išao sam po težini procesa. ekonomsko i energentsko ti nametnu sa strane pa nemaš izbora dok za moralno moraš sam prelomiti u vlastitoj glavi.
Posts by verdi
-
-
narod koji gleda evidentni kriminal i ne poduzima ništa on je saučesnik u istom. to se zove korumpirani narodi. naštampaju neke valute malo to podjele i sutra imamo šta jesti, hebe nam se za prekosutra. čak i po zakonu si dužan prijaviti nešto što smatraš ne zakonitim aktivnostima. ali kako je došlo do mentalne tromosti to više ne pali. zbog svega toga slijedi nam katarza. prvenstveno moralna, onda energetska i potom ekonomska. na te događaje treba imati optimistički pogled. svatko ko radi zaslužio je više ,a tko ne radi ćemo vidimo.
-
nije rekla je li to u pripremi ili je to samo ideja
Oni imaju samo ideje, ideje naše benzin vaš. Razina ozbiljnosti izbora za miss; ja sam za mir u svijetu.
odlična paralela.
-
6 transakcija za 12 min. euforija neviđena. mogu samo primjetiti da nafta neumoljivi ide prema hohoho cijenama. u prilog tome mogu reći da je ukinut popust za ruski lng na dalekom istoku. prati energetske tokove i nećeš pogriješiti.
-
nikad ne zaboravite kakav je todorić bio prema malim dioničarima tipa belje. svojim pristupom prema malima mene osobno je istjerao iz njegovih dionica i hvala mu na tome. imao sam ledo i prodao sa + i nikad se više nisam vraćao. njegov bahatluk me je i spasio.
-
The year-over-year increase of 7.7% in the October consumer-price index was an improvement from 8.2% in September.
radi ovoga je burza otkinula?! nigdje veze s mozgom. da su inflaciju mjerili kako se mjeri bila bi bar 18%. da su oni kojim slučajem u pravu opet nije dobro da indexi osciliraju u tim postotcima. potrošena je politička priča o izborima gdje opet na kraju ne znamo tko je pobijedio. to nam je već prešlo u naviku. od bosne, brazila pa sad i amerike. svi su pobijedili i niko neće preuzeti odgovornost za dosadašnje i buduće događaje. nešto jače mora da se desi. nešto do sad ne viđeno. scenaristi imaju i mašte i vremena, premda se vidi ubrzanje procesa.
-
pogledajte prve dvije minute
Đuro proizvodi i remontira tenkove, BOVe, a uskoro i Bradleye.
HS Produkt proizvodi puške i pištolje.
Šestan proizvodi šljemove, Čateks odjeću, Borovo čizme za vojsku.
I nitko od njih nije "strateška" firma
na prvu sam bio pomislio da sam jedino ja shvatio da je neka tvornica vojničkih sdo-a strateška firma. i još nema gavrilovićeg mesnog nareska. a papaja sa koprivničkih brega ajmeeeee...
-
Podravka je tvrtka od strateškog značaja, a velik udjel drže mirovinci. zborno pjevanje, dakle
A ne znam.
Tko riskira, mogućno i profitira
šta je tu strateško? kiseli krastavci, cikla ili vegeta?
-
Egon von Greyerz (EvG) pohranjuje zlato za klijente u najvećem privatnom trezoru zlata na svijetu, duboko u švicarskim Alpama.
EvG objašnjava:
“Kreditiranje je skočilo u nebo s izvedenicama. Svi instrumenti koje sada izdaju banke, mirovinski fondovi, dionički fondovi su svi sintetički. Pravih osnovnih plaćanja praktički nema ni u čemu. Dakle, moja bi procjena derivata bila najmanje 2 kvadrilijuna dolara i mislim da je to vjerojatno konzervativno.
Osim toga, imamo dug veći od 300 bilijuna dolara, a imamo i nekoliko stotina bilijuna dolara neosiguranih obveza.
