finale hrvatska maroko bi bilo vrh. marokanci su pobijedili sve koje ne vole još im je samo fr ostala kao krunski dragulj da razmontiraju stari kolonijalni svijet. nama samo predstoji pobijediti argentince koje nitko ne voli osim njih samih. tko god od ovo dvoje da bude prvak to bi bio strašan udar na sistem koji stalno teži da pobjedi onaj gdje bi ekonomski interes bio veći. ispadanje brazila je tragedija za ekonomiju ali hebi ga lopta je okrugla. i politička poruka bi bila jasna. ništa više nije kao prije.
Posts by verdi
-
-
vidi sad vix-a ajoj upadamo u turbulencije
21.89
-3.11 -12.44%
-
da li kod nas roma ima malo ili puno pitaj ove u čakovcu. u globalu romi žive na području gdje je tolerantnije stanovništvo. zašto ih nema u južnijim djelovima države ili u hercegovini to je sad neka druga priča. ovi nekad sami sebe ne podnose a kamo li rome.
-
slavenski narodi nemaju u svojoj osnovi rasizam radi svojih povjesnih iskustava. može biti izražen nacionalizam ili gora verzija šovinizam. kod poljaka i rusa anti semitizam. dok česi, slovaci i mađari imaju neki nazovimo to anti romski pristup. romi su ti veliki indikator trpeljivisti ili ne trpeljivosti domicilnog stanovništva (premda su svi dimicilni) i za sad kod njih prevladava mišljenje da su na balkanu relativno dobro prihvaćeni. začudili bi se o koliko velikoj populaciji radi. bugarska će uskoro postati većinski romska, makedonija i srbija nisu daleko od toga i određeni djelovi hrvatske tipa međimurje. ja sam bio svjedok kad u češkoj u neke objekt nerado puštaju grke, talijane pa i sve nas. jednom je čak tenkre izbacio van iz diskoteke neku američku crnu studentinju i ona sa požalila svojoj ambasadi. izbio je neki skandala ali nije to značajno promjenilo mišljenje tog vlasnika i recimo to tako kruga ljudi koji imaju neki rasistički pristup. meni je nevezano na sve to jednom rekao ti si jugoš (pogrdno) ja mu kažem buraz zamisli ti sad da dođeš kod nas na more i ja te ne pustim negdje samo zato što si čeh. ma svi ste vi nama isti. je li?
-
dajte renchi baš vam je neprimjeren rječnik
pa zašto ne bi djeca išla van na školovanje, nek' vide staru Evropu, nije to ništa loše
ja bih prvi poslao dijete
recimo u Nizozemskoj se uglavnom ne plaća, no treba se istovariti za dom ili sobičak
kad vide kako je vani onda nek' odluče hoće li ili se neće vratiti
nekom se svidi voziti se biciklom, nekom se svidi multikulturalnost
a nekom sve to skupa ide na živce pa se vrati u 'prćiju'
ja sam se sreo sa nekim ljudima koji su napravili paru vani ali su rekli : ne želim da se moje dijete obrazuje po tom lgbt itd modelu. na kraju krajeva naš obrazovni sustav u temeljnim znanjima nije ništa inferiorniju bilo kojem zapadnom. dapače upoznao sam toliko nebrazovanih na zapadu da je to nepojmljivo. uže specijalizacije su neka druga pjesma.
-
ako sam ja dobro vidio vix ti je juče otišao preko 6% nastavlja i danas. ako tako nastavi svi znamo šta nas čeka.
-
Vidi se da je cilj podijeliti Ukrajnu na Zapadnu koja će biti integrirana u NATO i EU i Istočnu koja će kao Bjelorusija ostati pod ruskom dominacijom
a šta ako je cilj da amerika potpuno napusti evropu? oni već imaju novi blok 5 očiju. u renomiranom časopisu the hill je isto neki renomirani stručnjak već pustio taj probni balon da sondira teren. čak je napomenuo da bi ovaj kongres dobio nobelovu nagradu kad bi o tome odlučio. naravno da se to neće desiti tako brzo ali gledano sa ekonomske osnove ameri nemaju realno uporište u ekonomiji da provodi postojeću politiku diljem planete. novo izglasan vojni budžet im je debelo preko 800milijardi + nuklearne snage koje se vode u ministarstvu energetike. to je još novih 2-300 milijardi. kad ralno pogledaš da li je to potrebno američkom narodu? tko će njih napasti? ili je američka vojska u rukama neke mutne politike koja se isto tako silom prilika može promjeniti.
-
Za ovu situaciju najviše je odgovoran diktator Putin, ali veliki dio odgovornosti je i na korumpiranim europskim političarima koji su za m3 ruskog plina po povlaštenoj cijeni spremni prodati i vlastitu zemlju.
pušiš klasičnu foru personilizacije politike. to je napravljeno za američke g.upane. kriv je ovaj kriv je onaj. to ne postoji. iza svih tih ljudi postoji sistem, a ovi su samo kao neki istureni likovi. znači napraviš korak nazad, staviš prst na čelo i malo razmisliš. da li ti se ti likovi stvarno čine značajnim ili su oni samo projekcija nečega. od ovog momenta sad zavisi kolika je tvoja mogućnost razumjevanja onoga što se dešava. da li putin i bajden nešto odlučuju ili si ti u zabludi.
-
Pa mora biti suficita kad prodajes nesto sto samo vadis iz zemlje i to prodajes po najvecim cijenama zadnjih godina. Dali je to odrzivo? Nije naravno.
i da radiš samo to, a radiš još puno drugih stvari i to je održivo kad podjeliš sa brojem stanovnika.ili treba dati nekom drugom da on tamo buši i kopa? nacrt vojnog budžeta je znatno pojačan jer to sve skupa moraš i braniti. već za 2024 je vojni budžet znatno manji. valjda se tad planira deeskalacija.
-
krajnji cilj je reforma monetarnog sustava gdje nitko više neće moći štampati papiriće do besvijesti i sa time kupovati realna dobra, resurse ili uloženi rad. osnovni problem je zloupotreba primarne emisije novca koju printa fed. kad nekom zatreba uzme od njih 40 milijardi i kupi neki twitter pa poslije to vrati ili naprave fondaciju i odreknu se svega u korist pitaj ti boga koga. ispada da su vrtjeli tuđu lovu i uzeli neku pinku. elon musk bez subvencija bi bio goli prosjak. kako on tako mu tesla ili space x. puno je tu tema koje su totalno pogrešno predstavljene narodu koji više nije spreman kritički razmišljati dok ga glad i neimaština ne pritisnu.
-
valjda vidiš kraj članka. suficit od preko 100 milijardi nečega. ako to ne možeš shvatiti iz ideoloških razloga ili pranja mozga prevedi su to u privatnu sferu. kako bi poslovao kad svake godine imaš minus sa susedom štefom? dođeš mu pred kuću prijetiti i onda skužiš da imaš municije za jedva dva dana a on se tek probudio. sreća tvoja pa vum izajde suseda bara pa te ona išamara dok se ovaj još nije obukao i izašao na ulicu.
-
kinez je juče bio u s. arabiji i svašta tamo izdogovarao. inače na toj strani svijeta je neviđena diplomatska aktivnost o kojima zapadni mediji skoro pa i ne izvještavaju jer se to nikako ne uklapa u njihovu šuplju priču.
Kolega, možete li malo više o ovome? Ne znam ni u osnovnim crtama o čemu je riječ..
bio ti je G20 lavrov je dobio crveni tepih i sve ceremonijalne počasti kako to već ide, bajdena su na pistu istovarili ko vreću krompira. u s. arabiji prvi je primljen u kraljevsku palaču dok je potonji odsjeo u nekom hotelu. istočnjaci puno polažu na te sitne geste i signale. što će reći princ i ostali lideri su mlađi ljudi koji gledaju u budućnost dok je bajden gerijatrijski slučaj kao o ostatak demokratske stranke. sssr je propao kad su ga penzići vodili (koincidencija?) švabo u pekingu samo što nije dobio vritnjak. makron je bio javno prekoren zbog iznošenja privatnih razgovora u javnost. kina je s. arabiji naveći trgovinski partner i ono što su dogovorili za sad je nepoznato ali sve vodi tome da se dolar izbaci iz njihove međusobne trgovine što je više moguće. to je proces koji će potrajati barem deceniju ali je neumitan. dolar je smjenjivao funtu sterlingu od 1919 do 1960. danas su ti procesi brži ali ipak treba vrijeme jer je to bila dobra ideja dok ju nisu zloupotrijebili. niko normalan više americi ne vjeruje, čak se je više i ne boje a sa evropom si cipele brišu. izrazito je štetno čitati bilo koji zapadni medij jer se sa svima upravlja iz jednog centra dezinformacija. da ne dužim samo ova propast one cripto platforme FTX (mislim da se tako zove) je bila ogromna praonica pomoći za ukrainu koja se je vraćala demokratskoj stranci. tu se za početak radi o 30 milijardi $ i afera će se tek raspetljavati. bajden njegovi senilci će biti krivi za sve, okrene se novi list i idemo dalje ali ne više pod starim uvjetima američke hegemonije. o evropi ne treba ni pričati. pogledaj lidere i sve ti je jasno.
-
ne. rublja ti je otkriće godine. da si na početku 2022 za 100 000$ kupio rublju sad bi imao cca 120 000$ ili 9x xxx €, ili 88 xxx funti.
-
Tri četvrtine država članica EU-a povećale su trgovinski promet s Rusijom u prvih osam mjeseci 2022., izvještavaju RIA Novosti u subotu, pozivajući se na podatke prikupljene iz različitih nacionalnih odjela za statistiku bloka. Trgovina Rusije s Bugarskom i Grčkom navodno je porasla 240 %, odnosno 230 %, dok se trgovinski promet sa Slovenijom udvostručio tijekom razdoblja od siječnja do kolovoza ove godine. Istodobno su Austrija i Češka povećale svoju trgovinu sa zemljom pogođenom sankcijama za 80 %. U međuvremenu, trgovinski promet Rusije s Mađarskom i Italijom porastao je za 70 %. Belgija i Cipar također su zabilježili porast, od 60 %. Sve u svemu, 20 od 27 članica bloka zabilježilo je godišnji porast od 34 % u međusobnoj trgovini s Rusijom. U monetarnom smislu robna razmjena porasla je na 177,3 milijarde eura u usporedbi sa 132,4 milijarde eura zabilježenih u istom razdoblju prije godinu dana.
U isto vrijeme, međusobna trgovina Rusije s Maltom zabilježila je dramatičan pad od 80 %, dok su i Danska i Švedska smanjile svoju trgovinu s tom nacijom za 49 %. Trgovinski promet Luksemburga s Rusijom također je smanjen, za 28 %. Pad u međusobnoj trgovini Rusije s Finskom i Litvom iznosio je ukupno 7 %, odnosno 6 %. Portugal je smanjio trgovinski promet s tom nacijom za 3 %.
Trgovinska razmjena između ovih sedam zemalja i Moskve iznosila je 14,2 milijarde eura, u odnosu na 17,3 milijarde eura godinu ranije. Kao rezultat toga, trgovinski promet Rusije i EU-a zabilježio je porast od 28 % u razdoblju od siječnja do kolovoza 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznosio je 191,5 milijardi eura. Od toga je izvoz EU-a u Rusiju iznosio ukupno 36,2 milijarde eura, dok je uvoz iz Rusije iznosio 155,3 milijarde eura.
Tako je trgovinski deficit EU-a za prvih osam mjeseci ove godine iznosio 119,1 milijardu eura, dosegnuvši najviši nivo od 2008. godine, kada je za cijelu godinu iznosio 151 milijardu eura.
-
ja ne znam kako će brodare uhvatiti u te porezne škare. barem oni imaju razne liberije, paname i td. osnovno načelo poreza je da on bude iole pošten i pravedan pa onda nitko nema motiv za izbjegavanje istog. kad pretjeraš sa porezom svatko nađe neki način da ga izbjegne.
-
analitičari iz black rock-a crnjače. u dilemi su još jedino po pitanju da li će recesija u usa biti duboka ili plitka. idući tjedan fed opet odlučuje o kt. gotovina se povlači iz sustava u pokušaju smanjenja inflacije. u eu navodno ima 3000 milijardi € koje su totalni višak i naravno bez ikakvog pokrića u realnom sektoru. kinez je juče bio u s. arabiji i svašta tamo izdogovarao. inače na toj strani svijeta je neviđena diplomatska aktivnost o kojima zapadni mediji skoro pa i ne izvještavaju jer se to nikako ne uklapa u njihovu šuplju priču.
-
imaju i demokrati neke avangardne ideje. svi smo do sad čuli da mrtvi glasaju. to je kod nas čisto normalna stvar ali ovi su uveli još bolju praksu. da se izaberu mrtvi. dok su trajali izbori 2 ili 3 kandidata su im umrla ali su svejedno bili izabrani. znači legitimno pravo je da i mrtav budeš izabran. to ni tito i staljin nisu uspjeli.
-
ovo sad već ozbiljno izgleda. šta će biti? da neće neki dokap i tjeranje poljaka u gdanjsk. oni su mi bili trn u oku... bolje je u k.rve tražiti poštenje nego kod njih.
-
šarić je priča za sebe. ne znam da li se od vjere može toliko skrenuti. liči mi na nekadašnje jugoslovene. ja u principu izbjegavam sve vjerske teme jer je opća poplava istih. proroka ima na svakom koraku. svi predviđaju da će neke radikalno pozitivne promjene krenuti sa ovih prostora dok svijet zapravo vode židovi, hazari, ateisti i pitaj ti boga tko sve još. jedva da imamo kapacitet da se sami efikasno organiziramo kamo li da budemo predvodnici u bilo čemu.
-
da ne griješim dušu dokaza nikakvog nemam ali imam šesto čulo i podosta životnog iskustva sa razno raznim lažovima. i za ovu našu burzu je jako važna tzv. detekcija i prepoznavanje dvostrukih i trostrukih poteza. za sad sam tu bio više uspješan nego neuspješan pa način razmišljanja ne mjenjam bez ozbiljnog poraza. sakriti se pod plaštom beskompromisnog nacionaliste zapravo ti daje amnestiju od bilo kojeg propitkivanja tvog stvarnog statusa. koji su rezultati njegovog rada u odsudnom momentu za državu? iskopavanje jazovki i pravljenja razdora kad nam je to bilo najmanje potrebno. opterećenost ratnim zločinima pobjednika 2.sr. je li ih bilo? naravno da ih je bilo. da li su saveznici za to sudili svoje? nisu. da li je tad bio pravi trenutak praviti te podjele? nikako. rezultati njegovog rada nisu baš pozitivni za državu.