Saudijski ministar energetike odbio je razgovarati s novinarom Reutersa.
To se dogodilo na tiskovnoj konferenciji OPEC+. Princ Abdelaziz bin Salman optužio je agenciju za laž.
“Pisali ste o Rusiji, da radi to i ono. Ali zapravo, kada je vaš materijal izašao, nitko iz Rusije nije razgovarao sa mnom i ja nisam komunicirao ni s kim iz Rusije.
Zatim ste opet napisali da Saudijska Arabija i Rusija - bla bla bla - pokušavaju dogovoriti cijenu [po barelu nafte] od 100 dolara. Ali to nije točno”, rekao je ministar.
Zemlje OPEC+ smanjit će proizvodnju nafte za 2 milijuna barela dnevno od studenog, objavila je danas ta organizacija
Posts by verdi
-
-
zavisi na koju cijenu nafte se pozivaš. ovu predstavu koju mi gledamo gdje se trguje cijenom nafte, a ne fizičkom naftom nije mjerodavna ničemu. pogledaj samo taj isti način trgovine cijenom cijene nazovi zlata. papirići lete okolo a poluge su negdje duboko bar 4 kata pod zemljom.
-
ova priča sa čipovima je fenomenalna. postoje dvije ili tri tvornice koje to rade. da ne pogriješim tajvan, j. koreja i kina, sama tvornica košta cca ¸15milijardi $, vakum u njima j ko u svemiru, ako prođe vlak na udaljenosti od 500 metara može tamo nešto poremetiti. to je jedno tehnološko čudo koje postavlja samo jedna ekipa iz holandije. sad su se svi nekako domislili i vrlo vjerovatno da imaju mogućnosti napraviti nešto slično. radi se o debljini tih nano čipova. najtanji idu u PS (ne znam koji broj ima nova). to je nekih 8 nano metara. za vojnu industriju mogu i deblji. američko kongres ili senat je prije par mjeseci usvoji odluku da de intel-u i dr. subvencionira preko 50 B$ da se naprave 3 nove tvornice u americi i prekrše sva tržišna načela samo da se nebi bilo ovisno o jednom strateškom proizvodu. ta tvornica kad se upali ona se više ne gasi. stvar je jako interesantna i moje spoznaje o tome su skromne.
-
Čemu onda silan trud oko zelene energije, održivosti, co2 certifikata, kad tamo netko baci taktičku i ne zanima ga ništa od gore navedenog. Ja i dalje ne vjerujem da će do toga doći. A i preblizu je Moskvi ako bude bilo što sa Zaporižjem ili bilo kakvo korištenje tog oružja u Ukrajini. Još mislim da je to kontrolirani ili dogovoreni rat.
trud je jedno, prazna priča drugo ,a praksa nešto sasvim treće. koliko je plina nekontrolirano iscurilo iz cijevi u baltik? to je ogromna ekološka katastrofa gdje su svi naši napori da nešto ne zagađujemo decenijama poništeni.
-
ma laf si. deset godina u naprijed ti vidiš. ja od prilike ne znam šta će sutra biti za ručak ali odma mi dođe drago onako oko srca kad vidim taj proročki optimizam.
-
tko je malo pomnije pratio situaciju za njega ovo nije nikakvo iznenađenje. ove godine je bilo 18 havarija na američkim terminalima za izvoz lng prema evropi. kazahstanski naftovod je zatvaran 3 puta pod raznim izgovorima. ako ne znate kome ovo odgovara barem znate kome ne odgovara.
Kako je uopće moguće da je cijela EU postala ovisna o samo jednom dobavljaču ?
Stare veze nikada ne umiru. Gđa Merkel je bila povezana sa FSB nasljednicima KGB zato što ih je poznavala iz istočne Njemačke ? Simpatizirala ih je ?
Ideologija se promijenila, ali veze su iste. Da li je tako i u Hrvatskoj ? Kakva je veza između Plenkovića i Vujnovca ?
