Oni su moj interes otpisali sa svojom transparentnošću i općenito standardima izvještavanja na HTPK i HTPO, tko voli imati ulogu dioničara / smetala neka izvoli...
Posts by Philidor
-
-
Ludi su za time da vam ukinu porez na dividendu i kapitalnu dobit. Mogu vam samo povećati, čak sam uvjeren da bi lijeva opcija to i napravila. Pa oni mrze ove što žive od kapitala.
Samo je Fokus otvoreno za smanjenje poreza.
Ako sam dobro uhvatio, Fokus se čak zalaže za potpuno ukidanje poreza na dohodak (ne samo od kapitala) i zatvaranje rupe smanjenjem javne potrošnje. Meni se čini nategnuta konstrukcija, ovako iz glave, ne gledajući kalkulacije i na čemu bi se toliko uštedilo, ali ipak može biti dobar indikator namjere.
-
zar nije fokus onaj za investiranje, ekonomiju, itd. kako to ide sa katom ?
Da, već sam se poveselio da ću možda imati za koga glasati na izborima, oko Kate su razbijali glavu hoće neće ali nisu izašli, a Zoki im je dealbreaker, dosta neobično...
Liberalne stranke stvarno nemaju mjesta u koaliciji s totalitaristima, neovisno o strani političkog spektra.
-
Fokus je pristao ući u koaliciju s Katarinom Peović, a onda izašao zbog Milanovića? Čudno mjesto za podvući crtu...
-
Evo jedna za ekipu iz AZ fonda koja nastavlja širiti veselje na KODT:
-
Što vam kolega nije jasno??? Grebemo sa dna kace, po pitanju imigranata, pa dobiješ imigrante sa dna kace...čast poštenih i radišnim imigrantima.
mi smo država u kojoj je 200.000 ljudi blokirano i, samim time, isključeno sa legalnog tržišta rada i u kojoj još nekoliko stotina tisuća radno sposobnih plaćamo socijalnu pomoć (pa i ti rade na crno).
a sve zato da bi u konačnici uvozili strance da nam rade, jer, eto "nema" radnika.
i tu već imamo 3 fail-a:
1. nerazumno trošenje novaca poreznih obveznika i plaćanje nekome za nerad
2. izostanak plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno od nekih barem 300.000 ljudi, ako ne i više
3. ne vraćanje još više novca nazad u domaću ekonomiju
ostalo neću niti nabrajat, ali sasvim je jasno koliko kupovina glasova čini ekonomske štete.
i, što je najgore od svega, NITI JEDNA politička stranka u svemu ovome ne vidi problem, već samo gleda kome uzeti i kome "preraspodijeliti".
a apetiti samo rastu 🤷
Još da netko tim ljudima javi da plaća može ići i na digitalne banke - npr. Revolut na kojem Fina ne provodi prisilnu naplatu. Dio plaće na zaštićeni račun, dio tamo i ne može im nitko ništa...
-
Lynx imate li kakve prognoze i očekivanja za rezultat zadnjeg kvartala prošle godine?
Po nekim mojim izračunima, očekivao bih prihode na razini 13 milijuna EUR, a rashode na 11 i kusur milijuna EUR, s negdje 1.2-1.5 milijuna EUR dobiti. Naravno sve dosta paušalno, usporedio sam Q3 izvješće i FI za prošlu godinu da dobijem podatke za Q4, a onda primijenio deltu ovogodišnjih dosadašnjih rezultata na prošlogodišnje.
-
Al to govoris za RSV na nasu firmu ovdje, sto moramo ispuniti.
Jel mozes dobit taj RSV recimo za recimo firme iz Rusije 🤔Mora se sve obrazložiti dakle i vlasničku strukturu gore ako je npr ta ruska firma član društva u Hrvatskoj ili više gore u vlasničkoj strukturi. Koliko je meni poznato uvid u RSV zasad nije javan, ali ima osoba koje mogu izvršiti uvid (čini mi se da javni bilježnici mogu?).
Fina ima skraćeni uvid u sirove podatke jer se ona pouzda u ono što im se prijavi na njihovom obrascu ( iako moraju se poklopiti s podacima predočenim banci inače se banka buni), ali banka baš mora utvrditi koja je vlasnička struktura i tko je stvarni vlasnik i dostavljaju im se organigrami do najviših razina. S tim da su ti podaci naravno zaštićeni bankarskom tajnom pa im se ne može samo tako pristupiti, ali npr. USKOK dođe do njih ako treba.
Imao sam i zanimljivu situaciju u kojoj jednom Rusu odnosno njegovom društvu kćeri ovdje niti jedna banka u RH nije htjela otvoriti račun jer nije zadovoljavao njihove AML politike. Na upit ministarstvu, obavijestili su ga da mu niti jedna banka nije dužna otvoriti račun te da smo unutar EU pa da može uredno negdje drugdje otvoriti račun i poslovati preko njega. To je sve krenulo otkad su banke klepili s onim velikim kaznama i navodno se svakakve greške službenicima toleriraju, ali za krivi AML se dijele otkazi.
Zaključno bih samo rekao da ovo što govori kolega st-brajo je nešto drugo i slažem se s njim, a to je da banka samostalno utvrđuje vlasničku strukturu, ali podaci o političkoj izloženosti se utvrđuju izjavom same stranke i nema daljnjeg detektivskog posla po tom pitanju te taj dio ostavlja puno toga "to be desired"... Teško je privatnim osobama delegirati obveze koje bi trebale obavljati u biti neka druga tijela tako da se problem svakako može gledati s više aspekata.
