Previše neizvjesnosti je tu, Trump ima plan da destabilizira cijeli svijet, i ne očekujem tu puno dobroga u 2025..kontinuirani .zeleni val je prošlost.
Nakon kiše dolazi sunce. Strpljen, spašen.
Nečemo mi ovdje sunca vidjet godinu ili dvije🥲
Previše neizvjesnosti je tu, Trump ima plan da destabilizira cijeli svijet, i ne očekujem tu puno dobroga u 2025..kontinuirani .zeleni val je prošlost.
Nakon kiše dolazi sunce. Strpljen, spašen.
Nečemo mi ovdje sunca vidjet godinu ili dvije🥲
Evo nas na 300. Jel jos cekamo ili krecemo pojacavati pozicije ?
Ja krenuo več danas 7 kom po 314. Prerano?🤔
KOEI je prema izvješćima u 2024 ostvario na tržištu Amerike i Australije samo 3% ukupnih prihoda, tako da bi vjerovao Kolaku da ih ovo neće previše osjećati. Ipak mi nije jasno zašto cijena KOEI još uvijek tone. Mislio sam da je ono s fondovima i usklađivanju pri kraju.
Rekao bih da je ideja manjih dioničara da se proda i čeka stabilizacija, što je jako teško prognozirati. Sve pada, je li pametnije biti "čvrste ruke" ili prodati da se kupi jeftinije? KOEI je pao 25%, to je postotak na kojem je svakome žao što nije prodao na 550 da danas kupi na 420. A hoće li još padati? Stanje s carinama i USA je nepredvidivo, ako Trump nastavi kako je krenuo stižu i recesija i inflacija.
Dali je moguče recesija i inflacija istovremeno?
veliki prometi i danas ovdje prolaze.. cijena pala od vrha nekih 25%..
Šuti i sakupljaj😁
Mene poprilično ljute njihove velike plače! Stvore gubitak, obustave isplatu dividendi, devastiraju cijenu dionice, a njima plača ide , i strašno me to ljuti. Ono baš me ljuti!
Ajd vidi fortenovu pa ces se u hipu odljutiti.
Neću! Na njih se još više ljutim!
Molim da mi se dozvoli psovanje ovih prodavača na KOTR2 jer nisam na vrijeme imao sredstva za kupnju.
Slobodno udri🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Produžetak rata
Umjesto , skorog kraja
Pa zar nema nikog ovdje tko je nesto prodao ???
Ja nisam ništa prodao
Sudjelovao sam u rušenju i to dosta (od 2380 pa do 2100)... imao sam margin i htio sam ga zatvoriti... i dalje debelo u dionici , ali bez margina
Ja sam iznenaden tolikim padom. Nakon vrhunskog FI ali tako je to na nasoj maloj burzici, a obzirom na političku umjesanost ligicno je da postoji odredena doza straha jer svim investitorima jako dobro je jasno kako (ne)funkcionira naša pravna država i kako rade regulatori i institucije .... Ja sam poceo sudjelovati u padu cijene no stao sam i cekam bolja vremena. No kao sto rekoh nije mi namjera izaci iz pozicije vec samo nježno potkresati da bas ne bude debela vecina portfelja u kodt. A da tvrtka ima jako veliku šansu za prekrasnu budučnost ima itekako
Nego jel netko mozda zna kako je i kome sve kodt posudio novce i je li to proteklo regularno po zakinima ili opet klasična hrvatska posla ??
Kako to misliš "posudio"?
Nemam problem sa dobrim plaćama vrhunskih menadžera, ali što je puno, puno je.
Mene poprilično ljute njihove velike plače! Stvore gubitak, obustave isplatu dividendi, devastiraju cijenu dionice, a njima plača ide , i strašno me to ljuti. Ono baš me ljuti!
Display MoreMože li netko objasniti otkuda KODTu toliki porast prihoda i dobiti unazad nekoliko godina ? Ispada kao da do prije 3, 4 godine nisu "ništa" radili... što se to desilo/promijenilo ?
Izvukao sam najzanimljivije od onoga što sam pronašao o rastu prihoda i dobiti KODT.