Ja oko sebe, u Hrvatskoj, vidim puno simpatija prema Putinu i Rusima, Titu i partizanima. Navodno su oslobodili i Istru. Osim što su je oslobodili oslobodili su je i od dijela stanovnika. Tako su oslobodili i tvornicu Marasku od vlasnika. I druge su tvornice oslobodili pa ih dodijelili sebi. Danas su osloboditelji tj potomci istih i dalje na vlasti.
kolegice vi ste prerano zakukurikali. to su teme ostavljene za iduću godinu. situacija se mora malo zahuktati. svjedoci smo da granice više nisu nikakva svetinja. ( a i kad su bile? ) referendum do referenduma ni bog ne zna gdje će se to završiti. pominjanja tita i partizana odma otvara temu čiji je trst? da li je istra data bivšim republikama ,a sadašnjim državama ili saveznoj FNRJ koja više ne postoji? maraska je u tom kontekstu. šta bi tek missoni rekao, bolje da ga ne pitamo. samo opušteno idemo korak po korak u neizvjesnu budućnost.
-
tko je malo pomnije pratio situaciju za njega ovo nije nikakvo iznenađenje. ove godine je bilo 18 havarija na američkim terminalima za izvoz lng prema evropi. kazahstanski naftovod je zatvaran 3 puta pod raznim izgovorima. ako ne znate kome ovo odgovara barem znate kome ne odgovara.
-
ajmo malo odokativno analizirati i to američko tržište rada. koliko ljudi mjesečno uđe iz meksika u ameriku? oko 200 000 mjesečno, godišnje oko 2,5 miliona. sad tamo ima oko 30 miliona ljudi na crno. predpostavka je da je velika većina tih ljudi došla tamo raditi i da radi na crno. da li to isto podpada pod nekakve statistike? dok su normalna vremena mogu se uvažavati podatci od državnih institucija i shodno tome donositi nekakve zaključke. jedino što mi sad ne živimo u normalnom vremenu. svaki podatak je podložan preispitivanju.
-
7$ je sad prevoz sa dalekog istoka. sve su to samo male varijacije na zadanu temu. tankeri plutaju gore dole ali suština se ne mijenja.
-
nećemo svi po istim mjerilima upasti u recesiju. kina, indija i dr. će imati rast. šta će imati npr. italija ili grčka to ćemo tek vidjeti. nekome se na planeti smiješi i bankrot.
-
popust za indiju je 20$, a crpiti mogu i po 10$ ali nije stvar u tome. dugoročne projekcije su gadne. u energetici se gleda barem 5 godina u naprijed. do 2027. će se na tome polju izdešavati puno loših stvari. najjači će se za sebe snaći, a drugima kako bude. i akcije fed-a su usmjerne u tom pravcu. amerika te 2027 više neće biti samodostatna u proizvodnji nafte a upravo su krenuli u reindustrijalizaciju i treba im nafta i puno radne snage. ja se za njih ne brinem jer oni imaju sredstva da ostvare svoje ciljeve.
-
taj plan bi bio dobar kad bi energenti bili roba koja se može kupiti u samoposluzi. pa sad ovo hoću ovo neću. odo sad u drugu samoposlugu. a onda pet dana neću kupiti ništa nek prodavač crkne. ponuda je ograničena i prodavci su uvijek jedna te ista ekipa. valjda se i njih nešto pita. barem za sredstvo plaćanja iste robe. koliko vidim papirći im se više ne dopadaju. u međuvremenu sa druge strane planete postoje demografski bogate države željne upravo tih istih energenata na kojima bi temeljile svoj budući razvoj. ako indija i afrika samo uduplaju svoju potrošnju nasta frka. uduplavanje njima ništa specijalno ne donosi jer su još uvijek daleko ispod svojih potreba i mogućnosti. stvari su tu dosta jednostavne samo ih treba realno sagledati.
