Kako ce energetska kriza u Kini utjecati na dry bulk?
Ja mislim pozitivno jer ce uvoziti ugljen sada vise.
Kako ce energetska kriza u Kini utjecati na dry bulk?
Ja mislim pozitivno jer ce uvoziti ugljen sada vise.
Zato, jer je površina države svega 1,95 četvornih kilometara, radi se o poreznoj oazi, gdje je država politika privući bogate strance da tamo žive, a ne da imaju špekulativne nekretnine i da stoje prazne.
Zašto politika Splita, Dubrovnika ili Zadra također ne bi bila privući bogate strance ? Ne vidim po čemu su ti gradovi ružniji od Monte Carla, dapače moramo privlačiti imućne i sposobne ljude koji će trošiti i investirati.
A tko to brani? A ne stanove drzati praznim.
Display MoreDisplay MorePaulie,
naravno da je taj stan, to je tvoje vlasništvo
nitko ne osporava ovdje tvoje vlasništvo nego činjenicu da stan nije namijenjen tome da stoji prazan, slažeš se?
nije to slika da visi na zidu i zato jer je recimo umjetnik slikar umro, slika odjednom vrijedi više
stan je imovina koja se amortizira, gubi vrijednost možda i brže ako se ne koristi, šta-ja-znam može ti puknuti cijev a nikog nema unutra pa da vidiš štete
također je upitno koliko recimo u ZG ima takvih stanova jer te podatke možda ima porezna uprava, a ako ih je puno to iskrivljuje tržišnu cijenu
prazni stanovi govore da na tržištu nekretnina i najmova nešto ne štima i onda tu uskače porez na nekretnine u vlasništvu koji može recimo svaku treću i veći broj nekretnina u vlasništvu (recimo stan + vikendica) oporezivati
ako se tebi ne da platiti takav porez, onda svaka ta nekretnina 'viška' postaje dostupna tržištu i zbog većeg broja nekretnina na prodaju, po teoriji, cijene padaju i stanovi postaju dostupniji onima koji bi ih htjeli posjedovati kao prvu nekretninu, za stanovanje
dakle porez korigira stvari nabolje
u Moskvi recimo mafija sama kontrolira neke kvartove i drže cijenu na 5.000, 6.000 EUR ili više jer moraju negdje parkirati novac
pa ne želimo to? nek tržište odredi koliko što vrijedi!
Zašto porez na nekrentine, pa i ja bih htio da mi ovi što imaju dionice Adrisa isti prodaju po 100 kuna, ali oni neće, drže cijenu visokom. Također bih volio ADPL po 50 kuna. Po vašoj logici treba uvesti porez na glavnicu dionica, pa da oni meni prodaju jeftino.
Kako prosječan Hrvat može kupit 500 dionica Adrisa kad je ista 420 kuna, a plaća samo 5500 kn ?
Porez na nekretnine i ljude silit u dionice pa da ih dočeka Borg.
Da, samo pravo na stanovanje je temeljno ljudsko pravo kao i zdravstvena zastita.
Kava na Stradunu i dionice Adrisa to nisu.
Problem se vjerojatno moze rijesiti izgradnjom javne stanogradnje i davanjem stanova u povoljni najam mladim obiteljima. Samo i za to drzava mora namaknuti novac porezom.
P.S. sto me Ivana ne voli😂🤗😇
Ukoliko kupim stan imam ga pravo držati praznim. Moje je vlasništvo kao i odijelo koje ne koristim. Ili u najmanju ruku kao i dionica koju ne prodajem.
To je isto kao da kažete da je neka dionica skupa, recimo INA, a ljudi neće da je prodaju jeftinije, odnosno na ono što vi smatrate realnom vrijednošću.U SDŽ ti je neto plaća 5150 kn, jedan kvadrat novogradnje ti košta oko 22k kuna...ti meni želiš reći da čovik mora raditi za niti 3 kvadrata stana cili godinu?! Ti sad mene zezaša ili???
Pa mene ne zanima po koliko netko prodaje svoj stan.
Evo u Zagrebu ljudi prodaju stare obiteljske kuce za nebulozne cijene i "prodaju" ih 15 godina. Trazena cijena nije realizirana cijena.
Nikoga nije briga sto ce netko raditi za svojim stanom. Neka ga drzi i praznim. Jednostavno nesto morate oporezovati jer drzavi treba novaca. Kod nas se drakonski oporezuje jedino rad i poduzetnistvo i nista drugo. Vecina razvijenih kapitalistickih drzava ima porez na nekretnine jer zeli poticati rad i poduzetnistvo, a ne mrtvi kapital u cigli i betonu.
bravo! ali "vrijedi" ako postoji kupac po 1500
kao i npr sto za mene dionica tehnike vrijedi 1000 komad ako postoji kupac
![]()
nadalje, i da postoji za 1500, vrijedi vam 1500 ako imate gdje drugdje zivjeti...I opet ste jeftiniji od Splita..u Splitu se recimo socijalističke kocke u radničkim kvartovima, građene 70-tih prodaju po 2000 eura/kvadrat i to bez lifta, bez parkinga i bez termo fasade.
