Dostigla cijenu od 1.02
aha, a minus -36$, eto kako nekada deset djeluje malo
Kad netko kaze ne moze cijena nize od nula
Dostigla cijenu od 1.02
aha, a minus -36$, eto kako nekada deset djeluje malo
Kad netko kaze ne moze cijena nize od nula
Nece kod nas nikakav faling wedge, kod nas kad dodje banana onda mozete bit 100% sigurni di cemo
inače, ne pada sva nafta ovako brutalno već samo WTI, a to su vjerojatno sad u igri i neke špekultivne stvati.
Brent je stabilno oko 20-ak$, na diskontu, ali stabilno, čak s blagom tendencijom rasta prema 40$
Ovo što pada su WTI May futuresi koji sutra ističu. June WTI futuresi su trenutno oko 20 USD. Kada futuresi isteknu onda ovi koji i dalje drže te futurese moraju i stvarno kupiti tu naftu, ali problem je što je nemaju gdje uskladištiti pa onda nasilu prodaju. Svi vole trgovati naftom, ali ju nitko ne želi stvarno kupiti.
Drugim rijecima svi bi se igrali s njom, a nitko je nece haha
Sto se tu sve da isčitati... Ugovor ističe, ako se ne riješe papira zbilja će i dobiti naftu. Ovaj drastičan pad je tehničke prirode!
inače, ne pada sva nafta ovako brutalno već samo WTI, a to su vjerojatno sad u igri i neke špekultivne stvati.
Brent je stabilno oko 20-ak$, na diskontu, ali stabilno, čak s blagom tendencijom rasta prema 40$
Wti je uglavnom mislim americka nafta vjerovatno pada jer su svi americki proizvodjaci sa sadasnjim cijenama brenta prakticno pred bankrotom
zbog ćega, ako je zbog cijene nafte onda bi crobex trebao prema 2k a nikako na 500, kakva ti je to naopačka računica, pa nismo mi dubai da živimo od crpljenja i visoke cijene nafte, nama je upravo suprotno, što jeftinija nafta to manji roškovi, i dodane vrijednosti veće...makar taj trend na žalost neće dugo trajati, trenutne zalihe će se riješiti, mnogi naftaški subijekti bankrotirati i nafta će u nekom srednjem roku postati skuplja nego ikada...
Da kratkorocno je bolje medjutim ako potraje uz vec postojecu recesiju vodi u vecu deflaciju sta nikako nije dobro.
Neo govori istinu
Niste u toku lol
https://www.cnbc.com/2020/04/20/oil…nts-demand.html
15-20% porfelja u firmu koja dokazano uvijek nanovo nadje sljedece dno, zanimljivo kako dalekovod je uvijek bio jedna od miljenica prica i uvijek ogromnog neiskoristenog potencijala u kojem su svi usudio bi reci ostavili po koji par gaca na njemu i to vise puta i opet i dalje u njemu iznova vide priliku kako ce eto bas sada doci taj preokret, da se razumimo ima tu potencijala velikog cak nesto malo iman i ja tih dionica kupljenih u ovom padu vise iz nekog moguceg dobrog omjera rizika i dobiti ako se eto bas sad nesto pokrene na bolje jer i ne bi trebali bit toliko pogodjeni ovim karantenama ali i dalje su tu brojni rizici koji su do sada se stalno manifestirali po dionicare, a najveci je i dalje dovoljna likvidnost koja bi davala vecu sigurnost, ali da bih 15-20% stavio unutra morao bih biti lud, koji postotak je ok sve van toga je kocka
Austrijanci i dalje žele ljetovati u Hrvatskoj
Istraživanje zagrebačkog ureda međunarodne kuće BlueRock i agencije za istraživanje tržišta Improve, koje je provedeno između 6. i 9 travnja, pokazalo je da od ljetovanja u Hrvatskoj nisu odustali ni Austrijanci, koji su značajno tržište, piše u ponedjeljak Jutarnji list.
Kako su pokazali rezultati tog istraživanja, 66 posto Austrijanaca i dalje želi dio godišnjeg odmora provesti izvan zemlje, a 47 posto ispitanih odgovorilo je da će, popravi li se situacija s koronom, sigurno ići na odmor, navodi dnevnik.
