1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. loki07

Posts by loki07

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• loki07
    • August 2, 2021 at 11:47 AM
    Quote from alfa

Činjenica, u FI HT-a str. 5 piše:

"Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna"

HT FI str. 5

Činjenica, formula za enterprise value je:

The simple formula for enterprise value is:

EV = Market Capitalization + Market Value of Debt – Cash and Equivalents

The extended formula is:

EV = Common Shares + Preferred Shares + Market Value of Debt + Minority Interest – Cash and Equivalents

accountant

Pozivanje na logiku i tko za čim žali ne brišu gore citirano niti im daju drukčije značenje, čak i da je to napisao netko tko zna što je logika i ne žali za nečim.

Display More

Ok, evo sve si lijepo naveo i sad meni nije jasno što tebi nije jasno...

Kupac tj. UG je lijepo u ugovoru naveno nešto tipa "moja vrijednost Optime je 639M kn za Enetrprise Value."

I logično je da se kupac referencira na EV jer inače ima problem točnog duga i točnog iznosa cashe-a u bilanci točno na dan prodaje. Pošto se točan dan preuzimanja još ne zna jer ovisi o donošenju zakona, odobrenjima regulatora itd... kupac bi morao davati neku čudnu uvjetovanu ponudu koja će ovisiti o točnom iznosu duga i keša u bilanci na dan preuzimanja.

Ovako je njegova ponuda jasna svima, a točna cijena će se po opće poznatim formulama izračunati na sam dan preuzimanja.

Izvedeno iz onog što si naveo:

Mcap=EV-Debt+Cash.

Sve jasno i čisto.

l.

P.S.
    Inače, tko se ne sjeća (neka prosurfa) upravo u planovima iz predstečajne nagodbe se u projekcijama buduće vrijednosti kao dokaz održivosti plana predstečajne nagodbe upravo navodio raspon od 5x EV do 7x EV. OPTE je na 5x EV upravo trebala dati nominalnih 10kn po dionici (EV-a ne Mcapa - jer ni te projekcije nisu projicirale dug=0 na kraju PSN).

Samo što OPTE nije ispunila skoro ni jednu metriku RDG-a i Bilance iz tih projekcija iz PSN

• loki07
    • July 12, 2021 at 1:46 PM
    Quote from renchi
    Quote from rambo_5

Dug je dug, kapital je kapital. Kupnjom jednog ne dobivate / prebivate automatski i drugi, osim ako tako nije specifično dogovoreno. A koliko vidim, ovdje to nije slučaj, osim ako ne izađe neka dodatna info...

Vjerojatno će optima dugovati telemachu, ali prije nego rasformira firmu optima i integrira je u telemach zar nije u riziku na burzi ?

Ako želi promjene temeljnog kapitala, dokapitalizaciju. izmjene djelatnosti, rasporodaju nekretnina, itd. a nema konsenzusa sa ostalim dioničarima jer za ove mu odluke treba 75 % glasova na skupštini. Što da netko pokupi 25 % Optime na burzi ? Pitam samo.

A ta accountant terminologija je nebirna, bitno je da će telemach kupiti dugove i zatvoriti ih prema sadašnjim vjerovnicima. Kome će Telemach dugovati je nebitno i kako će se to zvati je nebitno. Bitno je da će na burzi biti slobodno do isplate malim dioničarima oko 46 % dionica.

Ima puno varijanti, ali ja bi (prilično nekreativan po tom pitanju) odabrao onu narodnu "dabogda te dokapitalizirali po nominali".

Da sam ja UG npr. ja bi uzeo onih 200M duga prema HT-u i otplatio ih (kao UG ih sigurno mogu refinancirat po mrak uvjetima) i prebacio to potraživanje na sebe (tj. UG). Onda bi donio odluku o dokapitalizaciji po nominali gdje ja unosim svoje potraživanje od 200 M u kapital i izdajem novih 20M dionica.

Da bi vi ostali zadržali svoje udjele morali bi svatko uplatiti u kapital OPTE nominalu tj 10kn po dionici.

I to mogu napravit praktički sa skoro svim dugovima od OPTE.

A nakon toga mogu krenuti i sa stvarnim dokapitalizacijama jer bog zna da je OPTE debelo podinvestirana kompanija.

Kao što rekoh nije nešto baš kreativno, ali Boring But Practical

Eto priča je do kraja tj. do početka kraja. Ne znam čemu toliko čuđenje - upozorenja je bilo svud naokolo. Ja sam ponekad pokušavao skrenuti pažnju na ključne elemente koji nisu poznati vama kao malim dioničarima a bit će poznati kupcu. Puno je tu detalja kojih nema u javno objavljenim FI, a koji čine ključne elemente valuacije kompanije.

Što se tiče cijene - kao što sam već i pisao - primarni i vrlo velik dio cijene se odnosi vrijednost korisnika. Svi ostali elementi su sekundarni, a vrijednost OPTE će se unijeti u bilancu UG-a/Telemacha/kogaveć u velikoj mjeri kao Goodwill.

I to je to...

Hmm, mada, čitajući malo priopćenja - ima tu svakakvih uvjeta - ne znam zašto mi mali crv u glavi govori da će tu još biti svega i svašta :)

• loki07
    • June 11, 2021 at 12:59 PM

Ajd da pokušam skupno odgovorit što sam popamtio...

Ja se ne osudim procjenjivati vrijednost OPTE. Kao i uvijek firma vrijedi onoliko koliko je netko spreman platit za nju.

Previše sam bio u tom biznisu i previše znam da bi se osudio sad raditi od stotina parametara neku sintezu i sve to svesti na jednu brojku po dionici.

I to čak i da recimo radim due dilligence za nekoga i da su mi poznati svi podaci.
    Jer, svi vi imatelji dionica, imajte na umu da ono što znate iz FI je možda jedva 5% onoga što bi trebali znati da bi uopće mogli početi procjenjivati vrijednost firme.

I to je ono što mene jako nervira - ta opća netransparentnost i postupka i podataka za jednu dionicu koja kotira na službenom tržištu.

