Ovo u zagradi je Q1, a što je prije zagrade, nerazumljivi podaci...
Izvjesno se radi o mjesečnim podacima za ožujak?
Ovo u zagradi je Q1, a što je prije zagrade, nerazumljivi podaci...
Izvjesno se radi o mjesečnim podacima za ožujak?
Javite im se pa im objasnite da su nešto krivo povezali... Inače to se može isticati i ako su posjednici ušli u prostor bez ijednog dokumenta, a kamoli ako su bili u najmu
"kad je posjed stana utemeljen na kaznenom djelu treće osobe za koje su podnositelji znali, tada je njihovo iseljenje razmjerno."
ako on ima krivi ključ od stana, zar to nije kazneno djelo?
Ako dobro shvaćam taj fragment ja bih rekao da se radi o situaciji u kojoj je ta treća osoba provalila i promijenila brave pa njima dala ključ ili tako nešto. U svakom slučaju presumpcija nevinosti vrijedi sve do pravomoćne presude u kaznenom postupku, a sud neće u građanskoj parnici utvrđivati je li ili nije nešto kazneno djelo, jedino ovako u kontekstu testa razmjernosti može razmotriti način stjecanja posjeda kao okolnost koja preteže na jednu ili drugu stranu.
Stavivši to sve na stranu, ne znam tko bi od nas htio biti u situaciji da se uopće provodi taj test razmjernosti za njegovu nekretninu. Kako god da oni to fino poslože tu ima mjesta za previše arbitrarnosti. Samo sam se referirao na kolegu koji kaže da to sve skupa ne postoji...
aaaa
koju ste štoriju složili od ničega...ma kakvo pravo na dom kod iznajmljivanja stana, to ne postoji
Javite im se pa im objasnite da su nešto krivo povezali... Inače to se može isticati i ako su posjednici ušli u prostor bez ijednog dokumenta, a kamoli ako su bili u najmu
Ovo za korištenje mišića mi je ok opcija. 😁
Da on mene tuži za smetanje posjeda a ja ako želim mogu živjeti u tom mom stanu koji je u mojem vlasništvu i imam prijavljeno prebivalište na toj adresi... e to bih baš volio vidjeti...
Prigovor prava na dom ako je dugo unutra je mit. To ne postoji. Ne polaže on nikakva dodatna prava pa taman da je 20 godina unutra.
Vlasništvo i posjed nemaju prevelike veze u ovom kontekstu, posjed je činjenica, a ako iznajmite čovjeku stan naravno da mu time predajete posjed. Smetanje posjeda je i zatvaranje struje, vode, kamoli ne useljavanje u taj stan. Ako ćemo baš pravno, vi od tog trenutka imate samostalni i posredni posjed stana, a njemu se predaje neposredni i nesamostalni posjed tog stana.
Imate stotine sudskih presuda vlasnika koji su odbijeni sa zahtjevom za predaju posjeda radi prigovora prava na dom, sve ovisi na koji način sud provede test razmjernosti. Tu je sudsku praksu dosta krojio i utjecaj ESLJP jer je to pravo garantirano osim Ustavom i Konvencijom. To su stvarni problemi zbog kojeg ljudi ne žele iznajmljivati i puštaju prazne stanove, a o kojima se ne priča baš puno...
Budući da i ja imam prebivalište na toj adresi iako živim cca 500 m dalje, ali je nadležna ista policijska postaja pa nisam mijenjao adresu prebivališta, ako on ne želi van, onda se ja useljavam k njemu u svoj stan i liježem s njim u krevet, pa da vidim kako će mu ta situacija odgovarati... 😁
Neovisno o upisu prebivališta, u ovom slučaju bi vas mogao tužiti za smetanje posjeda. Realno, ako ga želite čim prije izbaciti iz stana najbolja metoda je da ga lijepo zamolite, a ako ne pristane da ponovite proceduru s nekoliko krupnijih prijatelja. Čak i kad imate solemnizirani ugovor, što je malo skuplje ali vam daje bolju pravnu poziciju, ovrha može trajati godinama, a ako je najmoprimac dovoljno dugo unutra može postavljati i prigovor prava na dom pa dodatno zakomplicirati situaciju u postupku.
Oni su moj interes otpisali sa svojom transparentnošću i općenito standardima izvještavanja na HTPK i HTPO, tko voli imati ulogu dioničara / smetala neka izvoli...