Ako netko zeli platiti, neka kosta.
regulira ponuda i potraznja.. dok god je netko spreman platit vise cijene ce biti vise - ko i kod dionica - AMC cisti primjer
Po podacima HEP-a(koji već neko vrijeme cirkuliraju)u Splitu oko 10000 stanova ima mjerila na kojima nije očitana potrošnja el. energije...dakle netko namjerno drži stanove praznima, što za posljedicu ima visoke cijene kvadrata.
Pa kada nismo uveli porez na nekretnine.
Ima ih puno podstanare na crno, ali stan im kao nicemu ne sluzi pa ne placaju niti porez.
Puno je tu i umirovljenika koji ne placaju zdravstveno, a najvise ga koriste.
Dobro što se držimo na 500 kn danas rasprodaja ili zatišje ?
Prvo smo cekali sve koji zele prodati na 495 kuna, sada cekamo sve koji zele prodati na 500 kuna. Ovo je burza za strpljive.
Ja sam se ovoga "zla" riješija sa prosjekom izlaska od cca 50kn i ne pada mi napamet opet ulazit iznad 30kn. Ono što cijenu drži na ovim razinama (koje nemaju veze sa mozgom) jest što se ljudi nadaju da će se opet ponoviti oni ekstremni profiti, što je malo vjerovatno, što zbog zelenih politika, odnosno velikih emisijskih naknada za CO2, što zbog ogromnih ulaganja koje će Petrokemija morati imati narednih godina( a ta ulaganja će značaiti, veću ili manju obustavu proizvodnje).
ok, svatko ime svoje argumente za i protiv, to mi nekako djeluje kao osnova za funkcioniranje burze, mene samo strah da ne krenu dijeliti gnojivo besplatno, e onda smo naježili
p.s.
ajmo malo prebaciti na Viro, eno su ga potopili 18%
Ma na Viro netko prodao dionice da si kupi speceraj😂
Promet od 280 kuna.
a da, posljednjih mjesec dana -20% s 300k prometa, vrijeme je pripremati picoke, sad će turci
Meni se čini da masakr nije ni otprilike gotov....s obzirom na cijenu plina teško će izvući bilo kakav profit.
Slazem se kada ljudi kupuju dionicu jer je pala, a ne uvazavaju se fundamenti.
Tako sam i ja pocetkom 2020 godine kao pocetnik kupovala Atpl po 300 kuna jer je dionica pala, a vozarine pale u podrum.
Display Moreu dva dana pomalo
+zabeeee
+ikba
+ckml
+ina
+podr
+ptkm na zadnjoj liniji obrane
-atpl
Samo me zanima sto svi ocekujete od Zabe na ovim razinama?
ATPL je dosad pratila DSX u omjeru 1:100... Ti omjeri se prate i uvijek su 1:100.... Kad je DSX bio 1,4usd, ATPL je bila 140. Kad je DSX bio 2,05usd, ATPL je bila 205. Kad je DSX bio 4usd, ATPL je bila 400 itd. itd...........Pogledajmo kako to sad izgleda i šta kažu analitičari s Wall Streeta za DSX..
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
DSX je trenutno 5.5$.
ima li netko tablicu sa prometima na crobexu, zapravo na zse, zadnjih mjesec dana ili možda čak i više?......izgleda mi da crobex "bilda" promete zadnjih 2 tjedna dok se jasno vidi da tržišta vani padaju....ima li netko pozitivno objašnjenje za moju tezu ili se samo kao i obično prže naše mirovine?.....
bilo bi stvarno dobro kad bi netko stavio tablicu......
U USA su burze jucer padale zbog rasta 10 year treasury yieldsa. Padale su najvise tehnoloske dionice koje su na ATH vrijednosti. Energetski sektor i banke, koji zapravo imaju koristi od rasta kamata, su rasle. Trziste je ocito bilo racionalno.
Ono sto ja pratim, brodarski sektor, je bilo u zelenom.
E sada njihov pad je malo drugaciji od naseg. Oni padnu 2% da mogu dalje rasti. Futuresi su vec u zelenom. Dalje cemo vidjeti.
Sto se tice nas, jucer smo dobili nesto besplatnog EU novca. Valjda ce dio zavrsiti u "przenju nasih mirovina".
Ma je, za sve su krivi Mirko i Ivana, a ne fundamentalni razlozi. Mirka i Ivanu bi pojelo na asku da je bilo kupaca ovdje. Moraju se promijeniti fundamenti ovdje plus gradnja doka je lose sjela potencijalnim vecim kupcima jer je to znacilo da 5 godina nece dobiti dividendu.