Puno je tu faktora koji su vama (i meni) potpuno nepoznati, a predstavljaju ključne podatke - primjerice - puno je optike, ali pitanje je gdje je, puno je korisnika, ali pitanje je kakvi su i gdje su, kolike su marže na njima, koliki ARPU-i.

(apropo pitanja o Amis RGU - to ti je nevažno, Slo korisnici su potpuno druga priča (puno veći ARPU, drugačije marže), a HR dio je išao u paketu - čak nikad nije ni definirano koliki odnos cijene je išao na jedno i drugo).

A imajte na umu da će svi ti podaci biti u potpunosti poznati kupcu u due dilligence-u. Tu je ta netransparentnost koja me nervira - pa niste vi kao mali dioničari toliko manje vrijedni od njega.

A netransprentnost samog postupka prodaje da niti ne komentiram.

I ono što je moje iskustvo u M&A u našem telekom sektoru je - sve se na kraju svodi na "politiku" tj. na faktore koji nisu direktno povezani sa poslovanjem firme. Iskon kupljen po direktivi Ivane Šoljan u upravi HT-a, BNet akvizicija se temeljila na odnosima Bewaga i Telekom Austrije, za Amis su primarni driver bili odnosi u Slo, dok je HR dio ostao neželjeno dijete ubačeno A1 u krilo, H1 je "politički" spojen sa OPTE, one sitne A1 akvizicije (Total TV i slično) su bile smijurija, a za Metronet bolje da ne pričam :)

I toga bi trebali svi biti svjesni. Možda je najbolji savjet kontinuirano praćenje što se dešava.

Već sam na drugom forumu pisao kako je iz kretanja cijene OPTE bilo očito da je Tele2 deal procurio barem mjesec dana prije. Cijena OPTE se digla sa dna prvi puta mislim nekih mjesec dana prije objave, a i imala je još jedan jači skok nekih tjedan dana prije.

Kad se akvizicija dogovori otprilike 90% cijene će se praktički znati možda i prije due-dilligencea, a oko tih zadnjih 10% će se natezati mjesec-dva i više dana. U tom periodu će vjerojatno nešto iscuriti - negdje - i to će se (možda) vidjeti na prometima.

Inače ja sam radio u telekom sektoru, ali više ne radim, pa sve ovo pratim usput kad uhvatim vremena iz nekog interesa i nostalgije. Naravno imam i ja svoja neka ulaganja u dionice koja pogledam jednom-dvaput godišnje, ali kao svaki pravi Hrvat ulažem u firme i industrije o kojima nemam pojma :)

Osim HT-a, imam nešto HT-a.

Osobno, ja bi rado da UG kupi OPTE - ne zbog cijene već zbog razvoja HR telekom tržišta jer ovo što je trenutno je katastrofa.

S druge strane, neka intuicija mi kaže da bi UG mogao i dati nešto veću cijenu od A1. Neslužbeno znam da oni "bi kupili, ali ne bi puno platili" - no suprise there...

___

• loki07
    • June 10, 2021 at 10:52 AM
    Quote from Headhunter
    Quote from loki07

Da je DTK pun je legenda od prije 10-15 godina.

Nove tehnologije - mikrocijevi, upuhivanja i sl. - sve tehnologije koje je i regulirao HAKOM (to je jedno od rijetkih područja gdje HAKOM relativno dobro funkcionira) upravo zato da se poveća kapacitet DTK. Pa zato se i može graditi FTTH i to u najgušće naseljenim dijelovima. U nekim dijelovima Zagreba imaš po 5 nezavisnih brzih infrastruktura (HT, A1 (HFC), ex-Amis, ex-Metronet tj. ex-Vodatel, Terrakom) na istim kvartovima.

Procesi i procedure su jasne, čak i procedure sa gradovima, bez obzira na dvojbena vlasništva nad DTK to nigdje nije blokada za novo provlačenje. Naknade za korištenje se uredno plaćaju i nisu prevelike. To kreira i solidan interes i za postavljanje novog DTK (ne kablova) jer tko god nešto i prokopa i napravi DTK može računati na pristojne naknade od operatora koji će unutra postaviti kablove.

Isto tako neosvijetljene optike ima puno - puno firmi za postavljanje optika su se registrirali i kao infrastrukturni operatori pa kad provlače za nekoga, po istoj trasi provuku i svoj kabel kojeg onda nude na tržišu - ili kao dark fiber ili čak prodaju kompletnu trasu. To svima i paše jer minimum je 48 nitni kabel ili za mikrocijevi 12 nitni, a realno u tom trenutku ti treba jedna ili dvije niti.

Isto tako aktivne tehnologije na optici napreduju - propusnost jedne optičke niti je povećana višestruko u odnosu na prije 15 godina. To je jako važno za 5G i formiranje Metro mreža za spajanje 5G stanica.

Drugi problem su instalacije u zgradama tj. haustori. Tu ima dosta problema iako ima i haustora po ZG gdje ima po 4 nezavisne instalacije. No tog dijela infrastrukture OPTE ima gotovo nula.

___

Display More

Kolega zamolio bih info gdje se to preklapaju optičke mreže od Optime i Telemacha?

Display More

Teško je to točno znati. Ali većina magistrala po ZG (tipa duž Vukovarske, Savske, Ilice, avenije dubrovnik itd...) - vjerojatno i dosta privoda prema poslovnim zgradama.

Ono kaj stvarno vjerujete da telekom (Tele2) koji posluje u HR 15 godina ima 0 km optičke mreže ?

A jedan Terrakom ima 500, magić telekom 300 itd...

I opet - razlikujte optičku mrežu i FTTH pristupnu mrežu. FTTH je samo dio ukupne optičke mreže.

Ono što se objavljuje na:

https://www.hakom.hr/hr/objava-namjere-gradnje/136

su samo FTTH pristupne mreže.