Dakle, govorimo o 2,5 kvadrilijuna dolara, a to je uz globalni BDP od 80 bilijuna dolara. Dakle, dolazi katastrofa, a posebno zato što sav ovaj stvoreni novac nije stvorio nikakvu vrijednost. . . .
Uvijek sam znao da će se srušiti i trebalo je dulje nego što sam očekivao, ali mislim da smo na kraju jedne važne ere. . . .
Ti će se derivati zapravo pretvoriti u dug u jednom trenutku u sljedećih nekoliko godina. Središnje banke će morati pokriti sve nepodmirene obveze komercijalnih banaka, kao što sada vidimo kod Credit Suisse, Bank of England itd.
To će se dogoditi posvuda. Bilo da se to zove derivati ili dug, što se mene tiče, to je ista stvar. Imat će isti učinak na globalni financijski sustav, koji će naravno biti katastrofalan...
EvG kaže da su tržišta izvedenica bila samo način da financijske institucije nose dug i da ga ne prikazuju u svojim bilancama.
Na kraju će sve doći u ravnotežu.
Evg dalje kaže: “Nitko ne može vratiti dug, a ne može platiti ni kamate. . . .
Dakle, kada dug pukne, rasprsnut će se i imovina koja je financirana tim dugom. Stoga bi obje strane ravnoteže trebale opadati. Hoće li pasti za 50%, 75% ili 90%, ne znam. . .
Sve o čemu razmišljam je rizik, a financijski sustav neće preživjeti ovakav kakav je. Središnje banke koriste samo jednu vrstu droge, a to je više tiskanog novca.
Sada dobivate negativan povrat na tiskani novac. Tako da neće ništa spasiti. Nažalost, vidimo situaciju da će se ovaj sustav početi urušavati. . . .
Bogati su i dalje bogati, ali siromašni su stvarno siromašni. ... Općenito, u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i većini europskih zemalja ljudi nemaju dovoljno novca za život. Ovo je ljudska katastrofa.
Uz rast cijena hrane za 25%, energije koja raste za isti iznos, kao i benzina, kamata i stanarina, ljudima nedostaje novca, a to se sada događa. Ovo je ljudska katastrofa gigantskih razmjera. To je tako tužno i vlade neće imati šanse učiniti bilo što u vezi s tim.
Evg zaključuje riječima:
“Zato dolazi vrijeme eksplozije, jer cijeli sustav to ne može podnijeti. . . . Rizik raste eksponencijalno. Zato mislim da ljudi moraju biti spremni... Većina tržišta imovine izgubila je novac i stvari će se pogoršati...
Stručnjak za plemenite metale i financijski komentator Bill Holter rekao je u lipnju da je "igra završena, oni su izvan snage." Fed je nastavio svoju agresivnu politiku podizanja kamatnih stopa i nastavlja ih podizati. Sada je ekonomija u žalosnom stanju, piše Usawatchdog.
Holter objašnjava. “Mi smo već u recesiji. U trećem smo kvartalu negativnog rasta. Smiješno mi je kad se ljudi pitaju idemo li u recesiju ili ne, jer očito je da već jesmo u recesiji."
“Rastuće stope potpuno su zamrznule tržište nekretnina. Nitko ga ne želi kupiti. Stope su porasle s 3,25% na preko 7%. Zabilježen sam čim vidimo 3% prinosa na 10-godišnje državne obveznice, počet ćete osjećati manjak kredita. Razmislite koliko je veliko tržište izvedenica.”
“Ukupni kredit u cijelom svijetu iznosi 350 trilijuna dolara, ali imate derivate u vrijednosti od 2 kvadrilijuna dolara. Cijelo vrijeme to govorim, derivati će eksplodirati. Warren Buffett nazvao ih je financijskim oružjem za masovno uništenje. One su puno više od mogućnosti da središnje banke mogu popraviti situaciju.”
nastavlja Holter.
“Prava ekonomija temelji se na kreditu. Sve što pogledate, sve što dodirnete i sve što radite svaki dan ima višestruku upotrebu za konačni proizvod ili situaciju.”
