1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. StatusQuo

Posts by StatusQuo

• 1
  • 110
  • 111
  • 112
  • 152
  • OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• StatusQuo
    • February 26, 2021 at 11:57 AM
    Quote from LeoNT

I 2. mjesec nam prošao. HT kaze u izvještaju da ce konsolidirati Optimu samo do kraja 6. mjeseca.

Ulazimo u finiš, iščekujemo, vremena je sve manje, AZTNovi rokovi se približavaju.

Jako zanimljivih par mjeseci pred nama, a obavijest o prodaji moze doci potpuno nenadano...mozda vec 1.3., tko zna.. :)

To samo ima veze s pravilima knjigovodstva, jer gube upravljacka prava pa s tim vise ne mogu konsolidirat optimu kao do sada, ali s druge strane prihodi i utjecaj optime na HT-ov prihod i dobit ce ostat samo u drugacijem obliku prikazani doduse realnijem za dionicare HT-a

• Trgovanje pomoću robota

• StatusQuo
    • February 21, 2021 at 6:50 PM

Da bi trgovala s robotom prvo moras tocno znati po kojim principima robot trguje, drugo moras ga backtestirati barem na 10-15 godina da bi znala kako se ponasa u drugacijim uvjetima i da bi znala sve parametre rizika i dobiti, trece ako mislis kupit robot i samo stavit da radi sigurno ces izgubiti s druge strane vecina koji prodaju robote koriste taktiku velikog rizika u kratkom roku da bi uspili pokazat veliku dobit ako pogode trenutak, jedna od bitnijih stvari za gledat je kakav je floating dobit jer ih vecina uglavnom averegaju pozicije kad ide kontra njih i na kraju ih najcesce nulira, od svih tih robota sta kupis ako ne znas sta radis sigurno ces izgubit lovu na kraju jer je sve to skupa komplicirano za pocetnika, a i samo trziste je preoptimizirano od velikih i njihovih algoritama

• IGH (Institut IGH d.d.)

• StatusQuo
    • February 20, 2021 at 3:07 PM
    Quote from Flight
    Quote from PILAPILA

https://dulist.hr/je-li-stiglo-v…nhattan/697108/

JE LI STIGLO VRIJEME ZA REALIZACIJU? Radeljević i B2 kapital predlažu novo prometno rješenje za ‘dubrovački Manhattan’

Znaci Radeljević je defacto pod B2, jer je IGH ovršen za dug. Dok IGH ne vrati dug odnosno ne otkupi trazbinu nema ništa od Radeljevica. Ako to ucini netko treći onda je jedini benefit kupca kontrola nad Radeljevicem, no obzirom da Radeljević i nema operativnih poslova ni zarada, B2 je vlasnik Radeljevica. I opet smo na početku. Sva imovina IGH je pod zalogom odnosno osigurana je dugom prema trećim osobama i defacto IGH nema Ad-hoc slobodne i neopterećene operativne imovine da se nastavi razduživanje već to mora činiti iz redovitog poslovanja sto je kako vidimo za sada nemoguce jer ne može ostvariti tu razinu poslovanja da uredno vraća dug i počne povećavati vrijednost dioničarima. Bojim se da ovdje bez dokapa u budućnosti neće biti vremenske neograničenosti poslovanja o čemu revizor iz godine u godinu piše u svojem misljenju.

Ovaj tekst je zanimljiv i za vlasnike Dalekovoda jer u njemu se spominje prodaja tražbina od strane Zabe u iznosu od 1,8 milijardi kuna u 2019. godini, a u kojoj se moguće našao i onaj dug Dalekovoda o kojem se pisalo još potkraj iste godine. Tko je njega kupio i pod kojim uvjetima za sada je još uvijek očito misterij.

Opet prejudiciras s krivim zakljucima ocito si ti zamislio da je tako unaprijed i gdje god vidis prodaju duga i zagrebacku banku vidis i dalekovod, dok u clanku jasno pise

"

Zagrebačka banka je još 2018. godine tvrtki B2 kapital prodala ‘paket’ kreditnih potraživanja prema građa­nima i tvrtkama teškim 1,8 milijardi kuna, a među njima je i kreditno potra­živanje tvrtke Radeljević d.o.o.,

"

Znaci ne pise nikakva 2019 godina, s obzirom da se radi o 2018 godini dalekovod je uredno placao sve svoje dugove do 2Q.2019, pa onda nitko od banaka u 2018 godini nije imao razloga da prodaje dugove daekovoda, tako da tvoj zakljucak je temeljen na krivim cinjenicama.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• StatusQuo
    • February 19, 2021 at 4:06 PM

Evo malo sam pogledao izvjesce pa da dam svoj udio u ovoj raspravi u 3q pise

"

Pozitivan utjecaj na EBITDA-u u ovom razdoblju imaju prodaja neoperativne imovine društva u iznosu od 11,4 milijuna kuna i državni poticaji korišteni

za očuvanje radnih mjesta. Oni su umanjili troškove osoblja za oko 33,8 milijuna kuna na razini Grupe, odnosno 31,2 milijuna kuna u matičnom društvu.