Kad netko npr. radi privod u neku poslovnu zgradu ili potegne magistralu duž Vukovarske - to se nigdje ne objavljuje. Mislim, za to se moraju dobit dozvole i sl, ali popis takvih radova nema na Internetu (bar koliko ja znam)

Ono što je Telemach najavio:

https://www.poslovni.hr/sci-tech/prist…anstava-4286350

Je gradnja svoje FTTH mreže koje uredno objavljuje:

https://telemach.hr/podrska/opci-d…namjere-gradnje

Da bi nudio svoje usluge:

https://telemach.hr/opticki-internet

E i da sad ne velite da samo pljujem po OPTE - uzeti OPTE korisnike koji su sad na LLU i Bitstream-u preko HT infrastrukture i prebaciti ih na svoju vlastitu FTTH optičku mrežu je vrlo unosan posao. Marža po korisniku za takav telekom bi bila i dvostruko veća od one koju trenutno ima OPTE (a ni OPTE marža nije mala)

Pitanje je samo gdje OPTE ima svoje korisnike.

I naravno pitanje cijene - tj. tereta koju ti korisnici donose sa sobom u obliku OPTE dugova.

___

• loki07
    • June 10, 2021 at 10:26 AM
    Quote from alfa
    Quote from loki07

Sve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...

Kapitalna ulaganja Optime po godinama:

2014 59 mil str.15

2015 48 mil str.18

2016 50 mil str.19

2017 59 mil str.24

2018 85 mil str. 20

2019 89 mil str.19

2020 86 mil str.22

Q1 2021 22 mil str.20

Samo 2020-21 su uložili 1,5 kn po dionici, a sve skupa ne vrijedi ni 1 kn?

Zašto povećavaju kapitalna ulaganja kada to ne vrijedi uloženog novca?

Po odluci AZTN kapitalna ulaganja i broj korisnika smiju padati cca 10% godišnje.

Zašto UG govori isključivo o svojoj optici, a ne unajmljenoj HT-a kada je jeftino?

Što je korona promijenila kada je telekom biznis u pitanju?

Da li se zbog nje usporio proces? Nije, Ht bi to ionako rastegnuo.

Da li se očekuje pad vrijednosti telekom biznisa u budućnosti? Ne, naprotiv.

Da li je zbog korone postati novi operater u HR isto kao i otvoriti kiosk ili pekaru? Nije, isto je kao i prije.

Da li se zbog korone više ne isplaćuju premije kod preuzimanja? Isplaćuju se.

Da li ima teoretskih šansi da se uskoro neće pisati kako Optima ne vrijedi niti Kunu po dionici?

Nema.

Display More

E ovo si lijepo izvukao. Tu se lijepo vidi da je negdje onaj minimum ulaganja koji sam spominjao da bi OPTE uopće mogla opstati negdje oko 50 milijuna kuna godišnje. To su kreiranja optičkih privoda prema poslovnim korisnicima, terminalna oprema, routeri itd.

Pogledajmo razradu na primjeru 2020

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ulaganja u optičku mrežu su uključena pod ovaj dio "Jezgra mreže".

Ostalo ti piše u opisu uz tu tablicu.

I ovdje vidimo zašto se povećao iznos ulaganja u zadnjih par godina. A što je to ta "kapitalizacija sadržaja" i koliko donosi trajne vrijednosti koju će potencijalni kupac biti spreman platiti - to je na svakom pojedinačnom dioničaru da procijeni.

I BTW, rekao sam da je doprinos optičke infrastrukture ukupnoj vrijednosti OPTE možda oko 1 kn/dionici. I to je vrlo odokativna procjena.

Jasno sam naveo da smatram da su primani nosioc vrijednosti OPTE (i cijene po kojoj će jednog dana biti biti kupljenja) - korisnici. Oni koji plaćaju račune.

__

Files

pasted-from-clipboard.png 41.96 kB – 0 Downloads

• loki07
    • June 9, 2021 at 8:09 PM
    Quote from BudFox
    Quote from loki07

Pod infrastruktura se smatra svašta, a stvari su vrlo različite.

U vezi Amisa - uz njegove korisnike kao osnovni temelj vrijednosti - jedina stvarna dodatna vrijennost je bio taj neki broj FTTH priključaka. A ako gledate Vipnet/A1 korisničke forume vidite da A1 te priključke uopće ne koristi, postojeće korisnike prebacuje na HFC, a na Amis optici ne mogu dobiti nikakve upgrade-e usluga. Sa rezidencijalnim Metronetom kojeg su kupili odvojeno - ista priča.

Pa sad ti vidi koliko vrijedi ta infrastruktura.

A OPTE ni nema (ili ima jako malo) nikakve takve last-mile infrastrukture.

Magistralne optičke trase vrijede samo tamo gdje imaju ekskluzivitet. Koliko ima takvih sigurno nitko na ovom forum u ne zna (pa ni ja). Čak i na due dilligenceu to nije lako utvrdit. Što misliš koliko OPTE ima ekskluzivnih trasa - tamo gdje ih nema ni HT (jer kad ima HT onda preko resellera je dostupno svima) ?

Pa zato i kažem da se svi zapitaju - koliko od 4000km OPTE infrastrukture se preklapa sa optikama drugih operatora (npr. A1 i njegovih 14.000km optike).

UG bi mogao cijeniti optičku infrastrukturu više, ali opet pitanje je koliko je njima isplativije da sami grade, a ne uzimati OPTE i cijeli popratni teret s njima. Danas je sustav puno uređeniji, procedure su jasne, može se graditi brže i cijene su niže nego kad je OPTE gradio sa puno partizanštine tokom doba DTK ratova. Pitanje je i koliko trasa OPTE ima potpuno dokumentirano i legalizirano u skladu sa današnjim pravilnicima. HAKOM je tu nekad bio dosta mekan - pogotovo kad su operatori ušli u probleme jer je htio malo oprati savjest zbog brojnih regulatornih propusta zbog kojih su većinom alternativci poput OPTE i ušli u financijske probleme i tolike dugove.

Sve to ima neku vrijednost, ne kažem da je infrastruktura potpuno bezvrijedna - ali kao što kažem - sve je to onaj dio desno od zareza. Eventualno jedna jedinica lijevo tj. možda oko kune po dionici pa još nešto malo...

___

Display More

DTK je pun i nemas vise gdje uvlaciti optiku, pogotovo po gradovima, zato je UG grupi zanimljiva Optima koja ima svoju optiku cca 4000 km. Nije lako uvlaciti nove opticke kablove u postojeci DTK, tj. cijevi za optiku uz cestu itd.