-
da bi se desilo tih 13 minuta treba nam neki veliki buuum. čini mi se da su sva ekonomska strašila potrošena jer se na njih lako naviknemo kad se pomalo doziraju. tipujem na bliski istok. tamo gdje je nafta to nas najviše i boli.
-
čuj rusi ratuju protiv evrope da joj posle prodaju naftu za dž ?! toplo vam preporučam da pročitate neku noviju knjigu o energentima ili bar odgledate koju emisiju gdje gostuju ozbiljni stručnjaci. ja sam ih ove godine odgledao bar 50 tako da mi je razgovor sa ovakvom argumentacijom čisto gubljenje vremena. ako nemate vremena za tu vrstu edukacije ja vam mogu reći kako će se predstava završiti. američki scenaristi i ruski producenti su odlučili da evropu obrišu sa energetske slike svijeta. svako iz svojih razloga.
-
ovo za dionice si u pravu jer kad je djeljena lova iz helikoptera otvoreno je par milja novih brokerskih računa. znači ta lova je otišla na burzu. koliko će je tamo spržiti vidjet ćemo. od početka godine je iz evropskih fondova prema americi otišlo 85 B$. zbog veće sigurnosti. prije par dana je delistirano 5 velikih kineskih kompanija koje su tamo od cca 2000g. povod je da ne daju amerima veći uvid u knjige zbog nekakve sigurnosti, nacionalne ili bilo koje što po američkim zakonima ne može. tako je sad u opasnosti od delistiranja još oko 350 kineskih kompanija tržišne kapitalizacije preko 1000 B$. poslovično oprezni švicarci su isto tako postali previše izloženi u američkim dionicama. njihovi mirovinski fondovi tamo imaju preko 900 milijardi franaka. i šećer na kraju papa je naredio svojim bankarima da do kraja ovog mj. povuku sve što mogu u vatikansku banku.
-
evropa se za uvijek može oprostiti od ruskih energenata. ne zato što im ovi nebi prodali već zato što robe nema. ako je bilo šta ne jasno bar je energetska situacija kristalno jasna. ono malo što ima za međunarodnu razmjenu ide u aziju i indiju jer je kod njih potrebnije. da bi se njima dalo nekome se mora uzeti. sad jedino da se ameri i rusi žrtvuju pa to prepuste uršuli von layenovoj.
-
na đenera se ne treba ni obazirati. kakve veze on ima sa ekonomijom? on je ko neka katica za sve. kad treba lupiti neku bedastoću i ostati živ njemu to u opće nije problem.
-
u moru svega napisanog najgori je opet novotny. zašto se je zaduživao kod ruskih banaka? pa i vrabci na grani znaju da ga je konzorcij evropskih banaka kamatario sa preko 10%kt. rusi su mu ponudili manje, mislim nekih 7%. ako on ne zna tako banalne stvari u opće ne razumijem zašto ga se to pita i zašto se on stalno v rit riva. ovdje na forumu možeš naći puno kvalitetnije sugovornike za pola cijene.
-
nurijel kaže da se nama smiješi stagflacija plus dužnička kriza. ja bi samo dodao da oni koji imaju puno ušteđevine mogu i najviše izgubiti.
-
ne znam od kad je ova tablica jer sam ja vidio neki podatak da je sad već na ispod 350M. opec je na traženje povećanja simbolički još smanjio proizvodnju. pridodajmo tome da će vrlo brzo neke zemlje nominalno izvoznici imati još jedino za vlastite potrebe ( npr, brazil, angola i td.). od izbijanje korone svi su punili svoje rezerve i bilo je bezbroj onih tankera što su plutali puni uz smanjenu potrošnju. to se sad troši enormnim tempom. samo naivac može pomisliti da je ovo slučajno. kud ovaj plan vodi vidjet ćemo. ali ne sluti na dobro.