1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Philidor

Posts by Philidor

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Philidor
    • October 21, 2021 at 3:17 PM
    OTKRIVAMO Šef Hanfe ima kredit u RBA. Smanjili su mu kamatu s 5 na 2.5%
    BIVŠOJ direktorici u RBA Leasingu, koja je prijavila prevaru, RBA banka podigla je kamatnu stopu za duplo. U isto to vrijeme onom tko ih je istraživao, čelniku…
    www.index.hr

Lijepo čovjek kaže da nije u sukobu interesa 😂 moram izvući lovu s ove močvare od burze čim prije

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Philidor
    • October 21, 2021 at 10:13 AM
    Quote from accountant

Kako su leasing kuće (banke) ukrale 700 mil kn građanima (index.hr)

i tako... HANFA svira qurcu, HNB ne nadzire ništa i za ništa nije nadležan, MFIN čak ima odjel za kontrolu leasing društava ali to rijetko tko uopće zna

kao jedino sredstvo ostaje tužiti se na sudu za naknadu štete, a to zbog dugog procesa, često ode u zastaru

i to sve u okrilju Europske unije

fuj!

tko nam kriv što smo dizali kredite u francima, tko nam kriv što smo kupovali aute za business preko leasinga... sami smo si, valjda, krivi kad nas nitko ne štiti?

Display More

Mislim da je iz onog videa koji je postala kolegica Ledica jasno zašto nadzor šteka. Ti isti subjekti koje HANFA i HNB "nadziru" ih direktno financiraju, kako očekivati drukčije rezultate? Volio bih i ja mogućnost da poreznom inspektoru koji mi dođe u nadzor ostavim "manću",

ali za nas obične ljude je to kazneno djelo.

Bilo bi interesantno da nekoga iz RBA stvarno osude za prijevaru u gospodarskom poslovanju jer se i građanska zastara produljuje ako je potraživanje proizašlo iz kaznenog djela. Znaju i oni to, inače ne bi odbijali davati pregled plaćanja za leasing da je potraživanje 100% zastarjelo...

• Utjecaj ulaska u eurozonu na cijene dionica

• Philidor
    • October 21, 2021 at 9:51 AM

Možda se pokojem stranom investitoru svidi prebačaj na euro pa odluči umočiti prstić u ZSE, eventualno bi to moglo predstavljati razlog za rast po mojem mišljenju...

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Philidor
    • October 21, 2021 at 9:13 AM

Kao što sam rekao, ne ulazim u daljnju raspravu s hodajućim Dunning-Kruger efektom, molim admina za premještaj u svaštaru jer cijela ova priča nema veze s temom :)

• AGROKOR

• Philidor
    • October 21, 2021 at 7:53 AM

Ovo što ste vi napisali su dva stupnja redovnog postupka nakon čega optuženik ide u zatvor, a iz zatvora može slati što god hoće i kome god hoće, ali se ne produžuje kazneni postupak niti odlazqk u zatvor što je bila vaša izvorna teza.

Ali ako brojite u "stupnjeve" postupak po izvanrednom pravnom lijeku i Ustavni sud (dobro da niste ugurali i zahtjev za pomilovanje unutra), arbitražu zovete sudom i uspoređujete s državnim pravosudnim sustavom sve mi je jasno da ste izvan bilo kakve zone kompetencije pa mi je drago da se evo makar trudite nešto naučiti, možda i dođete do toga jednom.

Btw još uvijek čekam primjere tih uspješnih država kojima je najviši sud drugostupanjski :)

Edit: odbijam daljnju suradnju u ovom kafanskom lupetanju

• Razotkrivamo portfelje

• Philidor
    • October 20, 2021 at 8:34 PM
    Quote from komot

Evo mog porfelja, ipak je tema razotkrivamo portfelje.

JDOS 9,52 %
    VLEN 1,92 %
    CROS2 4,61 %
    MDKA 36,87 %
    PVCM 24,14 %
    SPNV 1,10 %
    TSHC 16,79 %
    CTKS 5,05 %

Da se razumijemo stvarno mi se sviđa vaš portfelj iz fundamentalne perspektive, ali točno vam se ne isplati gledalicu otvarati više nego jednom kvartalno 😂

• AGROKOR

• Philidor
    • October 20, 2021 at 9:00 AM
    Milanovićev kandidat o velikom broju riješenih predmeta na Vrhovnom sudu: "Po tome ispada da su suci u Danskoj totalne lijenčine" - Novi list
    ZAGREB - Šanse da Opća sjednica Vrhovnog suda da pozitivno mišljenje o Radovanu Dobroniću, kojeg će predsjednik Zoran Milanović predložiti za predsjednika Vrhov
    www.novilist.hr

Evo jedna korisna paralela s radom Vrhovnog suda u Danskoj koji je prošle godine riješio 30 puta manje predmeta od našeg "nepotrebnog" Vrhovnog suda.