"

u 4Q imamo

"

U zadnjem su pak tromjesečju troškovi osoblja uvećani za iznos od 12,3 milijuna kuna, odnosno za iznos potpora primljenih nakon 1. svibnja 2020. godine.

"

Koliko ja vidim potpore se nisu knjizili u prihode niti su se rashodi zaposlenih knjizili u troskove zapravo su se netirali, zato su u 4Q dodali dodatne troskove zaposlenih jer planiraju vratit tih 12,3mil

Znaci imamo izvanredne prihode od 11,4 mil od nekretnine i neto utjecaj potpora 21,5 mil za koji iznos su umanjeni troskovi zaposlenih, znaci jedno i drugo je utjecalo da dobit bude veca za 32,9 mil kn, sad ovaj dio potpora mozda nebi tako uzimao kao nesto sta bi mozda umanjivao dobit u punom iznosu ali recimo da neki konsenzus da uzmemo da je bar pola ili 1/3 u normalnim okolnostima utjecalo doc cemo da je jedno i drugo utjecalo bar za 15-20 mil kn vise dobiti.

Medjutim druga strana medalje, a nitko je ne spominje doduse netko je spomenu kao da je matica napravila vise dobit nego grupa pa da je ostali dio radio u minusu medjutim nije bas tako, ovdje cu citirati jedan odlomak iz izvjesca

"

U zadnjem je tromjesečju 2020. godine u pridruženom rumunjskom društvu izglasana dodatna isplata dividende iz preostalog iznosa dobiti 2019

"

O cemu se radi u nekonsolidiranom izvjestaju vidite da je dividenda rumunjskog drustva izglasana u iznosu 40,5 mil, dok u konsolidiranom izvjestaju vidite da je za dio rumunjskog drustva upisana dobit u 2020 u iznosu od 19,3 mil kn sta znaci da je dobit maticnog drustva povecana za 21mil kn na temelju isplate dividende rumunskog drustva iz dobiti 2019 godine iako je rumunjsko drustvo ostvarilo dobit 2020 godine od 19,3mil pa mozemo reci da maticno drustvo ima vise iskazanu dobit za taj iznos, ako cemo realno gledati jednokratne stavke ili bar stavke koje nisu plod razdoblja 2020. Kako zapravo maticno drustvo isplacuje dividendu, za isplatu dividende je bitnije gledat dobit matice nego konsolidirano, ali kao sta vidimo ima tu jednokratnih stavki koje utjecu da dobit izgleda kako izgleda, ako cemo bar uzest tu vecu dividendu i nekretninu, mozemo reci da bi maticnom drustvu dobit bila max 36,6 mil, ako cemo zanemarit utjecaj potpora zbog mogucih drugacijih gledanja razvoja oko tih potpora.

S obzirom na sve realnije je gledat kosolidiranu dobit s tim da bi nju trebalo umanjiti za dio prodane nekretnine i mozda dio potpora koje u normalnim okolnostima mozda ne bi mogli nadoknadit kao u prihod u potpunosti.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• StatusQuo
    • February 19, 2021 at 3:36 PM
    Quote from mjanko
    Quote from mikromakrto

A od kuda bi platio radnicima u točki 2. da nije bilo subvencije?

Platili bi iz svojih pričuva, naravno ... ako ih ima i dok ih ima ... ili bi poslali ljude na burzu ..... ionako sa ovim vraćanjem ovih 12 mil. kn ispada da smo jedan mjesec sami platili plaće a nismo smjeli raditi ...