Ako Optima ili bilo koji drugi alternativni operater ima u najmu vodove od nekoga drugoga vrijeme reakcije se sukladno tome produzuje, jer u pravilu prijavljuje kvar operateru od koje uzima vodove u najam, sto je pak u vecini slucajeva opet HT, bar u slucaju bakrenih vodova (sto su nase bake i djedovi onomad placali po 2000 maraka)

Display More

Da je DTK pun je legenda od prije 10-15 godina.

Nove tehnologije - mikrocijevi, upuhivanja i sl. - sve tehnologije koje je i regulirao HAKOM (to je jedno od rijetkih područja gdje HAKOM relativno dobro funkcionira) upravo zato da se poveća kapacitet DTK. Pa zato se i može graditi FTTH i to u najgušće naseljenim dijelovima. U nekim dijelovima Zagreba imaš po 5 nezavisnih brzih infrastruktura (HT, A1 (HFC), ex-Amis, ex-Metronet tj. ex-Vodatel, Terrakom) na istim kvartovima.

Procesi i procedure su jasne, čak i procedure sa gradovima, bez obzira na dvojbena vlasništva nad DTK to nigdje nije blokada za novo provlačenje. Naknade za korištenje se uredno plaćaju i nisu prevelike. To kreira i solidan interes i za postavljanje novog DTK (ne kablova) jer tko god nešto i prokopa i napravi DTK može računati na pristojne naknade od operatora koji će unutra postaviti kablove.

Isto tako neosvijetljene optike ima puno - puno firmi za postavljanje optika su se registrirali i kao infrastrukturni operatori pa kad provlače za nekoga, po istoj trasi provuku i svoj kabel kojeg onda nude na tržišu - ili kao dark fiber ili čak prodaju kompletnu trasu. To svima i paše jer minimum je 48 nitni kabel ili za mikrocijevi 12 nitni, a realno u tom trenutku ti treba jedna ili dvije niti.

Isto tako aktivne tehnologije na optici napreduju - propusnost jedne optičke niti je povećana višestruko u odnosu na prije 15 godina. To je jako važno za 5G i formiranje Metro mreža za spajanje 5G stanica.

Drugi problem su instalacije u zgradama tj. haustori. Tu ima dosta problema iako ima i haustora po ZG gdje ima po 4 nezavisne instalacije. No tog dijela infrastrukture OPTE ima gotovo nula.

___

• loki07
    • June 9, 2021 at 12:00 PM
    Quote from Flight
    Quote from loki07

Evo da se i ja ponovno malo uključim.

Jer vidim opet su počeli komentari o fundamentima OPTE.

Ja nemam dionice OPTE niti ih namjeravam imati. Ja sam radio dugo u telekom sektoru i usput dosta pratio poslovanje OPTE (kao i svih ostalih operatora dok su postojali). Na drugom forumu možete naći moje komentare o OPTE još od IPO-a pa do danas.

Pa, par komentara (vrijednih poslovičnih 0.02 lp):

1. Broj korisnika

Kao što ste već zaključili OPTE ne objavljuje stvarni broj korisnika već broj RGU.

Taj broj bi se mogao i vrlo točno izračunati npr. korištenjem dokumentacije iz predstečajne nagodbe. U jednom trenutku je kompletna dokumentacija prijave OPTE na PSN bila skenirana na nekoj službenoj web stranici. U toj dokumentaciji su bile i kopije neplaćenih faktura - pa i HT-ovih faktura.

Proučavanjem tih faktura može se usporediti broj fizičkih linija koje je HT iznajmljivao OPTE u tom trenutku (broj izdvojenih lokalnih petlji, broj WLR_ova, broj bitstreama) i usporediti te brojeve sa brojevima iz najbližeg tromjesečnog FI od OPTE.

Iz toga se mogu izračunati omjeri koji se mogu primjeniti na današnje vriednosti i dobiti vrlo solidnu procjenu.

Za kontrolu mogu se pogledati i fakture od firme koja im je radila štampanje i slanje računa i usporediti da li drže vodu.

Pripojenje H1 je isto faktor - no tokom PSN su bili objavljeni i kompletne H1 fakture, pa uz to i uz računanje povećanja OPTE RGU-ova u trenutku kad je konsolidirao H1 u svoje izvještavanje se opet može dobit dobra procjena.

Alternativno, možete pregledati HT FI u području veleprodaje i pogledati brojeve LLU, WLR-a i bitstreama koji su total za cijelo tržište (što praktički uključuje samo A1) - i znati da A1 gotovo isključivo koristi bitstream i ima tek nešto malo LLU koje je kupio sa Amisom i Metronetom.

Ako mene pitate broj korisnika je daleko najveći faktor koji doprinosi pozitivnoj vrijednosti OPTE pa se vrijedi potruditi.

Iz točnog broja korisnika bi mogli izračunati točan ARPU, a iz ARPU bi se mogla procijeniti i brutto marža po korisniku, a iz brutto marže se mogu izračunati (tj. procijeniti) udjeli koje pojedini segmenti poslovanja imaju u EBITDA. A nadam se da nikom ne treba objašnjavati zašto je to važno.

Imajte na umu da će potencijalnom kupcu sve ovo biti poznato iz due-dilligence-a bez ikakvog kemijanja jer će imati uvid u sve papire i točne brojke. Vjerojatno će im i OPTE odmah sam sve to i izračunati i prezentirati na 3 lista papira da ovi samo ukucaju u svoje modele u excelicama.

2. Optika.

Usporedite kilometražu OPTE optike i optika drugih operatora. Zapitajte se koliko te optike se preklapa sa trasama koje već imaju drugi operatori.

Po mom mišljenju kilometraža OPTE optike ima minoran utjecaj na vrijednost.

3. Stečaj.

HT (po mom mišljenju) nikad neće direktno poslati OPTE u stečaj. HT je to mogao napraviti već tisuću puta.

To je pitanje koje se tiče odnosa s HAKOM-om jer bi propast OPTE bio veliki udarac za HAKOM i njegovu (ne)kvalitetu regulative telekom tržišta. Krah OPTE je praktički pitanje "a što je HAKOM radio zadnjih skoro 20 godina". To bi podiglo previše prašine. Iako je HT monopolist per excellance ipak nije svemoguć i "pristojni" odnosi HT-HAKOM su prvoklasno "političko pitanje".

