Kolega Hugh, ne stignem pisati, jer danas sam na ladanju… al, ja vam mislim da lokalni Market njje Market otprije 15 godina. Nema velikih izlozenosti fondova, nema margina, nema poluga, nema hrpe retaila koja se po prvi i posljednji puta susreće s burzom i nema povijesno najviših valuacija i zato se Market ne ponaša sukladno ocekivanjima. Želim reci, ocekivanja su pogrešna. Ali i preko bare za sada imamo najveći pad Nasdaq listed stocks i pad najrizicnijih klasa imovine. Tipa Crypto. Brodari ne padaju, ali i iz istog razloga i ne rastu.
Dakle, kod nas je moguca kriza značajno psihološkog karaktera, a ne jako fundamentalno pogoršanih makro varijabli. Uglavnom, ovdje su svi spremni za veliki Boom, a taj se vjerojatno neće dogoditi sto ne znaci da cijene ne mogu pasti, a investitori imati averziju prema long ulaganju. Zato treba na sve pa i situaciju gledati cum grano salis, jer iako su određeni sistemski rizici značajno povećani još ne postoji neki znacajan pokazatelj da nam slijedi globalna recesija. A i ako se dogodi, još će dosta mjeseci do nje potrajati. Al zapravo, još uvijek je veća vjerojatnost da recesije neće biti sto god lokalni “znalci” mislili o tome.
Slažem se sa vama u svemu što ste napisali i zato mislim da nema puno prostora za pad.