1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. cvarkozder

Posts by cvarkozder

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• cvarkozder
    • March 24, 2020 at 1:04 PM
    Quote from sasab

Valamar stalno ulaze iz godine u godinu i dosta je zaduzen a na ovakvu situaciju nije nitko racunao pa ni oni sami. Misljenja sam da ce biti jako pogodeni upravo zbog velikih investicija, preko 1500 stalno zaposlenih, sezonce pronalaze na kapaljku, sve je trenutno zatvoreno i nezna se kad ce krenuti sa poslovanjem. Hladan pogon glomazan..

Da za tijedan dana stvar oko korone u HR krene na super pozitivno , turisticke kompanije ovu godinu mogu prekriziti.

Njemci, Austrijanci, Talijani su brojcano najposjecivaniji turisti u HR, redovni i dobri potrosaci koji ovu godinu zbog krize kod njih, nesigurnosti, panike nece putovati na ljetovanje. Stisnut ce carapu da ni zrak nece uci ni izaci.

Ako korona bude pod kontrolom u Lipnju, Srpnju (mislim na EU) oporavak turistickih kompanija u 2021/22

Sve u svemu, ova situacija je nacela 95% njih na period od 2 ili 3 godine.

Ne slažem se da ako u roku tjedan dana stvar oko korone krene pozitivnim smjerom, da turističke kompanije mogu prekrižiti ovu godinu. Dapače, mislim da ni mjesec dana od danas nije previše ako se situacija s koronom u svijetu počne značajnije poboljšavati. Mislim da će (ljudski je to i već više puta doživljeno) prosječan Europljanin jedva dočekati da može konačno van iz karantene i to otputovati negdje. Ja sam, recimo, u ovo doba popusta, rezervirao na bookingu smještajne objekte za svoje davno planirano obiteljsko putovanje sredinom kolovoza u Poljsku, Mađarsku i Slovačku. Ali, naravno, odabrao sam solucije u kojima imam mogućnost otkazivanja smještaja sve do par dana prije putovanja. Takva su vremena. :)

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• cvarkozder
    • March 24, 2020 at 10:31 AM
    Quote from MickeyM

U cijelom svijetu je "korona" uzdrmala tržišta, pa prema tome kod nas treba netko i ovo regulirati. Ne mogu se ljudi "guliti" do kože a banke svoje uzimati kako ih je volja, jer ovo su specifični uvjeti koji nisu našom voljom došli.

Je li netko nekoga tjerao da uzima margin kredit? Ne uzimaju banke ništa kako ih je volja, nego samo prema ugovoru s klijentom.

"Specifični uvjeti koji nisu našom voljom došli"? Pa, ljudi moji, nije burza dječje igralište nekog vrtića na kojem tete paze da dijete ne padne s ljuljačke ili ne lupi guzom o zemlju spuštajući se s tobogana! Je li bitno čijom voljom, to jest uslijed čega, rastu ili padaju cijene dionica? Pa nije se "našom voljom" dogodio ni Crni ponedjeljak 1987., dot-com bubble desetak godina kasnije ili ona velika dvadesetak godina poslije toga. Pa to i jesu čari trgovanja dionicama. Malo je ipak rizičnije, jelte, nego oročenje u banci.

• cvarkozder
    • March 24, 2020 at 9:54 AM

I sad bi neki zatvarali burzu. Promet je baš lijep, kontinuiran (pa neka malo i brokerske zarade nešto nakon svega). Zašto ne dozvoliti ljudima da kupuju i prodaju? Netko će na tim valovima možda nešto i zaraditi.

Evo, Kinezi najavljuju labavljenje: China’s Hubei province said it will allow transportation to resume for the city of Wuhan on April 8, effectively lifting a mass quarantine over the city where the coronavirus first emerged last December. https://www.bloomberg.com/news/articles/…=premium-europe

• cvarkozder
    • March 24, 2020 at 9:16 AM

Evo ga jedan with cojones (spomenut je iznad). Dakle, on je jedan od onih koji baš ovih dana grdnu lovu upucavaju vjerujući da je sad vrijeme za biti bik.