• AGROKOR

• Philidor
    • October 20, 2021 at 7:37 AM

Teoretski se može proći 4 ako podignu otpužnicu pred nenadležnim sudom? Onda možeš teoretski proći i mnogo više, zašto ne računati i upravni sud ili još koji drugi nenadležni sud 😂 U svakom slučaju se kazneni postupak ne produžuje nego se uglavnom vodi u dva, a iznimno u tri stupnja, sve drugo su floskule.

Sudac Dobronić je građanski sudac, tako da bi on bio "neutraliziran" od odlučivanja u kaznenim spisima i da Vrhovni odlučuje o svakom predmetu u državi.

Problem kod našeg kaznenog sudovanja su iznimno niske kazne koje se izriču zbog glupih olakotnih okolnosti (iz dobre familije, uvijek pozdravi na cesti pa nekoliko godina manje?) i sumnjivo rastezanje pojedinih postupaka u fokusu javnosti (koji uglavnom formiraju percepciju o pravosuđu), ali ako se gleda šira slika imamo oko 90% osuđujućih presuda što i nije baš mali postotak. Baš me zanima da se napravi neka anketa koliko bi prosječni građanin mislio da ima u postotku osuđujućih presuda u kaznenim postupcima.

Čekam još uvijek samo jedan primjer države u kojoj je najviši sud drugostupanjski.

• AGROKOR

• Philidor
    • October 19, 2021 at 6:35 PM

Ne može niti teoretski predmet u redovnom postupku doći s Općinskog na Vrhovni, dakle nikada nisu četiri stupnja, s iznimkom da VSRH rješava posebna pravna pitanja postavljena u izvanrednim lijekovima, ali koji ne odgađaju izvršenje presude niti usporavaju postupak. Pročitajte si članke 19 do 19.f Zakona o kaznenom postupku, možda ne budem imao osjećaj da se raspravljam sa zidom.

Edit: nađite mi samo jednu državu s razvijenim pravnim sustavom u kojoj je najviši sud drugostupanjski, to bih volio vidjeti

• AGROKOR

• Philidor
    • October 19, 2021 at 6:05 PM

Nema potrebe za stavljanjem riječi u usta, rekao sam da su uglavnom 2 do 3 stupnja PRIJE kasacijskog što znači da je takav sud treći ili četvrti. Kod nas ne može biti sud četvrtog stupnja niti sam ja to rekao, a potpuno je nejasna vaša izjava da je najčešće četvrti. Vaš pogrešan zbroj nije moja logička pogreška, ali otišli smo u teški off topic i tu stajem, kako bi rekao jedan cijenjeni kolega s foruma ne ispravljaju mi se krive Drine.

• AGROKOR

• Philidor
    • October 19, 2021 at 5:55 PM

Dva do tri stupnja su prije kasacijskog ovisno o državi i sustavu. Znači vi ste protiv reforme pravosuđa jer je prije bilo dobro? 😂 Smisao postojanja Vrhovnog suda nije oduzet, nego on nikada nije niti trebao biti ovo što vi navodite, a niti je takav u razvijenijim pravnim sustavima. Btw on je uglavnom odlučivao o građanskim predmetima i u prijašnjem sustavu, novi je tek uveden pred malo više od godine dana, to nije produkt reforme kako imputirate. Izgubio sam volju za borbu s vjetrenjačama, toliko od mene :)

• AGROKOR

• Philidor
    • October 19, 2021 at 5:30 PM

Zapravo i ne, VSRH uglavnom odlučuje o izvanrednim pravnim lijekovima u kojima se postavljaju pitanja poput gore navedenog primjera. U 99,9% slučajeva će presuda VKS biti konačna i najkasnije nakon nje optuženik ide u zatvor. Ali kako imamo ustavno pravo na pravni lijek samo u iznimnim slučajevima će predmet doći na VKS, a da se optuženi prije toga nije mogao žaliti na presudu (drugi lrimjer iz gornjeg posta) pa se ovakvim režimom rasterećuje VSRH od operative u živim predmetima, a opet se štiti to pravo na pravni lijek.

Skraćeno, poanta Vrhovnog suda je zauzimanje stavova o određenim pravnim pitanjima o kojima još nema kvalitetne sudske prakse ili je ista nejednaka. Koliko sam upoznat najveći dio predmeta na tom sudu su građanski predmeti (revizije po presudama županijskih sudova i VTS), ne može ga se gledati samo kroz kazneni aspekt koji je ovom reformom bitno umanjen.

