Iči če oni prije isplate divke na istiskivanje, znači do proljeća.
Isti model kao PBZ.
Iči če oni prije isplate divke na istiskivanje, znači do proljeća.
Isti model kao PBZ.
Legla. Odlično.
Iduća je atpl sljedeći mjesec.
Svaki mjesec jedna i meni dosta.
Ja sam skroman čoek.
Jel primio ko divku danas ?
Meni još nema.
Display MoreBest buy
Shortati put opciju na DAC:
Oct21 2022 strike 50$ za cca 4,50$
Prinos 9% za tri mjeseca ako ne izvrši,
ako izvrši kupio si DAC po realno 45,50$
Izgleda zicer, jučer napravio ovo
Meni izgeda praktično kao win-win situacija osim ako ne krene depresija na jesen, ali ono totalna.
Ili možda još konzervativnije, šortat putove sa strike 40$, pa je manji prinos, pa bi bilo 4%-4,5% u tri mjeseca
Koji broker je to ?
- Ako jedna dionica košta npr. 15kn ili 2€.
Hoće li joj tolika cijena ostati kad pređemo na €?
Po meni neće.
Po meni je bolje što će cijene dionica biti izražene u preko 7 puta manjem nominalnom iznosu, ljudi su tada skloniji preplatit dionicu, jer sve što je iza prve decimale (lipe, eurocenti) je kao sitno...također lakše je nešto platiti 2-10 eura više, nego 15-73kn više, što je po meni super ,jer ću moći više zaraditi na trejdu...
Također sam mišljenja da će euro otvorit nam vrata za mnoge investitore iz eurozone, možda pokoji fond bude uložio novac, čisto jer mora imati dio imovine u eurima...također ono što bi ozbiljne institucionalne investitore potaknulo na ulaganje u RH( to neki imaju i u prospektu uvršteno), je ulazak RH u OECD, to je ono klub svjetske elite, od toga nema dalje.
Da, u pravu si. € kao daje veću sigurnost za ulaganja izvana.
A čuo sam da ćemo imati neometan pristup slovenskoj burzi nakon ulaska u €.
- Uglavnom je zaključak da nama, malim investitorima ,PAŠE EURO.
Tačno ????
- Ako jedna dionica košta npr. 15kn ili 2€.
Hoće li joj tolika cijena ostati kad pređemo na €?
Po meni neće.
Hoče li zamjena kune u € diči cijenu dionica ?
Treba izaći sa burze dok rat ne stane i stabilizuju se odnosi sa Rusijom.
S obzirom na to da si uvjeren JPY, nadam se da pratiš situaciju JGB-ovima
Ne pratim.
Evo ja kupujem CHF i JPY jer me $ i € i £ ne zanimaju zbog nekoliko puta veće inflacije koju imaju .
kako vas euri mogu ne zanimati!!?? a čime ćemo plačati nakon 01.01.2023.g?
Inflacija na eure i $ je visoka.
Chf i JPY me čuva od inflacije.
Znam ,to se zove ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Mi to imamo da cijelom EU, Kanadom, Japanom itd.
Znači , ti strani online brokeri ipak šalju info našoj poreznoj.
Zastara je navodno 6 godina.
Ovo zadnje što si napisao nisam znao.
Mislio sam da je 30% kao na dividende porez.
Hvala.
Display MoreTo je JOPPD obrazac.
Prijavljuješ na JOPPD obrascu samo kapitalni dobitak, tj. razliku između dobitka i gubitka.
A šta ako je ta razlika negativna?
Dali onda moraš da ispuniš JOPPD obrazac po zakonu ?
Ako je kapitalni gubitak u obračunskom razdoblju(kalendarska godina), nema porezne obveze i ne prijavljuje se.
Dobro je iskoristiti taj gubitak pa prodati nešto na čemu je veća dobit. Ostane se i dalje u kapitalnom gubitku, ali tada manjem, a ne zahvaća nas taj porez ako bi to na čemu smo zaradili prodali iz bilo kojeg razloga nakon Nove godine.
Kako je recimo ATPL padala u prosincu, dosta je vjerojatno da je puno manjih krenulo u rasprodaju da uzmu profit. Uspjeli su srušiti cijenu na 360kn bez ikakvog razloga.
Ok. Hvala.
Ako znaš, dali porezna dobija podatke od online stranih brokera o kapit. dobiti i dividendama na stranim burzama ?
Npr. T212 ili Ibkr.
Nego, znate li kako stvari stoje?
Vrlo loše.
Treba da se riješavate pozicija na tržištu kapitala i tržištu novca jer dolazi takva ekonomska depresija da če onaj koji bude imao keš u datom momentu moći vrlo jeftino da kupuje.
Pogotovo ako Rusi zavrnu plin i embargo na naftu već najavljuju .
Rasulo če da nastane .
Evo ja kupujem CHF i JPY jer me $ i € i £ ne zanimaju zbog nekoliko puta veće inflacije koju imaju .
Mali ispravak, porez na dividendu se ustegne prilikom isplate, porez na prodaju u javnoj ponudi na dionice koje su kupljene i prodane unutar dvije godine u godišnjoj poreznoj Prijavi poreza na kapitalnu dobit.
To je JOPPD obrazac.
Prijavljuješ na JOPPD obrascu samo kapitalni dobitak, tj. razliku između dobitka i gubitka.
A šta ako je ta razlika negativna?
Dali onda moraš da ispuniš JOPPD obrazac po zakonu ?
To možeš provjeriti na egrađani. Čak mislim da tamo možeš i promjeniti račun ako trebaš.
Jedan period smo morali imati kod SKDD prijavljen umjesto tekuceg žiro račun, sada to vise nije obvezno pa preporučujem da oni koji još nisu promijenili obavezno to učine .Razlog je jednostavan, porezna provjerava žiro račune i traži da joj pošaljete dokaz tko vam je uplatio i temeljem čega, jer oni navodno vide samo iznos, pogotovo ako se radi o većoj uplati. Nepotrebna zahebancija.Tekuće račune ne provjeravaju.
Porezna vidi žiro ,ali ne vidi tekući.
To je bilo prije 15 godina.
Sada vide sve jer im banke šalju podatke.
Eto, zajebala si poreznu sa tekućim računom.
Kako su samo glupi.
Kako komentirate cijenu istiskivanja 830 kn?
Kome se obratiti, kako??
Neće postojati dioničari nego jedan dioničar koji je za sitne novce, a u skladu s zakonom i po procjeni "stručnih i neovisnih revidenata" preuzeo dionice od ostalih. Ima li ovdje dioničara PBZ koji će pokrenuti proces Zahtjeva za pravičnom naknadom kod Trgovačkog suda. Ja imam namjeru krenuti tim putem.
- Kako bi na sudu dokazao da 830 kn nije pravićna naknada?
To je zadnja cijena po kojom se trgovalo na burzi i po kojoj je bio delist i po kojoj je tamo neki sudac presudio da se isplati kod istiskivanja malih.
Na burzi je najviša cijena bila 990 kn , čini mi se.
- Ako je p/ b 1 odličan znači da investitori ne vjeruju u mogućnost firme da pravi profit i ne žele ulagati u tu firmu.
Uvijek je kod profitabilnih firmi price nekoliko puta veći od book value.
8 kn brutto, 7,1 kn netto.
3,75% DY, a inflacija osnovnih namirnica je 25% što znači da je DY daleko manji od inflacije.
Pa niste valjda očekivali 25% ???
Ja zadovoljan
Ma ne.