Zasad od odmora nije odustala gotovo polovica ispitanih Austrijanaca, a samo 13 posto reklo je da su za ovu sezonu prekrižili ljetno putovanje.
Doduše, prilično je velik broj neodlučnih Austrijanaca, njih 40 posto, no postoji šansa da se i dio te populacije predomisli s obzirom na to da ih je 42 posto reklo da će odluku o odmoru donijeti u sljedeća dva mjeseca, a 40 posto će za odluku trebati i više od tog vremena.
Ono što naš turizam treba veseliti jest činjenica da je Hrvatska prema tom istraživanju apsolutna hit-destinacija za Austrijance - od ukupnog broja ispitanih, njih 27 posto između sedam destinacija, Hrvatske, Grčke, Italije, Španjolske, Francuske, Turske i Crne Gore, izabralo je baš našu zemlju.
Potom je istraživanje pokazalo da dobar dio njih u ovom trenutku već ima rezervaciju na Jadranu.
- Istraživanje pokazuje da nije sve tako crno i da postoje scenariji prema kojima bi Hrvatska i ove godine imala sezonu, no kako će ona biti lošija od planova napravljenih prije pojave virusa, nužno je pripremiti se za brzu prilagodbu u uvjetima velike neizvjesnosti - zaključuje se u istraživanju, donosi Jutarnji list.
Jel mogu ovi postovi u svastari nekako bit oznaceni iz koje su teme prebaceni
I s druge strane vezano za ove like dislike stvari ja bi recimo izbacio taj dislike i ostavio samo thanks ili like, jer na kraju taj dislike bude vise kao ono neko prepucavanje nego sta ima smisla konkretno za neku ocijenu sta je netko napisao, a i ovo reactions recieved nema onda smisla ako broji sve jednako
Eto sad i ovo.....
Pomalo komplicira stvari.
https://www.vecernji.hr/vijesti/jedan-…s-zalbi-1394673
Da, i po meni je Končar preglomazan,neki konglomerat kombinata i high techa.
Klasična priča,da ga se makne od utjecaja politike vjerojatno bi bio super, i smanjila se ivisnost o domaćim natječajima koji su sve manje ziceri.
Kako komplicira kad je to nacin ponasanja za skoro svaki natjecaj nije to nista novo.
Turista ce sigurno nesto bit bilo je i za vrijeme rata, medjutim to sta dodje neka ih i bude 50% manje u najoptimisticnijem scenariju na cijelu godinu uz odredjeni pad cijene smjestaja jer je neminovan makar i za 10%, pad potrosnje tih turista dijelom zbog stednje dijelom zbog promjena ponasanja uzrokovan daljnjoj prilagodbi distanciranja i vec ste s tim na to da potrosnja u turizmu pada bar 60-70% u odnosu na prije i sad na to bi jos mogli ic i dalje i ukalkulirat potpuni izostanak festivala, kongresa i ostalih zabavnih manifestacija zapravo tamo gdje je potrosnja najveca i najvise love se vrti u kratkom roku, ne znam ne vidim kako ce taj utjecaj pada potrosnje bit manji od 50% kao neka pocetna racunica, a to je vise nego i dovoljno da vecina turista padne vise od 50% jer im je pocetna valuacija jako visoka pa je i pad veci s time kad stvari idu dolje.
