dobro ste primjetili. ali metuzalemi su u odlasku. oni više nemaju moć. to su završni činovi u toj drami. s njima odoše klintonovi i oni malo mlađi potrošeni igrači. novi glasnogovornik nove duboke države je elon musk. svi njegovi poslovi sa satelitim i td. su zapravo poslovi američkog ministarstva obrane. tu je epicentar te medijske predstave. pratit ćemo daljnji razvoj događaja.
Posts by verdi
-
-
odavno sam rekao da tu ZSE treba ugasiti, uštediti na plaćama svih silnih zaposlenih tamo
a ovo malo dionica što je (pre)ostalo prebaciti na njuškalo
pa nek se torbari kao nekada tko ima volje i vremena
jeste li ikada u proteklih par godina čuli da se netko žali da treba potaknuti tržište kapitala u HR? ja nisam!
prema tome... čemu se nadate?
pola zagreba se može džabane grijati za njihove plaće.
-
ima li mede u publici?
-
što sam više čitao ili slušao stručnjake za energiju to sam više uvjeren da od toga skorih dana nema ništa. plan je bio da se ostvari 3% zelene enerigije i to je za sad nedostižno. aloooo 3% onda moš misliti o čemu se tu radi. osnovni problem je što se to ne provodi na znanstvenim osnovama već na političkim. političari koji to zagovaraju su neki bezveznjaci koji nisu dobri sa glavom tako da i tumačenje pozitivnih stvari iz njihovih usta ispada kao neka lakrdija. na kraju krajeva svaka država kod sebe može provoditi bilo kakvu energetsku politiku, ali ne može to nametati državama na drugom kraju planete. za to nemaju ni pravni ni institucijalni okvir. ako žele u holandiji mogu smanjiti broj krava jer su to njihovi glasači. to se nikog u indiji nebi trebalo dotikavati.
-
Admin, može brisanje ovog silnog offtopica iz ove teme? Tema je Tržište kapitala - Hrvatska - Dionice - Komentari trgovanja na burzi - LIVE. Za naricanje i crnjačenje nad američkom burzom postoji za to pripadajuća tema.
Čini mi se da će mnogi nakon pada od 30-35% i ovaj put ostati na suhom s rukama u gaćama i k... ešom u ruci.
a šta bi ti to komentirao na zse kad se ništa ne dešava? da se ne piše o horiskopu i nikolini pišek mjesec dana ni jednog posta ne bi bilo. je li to u tebi čuči mali diktator i veliki cenzor? pročitaš ako ti paše ako ne produžiš dalje. i onako se ne sjećam da si bilo šta napisao a kamo li konstruktivno. moraš shvatiti da forumu trebaju klikovi. čak i ti tvoji beskorisni.
-
iz ovoga će se iskristalizirati dvije opcije. povratak na stvarnu tržišnu ekonomiju i zdravi novac ili socijalizam. ako se gazde odluče za prvu to će biti teški šokovi koji bi mogli uroditi nekim plodom. ako se odluče za drugu slijedi nam agonija i opet pokušaj prve opcije. sve ćemo vidjeti. ima i novi izraz: zima bez jeseni.
-
pošto su burze izgubile svaki dodir sa realnošću stvar se može pojednostavniti. sad mi ležimo na plaži i prema nama ide tsunami i mi se raspravljamo da li je ispred nas plitko ili duboko more. da li će val biti od 10m ili 110 m.
-
Priča sa inflacijom je zapravo prilično jednostavna iako se od nje radi teška znanost
Monetarna vrijednost robe & usluga = količina robe & usluga * količina novca u opticaju * brzina obrtaja novca u opticaju
Recesija ovdje može smanjiti brzinu obrtaja novca što djeluje dezinflatorno, ali može i smanjiti količinu robe i usluga što djeluje inflatorno, pitanje je koji će efekt biti jači. Ako se više smanji proizvodnja robe i usluga imat ćemo stagflaciju.
Dalje, tu je i faktor X, a to je upotreba dolara u globalnim transakcijama, ako se smanji u odnosu na sad, inflacija se prelijeva više u SAD, a manje globalno, a to izgleda kao nekakav blagi trend sada. Međutim, problem je što su i drugi printali, ali nemaju globalnu snagu kao USD, pa zato (ispravno) kolege kažu "Najljepša djevojka u javnoj kući".
Najbolje bi bilo da do recesije uopće ne dođe i da se naprintani dolari, euri, jeni etc. razvodne na veću količinu proizvedenih dobara i usluga globalno i veći money velocity...
kolega imaju tu načelno dvije teorije. jednu podržava paul krugman dok drugu larry summers. svatko tko se bavi ekonomijom i dionicama trebao bi nešto od toga znati razlikovati. daleko od toga da sam ja pozvan to tumačiti nego si nešto razmišljam, šta ako su oni obojica u krivu. možda postoji ili će se stvoriti neka treća teorija.
