Ljudi moji, koje su ovdje gluposti nalupetane. Kome to treba, tko to s respektom cita volio bih znati. Kakve veze ima TUI s vrednovanjem valamara i koga uopce briga za knjigovodstvenu vrijednost neke kompanije, pogotovo u nekoj cjenovnoj korelaciji sa trzisnom cijenom? Tu jos samo fali mozda kakva tehnicka analiza da tragikomicnost bude kompletna. Nevjerojatno.
Posts by klaster
-
-
meni se cini kao drugi udar na 23.2kn.
Treci neceno izdrzati
A meni se cini da mnogi ovdje nemaju ni viziju ni vjeru da ce se turizam spontano odigrati ove godine gotovo bez stete. Ovo moze djelovati iz danasnje perspektive nemoguce, ali je sasvim moguce. I Capelli jutros (u 7:43h) govori: “Vidjet cete da cemo ZA SEDAM DANA dobiti optimizma da razgovaramo o turistickoj sezoni.”, “U slijedecih 15 DANA ce se VRLO PUNO toga dogoditi.” Usput je i podsjetio da smo i ovaj put, tipicno za nas, na pocetku ove krize reagirali burno, krajnje pesimisticno, dozivljavajuci sve nevaljalim i katastroficno, a onda se to s vremenom promijenilo.
https://www.vecernji.hr/vijesti/u-hrvatskoj-1881-osoba-oboljela-od-covid-19-1395982
Mislim da ce se i uvesti preventivne mjere, ali ce to u praksi, kad se spontano pokaze da je to zapravo suvisno jer vecina populacije prodje bez simptoma ili asimptomatski, zavrsiti tako da ce se svi ponasati kao da i nema tog problema. A onda ce posljedicno ubrzano dolaziti i sve vise gostiju iz emitivnih zemalja. A s njima ce se cijena dionice vracati natrag na svoje predkrizne razine.Danas su gotovo sve dionice zavrsile u minusu iskljucivo zbog jucerasnjeg pada cijene nafte, jer pratimo USA i EU burze. Vec danas je druga prica s naftom.
-
mišljenja sam da ove mjere koje su na snazi neće moći dugo izdržati ako corona doslovno ne poludi. eventualno još mjesec-dva jer će nastupiti totalni kaos u cijeloj europi sa kojekakvim nestašicama. kamionski prijevoz je već sad skoro nužno neophodan za nesmetan protok roba i usluga, a probajte zamisliti stanje da sve zabrane potraju još recimo 4-5 mj!!?? da ne govorimo o porotoku ljudi. nadam se da će se iznaći neko prijelazno rješenje na europskom, pa i svjetskom nivou. da, i morati ćemo naučiti živjeti sa coronom.
da li će turizam općenito od toga nešto uloviti....
O kakvom kamionskom prijevozu pricate??Pa kamioni voze normalno,pa pogledaje police po trgovackim centrima,jel nesto nedostaje,svijezeg voca i povrca iz spanjolske i italije ima isto ko i lani.
Ja narucio iz Napolia paket od 8kg delikatesa u cetvrtak i danas ce doci.
Mislim da nema vecih panicara od hrvata,a sta se tice rezervacija meni je booking vrlo dobar,normalno novih rezervacija nema ali imam samo tri otkazane rezervacije i sa razgovorom sa gostima jos uvjek svi misle doci ako ce se granice otvoriti
Naravno da ce doci. Bude li se ovo doista ugasilo do glavne sezone, mnogi ce se zacuditi razvojem dogadjaja. Redatelji ove velike predstave preslozit ce do tada vlasnicke strukture kompanija u svoju korist. Bogati ce biti jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji. Moglo bi se lako dogoditi da se predvidjena dividenda jos na kraju i isplati dionicarima. Nazalost, krdo ovaca nista ne kuzi.
-
Ljeto bi moglo samo po sebi donijeti plodove oko pandemije:
https://geek.hr/znanost/clanak/kineski-znanstvenici-koronavirus-najaktivniji-na-oko-4-stupnja-celzija-i-osjetljiv-je-na-vrucinu/?fbclid=IwAR240OETnoa1SQHhSmqgCS0w49KQl1TGzo5U1_FBMF_BYRsCwUf6lVGcsbQ -
“S druge strane, stvarni oporavak i normalizacija poslovanja nakon SARS-a bila je relativno brza. U roku od mjesec dana nakon što je Hong Kong proglašen čistom zonom od SARS-a, turističko tržište se vratilo na 70% prijašnjih brojki, a u roku od samo dva mjeseca promet je premašio 12-mjesečni prosjek prije SARS-a (South China Morning Post, 19. veljače 2020.).
Guangdong je dosegao 70% popunjenosti hotela samo nekoliko tjedana nakon što su uklonjeni sa liste lokacija na kojima se možete zaraziti (STR, 14. veljače 2020.).
U Singapuru se stopa popunjenosti hotela vratila na prethodnu razinu u samo 60 dana od proglašenja čiste zone od SARS-a (South China Morning Post, 19. veljače 2020.).
Nedavno istraživanje koje je provela kompanija Kantar China Insights govori tome u prilog. Iako je turistički sektor bio jedna od najteže pogođenih industrija u Kini zbog COVID-19, pri čemu je više od 90% ispitanika otkazalo ili srezalo planove za putovanja, očekuje se da će se industrija vrlo brzo oporaviti (Kantar China Insights, 13. veljače 2020.).
Oni koji su morali otkazati svoja putovanja nisu time ugasili i svoju želju za putovanjima, pa je istraživanje pokazalo da 45% ispitanika govori o putovanjima s velikom čežnjom. Općenito, ispitanici su na popisu aktivnosti koje će poduzeti odmah nakon što epidemija prođe, na drugo mjesto stavili odlazak na turističko putovanje.
Ista situacija se dogodila i nakon prošlih epidemija nakon kojih je turističko tržište doslovno procvjetalo.”
-
“Za mnoge iznenađujuće, no na kraju se može ispostaviti da će turizam biti jedna od grana koje će najmanje biti pogođene ovom krizom. Izražena sezonalnost, što je inače negativna karakteristika hrvatskog turizma, sada se može pokazati kao sreća u nesreći jer se može očekivati da će vrhunac pandemije proći i da će se situacija smiriti prije početka ljeta. Time bi glavni dio turističke sezone mogao biti spašen, a znamo da se u drugoj polovici godine ostvari više od tri četvrtine ukupnih noćenja i prihoda od stranih turista.
Usput, na priloženom grafikonu možemo vidjeti kako je turizam u Hrvatskoj prilično robustan, daleko od priča o navodno velikoj osjetljivosti. U posljednjih 20-ak godina samo je jedne godine (2009., u jeku velike krize) zabilježen pad; malo se koja industrija pokazala tako stabilnom, što znači da su priče o navodno vrlo velikoj osjetljivosti turizma puka naklapanja, odnosno ničim potkrijepljen mit.”