https://www.yahoo.com/finance/news/b…-181343209.html

• cvarkozder
    • March 23, 2020 at 1:48 PM
    Quote from Barikb

d

Quote from cvarkozder

Evo, da nije sve tako crno, barem kratkoročno... Futuresi u Americi otišli u par minuta iz 2,5% minusa u 2,5% plusa nakon sljedeće vijesti... https://finance.yahoo.com/news/stock-mar…-221605039.html

trebat će par dana dok se probije info na ZSE. Dax skočio kao na trampolinu

A ovaj isto ne razmišlja da ima nervoznih ulagača koji ne znaju bi li piškili ili kakili (kupili ili prodali), pa svašta priča. Možda i on navlači i "crnjači". :)

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/glavn…zelje/10124341/

"Glavni tajnik OECD-a Angel Gurria rekao je da je ekonomski šok već veći od financijske krize. "Pustom željom" ocijenio je uvjerenje da će se zemlje brzo oporaviti, piše BBC."

• cvarkozder
    • March 23, 2020 at 1:31 PM

Evo, da nije sve tako crno, barem kratkoročno... Futuresi u Americi otišli u par minuta iz 2,5% minusa u 2,5% plusa nakon sljedeće vijesti... https://finance.yahoo.com/news/stock-mar…-221605039.html

• cvarkozder
    • March 23, 2020 at 12:26 PM

Možda će ovo imati nekog malog utjecaja i na našu burzu...

https://www.yahoo.com/news/us-lines-…-163803368.html

Nadam se da to spada u komentare trgovanja na burzi jer će direktno djelovati na cijene dionica (kao što već djeluje). Ili trebamo biti jako oprezni što pišemo i koje linkove stavljamo pošto neki kolege smatraju da ova grupa treba biti kao neka grupa moralne potpore, nalik onima liječenih alkoholičara, borcima za spas svijeta i sličnima. Onako, rame za plakanje, pružanje utjehe, hrabrenje jedni drugih... Da se ne bi netko, ne daj bože, previše uznemirio i čak možda došao u iskušenje priznati, prije svega sam sebi, da nije bio u pravu.

Zato, u tom stilu: ja isto vjerujem da će pad stati i da će dionice jednog trenutka početi rasti. One koje prežive :) .

P.S. Morao sam dodati ovu zadnju rečenicu, nisam izdržao.

P.S.2: Pivkana u ruku i živjeli vi meni svi po redu.

• cvarkozder
    • March 23, 2020 at 8:25 AM
    Quote from tovarish
    Quote from cvarkozder

Kakve to veze ima jesam li se bavio ili ne "ulaganjem"?

Kakvi su to argumenti za bilo što? Pa ovdje se izgleda nije puno toga promijenilo u odnosu na prošli forum - bezvezno navijanje za svoju stranu, nervoza kad si unutra, a sve stubokom pada, navlačenje i drukanje poput djece u vrtiću (kao da to ima ikakvog utjecaja na tržište)...

Kažeš: moji argumenti su nepovezani, nemam argumenata, subjektivni dojmovi... Pa daj ti onda kontraargumente da dionice u svijetu neće gotovo neselektivno padati i narednih tjedana, a možda i mjeseci. A jbg hoće.

Dionice u svijetu neće neselektivno padati. Nakon sto prestane panika i situacija se smiri. Vidi se da ste se pojavili da crnjacite nad investitorima i papirima, a ne da lucidno i argumentirano obrazložite koji su razlozi pada i kako će se mehanizmi korekcije/recesije implicirati na gospodarstvo. To sto radite je gadljivo. Svi smo manje vise svjesni rizika, al ne udaramo nikom po čelu barom i ne dokazujemo kako smo u pravu.

"Dionice u svijetu neće neselektivno padati. Nakon sto prestane panika i situacija se smiri." Ovome zaista ne treba komentar. Pa naravno da neće neselektivno padati nakon što prestane panika i situacija se smiri! Ali, panika tek počinje i situacija nije ni blizu smirivanja!

Što znači riječ crnjačiti? Zbilja ne razumijem.

A za rezultate onoga što će recesija (i moguća depresija) u SAD-u i Europi učiniti gospodarstvu, posljedično i tržištima kapitala, imaš članaka koliko hoćeš na relevantnim mjestima na netu. Nema toliko mjesta ovdje koliko linkova bi se moglo staviti... Evo jednog sitnog od FED-a.

https://finance.yahoo.com/news/u-jobless…-191838293.html

Editirano: pošto si i ti naknadno editirao svoj komentar, a ja to tek naknadno vidio - evo da i ja editiram svoj. :) Imam nešto malo keša i ne bi bilo loše da pogodim kad ga ubaciti, ali zapravo sam puno više unutra i realno, najsretniji bih bio da danas sve naraste 80 posto da se vratim u plus (da uopće ne iskoristim ovaj pad). Ali, proteći će puno vode ispod Savskog mosta dok se to ne dogodi. Uglavnom, nastavite ovdje s tješenjem jedni drugih i traženjem da se pišu pozitivne stvari jer negativne nisu dobre za psihu. Over and out.

