Za početak, najbolje je krenuti s čitanjem kvalitetne literature prije investiranja u pojedinačne dionice. Ako je baš presing da se krene s investiranjem prije prikupljanja potrebne količine znanja, predložio bih vam da za orvu rukj razmotrite ulaganje u indekse. Uostalom to je za veliku većinu ljudi najsigurniji način otklanjanja rizika prilikon ulaganja (u tom pogledu kao literaturu preporučujem Malkiel - A random walk down Wall Street).
Posts by Philidor
-
-
Utjecaji ovog poreza se mogu razlučiti na dve različite grupe adresata, ja to vidim ovako:
a) postojeći ulagači - prilagođavanje taktike ulaganja, manje trejdova itd
b) potencijalni ulagači - slab odvraćajući učinak, administrativno opterećenje (JOPPD)
Problem niske likvidnosti nećemo riješiti na način da mi iz grupe a) više puta zavrtimo isti novac, nego privlačenjem novih ulagača. Interesa očito ima kad Hrvati više ulažu u kripto nego u dionice, a fiskalno opterećenje je identično. Dakle, moj je zaključak da suštinski problem nedostatka "svježe krvi" ne leži u porezima, već drugim ZSE grijesima.
-
Po mom mišljenju je današnjim volumenom trgovanja na (n)ovim razinama cijene potvrđen trend...
-
Raduje me rast, naravno, ali gledajući neke druge dionice, oprezan sam s euforijom.
Ne kontam se u sve to previše, jel fondovi peglaju svoje portfelje pred kraj godine, ili što se događa, ali bilo je zanimljivih transakcija danas. Kupovalo se kao da je džabe.
Zašto ovo pišem? - zbog bojazni da sve to ne bi početkom iduće godine prizemljilo.
Možda mi je bolje da se ostavim ćorava posla i guštam, ali evo, kao što kažem, pokušavam bit cool oko ovog rasta.
Dijelim dionice na one u kojima sam oprezan i one u kojima sam pohlepan. Ova spada u drugu kategoriju.
-
Znamo li po kojoj cijeni HPB vodi u svojim knjigama dionice OPTE?
-
Kod nas svi očekuju da se netko drugi izbori za njihova prava po principu prijeđi na drugog muko moja. I onda se čude kad se netko drugi bori za svoja prava (neovisno da li ih stvarno ima) zašto i njima nešto od toga ne pripadne. Naravno sve bez ikakvog ulaganja truda ili sredstava, to se podrazumijeva...
-
Zar ne moraju ovogodišnju dobit uporabiti za pokriće prenesenog gubitka iz prethodnih godina?
-
Ako je svrha cijepljenja stjecanje imuniteta, zašto se onda u svrhu dokazivanja preboljenja ne priznaje serološki test kojim se može utvrditi prisutnost i do 10 X više antitjela nego nakon cijepljenja i to sa dvije doze cjepiva?
Test na antitijela ne znači nužno i kvalitetan imunitet na Covid. Bitno je koliko je onih S-antitijela koji ne dozvoljavaju virusu da napadne onim šiljak proteinom stanicu. Tu vrstu serološkog testa ne radi niti jedan laboratorij u RH. Također, ne znam odakle ti informacija da je nužno utvrđen veći broj antitijela nakon preboljenja nego nakon cjepiva, jer to naprosto nije nužno točno.
Nije nužno točno, ali nije rijetka pojava. Znam nekoliko ljudi koji su se žalili zašto ne mogu dobit COVID potvrdu bez cijepljenja, ali s enormnom količinom antitijela i obratili se sa vrlo logičnim pitanjem Zavodu za javno zdravstvo - je li svrha postići imunitet ili cijepiti se radi cijepljenja? Nisu dobili nikakav smislen odgovor, a upravo su to stvari na kojima komunikacija prema javnosti mora biti vrlo jasna...
-
https://www.vecernji.hr/vijesti/hasanb…u-sabor-1537038
E ovaj je uboo u sridu.
Samo onda neka hoda u medicinskom skafanderu.
Je li ga tko pitao hoće li odmarati na grbači hrvatskog naroda i primati za to punu naknadu sukladno njegovom pravu na državnu sisu?