“Dakle, čim se kredit zamrzne, igra potpuno prestaje. U prošlom intervjuu rekao sam da prekidaju vezu. Moraju se isključiti jer se, matematički, dug ne može platiti.
Derivati se ne mogu izvršiti. Moraju zatvoriti financijski sustav i srušiti stol.
Nemam pojma kakvu "false flag" akciju koriste za ovo. Reći će da smo sve dobro napravili, ali ovaj događaj je sve pokvario.”
Holter smatra da su izgledi za izbore u sredini mandata za demokrate mali. Iznevjerila ih je katastrofa u gospodarstvu.
“Ako mislite da je inflacija u posljednje dvije godine loša, samo pričekajte. Uskoro će doći do golemog vala koji će trajati mnogo godina, ali početno uništenje vjerojatno će se dogoditi u kratkom vremenskom razdoblju. Vidjet ćete ogromnu deflaciju, deflaciju cijena imovine.”
“S matematičkog gledišta situacija je tako loša, a likvidnost je jednako ograničena. Čitava paklena rupa će se urušiti, a kada se to dogodi, svoje ćete bogatstvo računati u uncama, a ne u dolarima, jenima ili eurima...”
“Akcija koju sada vidite točno je ono što ste vidjeli 1987. i ono što ste vidjeli u kolovozu i rujnu 1929. To je ono što je uvijek prethodilo padovima i kvarovima. Ovo je velika volatilnost u oba smjera. .. ljudi gube u oba smjera. Duge pozicije se zaustavljaju na padovima, a kratke na usponima. Tada se cijeli pod sruši. Tu smo mi."
“Točno smo na rubu sloma zbog kojeg će 1987. i 1929. pocrvenjeti. Mnogi ljudi će izgubiti sve preko noći."
-
indexi rastu, euro raste, nafta otkida, zlato rastura. ovo više nema veze sa zdravim razumom. to nam govori da smo valjda blizu kuliminacije. samo da nam je dočekati te američke izbore pa da predstava počne. administracija pospanog bajdena je njihove rezerve nafte ispraznila nemilice u pokušaju održavanja kakve takve prihvatljive cijene. navodno dizela ima za manje od mj. dana potrošnje. čak i nešto sa df-om šteka. predpostavljam da će se nakon izbora ponovno početi puniti njihove rezerve, a ne bi me začudilo da uvedu ponovnu zabranu izvoza nafte. njihova količina izvoza je simbolična ali bi takva poruka cijelome svijetu bila dramatična. izdržimo još par dana pa ćemo vidjeti kud sve to vodi.
-
majstor je ko mene prevari. i najboljima se dešava. što je najgore ne vidim nikakvu mogućnost osvete.
Netrebas se svetiti, mi cemo povratiti to na drugim segmentima, a karma ce uciniti svoje prije ili kasnije ekipi koja je sve to omogucila i odradila. Nece proci nekaznjeno sigurno 😉
ko se ne osveti taj se ne posveti. ja sam i za radikalnije akcije. ali pošto nisam u mogućnosti.... možda ovi na sudu nešto izganjaju pa i mene trefi. tužili su i mene neki pa ništa od toga.
E sad nakon svega i relativno cistog starta, ima li smisla ovdje uloziti koju kunu?
ne valja se vraćati na izgubljene bitke ali neki dan se ufatim u istom razmišljanju. možda u krovnu organizaciju tipa končar?
-
"spasili " su mene od 100 000 kn koje su mi bile"višak"
Kako bi rekli naši političari "nisi pazio ušta ulažeš"
majstor je ko mene prevari. i najboljima se dešava. što je najgore ne vidim nikakvu mogućnost osvete.
-
"spasili " su mene od 100 000 kn koje su mi bile"višak"
-
za ovu neurohormonsku oluju nisam nikad prije čuo do zadnjih par dana i to nekoliko puta. moram to malo izguglati.
