oni nikad ne gube jer je to njihova inicijativa. nisu valjda ludi da pokrenu plan u kojem će nešto izgubiti. popratna sitna riba manje više. za njih se uskoro neće ni čuti.
Posts by verdi
-
-
možda za zlato ima veze zadnja odluka eu da sankcionira novo rusko zlato. i tu je ostavljena rupa jer švicarci imaju 4 rafinerije koje su jako bitne. ništa tu nije spektakularno jer zlato vole i kinezi, arapi i ndijci i td. formira se novo tržište pa ko voli nek izvoli. inače cca 50% je nakit, 10% investiciono ostalo industrija.
-
ako su burze indikator budućih događaja znači da smo vrlo blizu kuliminaciji. samo mi nije jasno zašto i zlato pada.
-
odgledo sam mislava kolukušića koji kaže da u briselu na bankomatu ne možeš trefiti stariju novčanicu. sve ganjc nove. tiskara se ne gasi pa ti vidi od kud tolika inflacija.
Yebenica...sve mu suze teku kad vadi sa briselskog bankomata...ma nisu ovakvi mentoli i ridikuli problem...problem je u nama, većinskoj kukavelji koja sve ovo trpi i financira...ma udri Vlado i ne štedi, udri do Grendlanda...
mislav što misli to i govori. možda smo odabrali krivog čovjeka za pominjanje njihovih besramno visokih plaća. kad bi ih bar 20% bili kao on svijet bi bio bolje mjesto. ja kad vidi onu von lajenovu meni muka dođe.samo se cereka ko p na nove gaće. mislim da je to vrh političke gluposti i da nema dalje. sustav zasnovan na takvim ljudima jednostavno mora propasti. i to vrlo brzo.
-
subvencije (zapravo smanjenje pdv-a) samo za dječju hranu i pelene. sve ostalo je samo izvor korupcije i poremećaj tržišnih odnosa. zašto bi meni netko uzimao novac i davao bilo kome drugom za bilo koju njegovu djelatnost.
-
odgledo sam mislava kolukušića koji kaže da u briselu na bankomatu ne možeš trefiti stariju novčanicu. sve ganjc nove. tiskara se ne gasi pa ti vidi od kud tolika inflacija.
-
kuhanje žabe. malo po malo. nema smisla da na jesen od jednom fiiiijjuu. imam neki osjećaj da će se mnogi morati odreći svojih limenih ljubimaca. kome treba do posla to je strašan problem osim ako ni njegovo radno mjesto više neće postojati.
-
citat: krize nisu problem. one se u kapitalizmu ciklički dešavaju radi disbalansa ponude i potražnje. ova kriza je sistemska ali najveći problem je što ja osobno poznam ljude koji to trebaju rješavati. od njih se ništa pametno ne može očekivati. izjava jednog američkog ekonomiste.
-
Meni je verdi više zvučao ko Yoda u tom postu, nego neki standardni 'nehrvat'.
Iz svake druge rečenice se vidi da piše nehrvatski. Ako ne živi u RH još ću to i razumjeti, ali ako živi u RH a nije mladić, dakle živi ovdje već desetljećima, doista ne mogu shvatiti ovakav način pisanog izražavanja.
kolega ja sam produkt hrvatskog obrazovnog sistema 1. osnovna škola čakovec. kako sam živio i živim svugdje po malo služim sa sa još tri strana jezika pa je normalno da je to neki mix svega mogućeg. novo govor ne prihvaćam iz razno raznih razloga.
-
teško je sad reći šta će se desiti ali jedno je sigurno po postojećem anglosaksonskom modelu to neće ići. da li je briks isto neka globalizacija. vrlo vjerovatno. u glavnom neka poštenija raspodjela će biti. morat će se uvažavati interesi i drugih zemalja sa velikom populacijom. postojeći model je potrošen. svake godine mi dobijamo cca 100 miliona novih stanovnika i kroz postojeći obrazovni sustav oni isto stječu adekvatna znanja koja će se morati vrednovati. što kroz hranu što kroz sve ostale potrebe.
-
kolega sami ste vrlo dobro indentificirali probleme. i ja samo da se nadovežem. demokrati gube izbore (zapravo doživljavaju debakl) sva krivica ide na njih, propada plan globalizacije (završna faza kolonijalizma) amerikanici koji ne rade ponovno zasukuju rukave (ne može njihova ekonomija biti bazirana na radu imigranata) texas razmišlja da se odcijepi, o kaliforniji bolje da ne pričam. italija je bankrotirana država sa ogromnim dugom. japan ajmeeee 260% duga bez ikakvih energenata i td. u povjesti čovječanstva to ništa nije neobično. jedan mali reset i svi se vraćamo u realne okvire. fed kao vrhovno božanstvo će to da provede kamatnim stopama dok je putinu dodjeljena toljaga za ove koji ne slušaju.
-
Fed će to na jesen da objasni cijelom svijetu.
Molim, pišimo hrvatski. Hvala.
ne razumijem u čemu je problem. velika i mala slova. č i ć ili ije i je? ovo je forum o ekonomskim temama a ne o lingvistici. tko hoće da shvati shvatit će tko neće i ne mora.