-
ne treba polaziti od stanovišta da je ovo obična ciklička kriza. ovo je jedna savršena sto godišnja kriza sa promjenom postojećeg monetarnog sistema. šta će tko iz postojećeg sistema prenijeti u novi i koje će pozicije tamo zauzeti to ćemo vidjeti.
što se tiče inflacije i američke privrede ako se nisu mogli oporaviti na 0% kamate na 3% će još teže. mi još ništa radikalno nismo ni vidjeli. nekima je nezamisliv raspad EU. ko da je to neko bogom dano više stoljetno carstvo, a ne koanglomerat birokrata bez ikakve moći i ideja. ja se nebi čudio raspadu pojedinih relativno kompaktnih država. npr. upumpaj u španjolsku 25% dolara i negativne energije kao u libiju, dodaj par kontejnera javelina i kalašnjikova pa da vidiš cirkusa. njihove migrante ne trebaš ni naoružavati jer svaki ima bar nož. za godinu dana eto španjolske u minimalno 4 dijela. mi takve događaje gledamo konstantno ali si mislimo da se to nikada neće desiti u evropi. a šta ako hoće?
-
prvi kvartal je bdp bio -1,4%, procjena za drugi je -2,1%. pričekajmo veče pa da vidimo da li je to ispravna procjena. po definiciji to je recesija. pošto je sve u padu od kupovine automobila do hrane recesija će se nastaviti i u idućoj godini. na jesen su velike političke promjene jer preko 80% amera misli da država ide u krivom smjeri.
i evo jedan citat: Rast dolara je najbolje objasnio jedan običan Amerikanac -„ Najljepša djevojka u javnoj kući.“Rast dolara je monetrana špekulacija FED-a i to skupo plaća američka privreda, jer rast kamatnih stopa, da bi se suzbila inflacija, ne može da nadoknadi gubitak likvidnost, sve veće troškove poslovanja i kamatna opterećenja, koju kompanije i prezaduženi građani ne mogu da izdrže.
-
pričekajmo koji dan sa zaključcima. masa novca u povlaštenim rukama može kreirati trend protiv očekivanja većine i aktivirati im naloge pa se poslije opet vratiti u kurs. 2,5% nemože suzbiti inflaciju od preko 10% koja je generirana masovnim tiskanjem novčanica u koroni. jesen se još i ne nazire a kamo li zima. nismo mi ni blizu kulminacije ali dužnicima je već knedla u grlu.
-
ovo što je gojko napisao nije ništa novo, dapače u stručnim krugovima to je prihvaćeno mišljenje. ako fed digne za 0,75 to je u zbiru 2,5. šta će se desiti sa dužnicima koji će morati dospjele dugove reprogramirati valjda je svakome jasno. stezanje omče. to što je ecb podigao za 0.5 ne govori ništa osim da lutaju i kasne. oni su svjesni da nemogu utjecati na inflaciju jer su njeni korjeni van njihove monetarne moći. ali na toj zadnjoj sjednici je donesena jedna važna odluka koja je prošla ispod radara. naime ecb ima jedan fond koji je do nedavno iznosio mjesečno od 15 pa do 80 milijardi (kako kad) i on služi za otkup državnih papira od nesolventnih država. od sad je on neograničen. što će reći zadnja talijanska kriza prije koji dan ako oni plasiraju obveznice po 1,2% normalno da nitko razuman neće svoju lovu tamo riskirati po tim uvjetima. možda bi za 7% i to ako. i onda ulijeće ecb i otkupljuje to npr. po tih 1,2% ali postavlja i političke uvjete tj. da preuzme nadzor i nad fiskalnom i dr. ekonomskom politikom ciljanih država. potpuni gubitak ono malo monetarnog suvereniteta što je bilo preostalo. stavite se vi u položaj nekog odgovornog šefa fonda sa privatnim kapitalom. da li bi vi posudili novce zemlji koja ima dug od 3000 milijardi ili ti 150% bdp? oni su valjda u grupi najrazvijenijih zemalja g7 !? to je u suštini jedna totalno propala ekonomija.
-
ako su išta dobili to je onda Paks 5. reaktor. ta jedna nuklearka sa 4 bloka nosi skoro 50% mađarske struje.
