1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marielena

Posts by Marielena

• Aktualno (vijesti)

• Marielena
    • January 18, 2022 at 9:05 AM
    Quote from renchi
    Quote from Marielena

Niste shvatili moj post i napisala sam da nisam zagovornik ideje majka odgajateljica.

Mi imamo sustav medjugeneracijske solidarnosti i sadasnji umirovljenici primaju mirovine iz tog fonda. Ja ne zagovaram taj sustav, ali nije da me netko pita.

Vaš tekst je lako razumljiv. Vi možete raspolagati samo s vašim novcem, a ne tuđim. A to što ste vi protiv međugeneracijske solidarnosti to je za svaku pohvalu - samo naprijed. Ali bez diranja tuđeg i već uplaćenog novca. Prvo umirovljenicima koji su već uplatili novce treba vratiti uplaćena sredtsva, a onda vi sa svojim novcima raspolažite kako želite. Pa si sami birajte fondove i štednje.

Kao i svuda na svijetu možete investirati u fondove koji nisu " međugeneracijska solidarnost " nego oblik investicije, a fond investira u obveznice, dionice itd. Tako je postojao i Berni Madoff.

Sve ja to razumijem, a osobno iz drzavnog mirovinskog fonda ocekujem frisku figu kao i cijela moja generacija.

Samo trenutno u hrvatskom drustvu ne postoji kriticna masa koja bi htjela reforme koje vi predlazete. Nisam vam ja tu problem.

• Aktualno (vijesti)

• Marielena
    • January 17, 2022 at 10:54 PM
    Quote from renchi
    Quote from Marielena

Nisam simpatizer niti pokojnog Bandica niti mi je ta mjera majke odgajateljice bila bas najsimpaticnija. Mislim da vecina takvih novaca zavrsi kod jedne nacionalne manjine koja djecu radja zbog drzavnih novaca, ali zgrozilo me sto su ljudi pisali u komentarima na portalu.

Vecinom su umirovljenici pisali necemo mi placati tudju djecu, ajte delati, Konzum trazi radnice, nama nije niko nis daval i sl.

Zanimljivo ti umirovljenici bi htjeli da necija tudja djeca rade za njihove mirovine.

A čija djeca bi trebala raditi za njihovu mirovinu ? To nije srednji vijek pa da financijski uzdržavaš svoga roditelja .

To je, navodno, moderan mirovinski fond u koji se uplaćuje privatni novac i taj isti se isplaćuje kada istekne ugovoreno vrijeme uplata premije. Ako je fond neuspješan tada je pitanje gdje je nestala premija i gdje su dobitci. Ako su to pokrali ili s njim nesavjesno raspolagali i upravljali upravljači mirovinskim fondom tada ti isti trebaju u zatvor. Članovima obaveznog fonda je, u pravilu, svejedno tko puni fond. Oni znaju da su oni, velike novce do sada uplatili.

Demografska politika nije plaćanje nekoga da ne radi do 18 godine života najmlađeg djeteta. Dokaz je da je to promašeno i neuspješno je demografska negativna spirala u gradu Zagrebu. Samo su brojevi bitni.

A po ovoj vašoj logici nama niti ne trebaju mirovnski fondovi. Kako vidimo, a i po vašim komentarima to vidimo , nije za guske sijeno. Po ovoj logici za ljude na ovim prostorioma nisu mirovinski fondovi.
    Mogli bi svatko uzdržavati svoje roditelje ili svatko dobiti svoga umirovljenika pa neka ga sam plaća.

Display More

Niste shvatili moj post i napisala sam da nisam zagovornik ideje majka odgajateljica.

Mi imamo sustav medjugeneracijske solidarnosti i sadasnji umirovljenici primaju mirovine iz tog fonda. Ja ne zagovaram taj sustav, ali nije da me netko pita.

• Aktualno (vijesti)

• Marielena
    • January 17, 2022 at 9:50 AM
    Quote from Marin83
    Quote from Milijarder

Inače, za okrenuti ovaj trend, stanovništvo u reproduktivnoj fazi bi trebalo stvoriti po paru, minimalno četvero djece, po mogućnosti i više,

Problem je isključivo ideološke prirode, a za preokrenuti trend treba min 3, a optimalno 4 djece i da se to održi barem sljedećih 20 godina. Pošto bi trebalo razmontirati cijelo društvo i ponovno ga sastaviti na totalno drugačijim zasadama, od toga nema ništa.

I još jedan veliki, veliki problem su zelene politike koje na depopulaciju gledaju kao nešto pozitivno(primjer Tomšević i ukidanje naknada majkma odgojiteljicama), tako da ne da neće ništa poduzimati da promjene navike, već će poticati još više neimanje djece.

Nisam simpatizer niti pokojnog Bandica niti mi je ta mjera majke odgajateljice bila bas najsimpaticnija. Mislim da vecina takvih novaca zavrsi kod jedne nacionalne manjine koja djecu radja zbog drzavnih novaca, ali zgrozilo me sto su ljudi pisali u komentarima na portalu.

Vecinom su umirovljenici pisali necemo mi placati tudju djecu, ajte delati, Konzum trazi radnice, nama nije niko nis daval i sl.

Zanimljivo ti umirovljenici bi htjeli da necija tudja djeca rade za njihove mirovine.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marielena
    • January 14, 2022 at 11:12 PM
    Quote from tin

Gledam cijenu vani u usporedbi s GOGL ili DSX s kojima se ATPL često uspoređuje zaostajemo između 10 i 30%.

Te kompanije imaju capeove uglavnom. Atpl je najslicniji Panlu po floti i nekim manje poznatim kompanijama.

Besmisleno mi je usporedjivati Atpl sa brodarima vani jer tu svatko tko hoce prodati tisucu komada mora srusiti cijenu.

Ipak cini mi se da se trenutno pametno kupuje.

Vise me zanima da li je konacno Slpf izasao. Mislim da su oni danas castili.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marielena
    • December 21, 2021 at 7:03 PM
    Quote from diokidina
    Quote from Marielena

Koji je to sada veliki prodavac na asku?

???

Vidjela sam u jednom trenu jedan veliki nalog na asku. Koji je motiv ne znam.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marielena
    • December 21, 2021 at 11:01 AM

Koji je to sada veliki prodavac na asku?

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Marielena
    • December 16, 2021 at 2:44 PM
    Quote from tin
    Quote from hugh

Baltic #Capesize index -12% to $24k/d
    Brazil/China -8% to $18k/d

Evo danas je objavio bez strelica......valjda je i njemu neugodno koliko pada......

Zašto bi ikome bilo neugodno kad je to uobičajen sezonski pad....dapače razina BDI indexa je na odličnim razinama za ovo vrijeme pogotovo za manje brodove....na forumu se baš lijepo iskristalizirala situacija i lijepo se vidi koje kolege drukaja za pad zbog što boljeg ponovnog ulaska...pogotovo je to vidljivo kad se usporede pisanja iz 8 mjeseca....a potencira se pad na capovima koje domaće kompanije uopće ne posjeduju...a da se pri tom uopće ne govori koliko su u stvari dobre vozarine za supre i handy s obzirom na sezonalnost....prostudirajte malo pisanja pa će vam sve biti jasnije.

Eto, ja to ne razumijem. Nemam bas nista protiv trejdera niti TA strucnjaka.

Ali nije TA drukanje po forumu.

Moze se itekako lijepo cekati povoljnu priliku za dokup i kupiti u tisini, a ne navlaciti po forumu i skupljati selektivno crnjake da svi vide da ste prodali.

Gledam i ja ffa za cape december 27k$, a jan cca 20k$ pa to je odlicno za ovo doba godine.