-
Pa ne znam, moje stranke su dosta zezali s nerazumnim KYC zahtjevima, jako su se postrožile banke po tom pitanju, a uvijek traže da bude usklađeno i s podacima u RSV, i to pod prijetnjom zatvaranja računa. Bilo je puno opuštenije dok nisu dobili kazne zbog neprovodenja radnji pod ZSPNFT sad je neka druga pjesma...
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH
I mozes li onda izvuci, naci stvarne vlasnike tankerske zaklade iz Austrije ?
Podaci iz RSV nisu javni, dostupni su samo ovlaštenim osobama (npr. direktorima ili punomoćnicima) ali Ministarstvu financija je, tako da se oni baš i ne bi morali ubijati od istraživanja. Recimo u sličnoj situaciji kad sam upisivao stvarnog vlasnika, a bila je zamršena struktura, stavio sam da nitko nema preko 25% i da se upiše direktor kao stvarni vlasnik (bilo je fondova s XY otočja i svega u vlasničkoj strukturi) pa sam ipak morao banci dostavljati popis investitora u fond, s apostilima, prijevodima i svim živim kako bi oni mogli utvrditi čega sve ima tamo.
-
Pa ne znam, moje stranke su dosta zezali s nerazumnim KYC zahtjevima, jako su se postrožile banke po tom pitanju, a uvijek traže da bude usklađeno i s podacima u RSV, i to pod prijetnjom zatvaranja računa. Bilo je puno opuštenije dok nisu dobili kazne zbog neprovodenja radnji pod ZSPNFT sad je neka druga pjesma...
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH.
-
Trebala je ona podnjeti uz prijavu drzavnom odvjetnistvu i da se istrazi vlasnistvo tankerske zaklade iz Austrije 😉. Nitko ne povlaci to pitanje tko se skriva iza zaklade 🙃
Šta se ne bi i to trebalo vidjeti u registru stvarnih vlasnika? Ako ništa imaju banke taj podatak u okviru KYC brzo se to iskopa...
-
Opasna utrka s vremenom u riječkom škveru. Trećemajcima curi vrijeme za »Algonu« - Novi listNišta se dramatično nije dogodilo nakon epizode s neobjavljivanjem najavljenog javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju trećemajske tvrtke kćeri »3. maj…www.novilist.hr
Valjda će preživjeti do završetka doka...
-
Počela "igranka" na KOTR2.
To mislite na ove dvije transakcije od ukupno tri dionice i vrijednosti manje od 700 eura? Ja bih prije rekao da netko kupuje polovni skuter za sezonu prije nego što se poveća potražnja...
-
Ne znam zašto se toliko piše o povećanju rashoda za zaposlenike kad razlika nije tako strašna, ja bih volio čuti zašto su toliko rasli troškovi prodane robe?
Disclaimer: nemam dionice SPAN-a, niti sam ih ikad imao
Jer su to troskovi prodanih licenca. Vise licenca prodaju, veci su troskovi. Ali uvjek ostane za njih neka mala marza (recimo 5%).
Okej, ali troškovi prodane robe su porasli za 250% u usporedbi s prošlogodišnjim Q4 odnosno puno više od prihoda od prodaje robe, dakle nije li se moglo malo vremena u FI (i analizi na ovom forumu) posvetiti tome, a ne da se spekulira o tome kolike su božićnice / premije dali zaposlenicima?
-
Ne znam zašto se toliko piše o povećanju rashoda za zaposlenike kad razlika nije tako strašna, ja bih volio čuti zašto su toliko rasli troškovi prodane robe?
Disclaimer: nemam dionice SPAN-a, niti sam ih ikad imao
-
Imam jedno pitanje ako mi tko može pomoći - do ove godine sam JOPPD predavao ručno pa bi mi u Poreznoj dali uplatnicu s podacima za uplatu po kojoj bi izvršio uplate. Kroz sustav ePorezne nisam dobio ništa slično, bi li trebao platiti s prošlogodišnjim podacima ili kako ste vi došli do detalja za vršenje uplate?
-
Iz izvješća Končara:
"Kao i u prethodnim razdobljima do značajnijeg povećanja ugovorenosti došlo je u društvima iz divizije Prijenos i distribucija električne energije i to posebice KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori i KONČAR – Mjerni transformatori. I u većem djelu ostalih društava novo ugovoreni poslovi su značajno veći, a posebno dobre rezultate bilježe Dalekovod, KONČAR – Električna vozila, KONČAR – Metalne konstrukcije, KONČAR – Digital i KONČAR – Aparati i postrojenja"
-
Obrani - okreni, stvari koje su preokrenule kvartal su jednokratne stavke. Ne znam čemu ta zabrinutost oko budućnosti kompanije zbog toga, ali dobro ako tržište pretjera u valorizaciji istih to bude dobro vrijeme za lagano skupljanje... Ono što mene zasad interesira je porast vrijednosti u knjizi narudžbi, na isti način su i Končarevci krenuli s rastom.
-
A majke ti mile, zašto sam ženi rekao da sam kupio KODT, sad će htjeti preko oceana za godišnji...
Šalu na stranu, izvješće je brutalno i nadmašilo je valjda sva očekivanja analitičara u praktički svim kategorijama, pozdrav kolegama s drugog foruma koji upozoravaju na "balončinu" na KODT, nastavite i dalje pratiti P/B omjer dok keš mašina radi brrrrrrrrr
-
+DLKV, Končar grupa mi je ostvarila vrlo lijepi prinos na ostalim dionicama pa sam se i tu uključio. Izgleda da se nazire zaokret u poslovanju, a ja imam strpljenja.