• cvarkozder
    • March 23, 2020 at 8:08 AM
    Quote from tovarish

cvarkozder

Odakle vi znate u kojoj mjeri i da li će pomoći državna pomoć gospodarstvu u SAD? Obzirom da mnoge mjere još nisu ni pokrenute.

Pisete temeljem subjektivnih dojmova za koje ne navedete nikakve argumente.

Prema vlastitom priznanju naveli ste da se godinama niste bavili ulaganjem, a sad ste nadošli komentirati stanje i trendove u američkoj ekonomiji temeljem članka o tome kako kupci stoje u redovima da nabave neke od prehrambenih artikala??

Svi mi znamo da situacija nje dobra, al nepovezani argumenti koje vi koristite potpuno su deplasirani i nisu dovoljni za korektnu procjenu.

Kakve to veze ima jesam li se bavio ili ne "ulaganjem"?

Kakvi su to argumenti za bilo što? Pa ovdje se izgleda nije puno toga promijenilo u odnosu na prošli forum - bezvezno navijanje za svoju stranu, nervoza kad si unutra, a sve stubokom pada, navlačenje i drukanje poput djece u vrtiću (kao da to ima ikakvog utjecaja na tržište)...

Kažeš: moji argumenti su nepovezani, nemam argumenata, subjektivni dojmovi... Pa daj ti onda kontraargumente da dionice u svijetu neće gotovo neselektivno padati i narednih tjedana, a možda i mjeseci. A jbg hoće.

• cvarkozder
    • March 22, 2020 at 11:51 PM

Sve je to na našem tržištu više-manje (u zadnje vrijeme manje!) cool. Ali, znamo da kad Amerika kihne, europske burze dobiju upalu pluća. A Americi će slabo pomoći tih par tisuća milijardi upumpanih novčića. Ovi u linku ne stoje poput nas u redovima ispred trgovina špecerajem (spizon za južnjake)... Daleko je dno, my brothers in arms...

https://www.yahoo.com/finance/news/c…-212718224.htmll

• cvarkozder
    • March 22, 2020 at 8:10 PM
    Quote from barbosa

cvarkozder, znaš onu o lajanju i selu, to što si napisao je upravo to..."potreba" je u bitnome sužen pojam ovih i narednih dana i možda baš radi onih koji stvarno imaju potrebu bi bilo dobro da se burza zatvori dok se situacija ne stabilizira pa će po ponovnom otvaranju minusi vjerojatno biti manji a možda i nikakvi...pa ako ne želiš da ti se eventualnim zatvaranjem burze onemogući prodaja dionica, ti lijepo sutra prodaj sve i miran si, baš te briga...ali mislim da nije to u pitanju, prije ono drugo...

cvarkozder 49 minutes ago

(Quote from Barikb)

Zasto bi zatvorili ZSE... zato sto si ti u dionicama😅😅?

A sta sa onima koji su na vrijeme prodali i čekaju da jeftinije kupe, je li opravdano zbog njih zatvori ti?

Ja u kupe, ti u špade. Ili se malo praviš da ne razumiješ? Blink, blink.

Zašto bih ja prodao sve sutra ako ne želim i nemam potrebu. Ali, tko kaže da mi se kakva iznenadna potreba za novcem ne može ukazati za 3 dana, a burza zatvorena? I što onda? Recimo da nemam drugog izlaza nego prodavati dionice. A-ha, dat ću na Njuškalu oglas za prodaju dionica ili što?

• cvarkozder
    • March 22, 2020 at 6:44 PM

Kažete, zatvoriti burzu do daljnjega jer nije moralno kupiti od nekoga tko ima potrebu za novcem (recimo zbog oštećenja u potresu), pa je prisiljen prodavati dionice? Heloooooooou! Ima li ovdje imalo zdrave logike ili samo vlada opterećenost vlastitom situacijom na burzi?

