Display MoreČinjenica, u FI HT-a str. 5 piše:
"Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna"
Činjenica, formula za enterprise value je:
The simple formula for enterprise value is:
EV = Market Capitalization + Market Value of Debt – Cash and Equivalents
The extended formula is:
EV = Common Shares + Preferred Shares + Market Value of Debt + Minority Interest – Cash and Equivalents
Pozivanje na logiku i tko za čim žali ne brišu gore citirano niti im daju drukčije značenje, čak i da je to napisao netko tko zna što je logika i ne žali za nečim.
Ok, evo sve si lijepo naveo i sad meni nije jasno što tebi nije jasno...
Kupac tj. UG je lijepo u ugovoru naveno nešto tipa "moja vrijednost Optime je 639M kn za Enetrprise Value."
I logično je da se kupac referencira na EV jer inače ima problem točnog duga i točnog iznosa cashe-a u bilanci točno na dan prodaje. Pošto se točan dan preuzimanja još ne zna jer ovisi o donošenju zakona, odobrenjima regulatora itd... kupac bi morao davati neku čudnu uvjetovanu ponudu koja će ovisiti o točnom iznosu duga i keša u bilanci na dan preuzimanja.
Ovako je njegova ponuda jasna svima, a točna cijena će se po opće poznatim formulama izračunati na sam dan preuzimanja.
Izvedeno iz onog što si naveo:
Mcap=EV-Debt+Cash.
Sve jasno i čisto.
l.
P.S.
Inače, tko se ne sjeća (neka prosurfa) upravo u planovima iz predstečajne nagodbe se u projekcijama buduće vrijednosti kao dokaz održivosti plana predstečajne nagodbe upravo navodio raspon od 5x EV do 7x EV. OPTE je na 5x EV upravo trebala dati nominalnih 10kn po dionici (EV-a ne Mcapa - jer ni te projekcije nisu projicirale dug=0 na kraju PSN).
Samo što OPTE nije ispunila skoro ni jednu metriku RDG-a i Bilance iz tih projekcija iz PSN