Analiza pokazuje da je 60% rasta potaknuto eksternim čimbenicima (potražnja za zelenom
energijom, EU fondovi), dok 40% potječe od internih poboljšanja (digitalizacija, upravljanje
troškovima). KODT-ov uspjeh temelji se na:
1. Agilnom odgovoru na tržišne prilike (prosječno 14 dana za razvoj prilagođenih rješenja)
2. Vertikalnoj integraciji (kontrola 78% dobavljačkog lanca unutar Končar Grupe)
3. Data-driven odlučivanju (AI modeli za predviđanje potražnje s 94% točnosti)
automatizacija montažnih linija povećala kapacitet proizvodnje transformatora za 40%.
Algoritmi za dinamičko
planiranje kapaciteta smanjili su prosječno vrijeme isporuke s 68 na 50 dana.
Optimizacija troškova
Unatoč globalnoj inflaciji od 8,4% u 2022. i 2023., KODT je smanjio udio troškova materijala u
prihodima s 63% 2020. na 57% 2024. kroz:
-Dugoročne ugovore s dobavljačima čelika i bakra
-Implementaciju kružne ekonomije (reciklaža 89% otpada)
-Centralizaciju nabave za cijelu Končar Grupu.
Poboljšanje profitabilnosti
-Povećanja cijena za 12 do18% na kritičnim tržištima
-Smanjenja administrativnih troškova za 22% kroz digitalne platforme
-Uvođenja premium cjenovnih modela za digitalne usluge (npr. daljinski monitoring
transformatora).
Transformacija korporativne kulture
Prosječna fluktuacija ključnog osoblja spala je s 14% na 5%, uz povećanje plaća za 28% između 2020. i 2024.
U 2024., ulaganja u proizvodne kapacitete iznosila su 247 milijuna eura, uključujući gradnjunovog pogona u Zagrebu specijaliziranog za modularne trafostanice.
Financijsko upravljanje
Refinanciranje dugoročnih kredita uz kamatne stope od 2,8% 2022. omogućilo je uštede od
8,4 milijuna eura godišnje.
Hedging strategija za valutne rizike eliminirala je 89% izloženosti
promjenama tečaja EUR/HRK i EUR/USD.
Kako se KODT razlikuje od drugih tvrtki u istoj industriji1. Fokus na obnovljive izvore energije
Specijalizacija za OIE: KODT ima snažan fokus na proizvodnji transformatora za obnovljive
izvore energije, što je ključni pokretač njihove ekspanzije u posljednjih nekoliko godina. Ova
specijalizacija omogućila im je da se pozicioniraju kao lideri u segmentu vjetroelektrana i
solarnih elektrana u Europi.
2. Inovativna tehnologija i digitalizacija
Primjena IoT tehnologije: KODT je uveo IoT senzore u proizvodnji i održavanju
transformatora, što omogućava prediktivno održavanje i smanjuje troškove. Ova
digitalizacija proizvodnje i održavanja daje im prednost u odnosu na konkurente koji još nisu
u potpunosti prešli na moderne tehnologije.
Modularni dizajn: Razvili su modularne trafostanice koje se mogu brzo montirati i integrirati
u postojeće mreže, što smanjuje vrijeme izgradnje i povećava fleksibilnost u odgovoru na
potražnju.
3. Strategija izvoza i tržišna penetracija
Visoka izvozna orijentacija: KODT ostvaruje preko 95% prihoda iz izvoza, što pokazuje
njihovu sposobnost da se uspješno natječu na međunarodnim tržištima. Imaju snažnu
prisutnost u EU, ali i sve veću u ASEAN regiji.
Ulaganja u regionalne urede u ASEAN zemljama omogućila su skraćenje vremena odgovora na
tendere s 14 na 4 dana, što je rezultiralo ugovorima vrijednim 217 milijuna eura za električnu
infrastrukturu u Vijetnamu i Indoneziji.
Strategija "Follow the infrastructure investments": Fokusiraju se na tržišta gdje su u tijeku
veliki infrastrukturni projekti, što im omogućava da budu dio velikih razvoja u energetici
Diverzifikacija proizvoda i usluga
Rješenja za elektromobilnost: Pored transformatora, KODT razvija i rješenja za
elektromobilnost, kao što su punionice visoke snage, što im omogućava ulazak u nove
tržišne niše.
Digitalne usluge: Nudili su digitalne usluge kao što je daljinski monitoring transformatora,
što im daje dodatni izvor prihoda i povećava njihov ukupni portfolio usluga.
Od kuda sada dugoročni kredit?😮
Kupuju sad taman prije nego krenu stizati loše vijesti o turizmu i svemu ostalom u 2025.
