Display Morenije bitno koliko puta pogodiš već koliko si uložio tamo gdje si pogodio. nešto kao peny market. svugdje po soma dolarosa pa kako bog da. jedan pogodak na nuli si. dva eto i zarade. na zse je jako teško biti pametan jer su izvješća frizirana, imaju suport oif-a, mirovinaca koji svjesno gube lovu pa ti sad procijeni šta je istina. zakona i hanfe nigdje na vidiku.
Da to je fascinantno kako jednostavno OIF gube $$$.
Baš malo gledam HRPORTFOLIO... i obveznički fondovi u 2022. cca do -10%??
https://hrportfolio.hr/?t=obveznicki-fondovi
I sad gledam malo strukturu, to su uglavnom obveznice RH ili neke druge države, dakle obveznice gdje je sada praktično nikakva kamata na obveznice.... ali kako mogu napraviti -10 % ????????
Ajde dionički OIF pa prebacuju na svoje privatne račune, tramakaju, pa naprave i minus malo više, manje tko će to znat koliko je spržio na nekoj prodaji ispod cijene, a kontrole nema.. ali Obveznice? e to mi nije fakat jasno kako se uspije napravit toliki minus u 6 mjeseci ???
Ni meni nije bilo jasno ali jedini logični zaključak je da npr: ako kupe obveznicu po 100kn koja nosi godišnje 4kn kamata, kada su kamate pale onda je vrijednost obveznice porasla na cca120kn i tu su knjižili zaradu od 20kn +4 kn kamate, sada su kamate porasle pa im vrijednost obveznice je pala na cca110kn i sada knjiže gubitak od 10kn +4kn kamate, nadam se da sam dobro pojasnio.
I zato ne volim obveznice jer ti je zarada definirana unaprijed a potencijalni gubitak ti je skoro isti kao i na dionicama.
I ako može netko to još malo bolje pojasnit od mene.