Ludi su za time da vam ukinu porez na dividendu i kapitalnu dobit. Mogu vam samo povećati, čak sam uvjeren da bi lijeva opcija to i napravila. Pa oni mrze ove što žive od kapitala.
Samo je Fokus otvoreno za smanjenje poreza.
Ako sam dobro uhvatio, Fokus se čak zalaže za potpuno ukidanje poreza na dohodak (ne samo od kapitala) i zatvaranje rupe smanjenjem javne potrošnje. Meni se čini nategnuta konstrukcija, ovako iz glave, ne gledajući kalkulacije i na čemu bi se toliko uštedilo, ali ipak može biti dobar indikator namjere.
zar nije fokus onaj za investiranje, ekonomiju, itd. kako to ide sa katom ?
Da, već sam se poveselio da ću možda imati za koga glasati na izborima, oko Kate su razbijali glavu hoće neće ali nisu izašli, a Zoki im je dealbreaker, dosta neobično...
Liberalne stranke stvarno nemaju mjesta u koaliciji s totalitaristima, neovisno o strani političkog spektra.
Fokus je pristao ući u koaliciju s Katarinom Peović, a onda izašao zbog Milanovića? Čudno mjesto za podvući crtu...
Evo jedna za ekipu iz AZ fonda koja nastavlja širiti veselje na KODT:
Display MoreŠto vam kolega nije jasno??? Grebemo sa dna kace, po pitanju imigranata, pa dobiješ imigrante sa dna kace...čast poštenih i radišnim imigrantima.
mi smo država u kojoj je 200.000 ljudi blokirano i, samim time, isključeno sa legalnog tržišta rada i u kojoj još nekoliko stotina tisuća radno sposobnih plaćamo socijalnu pomoć (pa i ti rade na crno).
a sve zato da bi u konačnici uvozili strance da nam rade, jer, eto "nema" radnika.
i tu već imamo 3 fail-a:
1. nerazumno trošenje novaca poreznih obveznika i plaćanje nekome za nerad
2. izostanak plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno od nekih barem 300.000 ljudi, ako ne i više
3. ne vraćanje još više novca nazad u domaću ekonomiju
ostalo neću niti nabrajat, ali sasvim je jasno koliko kupovina glasova čini ekonomske štete.
i, što je najgore od svega, NITI JEDNA politička stranka u svemu ovome ne vidi problem, već samo gleda kome uzeti i kome "preraspodijeliti".
a apetiti samo rastu 🤷
Još da netko tim ljudima javi da plaća može ići i na digitalne banke - npr. Revolut na kojem Fina ne provodi prisilnu naplatu. Dio plaće na zaštićeni račun, dio tamo i ne može im nitko ništa...
Lynx imate li kakve prognoze i očekivanja za rezultat zadnjeg kvartala prošle godine?
Po nekim mojim izračunima, očekivao bih prihode na razini 13 milijuna EUR, a rashode na 11 i kusur milijuna EUR, s negdje 1.2-1.5 milijuna EUR dobiti. Naravno sve dosta paušalno, usporedio sam Q3 izvješće i FI za prošlu godinu da dobijem podatke za Q4, a onda primijenio deltu ovogodišnjih dosadašnjih rezultata na prošlogodišnje.
Al to govoris za RSV na nasu firmu ovdje, sto moramo ispuniti.
Jel mozes dobit taj RSV recimo za recimo firme iz Rusije 🤔
Mora se sve obrazložiti dakle i vlasničku strukturu gore ako je npr ta ruska firma član društva u Hrvatskoj ili više gore u vlasničkoj strukturi. Koliko je meni poznato uvid u RSV zasad nije javan, ali ima osoba koje mogu izvršiti uvid (čini mi se da javni bilježnici mogu?).
Fina ima skraćeni uvid u sirove podatke jer se ona pouzda u ono što im se prijavi na njihovom obrascu ( iako moraju se poklopiti s podacima predočenim banci inače se banka buni), ali banka baš mora utvrditi koja je vlasnička struktura i tko je stvarni vlasnik i dostavljaju im se organigrami do najviših razina. S tim da su ti podaci naravno zaštićeni bankarskom tajnom pa im se ne može samo tako pristupiti, ali npr. USKOK dođe do njih ako treba.