Omogućili nekom dobar izlazak, pa će kupovati natrag od njih ispod 5 kad dođe do kaosa na svjetskim burzama.
Ni meni nije baš jasna vaša objava? Od kuda loše vijesti? I od kuda kaos?
Mene više brine da država muti neki exstra porez ili neki novi namet za banke pa je zato cjena skliznula!?
Točno to, upalit nuklearke,prikočit sa zelenima, i maknut onu direktivu da se benzinci smiju proizvodit do 2035godine, neka kupci svojevoljno odluče kada će prestat kupovat benzince i dizele.
Misliš zabraniti ljudima da kupuju što žele ? Ne shvaćam što pričate. Pa može se kupovati što tko želi i postoji problem.
Pa političari su več donijeli direktivu o zabrani proizvodnje dizela i benzinca poslije 2035 godine, a ja se protivim toj odluci, i smatram da kupci sami moraju odabrat dali žele kupit električni , dizel ili benzinac automobil. Dali je sad jasnije?
Da skuže ? Mislim da je svima sve jasno, al su bespomocni! Šta bi ti preporučio da naprave ??
Upalit nuklearke, otvorit Nordstream i prikocit malo za zelenima dok baterije za mreznu pohranu energije ne postanu financijski isplative.
Točno to, upalit nuklearke,prikočit sa zelenima, i maknut onu direktivu da se benzinci smiju proizvodit do 2035godine, neka kupci svojevoljno odluče kada će prestat kupovat benzince i dizele.
Ništa od toga ajde, izvjesno je da će morati mijenjati regulativu. Prevelika je to industrija za europu da bi sama sebi pucala u nogu
Slažem se, samo koliko će političarima i regulatorima trebat da to skuže.
Nitko ne komentira rast Valamara
Prema mojim očekivanjima rivp i monp su trebali imati i veće cijene ....
A ja čućim u ARNT!😡
Ne znam slušate li Trumpovu inauguraciju.
Upravo je rekao da će ponovno napraviti snažnima američke proizvođače automobila kojima je zahvalio na domoljublju. Također je naglasio da će onemogućiti nasilno provođenje elektrifikacije automobilske industrije tj. da ljudima treba dati slobodu odabira kakav automobil žele voziti.
Čekamo da ovi vjetrovi zdravog razuma dođu i na Stari kontinent.
Upravo to je slobodno tržište, neka kupci sami odaberu što im se sviđa!
Imam malo slobodnog vremena ovih dana pa sam išao analizirati kretanje Crobexa zadnjih godinu dana. Premisa je bila da bi se index trebao preimenovati u Končarex, a to se i potvrdilo...
Naime, u zadnjih godinu dana trenutni sastav Crobexa je isporučio rast od 27%, dakle bez dividendi. Međutim, kada se izbije utjecaj mame KOEI, sina KODT i tetke DLKV, rast indexa je (samo) 11%.
Dodatno, ako bi se izbacile i ZABA i HPB, rast je 1%... Te preostale dionice u indexu bi trebale biti reprezentativni predstavnici najvećeg dijela hrvatskog gospodarstva. Koliko god da je ovakva dominacija Končara i kćeri društava dobra za njihove dioničare, pitanje je koliko je dobra za ostatak tržišta. Dosta slično kao kod SP500 gdje 5-6-7 dionica vuče konce, a ostatak se šlepa za njima
S druge strane, kad ostatak tržišta bude radio kao što rade Transformatori zadnjih godina, ne sumnjam da će tržište i to popratiti.
Točno! Od 84 dionice izlistane na zse mi imamo šest i pol uspješnih!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Moj prinos u ovoj godini je visokih 34,94%!😁 Što me malo brine jer sam u ovoj godini kupovao ADPL i ERNT.🥲
Bilo bi super kad bi bilo tako.
Ukoliko se trezor ili vecinski od početka ne postavi čvrsto na bidu, mislim da ce biti onih koji ce prodavati po sistemu "daj sto das"...... Uvijek ih je bilo i bit će. Posebno zato jer je ostao izuzetno veliki broj malih dionicara koji uskoro vise neće moci ponuditi svoje dionice na prodaju na ZSE kad im zatreba novac za nesto drugo.
26 godina sam na burzi i ne znam niti jedan slučaj gdje su mali dobro prošli nakon delista.
SNHO alfabet, ATLN, PVCM, SPNV i još par.
Minus 134 kom ARNT, a plus 10 kom IKBA , odmah na otvaranju