• AGROKOR

• Philidor
    • October 19, 2021 at 5:09 PM

Vrhovni sud bi trebao osiguravati jedinstvenu primjenu prava i odlučivati gotovo isključivo o pravnim pitanjima. Ali nije sud koji provodi dokaze, saslušava svjedoke i slično već zauzima stav o pojedinim pravnim elementima iz predmeta koji bi bili bitni za rješavanje predmeta. Npr. postavi se pravno pitanje je li dokaz (vještačenje u predmetu Agrokor) nezakonit ako nije poznato koji ga je vještak u pretežnoj mjeri izradio. I onda oni na takvo pitanje daju odgovor i korigiraju odluku ako treba ili vraćaju predmet na ponovno odlučivanje.

Nitko ne bira kome ide predmet, propisano je u Zakonu o kaznenom postupku ovisno o težini kaznenog djela. Kreće ili na općinskom ili na županijskom ovisno o djelu, zatim svakako ima pravo na drugi stupanj, a pod određenim uvjetima i na treći (dakle ako krene sa ŽS može doći i do VSRH). Još jedan primjer ako ŽS oslobodi Todorića, a VKS ga osudi, predmet bi došao VSRH jer prije toga Todorić zapravo nije imao pravo na žalbu. Ako Vas zanimaju detalji imate zakon.hr sve fino piše...

"Kritika reforme pravosuđa", a sve druge zemlje koje imaju bolje pravosuđe od nas imaju najviši sud koji funkcionira po istom režimu 😂 odličan prijedlog 👍

• AGROKOR

• Philidor
    • October 19, 2021 at 4:45 PM

Ne znam čemu čuđenje, najviši sud ili kasacijski u mnogim razvijenim zemljama ne postupa kao redovni žalbenk sud, nego samo u posebno biranim slučajevima. Mislim da je donedavno uz RH možda bio još jedan u Europi koji je to radio. Od svih područja u hrvatskom sudstvu koja se mogu kritizirati, ovo je stvarno bezvezna kritika...

• AGROKOR

• Philidor
    • October 19, 2021 at 4:14 PM

Vrhovni sud odlučuje o Adrisovoj reviziji protiv nagodbe u postupku izvanredne uprave za početak...

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Philidor
    • October 19, 2021 at 2:50 PM

Svi prognoziraju eksplozivan rast TPNG-a, a ja sam zasad na drugoj strani i mislim da ćemo napredovati polako i umjereno pa ćemo vidjeti što će market reći. Ako su već dulje vrijeme uspjeli očuvati stabilne prihode usprkos niskim razinama spota, rekao bih da mora postojati nekakav trade off, odnosno da se niti nagla promjena indeksa na bolje ne bi trebala instantno odraziti na prihode. Naravno to ne znači da cijena dionice neće poletiti neovisno o kretanju prihoda, osobito kad se krene slijevati novac sa bulkera...

• Nekretnine opcenito u HR

• Philidor
    • October 18, 2021 at 6:15 PM

Živo me zanima kako bi izgledalo tržište nekretnina u slučaju ukidanja APN kredita. U zadnje vrijeme sve više čujem za raznorazne sheme kupovine obiteljskih nekretnina preko APN-a (npr. sin od oca) i onda prebacivanje žive love u apartmane i slične stvari koje se onda mogu iznajmljivati jer nema onih ograničenja. Ne možeš vjerovati čega će se sve ljudi sjetiti da bi probili sistem, i Švicarsku bi razj...... Poanta je da se tim sistemom umjetno napuhava potražnja za nekretninama i radi medvjeđa usluga svim ostalim kupcima na tržištu, a u slučaju prekida bi došlo vrlo brzo do znatne korekcije.

• Nekretnine opcenito u HR

• Philidor
    • October 18, 2021 at 4:27 PM

Pitaj je kupuje li ona torbice/cipele/whatever na sniženju ili cilja kupiti po punoj cijeni, možda joj tako sjedne 😂

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Philidor
    • October 18, 2021 at 12:00 PM

Molio bih gospodina/gospođu na prodaji da zadrži određene količine na popustu i nakon objave FI za Q3 kako bih mogao polako prebaciti dio sredstava nazad u ovu dionicu :)

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Philidor
    • October 17, 2021 at 8:44 PM

Mhm, jedva čekam napravit kyc i dati sve svoje osobne podatke i broj telefona opskurnom coinu u Singapuru koji ima 50k dolara dnevno prometa na Uniswapu (na "1.5 milijun korisnika") i vjerojatno više koštaju gas fees od "zarade" prilikom prodaje. Teški pass.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt