postoje mediji za obrazovane i za one koji to nisu.
Posts by verdi
-
-
kako bi bosanci znali? bez veze nazvali srebrenica, srebrenik, olovo, ugljevik i td. par stoljeća prije su dilali pšenicu i paradjz okolo. onda su došli ovi genijalci pa im šapnuli.
-
molim vas nemoj te da opet komentiramo propagandističke narative iz debilnih zapadnih medija. to je namjenjeno njihovom stanovništu. nije nama. sssr kad je došao u škripac odmah su priskočili njihovi američki partnjori, dali lovu da povuku te raketice od raznih fanatika, uskladište i recikliraju to. ajd malo su ih uz put i pokrali ali im o glavi nisu radili jer su i sami svjesni da je to suludo. tako i danas. na skali eskalacije od 1do 10 igrat ćemo max do 5. ja znam da su današnje škole stvarno problematične ali niko vam ne brani da sami proučite odnose rusije i amerike od samog začetka. o kilu gore dole 80% iznimne suradnje do 20% lagane konfrontacije. a onaj koji se je našao između čekića i nakovnja ili nije imao sreće ili bit će, nije imao pameti.
-
jesu razne države i carstva propale ali do sad još ni jedna nuklearno kosmička sila nije. povijest je jako dobro znati da bi pokušao predvidjeti budućnost ali atomi su jedan novi moment. od tad se igra do nekih određenih granica. kad se sjedne za pregovarački stol moraš imati argumente i pravo glasa. ako nemaš pravo glasa onda si predjelo, glavno jeli ili čak desert.
-
trenutno je u modi iscrpljivanje. netko prati modu netko baš i ne. ja ne pamtim da sam ikad bio ovoliko dugo u kešu. neke prilike nisam baš ni vidio osim lkri koju naravno držim do daljnjega. možda sam tu trebao pojačati ali samo opušteno. kupuje se na bidu.
-
kad index nešto napiše onda znaj da će biti kontra. ovo sa tajvanom ide sve po planu. nove tvornice čipova u americi smanjuju važnost otoka. samo da im jenkiji još naplate što su ih "čuvali" pa odoše svojoj kući. isto čeka j. koreju i japan. dok su ameri držali stražu ovi su se bogatili. na rastanku se trebaju podmiriti dugovi. kad znate vrijednost holandskog ASMl tajvanskog TSMC i njemačkog ZEISS slika vam je kompletna. bez njih se ništa moderno na planeti ne može proizvesti dok se ne uspostave još neke slične tvornice. iduću godinu kod kineza počinje sa radom nova tvornica koja će proizvoditi neke fotonske čipove. cilja se na dva nanometra. udar na bilo koju od ovih tvornica imao bi ekonomski efekat reda veličine sarmata.
-
ja slučajno gledao nekakve aute pa mi uleti onaj novi moskvić (auto ko i svaki drugi auto uz brendirani znak išao bi ko halva) kad naletim na ovo. pogledaj ti koja su to grandiozna skladišta !!! uz prevod pročitam i članak. rade i tvornice na više mjesta u rusiji. a oni nama stalno laž, laž i opet laž. to je već na razini maloumnika. morat ću prestati čitati sve što dolazi sa zapada. lagalo se je uvijek ali ovo sad je van pameti.
-
da demistificiramo još jednu brutalnu laž koju nam uvaljuju dok nisam izgubio ovaj link. znate ono o moskvićima i čipovima iz veš mašina. ovo su pretovarna skladišta novih stranih automobila na raznim lokacijama u rusiji.
-
vidim da imaš problema sa razumijevanjem pročitanog. mi smo razgovarali o rastu dolara i jačanju američke ekonomije. kad nemaš šta pametno napisati što je kod tebe u većini slučajeva i šutnja je dobra.
-
trgovina van petrodolarskog sistema ide već odavno kroz barter. npr. s. arabija kina ja tebi naftu ti meni u protuvrijednosti pola hidrocentrale i td. ruski ugalj u indiju pola za juane pola za pitaj boga šta. što se tiče nafte friški podatak sa nadležnog mjesta iz s. arabije. u 9. mj. je prvi put na tržištu bilo 101 m. barela što je više nego prije korone. tanker nemoš naći ni za lijek, a o lng tankerima nemoj ni misliti. svi su puni i svi nešto čekaju.
-
gledao sam nekog ekonomistu koji pominje Taylorovu formulu koja se je primjenjivala za izračune do pred kraj prošlog stoljeća dok je još bog po zemlji hodao. po toj formuli fed-ova kta. u ovim uvjetima ne bi smjela biti manja od 9%. svjedoci smo ogromnih cirkusa kad se ganja nekih 0,50-0,75%. inače centralne banke su povećale kupovinu zlata na razine neviđene u zadnjih 55 godina. mi smo praktički već u novom više valutnom monetarnom sustavu samo što to još nije objavljeno. konture toga se već naziru, a kakve će to imati reperkusije na one koji na to nikako ne mogu utjecati bumo vidli vrlo brzo.
-
preskupe. i navodno kad se zapale nemoš ugasiti. to je onda ko bomba u kući. vidio sam da neki rade sa kamionskim akumulatorima. opet to možeš kupovati malo po malo i rabljene.
-
ja očekujem povrat stanovništva. i onako je njih barem 70% otišlo da i gu.ica vidi puta. ja sam bio prvoborac lindranja po evropi i sad kad vidim tko je sve vani nije mi jasno. roditelji su im ostavili kuće, a oni tamo za neku siću rade i dođe kući sa nekim kršom od cca 7000€. kad mu dođe registracija diže kredit. kad dobiju otkaz eto njih. i doma se može soma eura zaraditi i imaš krov nad glavom.
-
tesla kad je izbacio onaj svoj solarni crijep cca 20$ po kvadratu odma si mogao kupiti i bateriju koja je lijepo izgledala i drži se u kući. manje od bojlera. mislim da je bila oko 5000$. znam da su poslije radili neku mega za 20 000 kućanstava negdje u australiji. to je bilo prije više od 10 godina.
-
onaj koji zapali prvi trafo do tebe. ako imaš svoje baterije onda si totalno neovisan tj. zavisan samo o vremenu i potrošnji. ako si samo inverzibilan na sistemu hep-a kad ode prva hidrocentrala otišao si i ti.
-
apsolutno je pogrešno uspoređivati američku i evropsku ekonomiju. prvi se reindustrijaliziraju velikim koracima a mi se deindustrijaliziramo. oni polako počinju praviti suficit u međunarodnoj razmjeni. od 1.1. ide zakon o borbi protiv inflacije sa posticajom od 369 B$ koji je klasični protekcionistički potez da se investicije sele preko bare. od prošlogodišnjeg suficita nešto sitno 2-3B€ već ove godine je radi cijene energenata napravljen deficit od 50B€ i to će se nastaviti. jedna njemačka je upala u deficit. onda znate koliko je sati. dok ima naivne publike oni mogu izbacivati statistike kakve god hoće. javni dug još nije ni došao na tapetu. po njima G7 su najrazvijenije zemlje. to je zapravo spisak najvećih dužnika na planeti. upumpavanje onolike količine novca u sistem napravio je dar mar koji tek treba popraviti.evidentan je sukob između industrijskog kapitala i financijskog. financijski kapital nije otišao kuda treba i napravio je ogromnu štetu sistemu. i td. i td.
-
zero politika je namjerno prekidanje opskrbnih lanaca. nešto kao rat sa nevidljivim neprijateljom. da nije taj izgovor našli bi neki drugi.
-
-
ovo nije klasična proceduralna greška zbog koje pada svaka presuda bez da se ulazi u meritum stvari. ovo je greška u pravnoj abecedi i nitko me nemože uvjeriti da je slučajno.
-
nema promjena u top 10?