-
pa ne znam, meni izgleda kao kao dobar pad, 20% i bear market.
Vratili se na pre covid razine.
Oni tvrde da je P/E S&P500 ~16, ali ne spominju onaj desetogodišnji koji je tipa 29.
Buffett Indicator ukazuje da im je tržište i dalje debelo pregrijano, na valjda 150% BDPa, a normalno je 80-110%.
S druge strane, ima i masa podataka prema kojima će sve to biti oke. Kad jedan Morgan Stanley povećava share buyback i dividendu i Goldman radi isto, a na vijestima crnjače oko inflacije, recesije, itd.
Ne znam više što bih mislio.
kolega jako dobro razmišljanje. tzv. novac iz helikoptera nije potrošen na nove investicije već na otkup vlastitih dionica i djeljenje dividende bez uma i razuma. slijedi nam serija bankrota raznih firmi. neki dan je kozmetički revlon otišao tamo, a to je tek početak jer je od toga natiskanog novca otvoreno desetine milona račun koji se bave burzovnim špekulacijama. svi bi za dolar da dobiju dva. realni sektor je totalno zanemaren. samo neke usluge na kredit. slijepac vidi da to tako ne može opstati. evo primjer tesle. firma nikad dobit nije prikazala a pumpa se na eventualnoj budućoj zaradi. to više nikakve veze nema sa kapitalizmom. fed će to na jesen da objasni cijelom svijetu.
-
nemoj nas sad napuštati kad je najzanimljivije. naime w. engdahl kaže da nam slijeti tsunami i potop kakav još nitko živ nije vidio. ako smo patili od 2008. vrijedi vidjeti i rasplet. i onako nemaš kud pobjeći.
-
ako sam dobro shvatio fed je ove kamate odredio na 2mj. slijedeća odluka negdje kraj kolovoza ili rujan. manje više krize se tad i dešavaju kad ameri dođu sa godišnjih odmora. mora se desiti neka BUUUM vijest. pravi okidač jer frka u ukraini je njima ipak daleko, a sve se režira da bi se njih dojmilo.
-
recesija je već u toku. stagflacija skoro pa izvjesna. jedino što mi se čini da to neće sve djelove svijeta zahvatiti jednako. kamatna stopa na stambene kredite u americi je 6%. znate i sami kako je bilo kod nas kad su se te stvari dešavale. njima je to nepojmljivo. aloooo 6%. kod nas je to ko dobar dan.
-
vrlo rijetko neki ratovi počinju slučajno, a još je manje moguće da ga osmisli jedan čovjek. vaše razmišljanje o tom može biti zasnovano na propagandističkim informacijama sa opskurnih portala tipa index i onda živite na nekom 10tom nivou znanja. ili možete uključiti vlastiti mozak, pratiti dostupne javne podatke i poneke bolje obavještene ljude. poklanjam vam jedan vrlo poučan video u kojem posebno obratite pažnju na vremensku distancu. post festum smo svi pametni ali treba znati unaprijed. na taj način možete doći na neki nivo znanja 3.. 1. ili 2. nikada nećemo biti jer nismo rokfeleri i ostala ekipa. ja sam tu u borbi za istinu protiv neznanja i plaćenika uspio zaraditi ukor pred isključenje pa više ne smijem riskirati da popušim svoj nick star nekih 15tak godina. kad ovo odgledate možda će te lakše shvatiti zašto su apsolutno svi potezi evropskih elita pogrešni. to nije nikakva slučajnost. posljednji u nizu je onaj iz litve. klasični casus belli.
KOSMOPOLITIKA 01.01.2022.- RASPUŠTANJE CIRKUSA I POVRATAK ISTORIJE (SERVIS)KONTAKT, PAYPAL DONACIJE I PRETPLATA KOSMOPOLITIKA.SJEKLOCA@GMAIL.COMALEKSANDAR SJEKLOĆA +381 62 622 433www.youtube.com -
to je to ali niko nije pisao o tome jer te odma zeleni izudaraju solarnim panelima po glavi. čekamo tko će sledeći nešto zabraniti.
-
svaka tona će se čuvati. dobro ne baš tona ali nad svime budne oči bdiju. ne kopa se to više lopatom pa da treba masa ljudi. australija vjerojatno neće zaustaviti izvoz ali za JAR ne znam. strpimo se malo. velika većina kineskog ekonomskog čuda je zasnovana na ugljenu.
-
zašto bi se kinezi razbježali? čisto sumnjam da oni imaju u planu desant na tajvan. to bi bila najsloženija vojna operacija u povjesti čovječanstva za koje bi pripreme trajale jako dugo i nebi se mogle sakriti. uz ovakvu raketnu tehnologiju nastao bi masovan potop brodova sviju flota. ima puno bolja solucija. strpiti se još vrlo malo da veliki "zaštitnik" upadne u probleme na vlastitom kontinetu i samim tima izgubi kapacitet i volju da "štiti" bilo koga na planeti. i onda tajvan sam priđe matici. azijati nisu više zagrijani da ginu za bilo čije strane interese. kod razumnih ljudi sve se može kupiti i dogovoriti.