-
kad se male ruke slože štetu mogu imati i kupci. atpl nema lng tankere ali obrasci ponašanja su slični.
Ovi tankeri, kako pretpostavlja agencija, stacionirani u blizini grada Cadiza, ostat će na rivi najmanje do kraja studenoga, kada će u Europi početi “plinski armagedon” koji će omogućiti plin koji su kupci već kupili u EU ponovno prodati (prva isporuka je izvršena na dugoročnoj osnovi). ugovor ili plaćeni fjučers), ali već skuplje - do tada kupci neće imati izbora, doći će zima i nestašica će učiniti svoje posao, vezati ruke Europljanima. Vlasnici tankera koji stoje na rivi imaju kartelni dogovor - oni razumiju da čak i ako se jedan brod iskrca, cijene će pasti, a eventualni višak profita neće biti primljen.
Tako su vlasnici tereta razvili "trgovinsku strategiju" (kako je Reuters opisuje) da miruju dok cijene ne porastu. Iz tog razloga brodove njihovi vlasnici pretvaraju u plutajuća skladišta, što dodatno remeti tržište u cjelini. U tim su prijevarama viđene velike tvrtke poput Naturgyja: Castillo De Caldelas, Rioja i Iberia Knutsen, BP, Trafigura i Cheniere.
Većina brodova stigla je s američkim LNG teretom, ostatak je manji dio iz drugih zemalja. Ali čak i manji opskrbljivači prisiljeni su igrati igru koju igraju veliki igrači na pregrijanom energetskom tržištu.
-
$1.0087
za ovo bi se bio okladio da se nikada više neće desiti. i ova burza je postala samo golo sredstvo manipulacije. ništa s ničim više veze nema.
-
ne postoji opravdanje za krive poteze. krajnje je vrijeme iskočiti iz vlaka bez kočnica i početi sve iz početka. nama je to tako i tako namjenjeno ali bi mogli stvar malkice preduhitriti. onaj svijet koji smo poznavali više ne postoji. neko to shvati prije ostali poslije. mi imamo relativno dobre polazišne osnove ali nam totalni diletanti na kormilu daju krivi smjer. ako su si jedni nijemci dozvolili nešto još gore nego mi možemo razmisliti da li smo na nivou koji zahtjeva ovaj povjesni trenutak. mjere za oporavak možemo početi primjenjivati od sutra ili čekati proljeće kad će biti kasno.
-
Kome jos nije jasno da ameri sabotiraju europu🪰?
ogromnoj većini. u ovoj igri dobija cca samo 10% onih koji nemaju insajd ifo ali imaju zdravi razum. ostali su kolateral. evo ti primjer na državnom nivou. euro tone. mi se uz fanfare ukrcavamo na taj titanik. da li ima neko protiv? nema. da li treba dalje nešto objašnjavati?
-
u cijevima je navodno bilo plina za 2 milijarde € i tu ne treba imati nikakve iluzije da se to moglo ukrasti bez ruske suglasnosti. nakon prvih pregleda štete danci su konstatirali da se cijevi mogu zakrpati relativno brzo i jednostavno. da li je ta opcija nekome u interesu ne bi u to ulazio ali bi se samo sekundu osvrnuo na ekološku štetu koja je pričinjena. naime onaj stari svijet zelene energije je maltretirao holandske krave zbog preživanja, prdenja i proizvodnje metana. u ovom slučaju čak ni sama greta nije našla za shodno osuditi namjerno ispuštanje istog plina u enormnim količinama. kravama će trebati barem 100 godina da pasu i prozvedu metana koji je ovaj lažljivi svijet napravio za jedan dan.
-
vjerovali ili ne ja sam sreo klince koji kuže tržište kapitala. jako ih je malo ali bar imaju temeljitija znanja od mnogih nazovi stručnjaka. njihov povod je bio zaraditi laku lovu. kako svi znamo nije to baš laka lova. tko od njih ustraje vrijedi više nego 100 kolebljivih. ovi zadnji dolaze kad je balončina.