ovo može otići.

Kladionica je termin koji se mogao koristiti prije dolaska UG na tržište, ali od tada se zahuktala bitka i jedino je pitanje koliko i kada će se zaraditi, dok nekakvi crni scenariji kako nema interesa za firmu i da nema prodaje pada u vodu.

Firma će biti prodana kupcu koji ponudi najviše i koji dokaze prodavateljima da je sposoban zatvoriti transakciju u dogledno vrijeme računajući na regulatorna odobrenja.

• Headhunter
    • June 1, 2020 at 5:51 PM

UG se raspitivao za Opte i prije transakcije tele2. Pametnom dosta;)

• Headhunter
    • June 1, 2020 at 2:54 PM
    Quote from maga

za one koji sporije racunaju, opte ima trenutni ev/ebitda 5,2 pa racunajte koliko to iznosi za 10...

Sitno ispod 12 kn

• Headhunter
    • June 1, 2020 at 2:40 PM
    Quote from crveni

40 mil eur za trećinu kompanije, EBITDA cca 18 mil

Cca 6,7 EBITDA (ako sam ja to dobro...)

https://www.digitaltveurope.com/2020/04/28/uni…eeces-forthnet/

I preuzeli ogroman dug kompanije u iznosu 310 milijuna..

• Headhunter
    • May 27, 2020 at 3:16 PM

Jedva čekam petak iza 16:00 da vidim hoće li bit kakvih novosti, jer smjer trgovanja ide takvim smjerom.

• Headhunter
    • May 26, 2020 at 3:16 PM

2 mjeseca prošlo od predaje ponuda sto je sasvim dovoljno za odabir najbolje.

Pratimo brižno hoće li izaci bijeli dim😉

1. Privacy Policy
  2. Kontakt