-
pa sada izgleda, a do sada si bio u bunkeru, a nas neka granatiraju na koti 360, aaa
samo jedno pitanje kolegici Marieleni, vidim da razumije psihologiju,
od kuda trejderima novac da stalno kupuju po 500, a prodaju po 350, nisu li već trebali pogubiti takvim načinom trgovanja i nestati s obzora burze,
moram ipak stati u obranu kolega, koji održavaju trgovanje aktivnim,
trejder se nikada ne plaši, osim kada ga je strah
Ocito margin krediti. Trejderi su ocito popusili zestoko.
I onda ce se netko pitati zasto Hrvati ne ulazu na ZSE.
Evo duša mi plače za margin trejderima, klasičan primjer socijalne nepravde 🤣
-
Tko se barem malo ulovio kriptovaluta padnu mu ovi usponi i padovi na brodarima puno lakše, ako ijedna investicija može zadebljati kožu investitora na nagle promjene cijene onda je to ta. Meni je već i taj benefit opravdao uložen novac, neovisno o ostvarenom rezultatu, čisto da danas i jučer mogu hladne glave baciti oko na gledalicu. Bilo bi lijepo nešto i kupiti kad se nudi, ali šta kad sam već upucao slobodni keš kao predujam za neku javnu dražbu, a ne vadi mi se iz crnog fonda 🙄
-
Obzirom na nemalu izloženost brodarima, dok god ne svira "Potopit ću ovaj splav" ja potpisujem
-
Za sutra je kod mene ipak u pripremi Vuco i hit - Podigla me iz pepela 😁
-
Iako je tmuran dan danas na burzi, ja sam si ga malo uljepsao - upravo sam izveo osobni rekord u mrtvom dizanju. Bravo ja 💪
Dobar performans u području mrtvog dizanja je danas prezentirao i ponosni novi vlasnik dionica Haludova 😂
-
Tko je smislio hipotezu efikasnog tržišta bi se brzo predomislio pogledom na našu burzu 😂 izvješća dobra, pozitivne reakcije nigdje (osim KODT ajde, ali moglo je i to jače)
-
to je valjda uračunato u ovo:
Snažan organski rast u 2021.
▪ Porast imovine +2,4 mlrd kn u 2021
▪ Povijesno najviši LCR 194%
▪ Najniži troškovi rezerviranja u 9M 2021 rezultat poboljšanja
kvalitete imovineJbg nije ti to Đuro, Viro, Dalekovod, Optima perjanice naše burze...
Ima tu i drugih, nedavno izlistanih kandidata, miljenika foruma s brutalnom dobiti od 10 mil. kuna u 9 mjeseci na više od 1/3 mcap-a HPB-a. Evo kažu kolege na toj temi da se možda čak kontrolira cijena dionice kako takva keš mašina ne bi rasla s tim sjajnim rezultatom. Ali što je tu je, s marketom se ne isplati svađati, tko čeka i dočeka!
-
Koja mlaka reakcija na FI, zapravo ni nema je
I tako već zadnje tri godine svaki kvartal, više se niti ne uzbuđujem oko toga
-
Jesu li u izvješće za ovaj kvartal ukalkulirane i vrlo relevantne dizajnerske stolice, zna li se što? 😂
-
Kostrenjani se bune protiv novog doka. Odjednom su njuške iz Aleje bogataša skužile da su gradili vile u susjedstvu remontnog brodogradilišta.
Kome smeta jaki Lenac 😂
Šalu na stranu, po meni je FI bolje od očekivanog, ali u navali drugih dobrih izvješća (osobito turista) jasno mi je da se kratkoročniji ulagači žele prebaciti u likvidnije pozicije, tako da preostaje jedino naoružati se strpljenjem
-
Bojao sam se malo kakvo će biti izvješće obzirom na drastičan rast cijena sirovina, a i najave podizanja minimalne plaće su digle koji upitnik. Međutim, kako se vidi iz izvješća oni su već znatno podignuli plaće (kaže CEO prosječna 6.000 kn što uopće nije loše za tu branšu) i unatoč poskupljenja sirovina ostvarili solidan profit. Kad završe R&D na tim negorivim tkaninama mogla bi postati vrlo interesantna dionica, dotad strpljivo skupljanje na ovim razinama