Lako za redovnu, ali mene brine povlaštena. Ne biti “long” za jako očitu situaciju je skoro pa kao biti “short”. Međutim, ovdje je problem što svojevrsni “short squeeze” može udariti po nekom tko zbilja tu nije ništa ni kriv ni dužan. A to je bezveze. Ne bih to. Brine me sad onaj inače mi drag potencijalni ulazak KODT2 u CROBEX. Jer kako sad da indeksni fond nabuilda 5-8 % pozciju (ili koliko bi nam bila inacijalna težina po ovim cijenama?) ako ovo ostane ovako nelikvidno?
Ta naša nelikvidnost mi nije skroz jasna. Imamo prevelik free float za ovakvu likvidnost. Shvaćam da većina/većih dioničara jako dobro zna što ima pa nisu ludi prodavati. Ali mora tu biti i nekih špekulanata koji vole kupovati/prodavati non-stop. Kako na drugim dionicima to rade. Mogu to i ovdje. Doslovno nam fali zdrava doza špekulanta. Ili nekakav market-maker. Ako to može pomoći.
Da se radi o višim cijenama predložio bih upravi ono što inače ne volim ali ok po visokim cijenama: neka izdaju malo novih dionica da relaksiraju taj tržišni pritisak (ne mogu puno, ali KOEI bi se vjerojatno složio za nešto sitno, toliko da ne padne ispod 50 % ukupnog vlasničkog udjela, nekih 2 %). Ali to na ovim razinama ne bih pozdravio.
Ja se baš ne bih složio s vama, ne trebaju nam nove dionice i razrjeđivanje postojećih dioničara (meni to ide na štetu). A i KODT ima poprilično veliku dobit, veliku zadržanu dobit, mali dug i ne vidim nikakvog razloga za izdavanjem novih dionica.