U prijevodu, ne bi li to da se nekome tko je u potrebi onemogući da prodajom dionica dođe do potrebnih sredstava, zapravo bilo nemoralno i nepravedno?! Meni će možda sutra zbog nečega zatrebati novac (iz bilo kojeg razloga: prilika kupnje jako povoljnog auta ili nekretnine, neki iznenadni problem...) i rado bih prodao nešto dionica, a vi bi zatvorili burzu i onemogućili da do tog novca dođem?!

• cvarkozder
    • March 21, 2020 at 10:41 AM
    Quote from tovarish
    Quote from cvarkozder

Ovih 1.150 je vro moguće, ne bi me previše iznenadilo i da padne još i dosta niže. U Americi očekujem katastrofu, kako indeksa tako i situacije općenito. Mislim da će u SAD biti zdravstveno-društveno-socijalno-sigurnosna katastrofa i (baš ponovno pogledah Jokera sinoć) da vojska neće moći kontrolirati situaciju na ulicama. Dakle, ne djeluje mi nerealno da bi se kod njih mogao dogoditi totalni i nekontrolirani raspad sustava. Zatvaranje burzi? Naravno da je moguće, i to ne samo kod njih. A tad će biti svejedno na kojoj je cijeni koja dionica.

Je li ovo moje razmišljanje samo rezultat straha ili čak očaja? Ako i jest tako, pogledajte na grafu koliko je još prostora do preokreta (tek slijede najčešće ne baš kratka razdoblja panike, kapitulacije, pa beznađa).

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Taj Graf je simboican shematski prikaz koji ne mora imati nikakve veze sa poslovnim ciklusima i tehničkom analizom. Ovo sto vi pisete su općenite fraze koje nemaju nikakvo uporiste u specifičnim cretzima, usporedivim primjerima i racionalnom misljenju.

Naravno da je simboličan prikaz. I moje razmišljanje je na razini simbolike, predviđanja i subjektivnog doživljaja situacije. Pojačano Jokerom. :)

• cvarkozder
    • March 21, 2020 at 8:34 AM
    Quote from Neo
    Quote from ING

Čini se da je izvedba vala prema gore odrađena, barem s tehničke strane!

Oil ide na testiranje 20$

Nafta ako probije 23 USD nece stati prije 16 USD.

Crobex, moja prognoza pad na 1150.

Nije vrijeme za dionice nazalost. Slijedi kulminacija. Sudeci po tekstovima recesija ce u svijetu potrajati 2g. Ne pise se dobro.

Danas kratio pozicije, pa cak i HT.

Out

Display More

Ovih 1.150 je vro moguće, ne bi me previše iznenadilo i da padne još i dosta niže. U Americi očekujem katastrofu, kako indeksa tako i situacije općenito. Mislim da će u SAD biti zdravstveno-društveno-socijalno-sigurnosna katastrofa i (baš ponovno pogledah Jokera sinoć) da vojska neće moći kontrolirati situaciju na ulicama. Dakle, ne djeluje mi nerealno da bi se kod njih mogao dogoditi totalni i nekontrolirani raspad sustava. Zatvaranje burzi? Naravno da je moguće, i to ne samo kod njih. A tad će biti svejedno na kojoj je cijeni koja dionica.

Je li ovo moje razmišljanje samo rezultat straha ili čak očaja? Ako i jest tako, pogledajte na grafu koliko je još prostora do preokreta (tek slijede najčešće ne baš kratka razdoblja panike, kapitulacije, pa beznađa).

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• cvarkozder
    • March 19, 2020 at 11:45 PM
    Quote from accountant

Teško je kupiti veću količinu a još teže to napraviti na točno pogođenom dnu. Da je to lako, svi bi ovih dana mogli biti vrhunski stock pickeri.

Ne tvrdim da će nakon ove epidemije svijet ostati isti ali turizma će biti kao i što RIVP neće propasti.

Dok je godišnjih odmora trebati će i apartmana i soba za odmor.

Zaboravljamo svi da iza kupnje dionice stoji udjel u pravoj imovini (real estate), a to što sve neselektivno pada - valute, nafta, kamatnjaci - baš ovo je najbolji hedging

Sigurno da oni ne namjeravaju kupiti siću, pa da to mogu u jednom danu. Ali, meni se, kao umjerenom pesimistu u ovoj situaciji čini da će biti puno vremena za kupnju na dosta nižim razinama od ovih preko 20, pa i preko 25 kuna na koliko su oni dosta kupovali.