• Marielena
    • December 16, 2021 at 12:46 PM

Ja idem uvijek konzervativno pa nek nas iznenade.

Ocekujem da ce 4Q biti kao i 3Q pa ako bude bolje, super. Za cal 2021 100 mil kuna.

A ne kako se tu pisalo da ce 3Q biti 60 mil kuna pa se poslije cudilo kako je "samo" 34 milijuna.

• Marielena
    • December 16, 2021 at 9:13 AM
    Quote from hugh
    Quote from Marielena

A kako ce inflacija utjecati na bulkere?

manje nego Kina.........

To svakako. Zato je vazno da Kina izglasa infrastrukturni plan i ojaca gradjevinski sektor.

Cijena prijevoza direktno ovisi o cijeni robe koju prevozi. Npr, necete platiti prijevoz 200k kuna robe vrijednosti 100k kuna, ali hocete ako je vrijednost robe 2 mil kuna.

Porast cijene hrane i zitarica, povecati ce vozarine supramaxa.

• DRY BULK

• Marielena
    • December 16, 2021 at 6:29 AM

Americki kongres je donio odluku o infrastrukturnom planu kojim zele ojacati gospodarstvo. Isto ce napraviti i Kina. Ili mislite da ce KP dopustiti urusavanje svoje ekonomije zbog Evergrandea. Trebati ce itekako celika.

Iako to sve nije bitno za Atpl. U 2022 se ocekuje porast demanda za zitaricama za 1%. Nista previse. Dosta da supre na spotu zaradjuju koliko su i 2021? Koliki ce na kraju 2022 biti NAV Atpl?

Trziste je omicron soj korone losim ocijenilo. Ja sam rekla da je to odlicno za dry jer ce odrzati zagusenje u lukama u kvartalima losijim za dry i visoke vozarine.

Korekcija vozarina u sijecnju je sezonalna, ali nece biti onakva kako se shorteri nadaju.

• Marielena
    • December 16, 2021 at 6:20 AM
    Quote from hugh
    Quote from StatusQuo

Standardno tjedan dana prije pocme nervoza na trzistu i onda nakon po normalnom, jednom ce valjda i iznenadit pa ce biti darmar

prije će tržište pogodit nešto drugo nego Fed......nema Fed hrabrosti za srušiti tržište........sve je ipak prema očekivanjima, zato je i bio ovaj rast danas......ali da će rasti do kraja trečeg mjeseca do kad bude love sumnjam.......ako i kad para nestane i ubod komarca bit će "smrtonosan"........o nekom povečanju kamata bolje je ni ne razmišljat......a neče ni kupci vječno prihvačati toliko veče cijene i gutat inflaciju......

A kako ce inflacija utjecati na bulkere?

• Marielena
    • December 15, 2021 at 10:08 PM

Vani brodari okrenuli u zeleno.

• DRY BULK

• Marielena
    • December 15, 2021 at 7:10 PM

To je jasno da je gradjevinska industrija u Kini u krizi. Sada je pitanje kako ce KP Kine na to odgovoriti. Ja mislim da ce infrastrukturnim planom financiranim od drzave. To su i najavili, a zbog cega je cijena zeljeza u Kini u ponedjeljak porasla.

Da li je to dead cat bounce? Mozda i je sve do negdje 15. sijecnja, kada ocekujem ponovni rast vozarina.

S napomenom, ja ne ocekujem veliki porast demanda commodities u 2022, nego da ce se zadrzati na ovim razinama. Dovoljno da vozarine ostanu na ovim razinama.

Porast demanda za zitaricama ce biti u 2022 mali a vozarine za supramaxe stabilne. Dovoljno da Atpl zaradjuje.

Inace, omicron smatram odlicnom vijesti za dry bulk jer ce porasti zagusenje u lukama.