Znaci potpora je povecala dobit kratko je i jasno, naravno da to nije tako jednostavno gledat jer da nisu primili potporu drugacije bi te troskove hendlali ali ne bi ih nikad mogli umanjit toliko koliko su potpore pomogle

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• StatusQuo
    • February 18, 2021 at 6:12 PM
    Quote from mjanko

<<Ove godine su imali 1.23 milijarde kuna prihoda u koje su valjda uracunati i tih 30-tak mil kuna od drzave, ali da nije bilo toga onda bi prihodi bili 1.20 milijarde kuna samim time i EBITDA i EBIT i NETO DOBIT manja>>

Naravno da je uračunato u prihode, ali isto tako i u rashode, tako da je sa stanovišta dobiti neutralno .... opet ponavljam, 100 ušlo, 100 izašlo ...

Ja sam se samo referirao na prvu Vašu tvrdnju da je dobit nerealna ... je, ali samo za iznos od 11,4 mil. kn na ime prodaje nekretnine. za ovaj iznos od 33,8 mil. kn bilo bi samo u slučaju da su tu lovu dobili, a nisu isplatili. obzirom da su je isplatili, onda je zero sum, iliti neutralno. eto, nadam se da smo to razjasnili ....

Neman vremena niti procitat izvjestaj pa zasad samo citam komentare ali recimo da nisu dobili tih 33,8 mil, svejedno bi trebali isplatit tih 33,8 zaposlenicima (iako realno zbog onakvog lockdowna taj trosak bi se na drugaciji nacin onda smanjio da nisu dobili potpore pa ni ovakvo jednostavno sagledavanje ne daje pravu sliku), ali znaci bez potpore imali bi manji prihod, a isti rashod, ovako s potporom ona je neutralizirala taj rashod sta znaci po tome da je onda utjecala na dobit ?

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• StatusQuo
    • February 17, 2021 at 10:59 PM
    Quote from mitkko
    Quote from st-brajo

za prvog nisam čuo, al vidi što i ja :S

a Brandt je legenda.

kad uoči pattern, taj rijetko griješi :)

Aksel ti je isto odlican, poprati malo sta pise. On je iz mladje generacije.

Ovaj gore citat vezano za TA koji sam postao kolegi Flight je upravo od te legende Petera Brandta. Ali bitno da ja filozofiram :)

Da aksel je mladja skola i jedan od rijetkih koji brandt otvoreno priznaje moze se reci da imaju isti pristup teknickoj, kad smo kod brandta covjek je vec legenda ne znam tko je citao njegovu knjigu ali citirat cu po meni jedan bitan odlomak iz knjige.

"

Years ago, while at the CBOT, I conducted an unscientific survey among about a dozen or so consistently profitable professional traders. Over the years I have asked the same question to trading novices. The question I asked was:

You have your choice-two different trading approaches. Both performed equally in recent years; one was profitable 30 percent of the time, and the other was profitable 70 percent of the time. Which approach would you be more apt to adopt? Professional traders choose the 30 percent right approach by a two-to-one margin. Novice traders overwhelmingly choose the 70 percent approach. Why the difference?

Professional traders recognize something that the novices may not comprehend. There is no margin of error in the approach that needs to be right 70 percent of the time in order to produce its expected results. What happens if the 70 percent approach has a bad year (50/50 ratio of losers to winners)?

Professional traders recognize the inherently superior risk management profile of the 30 percent approach. The 30 percent approach intrinsically has a built-in margin for error. In fact, the 30 percent approach assumes that most trades will be losers. Every approach has good times and bad times. The expectation of bad times needs to be built into the equation.

There is an old adage that “it is easy to make money in the commodity markets, but just try to keep it.” There is a lot of wisdom in this adage. Keeping the money is a function of money and risk management. The good times will never occur unless a trader figures out a way to keep capital together during the tough times.

"

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• StatusQuo
    • February 17, 2021 at 3:22 PM

Od ovoga ce sigurno Koncar i Dalekovod i drugi imati koristi, po svim ovim najavama ulaganja u infrastrukturu i jos ovo sa potresom postavlja se pitanje tko ce to sve odradit.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/njiho…jeznice-4273497

Državni tajnik u Ministarstvu prometa Alen Gospočić izjavio je u srijedu kako je ovo “godina željeznice”, da se kreće u njenu veliku reformu te da su projekti u njoj trenutno vrijedni tri milijarde eura.

Pred nama sveobuhvatna reforma željezničkog sustava, doslovno renesansa tog sustava, rekao je Gospočić u Hrvatskom saboru predstavljajući izmjene Zakona o željeznici, odnosno potrebu da se u njega prenese europska direktiva.