Imao sam i zanimljivu situaciju u kojoj jednom Rusu odnosno njegovom društvu kćeri ovdje niti jedna banka u RH nije htjela otvoriti račun jer nije zadovoljavao njihove AML politike. Na upit ministarstvu, obavijestili su ga da mu niti jedna banka nije dužna otvoriti račun te da smo unutar EU pa da može uredno negdje drugdje otvoriti račun i poslovati preko njega. To je sve krenulo otkad su banke klepili s onim velikim kaznama i navodno se svakakve greške službenicima toleriraju, ali za krivi AML se dijele otkazi.
Zaključno bih samo rekao da ovo što govori kolega st-brajo je nešto drugo i slažem se s njim, a to je da banka samostalno utvrđuje vlasničku strukturu, ali podaci o političkoj izloženosti se utvrđuju izjavom same stranke i nema daljnjeg detektivskog posla po tom pitanju te taj dio ostavlja puno toga "to be desired"... Teško je privatnim osobama delegirati obveze koje bi trebale obavljati u biti neka druga tijela tako da se problem svakako može gledati s više aspekata.
Pa ne znam, moje stranke su dosta zezali s nerazumnim KYC zahtjevima, jako su se postrožile banke po tom pitanju, a uvijek traže da bude usklađeno i s podacima u RSV, i to pod prijetnjom zatvaranja računa. Bilo je puno opuštenije dok nisu dobili kazne zbog neprovodenja radnji pod ZSPNFT sad je neka druga pjesma...
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH
I mozes li onda izvuci, naci stvarne vlasnike tankerske zaklade iz Austrije ?
Podaci iz RSV nisu javni, dostupni su samo ovlaštenim osobama (npr. direktorima ili punomoćnicima) ali Ministarstvu financija je, tako da se oni baš i ne bi morali ubijati od istraživanja. Recimo u sličnoj situaciji kad sam upisivao stvarnog vlasnika, a bila je zamršena struktura, stavio sam da nitko nema preko 25% i da se upiše direktor kao stvarni vlasnik (bilo je fondova s XY otočja i svega u vlasničkoj strukturi) pa sam ipak morao banci dostavljati popis investitora u fond, s apostilima, prijevodima i svim živim kako bi oni mogli utvrditi čega sve ima tamo.
Pa ne znam, moje stranke su dosta zezali s nerazumnim KYC zahtjevima, jako su se postrožile banke po tom pitanju, a uvijek traže da bude usklađeno i s podacima u RSV, i to pod prijetnjom zatvaranja računa. Bilo je puno opuštenije dok nisu dobili kazne zbog neprovodenja radnji pod ZSPNFT sad je neka druga pjesma...
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH.
Trebala je ona podnjeti uz prijavu drzavnom odvjetnistvu i da se istrazi vlasnistvo tankerske zaklade iz Austrije 😉. Nitko ne povlaci to pitanje tko se skriva iza zaklade 🙃
Šta se ne bi i to trebalo vidjeti u registru stvarnih vlasnika? Ako ništa imaju banke taj podatak u okviru KYC brzo se to iskopa...
Valjda će preživjeti do završetka doka...
Počela "igranka" na KOTR2.
To mislite na ove dvije transakcije od ukupno tri dionice i vrijednosti manje od 700 eura? Ja bih prije rekao da netko kupuje polovni skuter za sezonu prije nego što se poveća potražnja...
Ne znam zašto se toliko piše o povećanju rashoda za zaposlenike kad razlika nije tako strašna, ja bih volio čuti zašto su toliko rasli troškovi prodane robe?
Disclaimer: nemam dionice SPAN-a, niti sam ih ikad imao
Jer su to troskovi prodanih licenca. Vise licenca prodaju, veci su troskovi. Ali uvjek ostane za njih neka mala marza (recimo 5%).
Okej, ali troškovi prodane robe su porasli za 250% u usporedbi s prošlogodišnjim Q4 odnosno puno više od prihoda od prodaje robe, dakle nije li se moglo malo vremena u FI (i analizi na ovom forumu) posvetiti tome, a ne da se spekulira o tome kolike su božićnice / premije dali zaposlenicima?
Ne znam zašto se toliko piše o povećanju rashoda za zaposlenike kad razlika nije tako strašna, ja bih volio čuti zašto su toliko rasli troškovi prodane robe?
Disclaimer: nemam dionice SPAN-a, niti sam ih ikad imao