Hvala kolega jasko , taman da pospremim što se da uloviti na otvaranju
Posts by Philidor
-
-
Trziste uvijek gleda unaprijed. Imate 2 faktora. Gubitak u poslovanju cca 12 milja kuna dosada i rast cijene brodovlja sa 25 na 31.5 milju dolara po tankeru u proteklih 1g. Na 6 tankera dobijete samo u ovih proteklih 1g vrijednost vecu za 39 milja dolara iliti 260 milja kuna. Dakle toliko brodovi vrijede vise nakon one evaluacije u 2020g Ovaj kvartal ce opet biti minus..to se zna. A naredni? Vozarine ce znacajno porasti. Operativno poslovanje ce prijeci u plus, a brodovlje vam skuplje 260 milja kuna u odnosu na 2020.g. kad se radila evaluacija vrijednosti radi refinanciranja kredita.
Stvarni NAV je sad znacajno veci nego u 2020.g. po meni...treba tocno izracunati pa ako tko ima volje nek baci na papir. Odokativno bi rekao cca 80-85 kn.
Da ne bi bilo zabuna i cijena brodovlja Atpl je rasla 40% kao i kod Tpng.
Dakle 40kn je presmijesna cijena jer dogodine bi se usudio pa rekao vrijedit ce barem 80-100kn. I isto ce biti realno.
Slažem se s vama, osobno radim sve ulagačke odluke po fundamentima, ali sentiment tržišta i trenutni rezultat na semaforu (FI) ne treba preolako otpisati kad se rade kratkoročna predviđanja
-
Sve to stoji, međutim ja svoj keš za dokup držim u džepu dok ne vidim reakciju tržišta na FI. Ne vjerujem da će cijena rasti po objavi
-
OPEC+ postigao dogovor o povećanju proizvodnje nafteMinistri vodećih proizvođača nafte dogovorili su u nedjelju da će od kolovoza povećati opskrbu kako bi zauzdali nagli rast cijena potaknut oporavkom potražnje…novac.jutarnji.hr
Eppur si muove...
-
Bolje da se drhtave ručice rješavaju dok je status quo nego u nevrijeme odnosno u slučaju loših vijesti. Ionako ovo nije dionica za ljude slabih živaca...
-
U iščekivanju FI za 2. kvartal:
ADPL - 30,02%
HPB - 17,86%
CROS - 15,35%
JDOS - 12,66%
PBZ - 8,1%
TPNG - 7,26%
KODT - 4,49%
SAPN - 4,25%
Jedino mi je žao da nisam stigao kupiti više KODT prije uspona...
-
Do 600 kuna se prodaje manje od 300 dionica, je li izvješće krenulo kružiti malo ranije?
-
Ako se porast premija odrazi u barem pribliznoj razini na porast dobiti, uopće me nije briga za dividendu...
-
Hnb ne brani, brani bankama. Nema zabrane isplate. Cros isplačuje dividendu.
Evo linka. Nije zabrana, ali je "topla" preporuka
-
Vrlo je zanimljivo da IEA, u naravi NGO koji gura prelazak na obnovljive izvore energije predviđa prelazak na obnovljive izvore energije. Ne bi čovjek nikad očekivao takva predviđanja! A države članice iste su sve razvijene zemlje kojima se mnogo lakše prebaciti na zelenu energiju nego primjerice Nigeriji i sličnim afričkim mnogoljudnim zemljama čiji pravi ekonomski boom sasvim sigurno neće biti energetski popraćen iz vjetroelektrane...
-
IEA: oil markets to face 'bumpy' years ahead due to the energy transition.
IEA: oil demand may return to pre-pandemic levels in a year or so.
Prodala sam opte ali prekasno na 5, 8 a mogla sam na 6,5.kupila sam atpl na 340 umjesto na 200. Ako ovdje za godinu dana dode oporavak zar nije bolje prodati pa kupiti za 6-12mjeseci?do tada na atpl uzeti zaradu?
Okej, sad barem znamo koja je agenda iza svih tih postova...
-
Koga briga hoćete li kupiti dionicu ili ne, nema razloga da vas netko nagovara na to, osobito ako ne vjerujete u ikakvu budućnost industrije. Iskreno, antipaticnim nastupom niste ni zavrijedili da vam prosljedujem ikakve materijale. Ima jos riba u moru, sretno u lovu na drugim dionicama, ionako u RH ne postoji short pa ne znam zasto se vrtite u krug ovdje...
-
Pametnome je dovoljno da graf ocijeni smijesnim vec i predviđanje da ce ukupna potrosnja energije u svijetu za 30ak godina biti na sličnim razinama kao i danas... No way Jose
-
Da, da, nema budućnosti, zato je sigurno i cijena nafte svaki tjedan sve viša, što nikome ne treba i nece trebati ubrzo??
Pusti cijenu nafte. Zasto su cijene po kojima voze tankeri na dnu? Ako ce potrosnja padati po ovom grafu a svijet zeli smanjiti upotrebu dali ce rasti cijena prijevoza?
Jedno su zelje, a drugo su postojece objektivne mogucnosti. Cijene su na dnu zbog smanjene potraznje najvise uslijed pada avioprijevoza zbog korone. Dobra fora, postati neki graf bez izvora i konteksta u kojem je izrađen i onda postavljati takva pitanja. Dalo bi se nacrtati milijun grafova kako će se kretati potrošnja energije do 2050, nijedan neće biti točan
-
Ma ne, nema veze s člankom 502.a. Primjer ovoga bi vam bila tuzba udruge Franak čija je ukupna vrijednosti isto bila u milijardama
-
Jos jedan veliki poraz naftne industrije?
Jos jedan
$19billion
Kakve ovo veze ima s TPNG?
-
Philidor@
Nije ni bliska buducnost
LR2 - 38% to $4k/day
MR - 22% to $4k/day
Kvalitetna primjedba, današnje cijene sasvim sigurno zorno prikazuju budućnost 👍
-
Što ste mislili s udrugom ići na kolektivnu tužbu iz čl. 502.a Zakona o parničnom postupku ili koja bi bila svrha? Mogu vam ja pripremiti statut (u nekom malo dužem roku ipak uzima sve to vremena uz day job), ali što vrijedi kad se neće ljudi učlaniti, postoji strah "ići protiv države".
-
Uz vas mi se još točno dvoje ljudi javilo da pogledaju nešto što je već pripremljeno. Mislio sam da je entuzijazam zamro, ali ne u ovakvoj mjeri...
-
Daleka budućnost nije svjetla. Ali to se moze gledati sa dvije strane - TPNG ima relativno nove brodove uzevsi u obzir prosjecnu starost flote. Dogledno vrijeme ce biti jos puno robe koju treba prevoziti, a pitanje je kolika je motivacija za izgradnju novih tankera u padajucoj industriji. Zajedno s rastom cijena sirovina koje je sigurno primamljivo za otpis starih tankera, moglo bi biti svega. Ali poanta stoji, cijeli taj biznis je u padu...