Željeznička se infrastruktura, napomenuo je, neće izgraditi preko noći, taj posao traje desetak godina. Neki projekti su u gradnji, neki u izradi studija, ti projekti su u ovom trenutku vrijedni tri milijarde eura, rekao je državni tajnik.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• StatusQuo
    • February 16, 2021 at 11:13 AM

Pocetak godine nije bas optimistican

https://europe.autonews.com/sales-market/e…-chip-shortages

New-car sales in Europe's five biggest markets tumbled by more than a quarter last month after lockdowns to combat the pandemic shuttered dealerships and consumers shied away from large purchases.

Registrations fell 28 percent across Germany, the UK, France, Italy, and Spain in January from the year-earlier period, according to Bloomberg Intelligence analyst Michael Dean.

With lockdowns still in effect in several countries and automakers grappling with a shortage of semiconductors, Dean said he sees February sales dropping 10 percent.

"The European auto-sales outlook for the first half remains uncertain," Dean said in a note, adding that expectations for a near-doubling in operating profit across the region's automakers this year look increasingly doubtful.

The drop last month follows a much smaller decline in December, when automakers pushed sales of battery-powered vehicles to meet more stringent emissions targets for 2020.

The year-end respite and China's recovery helped automakers including Volkswagen Group and BMW post better-than-expected preliminary earnings for the fourth quarter.

Still, overall car sales plunged the most on record in Europe last year as relatively resilient demand in the second half did only so much to make up for the collapse during the initial outbreak of COVID 19.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • February 15, 2021 at 8:08 PM
    Quote from barbosa 2.0

ne trebam, ide mi to sa nepoznanicama kol. tollway i to vrlo dobro, ali ovdje su sve nepoznanice izuzev nominalne vrijednosti fgs-ovog udjela u konsolidatoru što je također nepoznanica jer ne znamo koje su tolerancije ulagači u fgs spremni prihvatiti...

stoga, kolega, jedno je matematika a drugo horoskop, mene horoskop ne ne zanima ja sam više tehnički tip 8)

kol. StatusQuo, nisam uvjeren da je tako, u registru nema promjena a fortenova(konzum) je i jedan od ulagača u fgs i to čini mi se u udjelu 25% te također fortenova je kroz tvrtku dalmarina doo. jedan od osnivača tvrtke konsolidator doo. i mislim da se zamjena udjela inspire i fortenove odnosi upravo na udio u fgs a ne na tvrtku dalmarina koja je vl. 33,3%konsolidatora

Izgleda da dugo niste gledali registar, pa malo bacite oko ;)

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • February 15, 2021 at 7:53 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from tollway

prevrtivši film sa kojekakvim kombinacijama nekoliko puta, kupnja dionica od konsolidatora npr. po 10 kn i pretvaranje duga u nove dionice (oretpostavimo da je to još samo toliko). na ovaj ili onaj način. tako dobivaju više od 75% vlasništva za 300 milja. neka bude i 400. i imaju potpunu kontrolu i slobodu. puno ili malo!!?? to je otprilike samo lanjska dobit petrokemije!

kako to računaš, imaš malo previše nepoznanica u računici da bi kalkulirao o "najizglednijim varijantama"...prvo, uopće ne znamo da li je, koji je i koje je vrijednosti taj navodni dug otkupljivan i drugo, na prodaju će biti 66% udjela fgs-a u kapitalu konsolidatora nominalne vrijednosti 100m kn dok 33% dalmarine nigdje nije spomenuto da se prodaje

pričekaj malo sa kalkulacijama, premalo je informacija i bez veze se zaokupljaš špekulacijama, uskoro će GS i onda će se valjda nešto više znati...

Koliko ja vidim i razumijem Inspire je vlasnik 100% udjela u konsolidatoru, pa shodno tome onda valjda i vlasnik svih 15 mil dionica ?

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• StatusQuo
    • February 15, 2021 at 12:40 AM
    Quote from Marielena

Izgleda da se zatvara i tvornica u Osijeku. Za nekoga losa vijest, a moze se tumaciti i kao pocetak restrukturiranja kompanije.

https://www.agroklub.com/poljoprivredne…premnine/66339/

Sve u svemu tuzno sve to skupa u kojem smijeru ide 😢

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• StatusQuo
    • February 4, 2021 at 3:28 PM
    Quote from prdekalo

leont:

izvjesce nece imat nikakvog utjecaja na cijenu..ceka se svaki moment objava prodaje

Kako nece kad vam je u svim forumskim procjenama ev/ebitda uz dijelomicno broj korisnika jedna od najbitnijih parametara za odredivanje potencijala preuzimanja svako moguce osciliranje u istom djeluje i na vasu vrijednost koju ocekujete i rizik koji prihvacate, iako se ocekuje stabilno kretanje sta se tice toga pa vjerovatno nece utjecat ali recimo teoretski da se taj omjer promjeni tj da se ebitda promjeni znacajnije tako bi i gledanje na vrijednost i rizik se promjenilo, sta ne znaci da bi cijena drasticno pala pa bi netko rekao da nije reagirala, moze znacit da onda ne bi rasla zbog te promjene ukoliko bi se desila.