P.S. drago mi je vidjeti povratak kolegice brajakica alias migra. Biti ce zabavno :)

Quote from brajakica

Za obozavatelje lika i djela The Joakima koji se pozivaju na njegove prognoze za sijecanj 2022,koji se nadaju njihovom ostvarenju dobronamjerna sugestija bi bila pogledajte njegove crne prognoze za sijecanj 2021 i usporedite sa onim sto se je dogodilo.

Zakljucak je da je to bio totalni promasaj, jedan od vecih u njegovoj karijeri.

U sijecnju je poceo sasvim drugu pricu za 1Q 2021 kada je uvidio novi trend.

Vidim vise razloga za njegovo ponavljanje iste pogreske za 2022 barem sto se tice manjih brodova a to bi dionicarima atpl i jdpl trebalo biti puno vise interesantno od capeova? ;)

Ja ga se sjecam iz sijecnja 2020 godine kada je bio bullish. Imao je poklonike na Poslovnom.

• DRY BULK

• Marielena
    • December 15, 2021 at 2:33 PM
    Quote from mitkko
    Quote from Roman

A nije to tako daleko. Pitanje je ako je to snažna potpora i ako ćemo imati reversal hoće li biti nagli ili postepeni. Ako bude prvi slučaj, dosta njih bi moglo ganjati zeca.

Bit će tu turbulentno još neko vrijeme, pogotovo u kontekstu omikrona i neizvjesnosti oko virusa i širenja zaraze (kinesku novu stavljam u drugi plan, sve oko nje je ionako sezonalno i svima poznato), ali generalno 2022. čini mi se da bi trebala biti berićetna za bulk industriju.

Potpisujem. Sve naravno pod uvjetom da svijet u međuvremenu ne upadne u neku novu krizu, u tom slučaju "all bets are off".

Brodarske dionice sada ne padaju zbog sezonalnog pada vozarina, omikrona ili nečega sličnoga, već zbog straha od globalne krize i onda posljedično održivosti bulla na bulkerima. Rekao bih da je u tome cijela mudrost.

Mali brodovi nece niti padati niti znacajno rasti.

Padaju Capeovi, a to je zbog straha da ce gradjevinska kriza u Kini dovesti do manjeg demanda za zeljezom. Da, znam da Atpl nema Capeove, ali BDI jesu capeovi. A ekipa ovdje prati BDI. Tako da je jasno da gledaju capeove pa po bidu.

Ja mislim da 2022 nece na trzistu rasutih tereta biti nikakvih velikih turbulencija. Nece biti vjerojatno strelovitog rasta kao 2021, ali ce ostati postojane na visokim razinama. Sukladno tome ocekujem da ce Atpl i u 2022 zaradjivati.

Mislim da ce KP Kine preuzeti ulaganja u gradjevinski sektor prvenstveno ulazuci u infrastrukturne projekte. To ce napraviti i USA, pa ce i Kina. Kongres je vec izglasao Bidenov plan. Evergrande ce ostati pokazatelj gdje zavrsava "divlji kapitalizam", a drzavna kontrola nad svime ce se pojacati.

Ne ocekujem nikakav kolaps trzista Capeova u 2022 godini.

• DRY BULK

• Marielena
    • December 15, 2021 at 1:40 PM
    Quote from looserst

Brate hugh, jesi mogao naći veće strelice? ^^

Sve mi se čini da se i ti zlurado smiješ sa Joakimom :S

Mozda samo ne zna kopirati :)

• DRY BULK

• Marielena
    • December 15, 2021 at 12:36 PM
    Quote from 5. Element

Tako nekako i ja mislim.

A ulazi se upravo kad je strah najveci.

I to stupnjevano. Ne sve odjednom.

Planiram razvuci ulaz do sredine veljace.

Vani.

Ovdje cekam istek poreza za izlaz. 2023.

P.S.

JEDINO gledam brodare. Jer su koliko toliko podrzani bilancom i zaradama. Sve ostalo je odavno otislo kroz dimnjak.

Display More

Slicno razmisljamo :)

• Marielena
    • December 14, 2021 at 10:58 PM
    Quote from mitkko

BDRY apdejt

Evo još malo drukanja, samo za kolege BudFox i Marin83. Trenutno je danas BDRY na -15%. Od zadnjeg vrha je pao točno 22,45% - to je isti onaj vrh na kojem sam ja prodao svoje dionice ATPL.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Zbog cega kolega mitkko crtate BDRY? Ja BDI crtam. Imate neki razlog?

Quote from Marin83
    Quote from mitkko

Ja sam primijetio da se tebi sviđaju moji grafovi kada ukazuju na rast dionica koje imaš u svom porfelju - kao sada neki dan na HPB - a jako ti smeta kada graf ide kontra tvojih pozicija - kao sada na ATPL.

Ja volim čuti mišljenja svih prisutnih, ako mi drži vodu prihvatim, ako ne ništa. Na koncu ipak sam donesem odluku. Volim tu TA čisto kao nekakav kuriozitet. Ono što vidit kod tih TA prognoziranja jest da često griješite, vi i drugi(ali baš grubo) i sad kad u igru uključimo i slučajnost, pitanje je koliko takva prognoziranja su točna radi TA, a koliko radi čiste slučajnosti.

Nadam se da shvaćate moju skepsu. Nevezano za sve, ja ću vas i dalje čitati i pratit vaše TA-e.

Ja sam Atpl prodala na 414 kuna. Nije mi tehnicki izgledao lose, nego je bilo previse losih vijesti na marketu.

Kupila opet "prerano" u utorak jer me "prevario" rast cijene zeljeza u Kini ispod 400 kuna.

Ne ocekujem nikakvu katastrofu na Atpl.

A opcenito sam vec odlucila da mi je najbolje na forumu ne pisati nista, osim mozda obrazloziti neka moja razmisljanja o sektoru.

• Marielena
    • December 14, 2021 at 10:41 PM

Nije napisano kada se ocekuje 480 kuna :)

Danas je panika zbog omicrona, Evergrandea i FED taperinga. Treba cekati da se to smiri pa gledati dalje.

• DRY BULK

• Marielena
    • December 14, 2021 at 6:01 PM

Meni ova panika nema puno smisla.

Dry bulk ce profitirati zbog omicrona jer ce se zagusenje u lukama samo pojacavati.

Inflacija ce cijene ruda drzati visoko.

Znaci sve te negativne vijesti su pozitivne za dry bulk.

Evergrande je bankrotirao odavno. Kina je u 2022 najavila drzavne investicije sto ce anulirati taj gubitak.

Trziste je naravno uvijek u pravu. Da nema straha i panike neki ne bi zaradjivali🙃

• Marielena
    • December 14, 2021 at 4:21 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from zlocesti

Ne bi se štela mešati, al' tehnički ste Overbought.

Tko je mislio kupiti, kupio je. Velikih kupaca koji mogu gurnuti cijenu nema

Brodarine više ne rastu u nedogled , i to je to.

Mozes ti to malo pojasniti na sta mislis, nije mi poznato da tehnicki nesto moze pokazivati overbought kada cijena pada zaredom zadnjih dana, onda ide u sold podrucje ne bought da bi moglo postat overbought ?

RSI je oversold koliko vidim, ali nebitno, nema tu niti kupaca niti prodavaca. Zavladao je zimski san kao i svake godine u ovo doba.

Fundamentalno, ja mirno spavam. Spot za supre je 27k$, cal2022 za pnmx je 20k$. Capeovi su danas pali zbog panike oko omicrona u Kini. Prema mojem misljenju panika bezrazlozna jer ce omicron pojacati zagusenje u kineskim lukama, ali market je uvijek u pravu🙃

Nema se tu sto raditi nego cekati izvjesca.

Za daily trade likvidnosti nema. Za to treba ici van.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt