Hvala Vam svima na podrsci i odgovorima, pokusat cu dati svoj odgovor ovdje
Display MorePrvo ulaganje........
Treći mirovinski stup...
Od nekud se mora početi.... u neko rano životno doba, jer je u ulaganjima duljina trajanja presudni fakor..
Iznos od 500 kn mjesečno ne može kupiti pomena vrijednu količinu papira.
A glede mede i krize... pogledala sam strukturu ulaganja RBA fonda, od prvih deset najvećih pozicija 25% drži u obveznicama . Pa mi se to čini manje podložnim udaru pada tržišta, koje je u 2008. godine bilo 40%
Od nekud se mora početi.
Sto se tice mirovinskog stupa u njega bih ulozio kada bih tocno znao protok novca kroz mirovinski stup jer sam pronasao podatak da je drugi mirovinski stup izgubio milijune spasavajuci agrokor, ovdje ste spomenuli treci mirovinski stup, ne drugi ali svejedno o tome neznam pa nemogu govoriti, trebao bih istraziti.
Mirovinci spašavali propale tajkune, a sad će spaljivati naš novac u startupima
https://www.index.hr/Vijesti/clanak…ma/2131206.aspx
Dalje, u nas se govorio mnogo o depopulaciji i odlasku nasih ljudi vanka, zapravo i ja radim vanka samo ponekad dodem u Hrvatsku
15 Drastic Effects of Population Decline
https://guff.com/15-drastic-effects-of-population-decline
Just as businesses compete domestically for customers, countries play the same game just on a global scale. Depending on what kind of resources a country is blessed with, or the mind power and special talents of its citizens is, it can have an advantage over other countries that lack. When a state suffers from depopulation, and brain-drain, it effectively loses its edge over other states and regions. All of a sudden its outputs are no longer wanted by other states, and it can't buy them up itself (no one can afford to). So it withers away because it can't compete with stronger players.
Na zalost ovo mi govori da ono sto su turizam, poslovi i usluge vezani za turizam zapravo jedino u cemu hrvatska moze konkurirati. Znam da je Slavonija vise pogodena depopulaciom od Dalmacije upravo zbog turizma, ali s druge strane mislim da bih uspjesne firme prije pronasao u Slavoniji ili Zagrebu nego u Dalmaciji. Zasto?
Zato sto ti za iznajmljivanje apartmana i bavljenjem turizmom ne treba obrazovanje, te da daleko vec broj ljudi/firmi ulazu u svoje obrazovanje u Slavoniji nego dalmaciji / da firma postane medunarodni igraci i probiju se na medunarodno trziste.
U knjizi Marketing malog i srednjeg poduzetnistva pronasao sam ove statisticke podatke
U hrvatskoj postoji 106,000 firmi
- 104,000 imaju prosjek od 4 zaposlena
- 1600 firmi ima prosjek od 120 zaposlenih
- 400 velikih firmi
U razdoblju od 10 godina
- 75% ih bankrotira od toga 20% firmi bankrotira u prvoj godini
- 20% ima uspone i padove poslovanja
- manje od 2% ima konstantni rast i nakon 10 godina
Netko kvalitetan tko se zeli bavit poduzetnistvom mislim da u Hrvatskoj ima jako puno prostora, ali problem su porezi, birokracija i korupcija.