Sta se tice prodaje ja nekako s obzirom kako su se odvijali dogadjaji u proslosti ne vjerujem da ce se prodat do roka do koji ht ima upravljanje nego mislim da ce se to jos produziti za neko vrijeme poslje toga, sta ne znaci da sam u pravu samo iman takav osjecaj zbog svih dogadjanja u zadnji tren i pokusavanja da se produzi koliko moze.

• SLRS (Solaris d.d.)

• StatusQuo
    • February 2, 2021 at 3:51 PM

Zar ovo nisu vec znali prije nego su se upustili u povlacenje, sad je pitanje koliko je to ograniceno trajanje, eh ta transparentnst

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…8027f65857e.pdf

Nakon objave poziva za glavnu skupstinu drustva koja je trebala biti odrzana 5. ozujka 2021.

godine, uprava drustva je utvrdila kako nisu ispunjeni uvjeti za prijedlog odluke o povlacenju

dionica s uvrstenja na uredenom trzistu. Naime, uslijed postojanja ugovora koje je drustvo u

tijeku svog redovnog poslovanja sklopilo s trecom osobom, a koji ugovor ima ogranideni rok

vazenja, drustvu nije dopusteno stjecanje vlastitih dionica, a time nema ni uvjeta za

odrzavanje glavne skup§tine drustva na cijem je dnevnom redu prijedlog odluke o povlacenju

dionica s uvrstenja na uredenom trzistu.

S obzirom na to da bi posljedica donosenja odluke o povlacenju dionica drustva s uvrstenja na

uredenom trzistu Zagrebadke burze bila obveza drustva da od dionicara koji glasuju protiv

takve odluke otkupi njihove dionice (odnosno da stekne vlastite dionice), uprava drustva je

procijenila da je u interesu drustva da opozove prijedlog odluke o povlacenju dionica s

uvrstenja, a time i poziv za skupstinu.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• StatusQuo
    • February 2, 2021 at 3:18 PM

Mislim da povrat potpore moraju proknjizit kroz rdig, nisam siguran neman vremena trazit to puno ali ako su primljenu potporu proveli kroz rdg (u neto iznosu )onda valjda i povrat moraju proknjizit

Mozda ovdje nesto pise tko ima vremena citat

https://www.rif.hr/racunovodstven…-koronavirusom/

• Potvrda identiteta kao uvjet aktivacije računa?

• StatusQuo
    • February 1, 2021 at 9:33 PM

Mislim da nisam za davanje podataka, zbog mogucnosti zloupotreba ali recimo mozda nekakav drugaciji vid autentifikacije ne bi bilo zgorega za naci, ne znam da li je moguc nekakav vid autentifikacije preko mobilnog broja u vidu potvrde kao sta danas to radimo kada se logiramo na neke stranice ili mozda stavit dobrovoljno da se netko moze autentificirat na nekakv nacin pa da onda ima i neke privilegije po broju postova itd, ne znam razmisljam na glas

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• StatusQuo
    • February 1, 2021 at 2:57 PM

Jucer sam saznao da mi je bivsi susjed dobio otkaz u ADPL prije mjesec ipo dana samo preko pisma u posti, komentar corona je sve sj...da ima puno manje posla, sad iskreno ne volim ga puno pitat detalje jer nece mi odgovorit nesto na sta se mogu uhvatit pogotovo ako ga idem ispitivat s podpitanjima jer inace je granicni IQ pa sad s te strane ne mogu bit objektvan da njegove odgovore na pravi nacin protumacin pa onda pricu svedem na sta jednostavniju kad ga sretnem, sad koliko je njegovi radni mozda hendikept uzrokovao otkaz pa se nasao na prvi na udaru optimizacije radne snage i o kojoj reda velicini otkaza se radi ne znam mozda netko ima bolju info, ali vjerujem da cemo bit pametniji kad izadje Fi

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• StatusQuo
    • January 29, 2021 at 3:47 PM
    Quote from Moller
    Quote from Festival