-
nisu još ali smo na tom putu. brazil bio nominalni izvoznik pa počeo uvoziti. s. arabija ne kupije prvi put od rusa tešku naftu. bušotine su im jako stare. šta oni tamo vade javno se ne priča. dnevno crpimo oko 74 M barela a priča se o 100 M barela. kako se to ostvaruje .... rafinerije od toga dnevno proizvode 6-7 M barela kerozina. avio industrija kao najglobaliziranija je prva propala u coroni. šta će toliki kerozin osim za vojsku? jako puno nepoznanica i ni jedno mišljene se ne može donositi na osnovu starih postavki. i onda su bile lažne a sad posebno.
-
nafte ako bude bit će dobro, a kamo li pošto. od 2026. svako auto u americi mora imati kill button ili kill switch pa će gasiti kad im padne na pamet. ogromne enigme su oko te robe. brent? gdje se to prodaje? wti koliko se toga proizvodi ? gledanje u tzv tržišnu cijenu brenta nikom ništa ne govori jer te robe u opće nema. znači to ne možeš kupiti na slobodnom tržištu. masu stvari je fikcija.
-
Treba nam novi reaktor u Krško a ne rješenja koja ovise o oblaku i kiši, Božjoj volji.
neki dan je čovjek letio za london i gleda vjetrenjače u la manšu. sve stoje. vjetra nema. kad bi se tu iskreno podvukla crta mislim da su gubitci epskih razmjera. apsolutno ni jedna stavka iz dogovora u kjotu nije ispoštovana a taksa se stalno naplaćuje. kud taj novac ide ni bog ne zna. cijeli taj projekat će se morati vratiti na nacionalni ili privatni nivo. tu tražiti nekakav ekonomski interes jer sve nad nacionalne strukture u bilo kojem segmentu ljudskih djelatnosti su teško kompromitirane. evidentno je da oni više ni o čemu neće odlučivati.
-
primarni problem je moneterna kriza koju u je zapad sam sebi spakovao i onda normalno energetska koja te čeka iza svakog vugla. fosilna goriva će nas daviti bar još 20tak godina i onda uran. povučeš paralelu kazahstan, rusija, ukrajina i opet upadneš u istu ovisnost. nekome je bog dao a nekome nije. srećom pa se za novce može kupiti sve. naravno ako ti je moneterni sustav zdrav.
-
eu ti je gora od onoga crnog komunizma. kvote su bile podešene da pogoduju starim članicama. država je prije pristupa dijelila sadnice vinove loze i maslina ali mi ni u jednom segmentu poljoprivrede nismo ni na 30% proizvodnje prije ww2. i sad na jednom histerija oko gladi jer npr. ukrainskih 20mt od sveukupne svijetske proizvodnje od 800mt neće naći put do tržišta !? dovoljno je pogledati kinesku i indijsku proizvodnju pšenice i zabranu izvoza pa je sve jasno. tako postupaju suverene države. neće njima davos određivati kvote a stanovništvo će gladovati. to je ekipa totalnih luđaka koji imenuju ove smiješne izvršioce na nižim političkim razinama. oni su demokraciju doveli do totalnog apsurda. od tri kandidata sva tri su njihova pa ti biraj. što je lakše kandidata ucijeniti to je podobniji za neku funkciju.
-
ima bar 15g kako je donesen zakon da se parcele privedu deklariranoj svrsi. znači voćnjak da bude voćnjak, livada livada, oranica da bude oranica. ali problem je što je sama država najveći vlasnik površina koje su se same prenamjenile iz obradivog u šikaru. nove vinograde i maslinike mislim da više nemožeš ni saditi ako ne iščupaš stare je postoje kvote u eu. na to dodaj uhljebe koji što neradom što svijesno provode novu zelenu agendu kojoj je svrha uništiti proizvodnju hrane da bi izazvali glad i svi pasli travu i jeli sintetičko meso. ne znam da li ste sad pratili onaj udar na holandske seljake i krave? nešto najproduktivnije od poljoprivrede što postoji u svijetu treba uništiti. ovakvi politički, moralni, etički, ekonomski i energentski planovi su blago rečeno suludi i neodrživi na duže vrijeme. kompletnu nadnacionalnu političku elitu u briselu pa onda nacionalne poslušnike po državama članicama treba maknuti sa funkcija. pojedine spremiti direkt u zatvor. globalistički planovi se ne mogu provoditi ako te 80% svijeta ne podržava. ovo trenutno vodi samo u auto destrukciju prvo evrope pa onda ostatka zapadnog svijeta. svi drugi se smiju koji smo mi k.eteni i šta sami sebi radimo. zašli smo u slijepu ulicu i susret sa realnošću će biti bolan i dugačak.
-
uvijek se negdje išlo po mišljenje samo je bitno odabrati pobjedničku stranu. trenutno je u briselu najveća koncentracija gubitnika po kvadratnom metru.