Ja na to gledam ovako, svi smo zatvoreni u kućama kao i cijela europa i SADa, pa naravno da sad nitko ne kupuje ne samo aute nego ništa osim hrane, eventualno nešto sitno preko neta i to je to. I sam sam htio obnoviti npr proljetnu garderobu ali to sad nije moguće. Kad se otvore trgovine bogami hoću. Ok ne može se povlačiti paralela između kupnje automobila i hlača ali kad se stvari vrate u normalu ljudi će nastavit kupovati aute iako neko vrijeme definitivno smanjenim intenzitetom. Tko je namjeravo kupiti auto vjerojatno će ga kupiti ako ga kriza neokrzne, a i za očekivati je da će sada biti kojekakvih akcija za kupnu automobila jer će se prodavači otimati za svakog kupca. Koliki će to biti pad kad se podvuče crta ne znam. Možda 15, možda 20 ili 30%, stvarno ne znam. Ali da očekujem da će past 50% i da će se prodaja automobila prepoloviti pa onda bih prodao adpl istog trenutka. Očekujem da će autoindustrija biti uzdrmani ovu godinu i dijelom sljedeću i to je to. ADPL vjerojatno slično samo malo blaže jer ako im se smanje ugovoreni ugovori pa valjda će probat sklopiti nove da djelomično popune kapacitete. Auti će se i dalje kupovati slično kao i sve ostalo. Ističe ti liznig, vozilo ti stari, vozilo ti se kvari, ili si zinuo na neki novi model auta, pa ljudi će ih i dalje kupovati. Neki su sad i uštedili love jer nisu trošili ni na što.
Možda nam kolega može reći kakve su najnovije informacije.
Lijepi pozdrav svima,
ADPL počinje u ponedjeljak sa radom u jednoj smjeni,ali ne proizvodnja,već pakiranje rezervnih djelova ( koji su bili u dugu ).30-ak ljudi samo starta.REVOZ je odgodio svoj početak proizvodnje za 28.04,tako da je i ADPL odgodio start proizvodnje za 27.04.To su najnovije info,od jučer,početkom tjedna ću znat više,hoće li napokon startat REVOZ ili će opet odgađat.
Nekako logicnija odluka, nije mi ionako bio jasan taj moguci pocetak proizvodnje u ponedjeljak, za koga bi proizvodili kad su saloni zatvoreni vecina djelatnosti obustavljena, a u svim vecim zemljama mjere traju bar do 1.5 s tim i kretanje ljudi ograniceno do daljnjega i sad bi ljudima u takvoj situaciji bilo bitno obilazit nova auta za kupnju.
info ti je da je nafta na 20 dolara, drugi info ti ne treba
da, ali cijena INA-e nije pala u onoj korekciji svih ostalih dionica, a ni u ovim transakcijama nije pala iako je cijena nafte dobro opala
Nije jer tu nema malih bas cijena je strogo kontrolirana od vecih igraca, dugorocno ako nafta ostane jeftina ne mogu ni oni branit do ko zna kada
Ma ovi mogu isplaćivati dividende još 10 godina , a da zarade siću u sljedećih godinu-dvije. Pa kaj vam je svima, crnilo totalno. Uopće ne razmišljam na taj način nego kako ću dokupiti papire na rasprodaji. Nemam strah od kraja svijeta.
Lp,
Nitko ne zazire kraj svijeta odakle si to procitao radi se samo o pokusaju procijene buducih valuacija kompanija s obzirom na promjene u ekonomijama i utjecaja koji ce posljedicno utjecat na visinu prihoda i zarade i posljedicno na dividendu bez obzira sta je kompanija sigurna radi dobre bilance.
Sjela lova. Pbz.
Lp,
Sjela lova, a nitko ne raspravlja o kompaniji i ocekivanjima, eto pokrenuo sam neku raspravu s ciljem da cujem jos koje misljenje, a dionicari se ocito ne pitaju i ne rade neku analizu za buducnost, sve je dobro dok lova sjeda ocito
čini se da se ovdje nešto počelo događati.
prošlo 500 dionica i nalozi na prodaji porasli na preko 100 dionica.
ima li netko neki valjan info?
info ti je da je nafta na 20 dolara, drugi info ti ne treba
Upravo tako kolega. Mozda neki misle da ce Crobex do 2000 opet, ali s obzirom na novi deficit, raspad turizma, nove nezaposlene,buduca rezanja, prisilno zatvaranje proizvodnje i usluznih djelatnosti...pad BDPa od 9%, a moguce i vise....ja jednostavno ne vidim razloga da Crobex ode preko 1680-1700. Ako vec planirate dugorocna ulaganja onda kupujete firme vezane za svijet.
Al opet ponavljam, cim Ameri krenu padati, a sigurno hoce jer im podaci spominju i buducih 60milja nezaposlenih,manju potrosnju, oprez, prekid investicija....mozemo ocekivati i pad nasih indeksa. A ionako su ostali silni gapovi koji ce se morati popuniti. Tu nema sumnje. Uvijek je tako bilo u proslosti pa mislim da ni sad nije iznimka.
U situaciji kada tiskare novca rade bez prestanka, nisam siguran da je cash najbolja opcija, inflaciju već mnogi predviđaju. U nesigurnim vremenima zna se gdje se ulaže. Netko je na ovom ili drugom forumu rekao cash is king, dok neki drugi govore cash is trash. Ovo nije nagovor na ništa i sam sam uglavnom u cashu i to me nimalo ne veseli.
Istina najbolje je balansirat ne bit 100% u nicemu tako ces se bar osjecat sigurnije da te ne uhvati panika ako stvari odu prebrzo na neku stranu, izabrat dionice koje dugorocno bi trebale bit dobra zastita od inflacije i sa sigurnom bilancom da prezive nezgodna vremena, po mom nekom misljenju inflacija je neminovna samo mislim da to nece tako brzo doc postoji proces prije toga, a i mora postojat vidljiv trend uzroka koji ce potaknit tu inflaciju zasad toga nema sad je deflacija izrazenija, ne vidim kako jos moze nastat inflacija mozda tek od sljedece godine se neke naznake budu vidjele, pogledaj samo turizam koliki je broj ljudi koji se bave s time tu je konkurencija ogromna i pritisak velik da mora doc do snizavanja cijena, jer ako to ne napravis napravit ce onaj drugi.
Pricam neki dan sa jednim distributerom jedne poznate marke automobila kojeg osobno poznam, kaze mi da uopce nemaju posla, nitko ne razmislja o kupnji automobila, cak ni na servis nitko ne dolazi.
Dolazit ce kad se sve pokrene ali da nece bit udar na potrosnju pogotovo auta cijelu ovu godinu bit ce, svatko ima auto da bi mu se sad bas ove godine zurilo ic kupovat novo dok ne vidi gdje ovo vodi
https://seekingalpha.com/news/3561570-e…-drop-on-record
Apr. 17, 2020 4:11 AM ET|About: Volkswagen AG ADR (VWAGY)|By: Yoel Minkoff, SA News Editor
New car sales across the EU plunged 55.1% to 567,308 vehicles in March as large portions of the bloc's economy went on lockdown.
Volkswagen's (OTCPK:VWAGY) sales decreased by 43.6%, while Renault (OTCPK:RNLSY) and PSA Group (OTCPK:PEUGF) posted a drop of 63.7% and 66.9%, respectively.
Sales of cars made by BMW (OTCPK:BMWYY) slipped by 39.7%, while demand for rival Daimler (OTCPK:DDAIF) declined by 40.6%.
New car sales in the U.S. fell 37.9% to 992,400 vehicles last month, according to Ward's Auto.
Amerika je totalna bezvezarija postala.
Imam dojam da burza raste jer ljudi zele na raste. Doista je neobicno vidjeti kako situacija eskalira s 5-6 mil novih nezaposlenih svaki tjedan, a sve se zeleni. Zato jer Fed pumpa. Kad pocne oporavak ekonomije za ocekivati je pad jer ce to znaciti prestanak ili smanjenje pumpanja, a sve dobre vijesti su uracunate jos jucer.
Bilo je vec takvih situacija, da dobre ekonomske vijesti uzrokuju pad DJIA.
Vecina pumpanja je novo zaduzivanje firmi da dobiju likvidnost nije poklonjeno kako besplatno u situaciji smanjenje potrosnje to je jos samo dodatni uteg, kad se ovo smiri na trzistu ide borba za opstanak, osim ako ne pokrenu neku potrosnju unutar drzave vecih razmijera ali zaludu im i da pokrene kad cijeli svijet smanjuje potrosnju
Zakon je već prošao Vladu i već je bilo 1.čitanje u Saboru... morate malo bolje pratiti informacije...
Kolega gdje se može naći taj prijedlog novog zakona?
Tražim na stranici ministarstva ali nikako naći