HT-u nije u interesu da se stvori politička klima u kojoj bi HAKOM bio prisiljen "raditi svoj posao".

Ne - OPTE će se nekome prodati - samo je pitanje za koju cijenu.

4. Dugovi prema HT-u.

Mislim da se ne trebate bojati dospijeća tih dugova - ti dugovi će se refinancirati na jedan ili drugi način. Radije se pitajte kako i zašto su ti dugovi nastali.

Dugovi su - da li to treba spominjati - najveći negativni doprinos cijeni OPTE.

Vrijednost OPTE je vrijednost korisnika minus dugovi. To će definirati vrijednost sa lijeve strane zareza (po dionici naravno). Sve ostalo je praktički zanemarivo - pogotovo na vašoj razini malog dioničara - to je ono što će definirati vrijednost desno od zareza.

Vjerujem da je to jasno svima, ali ne škodi ponoviti.

5. Ulaganja OPTE.

Telekom je takav biznis da je mnogo ulaganja (CAPEXa) potrebno da bi telekom uopće mogao normalno poslovati - najviše kupovina terminalne opreme, a i stalno treba obnavljati neke licence, kupovat neku opremu - npr. mijenjat baterije u UPS-ovima itd. Procjeniti koliko CAPEXa je minimum a koliko je stvarno unaprijeđenje poslovanja nije baš lako. Pokušajte usporediti razliku ulaganja iz FI najtežih godina oko PSN i danas i napravite svoju procjenu.

No, na kraju, to su sve detalji - najvažnija je efikasnost ulaganja koja se mora očitovati ili u rastu prihoda i/ili broja korisnika, ili povećanju marži tj. efikasnosti poslovanja. Po meni, u ovoj fazi poslovanja pitanje koliko OPTE ulaže godišnje je potpuno izlišno.

6. Par brzopoteznih o odnosima na tržištu.

- HT i ZABA nisu prijatelji, ali nisu ni neprijatelji - oni su odnosu prisilne suradnje i iako će se rado jedan drugom prikrpat isto tako će potpuno ravnodušno jedan drugog i utopit.

- HT je vjerojatno najveći dio svojih potraživanja od OPTE (nekih 100ikusur milijuna kuna ako se ne varam) već izvukao van i njemu je vrijednost koju dobije za OPTE dionice čisti bonus.

- ZABA baš i nije u toj poziciji - ali hmm... uprava koja je sve to zakuhala je već odavno bivša.

- Pitanje A1. U slučaju ulaska solidnog trećeg operatora na tržište A1 će izgubit više od HT-a i to svi znaju. Tako je bilo i sa ulaskom Tele2. Zato A1 voli zakuhat frku - nemojte se čudit ako A1 da sve od sebe da blokira neki deal koji im nije po volji. No A1 ima problem odlučivanja i vizije i ako "deal nije savršen" onda tu odlučivanje zapinje. Imajte na umu da je CEO od A1 stranac koji sebe vidi daleko izvan HR u vrhovima TA ili čak kod meksikanca. Zato A1 više vidim kao potencijalnog podmetavača klipova nego kao ozbiljnog kupca. A1 bi najrađe da se problem OPTE nikada ne riješi. Njima bi najviše od svih odgovaralo da OPTE krahira.

- za razliku od A1 - HT ima jasan cilj i viziju - zadržati monopol - što dulje. Imaju jako dugoročnu viziju, pa kao što sam rekao - iz političkih razloga im nije u interesu da OPTE krahira. Veći im je interes ubacit poison pill u OPTE. A taj poison pill utječe na cijenu samo ako ga kupac primjeti. A HT je jako jako dobar ;)

- UG koliko čujem definitivno ima velike ambicije. Kupio bi, ali za pravu cijenu. Due Dilligence će biti jako važan. No, kako će iz DD napravit procjenu vrijednosti - to vjerojatno još ni sami ne znaju.

- HAKOM (a posredno i Vlada) bi da se OPTE problem riješi kao "dobra priča" i da se mogu hvalit kako su oni tu odigrali pozitivnu ulogu. Svima je jasno da tu cijena neće igrati veliku ulogu. U slučaju najgoreg (kraha poslovanja OPTE) za HAKOM je najvažnije da korisnici nemaju problema i ispada usluga. Još u doba PSN su se radili planovi kako će se korisnici raspodijeliti među operatorima sukladno udjelu na tržištu po pojedinim segmentima.

pa vi sad vidite...

___

Display More

Kao i u prethodnim raspravama opet si podcijenio vrijednost infrastrukture. Misliš da je AMIS bio vrijedna priča jer je ima nešto FTTH priključaka.... ta vremena su daleko iza nas i ponder Optike nije beznačajan tim više jer bi neki vrlo rado kupili samo infrastrukturu od OPTE.

A o ostalom bi se dalo diskutirati na dugo i naširoko.

Display More

Pod infrastruktura se smatra svašta, a stvari su vrlo različite.

U vezi Amisa - uz njegove korisnike kao osnovni temelj vrijednosti - jedina stvarna dodatna vrijennost je bio taj neki broj FTTH priključaka. A ako gledate Vipnet/A1 korisničke forume vidite da A1 te priključke uopće ne koristi, postojeće korisnike prebacuje na HFC, a na Amis optici ne mogu dobiti nikakve upgrade-e usluga. Sa rezidencijalnim Metronetom kojeg su kupili odvojeno - ista priča.

Pa sad ti vidi koliko vrijedi ta infrastruktura.

A OPTE ni nema (ili ima jako malo) nikakve takve last-mile infrastrukture.

Magistralne optičke trase vrijede samo tamo gdje imaju ekskluzivitet. Koliko ima takvih sigurno nitko na ovom forum u ne zna (pa ni ja). Čak i na due dilligenceu to nije lako utvrdit. Što misliš koliko OPTE ima ekskluzivnih trasa - tamo gdje ih nema ni HT (jer kad ima HT onda preko resellera je dostupno svima) ?

Pa zato i kažem da se svi zapitaju - koliko od 4000km OPTE infrastrukture se preklapa sa optikama drugih operatora (npr. A1 i njegovih 14.000km optike).

UG bi mogao cijeniti optičku infrastrukturu više, ali opet pitanje je koliko je njima isplativije da sami grade, a ne uzimati OPTE i cijeli popratni teret s njima. Danas je sustav puno uređeniji, procedure su jasne, može se graditi brže i cijene su niže nego kad je OPTE gradio sa puno partizanštine tokom doba DTK ratova. Pitanje je i koliko trasa OPTE ima potpuno dokumentirano i legalizirano u skladu sa današnjim pravilnicima. HAKOM je tu nekad bio dosta mekan - pogotovo kad su operatori ušli u probleme jer je htio malo oprati savjest zbog brojnih regulatornih propusta zbog kojih su većinom alternativci poput OPTE i ušli u financijske probleme i tolike dugove.

___

• loki07
    • June 9, 2021 at 12:29 AM

Evo da se i ja ponovno malo uključim.

Jer vidim opet su počeli komentari o fundamentima OPTE.

Ja nemam dionice OPTE niti ih namjeravam imati. Ja sam radio dugo u telekom sektoru i usput dosta pratio poslovanje OPTE (kao i svih ostalih operatora dok su postojali). Na drugom forumu možete naći moje komentare o OPTE još od IPO-a pa do danas.

Pa, par komentara (vrijednih poslovičnih 0.02 lp):

1. Broj korisnika

Kao što ste već zaključili OPTE ne objavljuje stvarni broj korisnika već broj RGU.

Taj broj bi se mogao i vrlo točno izračunati npr. korištenjem dokumentacije iz predstečajne nagodbe. U jednom trenutku je kompletna dokumentacija prijave OPTE na PSN bila skenirana na nekoj službenoj web stranici. U toj dokumentaciji su bile i kopije neplaćenih faktura - pa i HT-ovih faktura.

Proučavanjem tih faktura može se usporediti broj fizičkih linija koje je HT iznajmljivao OPTE u tom trenutku (broj izdvojenih lokalnih petlji, broj WLR_ova, broj bitstreama) i usporediti te brojeve sa brojevima iz najbližeg tromjesečnog FI od OPTE.

Iz toga se mogu izračunati omjeri koji se mogu primjeniti na današnje vriednosti i dobiti vrlo solidnu procjenu.

Za kontrolu mogu se pogledati i fakture od firme koja im je radila štampanje i slanje računa i usporediti da li drže vodu.

Pripojenje H1 je isto faktor - no tokom PSN su bili objavljeni i kompletne H1 fakture, pa uz to i uz računanje povećanja OPTE RGU-ova u trenutku kad je konsolidirao H1 u svoje izvještavanje se opet može dobit dobra procjena.

Alternativno, možete pregledati HT FI u području veleprodaje i pogledati brojeve LLU, WLR-a i bitstreama koji su total za cijelo tržište (što praktički uključuje samo A1) - i znati da A1 gotovo isključivo koristi bitstream i ima tek nešto malo LLU koje je kupio sa Amisom i Metronetom.

Ako mene pitate broj korisnika je daleko najveći faktor koji doprinosi pozitivnoj vrijednosti OPTE pa se vrijedi potruditi.

Iz točnog broja korisnika bi mogli izračunati točan ARPU, a iz ARPU bi se mogla procijeniti i brutto marža po korisniku, a iz brutto marže se mogu izračunati (tj. procijeniti) udjeli koje pojedini segmenti poslovanja imaju u EBITDA. A nadam se da nikom ne treba objašnjavati zašto je to važno.

Imajte na umu da će potencijalnom kupcu sve ovo biti poznato iz due-dilligence-a bez ikakvog kemijanja jer će imati uvid u sve papire i točne brojke. Vjerojatno će im i OPTE odmah sam sve to i izračunati i prezentirati na 3 lista papira da ovi samo ukucaju u svoje modele u excelicama.

2. Optika.

Usporedite kilometražu OPTE optike i optika drugih operatora. Zapitajte se koliko te optike se preklapa sa trasama koje već imaju drugi operatori.

Po mom mišljenju kilometraža OPTE optike ima minoran utjecaj na vrijednost.

3. Stečaj.

HT (po mom mišljenju) nikad neće direktno poslati OPTE u stečaj. HT je to mogao napraviti već tisuću puta.

To je pitanje koje se tiče odnosa s HAKOM-om jer bi propast OPTE bio veliki udarac za HAKOM i njegovu (ne)kvalitetu regulative telekom tržišta. Krah OPTE je praktički pitanje "a što je HAKOM radio zadnjih skoro 20 godina". To bi podiglo previše prašine. Iako je HT monopolist per excellance ipak nije svemoguć i "pristojni" odnosi HT-HAKOM su prvoklasno "političko pitanje".

HT-u nije u interesu da se stvori politička klima u kojoj bi HAKOM bio prisiljen "raditi svoj posao".

Ne - OPTE će se nekome prodati - samo je pitanje za koju cijenu.

4. Dugovi prema HT-u.

Mislim da se ne trebate bojati dospijeća tih dugova - ti dugovi će se refinancirati na jedan ili drugi način. Radije se pitajte kako i zašto su ti dugovi nastali.

Dugovi su - da li to treba spominjati - najveći negativni doprinos cijeni OPTE.

Vrijednost OPTE je vrijednost korisnika minus dugovi. To će definirati vrijednost sa lijeve strane zareza (po dionici naravno). Sve ostalo je praktički zanemarivo - pogotovo na vašoj razini malog dioničara - to je ono što će definirati vrijednost desno od zareza.

Vjerujem da je to jasno svima, ali ne škodi ponoviti.

5. Ulaganja OPTE.

Telekom je takav biznis da je mnogo ulaganja (CAPEXa) potrebno da bi telekom uopće mogao normalno poslovati - najviše kupovina terminalne opreme, a i stalno treba obnavljati neke licence, kupovat neku opremu - npr. mijenjat baterije u UPS-ovima itd. Procjeniti koliko CAPEXa je minimum a koliko je stvarno unaprijeđenje poslovanja nije baš lako. Pokušajte usporediti razliku ulaganja iz FI najtežih godina oko PSN i danas i napravite svoju procjenu.

No, na kraju, to su sve detalji - najvažnija je efikasnost ulaganja koja se mora očitovati ili u rastu prihoda i/ili broja korisnika, ili povećanju marži tj. efikasnosti poslovanja. Po meni, u ovoj fazi poslovanja pitanje koliko OPTE ulaže godišnje je potpuno izlišno.

6. Par brzopoteznih o odnosima na tržištu.

- HT i ZABA nisu prijatelji, ali nisu ni neprijatelji - oni su odnosu prisilne suradnje i iako će se rado jedan drugom prikrpat isto tako će potpuno ravnodušno jedan drugog i utopit.

- HT je vjerojatno najveći dio svojih potraživanja od OPTE (nekih 100ikusur milijuna kuna ako se ne varam) već izvukao van i njemu je vrijednost koju dobije za OPTE dionice čisti bonus.

- ZABA baš i nije u toj poziciji - ali hmm... uprava koja je sve to zakuhala je već odavno bivša.

- Pitanje A1. U slučaju ulaska solidnog trećeg operatora na tržište A1 će izgubit više od HT-a i to svi znaju. Tako je bilo i sa ulaskom Tele2. Zato A1 voli zakuhat frku - nemojte se čudit ako A1 da sve od sebe da blokira neki deal koji im nije po volji. No A1 ima problem odlučivanja i vizije i ako "deal nije savršen" onda tu odlučivanje zapinje. Imajte na umu da je CEO od A1 stranac koji sebe vidi daleko izvan HR u vrhovima TA ili čak kod meksikanca. Zato A1 više vidim kao potencijalnog podmetavača klipova nego kao ozbiljnog kupca. A1 bi najrađe da se problem OPTE nikada ne riješi. Njima bi najviše od svih odgovaralo da OPTE krahira.

- za razliku od A1 - HT ima jasan cilj i viziju - zadržati monopol - što dulje. Imaju jako dugoročnu viziju, pa kao što sam rekao - iz političkih razloga im nije u interesu da OPTE krahira. Veći im je interes ubacit poison pill u OPTE. A taj poison pill utječe na cijenu samo ako ga kupac primjeti. A HT je jako jako dobar ;)

- UG koliko čujem definitivno ima velike ambicije. Kupio bi, ali za pravu cijenu. Due Dilligence će biti jako važan. No, kako će iz DD napravit procjenu vrijednosti - to vjerojatno još ni sami ne znaju.

- HAKOM (a posredno i Vlada) bi da se OPTE problem riješi kao "dobra priča" i da se mogu hvalit kako su oni tu odigrali pozitivnu ulogu. Svima je jasno da tu cijena neće igrati veliku ulogu. U slučaju najgoreg (kraha poslovanja OPTE) za HAKOM je najvažnije da korisnici nemaju problema i ispada usluga. Još u doba PSN su se radili planovi kako će se korisnici raspodijeliti među operatorima sukladno udjelu na tržištu po pojedinim segmentima.

pa vi sad vidite...

___

• loki07
    • August 12, 2020 at 11:53 AM
    Quote from Ledica

Upravno-kaznene mjere za teške povrede propisa o tržišnom natjecanju

Članak 61. (NN 80/13)

Upravno-kaznenom mjerom u iznosu do najviše 10% vrijednosti ukupnoga prihoda koji je poduzetnik ostvario u posljednjoj godini za koju postoje zaključena godišnja financijska izvješća, kaznit će se poduzetnik koji:

1. sklopi zabranjeni sporazum ili na koji drugi način sudjeluje u sporazumu kojim je narušeno tržišno natjecanje, na način opisan odredbom članka 8. ovoga Zakona i članka 101. UFEU,

2. zlouporabi vladajući položaj na način opisan odredbom članka 13. ovoga Zakona i članka 102. UFEU,

3. sudjeluje u provedbi zabranjene koncentracije poduzetnika, opisanoj odredbom članka 16. ovoga Zakona,

4. ne postupi po rješenju Agencije kojim se određuju mjere za uspostavu tržišnog natjecanja ili određuju privremene mjere (članak 58. stavak 1. točke 1. do 11.)

Evo što od mjera prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja ima AZTN na raspolaganju za poduzetnika koji se ne pridržava odluka i propisanih mjera zbog nedopuštene koncentracije .

Zanimalo me da li nakon gubitka upravljačkih prava postoji još koja sankcija za neposlušne , i da , postoji drakonska kazna u iznosu od 10% vrijednosti godišnjeg prihoda.

Dakle , nema straha da se optima neće prodati , pretpostavljam da je strah od ogromne kazne jači .

Display More

Ajoj, dijete drago...

Kršenja tržišnog natjecanja po člancima 101 i 102 (stari clanci 81 i 82) EU su jedni od najtežih slučajeva za provesti. I na razini EU se implementirane presude mogu nabrojati na prste.

HT-u se godinama prijeti tim kaznama na račun tržišnog natjecanja, a uključujući i HAKOM-ove ovlasti o 5% godišnjih prihoda za slične namjene. Pisane su brojne prijave i HR agencijama i na EU uključujući neke u kojima sam i sam sudjelovao i od svega toga je nastalo jedno veliko NIšTA.

Realno AZTN nije ni kadrovski ni stručno sposoban odraditi jedan tako kompleksan slučaj i dovesti do kraja (što znači potvrđeno od svih sudova od upravnog do suda EU). A istovremeno (to mi vjeruj ili ne) u AZTN-u ne postoji ni volja da se takvim procesom uopće bavi.

Najviše čime su i AZTN i HAKOM sposobni nagaziti HT je "kršenje odluka Agencije" gdje je nema kazna do 1 mil. kuna (može biti višestruko primjenjenja doduše) i tu je HT par puta i naletio na minu, ali kao što se vidi HT procesno jako pazi da doslovno i do zadnjeg zareza ispoštuje napisane odluke Agencija.

A sad kako su te odluke pisane i s kojim neformalnim utjecajima i pritiscima, pa su zarezi namješteni onako kako "nekome" odgovara ostavljam vama svima da zaključite.

A kako vidite i na primjeru ovog predmetnog rješenja/odluke AZTN-a u vezi OPTE koje naprosto "fantastično funkcionira" onda sami i zaključite da li je to rješenje pisano u uredima AZTN-a ili možda u uredu do Siniše Đuranovića.

---

• loki07
    • August 10, 2020 at 12:36 PM
    Quote from jasko
    spacer.gif
    HT d.d. - Očitovanje na upit ZSE
    spacer.gif

10.08.2020 10:54:40

Društvo Hrvatski Telekom d.d. na upit Zagrebačke burze od dana 7. kolovoza 2020. godine dostavilo je sljedeći odgovor: „Postupajući u skladu s odredbama Rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o uvjetno odobrenoj koncentraciji Hrvatskog telekoma d.d. i OT-Optima Telekoma d.d. od 9.lipnja 2017., Hrvatski Telekom pravovremeno je započeo sa ispunjavanjem obveze angažiranja investicijske banke u svrhu procesa prodaje. Kako je HT i ranije objavio, javna objava međunarodnog oglasa od strane HT-a kao i započinjanje postupka angažiranja investicijske banke predstavlja ispunjenje regulatornih obveza od ranije poznatih javnosti te nije usmjerena na to da bi se kompletni postupak prodaje učinio javnim. Javan postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti provedbu postupka prodaje, stoga HT neće davati daljnje objave u pogledu procesa prodaje sve do njegova završetka.„

AZTN:

Postupak prodaje bit će transparentan, objektivan, nediskriminatoran, te u skladu s najboljim praksama.

Dakle postupak će biti transparentan, objektivan i nedisriminatoran, ali neće biti javan...

I don't see what could possibly go wrong with that....

Sad već na stranu i OPTE i sve, ali to je već sramota i za kompletno tržište kapitala i sve njihove sudionike.

Kao što se zna nemam neko veliko mišljenje o OPTE, ali ovo već na razini općih principa se ne bi trebalo trpjeti niti dozvoliti.

Hmm, pada mi na pamet - da li će se po ovom sistemu uopće saznati koja je "investicijska banka" odabrana ?

Kako će se odabrati ? Kada ? Po kojim "objektivnim kriterijima".

Bolje da prestanem dalje postavljati pitanja...

---

• loki07
    • August 7, 2020 at 6:59 PM
    Quote from Ledica
    Quote from barbosa

kol. Parica, ali HT NE mora prodati svoje dionice opte niti je ikada MORAO niti ga i jedan zakon ili dr. podzakoski akt može natjerati na to!

A sto znaci gubitak upravljačkih prava ?

Gubitak prava na sudjelovanje , raspravljanje , odlučivanje , glasanje na skupštinama društva , gubitak prava na dividendu , gubitak prava na informiranost .... znaci gubitak svih prava temeljem statusa dioničara društva .

Kad izgubite sva ta prava praktički ste izgubili vlasnistvo na dionicama .

Prijenos upravljačkih prava na neku drugu pravnu osobu ?

Sto bi to konkretno značilo ako se radi o nedopuštenoj koncentraciji ? Izigravanje propisa ?

Apsurdno!

HT se zbog nedozvoljene koncentracije mora riješiti Optime iz svog vlasništva .

Display More

Ne gubitak upravljackih prava znaci upravo to - gubitak prava na clana uprave, nadzornog odbora, glasanje na skupstini. Bez zajednickog djelovanja sa ZABA sa svojih 18% HT bi imao pravo na clana nadzornog i eventualno na jednog clana uprave.

Pravo na dividendu i informiranost (na razini malog dionicara) ostaje jer su ta prava jednosmjerna. Npr. sigurno ostaje i pravo uvida u knjigu dionicara.

I konacno ono sto mu nitko ne moze oduzeti - pravo na isplatu kod prodaje dionica ( prisilne ili svojevoljne )

---

• loki07
    • August 7, 2020 at 5:53 PM

Ja uopće ne znam ćemu se čudite. Pa OPTE je uvijek i stalno zavijao u crno generacije malih dioničara.

Pisao sam puno o OPTE na drugom forumu, ali ovdje mi se nije dalo zbog malo previsoke razine "exuberant optimisma" za moj ukus (da ne kažem "Irrational exuberance").

I čisto odmah disclaimer - nemam dobro mišljenje o vrijednosti OPTE.

No, nije da kuham frku, ali onako par djavoljih pitanja - na koja u potpunosti priznajem ni sam ne znam odgovor, ali me zanimaju

Prvo, u ovom slučaju najvjerovatnije se radi o dva moguća slučaja:

1. Ponuda stvarno nema - moguće, ali mi to u danas nije interesantno

2. Ima nekakvih ponuda, ali je HT odlučio maksimalno razvuči postupak:

E, sad vezano za (2) pitam se:

1. Koji je rok da HT angažira investicijsku banku ? Kao što vidimo HT striktno poštuje rokove - kada su striktno propisani.

2. Koji je rok da investicijska banka obavi prodaju ? Tko nadzire investicijsku banku i proces prodaje? Deloitte ? Po kojim pravilima teče daljnji proces prodaje ?

3. Da li je HT-ov uvijet iz tendera "...da novi vlasnik mora vratiti HT-ove kredite u roku godine (?) dana..." predstavlja objektivno prihvatljiv/neprihvatljiv faktor za ocjenu ponude.

4. Što HT stvarno gubi ako izgubi upravljačka prava nad OPTE ? Konsolidirane prihode i EBITDA u svojem FI, mogućnost utjecaja na poslovanje OPTE (koje u principu ne bi ni smio imati), pravo da daje kredite OPTE za operativno poslovanje ?

A što gube ostali dioničari ?

Kako cijeli takav proces utječe i kako će utjecati na poslovanje OPTE ? I konačno na cijenu dionice ?

5. I konačno - u slučaju sukoba mišljenja između "investicijske banke" i HT-a koje su pravne mogućnosti HT-a da sebi neprihvatljivu transkakciju otegne ili zaustavi i gdje su propisani ti rokovi ?

Eto, uz duboke isprike na tonu koji je pomalo kontra uobičajene atmosfere na ovom forumu....

----

1. Privacy Policy
  2. Kontakt