Insajderske informacije nisu iz uprave niti nikoga tko radi u financijama firme, vec samih pomoraca. Ne mora to ništa znaciti ali po meni i njihovo viđenje kompanije moze biti nekome vazno za ulaganje.

ne želeći podcjenjivati težak i častan posao, ali mislite li da oni znaju kakvo je pravo stanje firme, ne bi li oni u tom slučaju sjedili negdje u uredu, a ne plovili svjetskim bespućima, nemam dionice, da ne bi pogrešno shvatili, ali bi mi bilo drago da se firma izvuče, kako radi tih nezadovoljnih pomoraca, dioničara, pa tako i uprave, nisu ni oni baš uvijek sve krivi

Tek kad udjes u raspravu s pomorcima onda skuzis koliko oni tj vecina pomoraca skroz drugacije razmislja i zakljucuje, takav zivot te posteno promjeni dugorocno.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• StatusQuo
    • January 29, 2021 at 3:44 PM
    Quote from hrcika
    Quote from StatusQuo

Problem za brokera nastaje kada svi krenu u jedan asset pogotovo u istom smjeru pa se i sama rizicnost za brokera drasticno poveca, najvise zbog margina ako se istim trguje s tim assetom, a vjerovatno je pa zapravo broker na sebe preuzima dosta rizika od moguceg gubitka za sebe ako se desi nekakva neocekivana promjena cijena bez mogucnosti zatvaranja naloga kod margin calla nesto slicno kao sta se 2008 nisu kod nas mogli zatvoriti margini jer nije jednostavno bilo naci kupca po cijeni po kojoj se pokusalo zatvorit poziciju, a zbog velike izlozenosti kljenata to predstavlja ozbiljan rizik za bankrot brokera jer na sebe preuzima gubitak veci nego sta klijent ima depozit, te drugo isto to je jos povecano s opcijama s kojima mozete izgubit vise nego imate pa i zbog toga broker je u povecanom riziku, mislim da je o ovdje prvenstveno rijec o zastiti sebe kao brokera nego neko ciljano manipuliranje.

To se lagano može riješiti ukidanjem margina i dopuštanjem trgovanja samo sa raspoloživim sredstvima. Blokirati kupovinu u potpunosti nema nikakve veze sa slobodnom trgovinom.

Slažem se da se brokeri trebaju zaštititi sebe, ali samo sebe

Sigurno se moze bolje postavit i reagirat ali pravu praksu imaju prave firme koje se s tim bave dugo jer to postane kompleksno podrucje kada predjes odredjenu velicinu, robinhood je jos zelen, previse je narastao u kratko vrijeme i vjerovatno nema sve situacije razradjene i pravila po kojim ce postupat pa se onda ovakve stavri rijesavaju u hodu, a pitanje je i kakva im je i analitika ovakvih situacija i procedura

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• StatusQuo
    • January 29, 2021 at 3:26 PM
    Quote from etoimene

Slažem se s tobom. Brokeri ne bi smjeli ograničavat što se može ili ne može kupit.

Ono što mogu i gdje je njihova gujca na panju je margin requirement.

Recimo, ja sam vidio kakao je NBP (FXCM negative ballance protection) firmu skoro prevrnuo i trebala je hitna dokapitalizacija.

Tu im je uvijek dilema - više margina = veći promet = veće provizije.

Lik se malo ukakio "short squeeze can go on indefinitely". To je ljepota rizika short pozicije. :)

Problem za brokera nastaje kada svi krenu u jedan asset pogotovo u istom smjeru pa se i sama rizicnost za brokera drasticno poveca, najvise zbog margina ako se istim trguje s tim assetom, a vjerovatno je pa zapravo broker na sebe preuzima dosta rizika od moguceg gubitka za sebe ako se desi nekakva neocekivana promjena cijena bez mogucnosti zatvaranja naloga kod margin calla nesto slicno kao sta se 2008 nisu kod nas mogli zatvoriti margini jer nije jednostavno bilo naci kupca po cijeni po kojoj se pokusalo zatvorit poziciju, a zbog velike izlozenosti kljenata to predstavlja ozbiljan rizik za bankrot brokera jer na sebe preuzima gubitak veci nego sta klijent ima depozit, te drugo isto to je jos povecano s opcijama s kojima mozete izgubit vise nego imate pa i zbog toga broker je u povecanom riziku, mislim da je o ovdje prvenstveno rijec o zastiti sebe kao brokera nego neko ciljano manipuliranje.

• 1
  • 110
  • 111
  • 112
  • 152
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt