Poz
Nisam bas pratio. Kupio sam adrs u 12.mj.2020. Imam li pravo na dividendu?
Poz
Nisam bas pratio. Kupio sam adrs u 12.mj.2020. Imam li pravo na dividendu?
investitori na wall streetu su uglavnom znanstveno nepismeni rasli su ko ludi dok je Kina bila u karanteni, uopće nisu anticipirali golemi rizik da se to proširi po svijetu, sada rastu jer valjda očekuju da će se ekonomija otvoriti, iako sve znanstvene spoznaje govore drukčije, pokušali su nešto slično u UK ,ali su ljudi spontano išli u izolaciju, nitko nije lud riskirat nije sama stopa smrtnosti problem koja i nije velika, nego ostaješ bez 20% funcije pluća to je pravi problem, tko to želi, ovaj broj nezaposlenih ne samo da nije privremen nego će se još i povećavati vrlo je izvjesna kriza na hipotekarnom tržištu, puknut će i mjehur credit card dept, po meni Dow ide ispod 15.000 do kraja godine mozda i puno niže .
Ja tvrdim da je konacno dno Dow oko 5-6k. Nakon sto korona ozbiljno prohuja i zarazi milijune Amerikanaca, a to hoce, zakasnili su s reakcijom, sad je gotovo sto god napravili.
Cak i tehnicka analiza tu igra ponesto. Mora se ispuhati to sve sto se nadulo. Spojite dva zadnja jaka dna, dotcom burst i 2008 te produljite pravac do 2020-2021. Djeluje zastrasujuce, ali okolnosti i cista fizika govore tome u prilog. Sto vise letis nize padas. I to vrijedi. Svaki novi visi major long term high je zavrsio novim nizim major long term low-om.
Ne bi rekao da moze toliko duboko jer je nakon svake krize njihova burza uvijek bila na vecim razinama.
1929-1932 je najvise pala oko 80%. U zadnjoj krizi je DOW pao nekih 55-60%. U drugim krizama su padovi bili oko cca 20-50% ovisi o trjanju i dubini recesije.
Po mom misljenju i prema nekoj odokativnoj logici, dakle IMHO, ako se pretpostavlja da bi kriza mogla biti gora nego 2008, onda bi dow mogao pasti npr 60% (ne mislim da bii mogao vise od toga) sto bi znacilo cca 11600. Ako bi pao manje npr 50% to bi bio neki peak iz 2007-2008 odnosno 14700.
Mada je tesko reci je li ovaj tjedan bio bounce back pred daljni pad ili pocetak bulla sa manjom korekcijom danas. Iskreno skloniji sam vjerovati daljnjem padu pa sam skoro pa ful u kesu. Pretpostavljam da oni koji dobro znaju tehnicku analizu mogu bolje shvatiti kretanje. Ali puno ljudi pokusava raditi tehnicku analizu, ali nisam siguran da je svi dobro i poznaju. Ja sam u nekom periodu htio malo vise to shvatiti, ali posto nisam matematicke struke i nemam takvog afiniteta, oslanjam se vise na neke funademente i ikakvo takvo steceno iskustvo kretanja cijena na burzi.
Dokupio ATPL i uzeo nešto OPTE.
Stanje casha na računu 0.2 %
Pohvatao sve padajuće noževe.
Ako ne iskrvarim, čujemo se.
bogme bi mogao krvariti. Nazalost. Ja sam tako skupljao 2008. Sve je bilo na rasprodaji. Jedan dan kupis drugi dan prodas s minusom al racunas jos je uvijek jeftino pa ces to nadoknadit. Onda neko vrijeme splasne ta kompulzija, pa krene kao nesto dobro i onda konacno pad i mrtvilo 2009 gdje su te iste jeftine dionice bile jos 50-60-70% jeftinije. A neke se nikad nisu ni oporavile
Danas me pogodio ADPL na 113. Postavio nalog kad je palo 10 %. Ne znam da li da sam zadovoljan ili ne. Kako stvari stoje mislim da moze jos dole, ali mozda i nije tako lose.
Neznam, ja sam jućer pokušao uspješno trejdat ali sam izašo tak brzo ko što sam i ušao.....1000 kn pušing i več sam tad bio sretan, a danas sam još sretniji što sam bar jednom na vrijeme izašao......da sam tak pametan bio i sve rasprodao još nedavno dok sam bio u debelim dvoznamenkastim plusevima danas više burzu ne bi ni gledao dok se ovo ne raščisti......budući da nisam bio pametan sad kombiniram sa dionicama i kešom da se izvadim što prije.....samo da ne bude po onoj: nije majka Muju klela zato što se kockao, nego zato što se vadio.....ali u svakom slučaju, svaki novi dan smo sve bliže novim vrhovima, kad god oni bili....
Slazem se nema ovdje puno pameti. Mozemo pretpostavljati razne scenarije. Na kraju obzirom na sve fudamente i procjene kretanja, u dionice ipak ulazimo psiholoski jer kad bi tocno znali gdje je dno, agdje vrh svi bi zaradivali. Mozda je budem isto tako bjezao sutra odavde :). Svi hocemo sto povoljnije kupiti jer jedino onda smisla ima bilo kakva korist od dionica. Mislim da nije tako losa kupnja na ovoj razini, iako realno moze biti jos20-30% jeftinije. 2008 se kupovala i po60-tak kuna koliko se sjecam. I tada sam je imao ali sam izlazio sa mnimalnim zaradama. Da sam onda rekao sebi dobra kupovina do prije mjesec dana bi mi se smijao brk. Ali ko zna bi li je onda bio prodao na 200 kuna :))
ja danas prvi put u zabi. na 51 ulaz. izgleda dobro obzirom na 10% dividende na ovoj cijeni
Danas me pogodio ADPL na 113. Postavio nalog kad je palo 10 %. Ne znam da li da sam zadovoljan ili ne. Kako stvari stoje mislim da moze jos dole, ali mozda i nije tako lose.