P/E je 5.7, P/S i P/B oba ispod 0.5, ne može se reći da su loši fundamenti IMO
Nisu losi fundamenti firme. To ja niti ne kazem. Firma je dobra.
Vec perspektiva sektora.
Slicno je na Tpng.
Ali tko moze, moze ovdje sigurno cekati.
Meni je fascinantno kako naše fondove, ne mirovinske, nego od banaka vodi ekipa koja bi ajmo reći trebala biti financijski pismena da može napraviti ovakve analize kakve je mitko odradio i to još puno prije, jer im je to core biznis i da nisu vidjeli koliko marginu sigurnosti za ulazak imaju da iskoriste ovakvu priliku koja ti se javi jednom u 10-15 godina.... Oni će radili analize i davati preporuke BUY, kad bude jdpl 200 il atpl 1.000 sljedeće godine
Jesu. Oni su prodali Atpl na 180 kuna.
A tko meni vraca gubitke na dionicama?
Vilim Ribic valjda.
😂😂😂
Oporezivanje treba biti pravedno, prihod je prihod. Reci mi tko ti nađe drugi posao kada dobiješ otkaz?!
Nema pravednih poreza. Svaki porez je nepravedan.
Ali sigurno da bi trebalo smanjiti poreze i doprinose na rad i zamijeniti ih porezom na nekretnine.
Porez na kapitalnu dobit je toliko minoran da u drzavnom proracunu ne predstavlja nista i nista njegovim uvodjenjem necete smanjiti.
Ako ima na forumu prodavača po ovim cijenama, volio bih čuti njihova razmišljanja i zašto se izlazi po ovoj valuaciji
Cijenu na 9kn su zakucali Mirko i Ivana, a drugi veći ulagač nije ulazio. Plus imamo dosta trejdera koji su ulazili na 9kn, računajući na brzu zaradu, pošto se to nije ostvarilo sada izlaze.
Ma je, za sve su krivi Mirko i Ivana, a ne fundamentalni razlozi. Mirka i Ivanu bi pojelo na asku da je bilo kupaca ovdje. Moraju se promijeniti fundamenti ovdje plus gradnja doka je lose sjela potencijalnim vecim kupcima jer je to znacilo da 5 godina nece dobiti dividendu.
A ja predlazem da se porez na kapitalnu dobit ukine.
Drzavni proracun time ne dobiva puno, a promet na ZSE bi porastao.
Ne možeš porez na kapitalne dobitke ukinuti, jer nije pravedno prema radnicima kojima otmu pola plaće.
A tko meni vraca gubitke na dionicama?
Vilim Ribic valjda.
😂😂😂
A ja predlazem da se porez na kapitalnu dobit ukine.
Drzavni proracun time ne dobiva puno, a promet na ZSE bi porastao.
Na našoj burzi je najčešća sintagma: uđi nakratko i odmah reži i bježi. Da Panamaxi i Supre prijeđu i 50.000$ bilo bi isto.
Cekajte kolega da se ovi sa velikim zaradama iz Djure ovamo presele😅
Pa nisam bas sigurna da sustav nije nista znao. Vidjeti cemo u danima koji dolaze.
Ja ne vjerujem da je netko bio divan otac i suprug pa samo najednom "malo poludio". Njegovi bliznji su morali znati za psihopatiju, ali su je sigurno relativizirali.
Sada se pojavljuju price da je supruga pobjegla od njega s djecom vec jednom. Zasto?
Nije nikakva tajna da nam je sustav socijalne skrbi los. Da u njemu radi premalo potplacenih ljudi i da niti nemaju kapaciteta baviti se sa disfunkcionalnim obiteljima na kvalitetan nacin.
Obitelj male Nikoll bila je uzasna iz aviona, ali niti to strucnjaci nisu prepoznali???
Display MoreNišta nismo naučili iz tragične sudbine male Nikol.
I ne mogu da ne pomislim, kakvi smo mi to ljudi
Izašli na ulice, antivakseri. traže slobodu
A ne vidim ljude na ulicama u prosvjedu protiv neučinkovitosti sustava koji nije reorganiziran ni nakon smrti male Nikol i ne može zaštiti djecu.
Tragedija na tragediju, mi šutimo, djeca umiru
https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-k…i-sebe-15105023
Od stotinu stranaka i strančica i udruga, da to baš nikoga ne brine ni zanima
Kakvi smo mi to ljudi ?
Da, a sada ce strucnjaci opet u samoobranu kako njih napadaju razne Veljace i Severine, a oni rade sve po pravilu struke bla bla.
A ne zelimo si priznati da smo nazalost kao drustvo jos uvijek neosjetljivi na nasilje.