• cvarkozder
    • March 19, 2020 at 10:20 PM
    Quote from Aladin
    Quote from cvarkozder

Ja sam u AZ-u i nimalo mi nije drago što se i mojim novcem hvata padajuće noževe.

Ja sam u AZ i drago i drago mi je da napokon kupuju nesto sta ce mi osigurati bar donekle bolju mirovinu, a ne obveznice i druge nikakve kompanije.. ovo je super ulaz, ako padne jos ne sumljam da ce podebljati jos poziciju 😀

I meni je drago da moj fond u svom vlasništvu ima dionice RIVP. Samo mislim da kupuju prerano...

• cvarkozder
    • March 19, 2020 at 2:53 PM
    Quote from stariigrac
    Quote from Barikb

Problem.je

Ti si vidim prepametan a sa takvima nema rasprave. Sigruno si znao da će Arena T. bit u plusu 13%. Nitko ne zna što će biti. Jedino što je upitno koliko će ovo trajati i koliko je medijska panika a koliko stvarna ugroza. Nitko nije umro od djece niti zdravih osoba. Dakle kad krene oporavak bit će druga pjesmica. Do tada sunčanje.

Ajde kolega, neću odgovarati na provokacije. Samo ću reći da se čujemo ispod 18,00kn, za dva tjedna ili čak prije.

Debelo si precijenio želju za kupnjom. Puno prije nego za 2 tjedna...

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• cvarkozder
    • March 19, 2020 at 1:22 PM
    Quote from ico8888

Reci cu samo da sam pogrijesio kad nisam kliknuo na prodaju na razinama 8kn,ali u tome trenutku sam smatrao da dionica vrijedi glatko 11-12kn,sad bi prodao i za 7kn jer me stvarno ovo sve pocelo umarati.

Ovo je dobro! Prodao bi sad za 7 kn?! Ma nemoj zafrkavati...

• cvarkozder
    • March 19, 2020 at 10:42 AM
    Quote from user35

Slažem se, ali nedvojbeno je smirivanje epidemije u Kini i pronalazak lijekova.

Tako da rizici sa područja epidemije mislim da su većinom uključeni u cijenu, slijede efekti recesije i eventualni default-i

Nisam siguran mogu i se složiti čak i s ovim dijelom u vezi Kine i smirivanja situacije. Još uvijek nije potvrđeno niti da se izliječeni više ne mogu zaraziti. Situacija je možda pod nekakvom kontrolom u Wuhanu, ali, koliko vidim, javljaju se novooboljeli u Pekingu i drugdje. Osim toga, pitanje je koliko se evidenciji Komunističke partije Kine može vjerovati. A što očekivati ako se (a vjerojatno hoće) virus proširi u Indiji od 1,5 milijardu ljudi i u drugim azijskim i afričkim državama od po preko 100 milijuna ljudi uz upitnu zdravstvenu zaštitu i imunitet stanovništva (Indonezija, Bangladeš, Pakistan, Nigerija, Filipini, Vijetnam, Kongo, Etiopija,...)?

• cvarkozder
    • March 19, 2020 at 10:32 AM
    Quote from user35

moj je osjeća da se stvari stabiliziraju, te da je većina tržišta apsorbiralo šokove. narodne banke imaju jasne programe.

eventulani rizik može postojati u slučaju nekog jačeg defaulta, da li Italija ili SAD-e, koji može povući dodatnu spiralu sell-off a

Također gledano sa strane epidemije svima je otprilike jasan horizont, stvari se stabiliziraju u Kini, javljaju se lijekovi.

Sve upućuje da se kroz tjedan dva mogu očekivati jasne projekcije utjecaja kako na makroekonomske (recesija, proračuni, deficiti) tako i kod pojedinih trg društava

Ova je svjetska kriza zbog svojih karakteristika, prvenstveno velikog smanjenja, pa čak i zamiranja nekih poslovnih aktivnosti, toliko specifična, duboka i sveobuhvatna da ne postoje nikakve ni relativno uvjerljive projekcije budućih kretanja. Mislim da zbog toga nismo ni blizu toga da su sve buduće negativne vijesti i posljedice ovakvih postupanja država uračunate u cijene, kako kod nas, tako i u svijetu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt