Mozemo imati problem s bilo kojom clanicom EU koja ne ispunjava svoje obveze iz osnivackih akata EU u odnosu na zajednicke vrijednosti i demokratski ustroj drzava clanica. Ne brani im nitko da rade sto hoce, ali neka se onda deklariraju da ne zele biti unutar sustava takvih vrijednosti, provedu Hexit i okane se novaca te zle ideoloske diktature.
Posts by Philidor
-
-
Djeluje mi da je dosta slab interes za ovu dionicu. Promet je jako mršav. To i cijenu drži dosta niskom.
Imaju dvostruko više novca na računu nego što im iznosi dugoročni dug.
Rijetka ptica na ZSE.
To je ko neki small cap... Gledam prvih deset dioničara, ovi donji nemaju ništa senzacionalno puno. Free float preko 9%, a trgovina nikakva. Izgleda kao da se svima koji ovo drže trguje samo uoči i nakon izvješća. Čudno, jer očito da imaju dosta posla i da je naplata dobra, plus što je dobrim dijelom u dolarima.
Što to tržište zna što mi smrtnici ne znamo?
Trziste je najcesce efikasno, ali nije i nepogresivo, ponekad se oklizne. Osobno najvise volim gledati i kupovati takve glitcheve, a tko ceka i doceka.
-
Tema je umrla više od trgovanja dionicom, ajmo ju probati probuditi. Nisam još uvijek prodao ijednu od ovih dionica, a skoro sve su kupljene ispod 500 kuna (iako sam se nećkao oko 950 hoću li izaći dijelom - ispalo je da sam pogrijesio), moja razmisljanja i predvidanja za daljnje trgovanje su:
- ove godine imamo ciscenje bilance Sberbanke, mislim da necemo moci razabrati kakvi su tocno efekti pripajanja na operativno poslovanje do izvjesca za Q2 dogodine (znaci jos gotovo godinu dana) jer u ovogodisnjem Q1 jos nismo imali rezultate Sberbanke
- do tog trenutka dionica nece biti prezanimljiva investitorima koji gledaju fundamente jer je iste tesko procijeniti s dovoljnom dozom sigurnosti
- trejderi nas nece dotaknuti stapom na ovom volumenu, a rekao bih da ih odbija i vecinsko vlasnistvo RH
- samim time, tesko mi je odrediti koji bi to dogadaj mogao okrenuti postojeci downtrend (osim eventualno dogadaja navedenog nize u zakljucku)
- pocevsi od tih pretpostavki, nadam se da cu pocetkom 2023. moci dokupiti dionicu za cca 100 Eur po komadu, bio bih vrlo zadovoljan takvim ishodom.
Naravno, ako budem u krivu pa dionica krene preko noci naglo rasti (npr. ako skinu HPB sa liste drustava od strateskog interesa za RH - sto je nuzan preduvjet za eventualnu prodaju banke) nema gorkog placa, kesa je vec dovoljno krcata ove pozicije.
-
Prošlogodišnji Q3 je VLEN bio većim dijelom prazan, ogroman dio tada evidentiranih prihoda se odnosio na radove održavanja i popravaka svoje imovine i kapaciteta, a ne na stvarni operativni prihod od izvršenih radova za narucitelje. Iako Q3 ne bi trebao biti najbolji ovogodisnji kvartal, procjenjujem da ce biti najveca kvalitativna razlika u odnosu na isti proslogodisnji kvartal, naravno ako cemo uz RDG gledati i cash flow.
-
+VLEN, bit ce i jos ovih dana ako se bude nudilo oko 15,50 kn
-
Naravno da kompanija mora biti zainteresirana za otkup svojih dionica u slučaju preniske vrijednosti istih, nema s time nikakve veze na kojoj burzi je dionica izlistana (to je čista demagogija). Efikasno tržište nagrađuje dobre stvari jer su korisne za investitora, a iste su jednako korisne neovisno o tome na kojoj se burzi događaju. Tim više, ako cijena na određenoj burzi manje raste što se više koristi buyback (npr. ZSE), znači da se buyback (kako za kompaniju tako i za dioničare) više isplati provoditi kod nas, nego na drugim tržištima koja brže ugrade tu informaciju u cijenu čime dionice postaju skuplje. Poanta buybacka nije napucavanje cijene dionice, već povećavanje udjela postojećih dioničara u društvu povlačenjem dionica. Možda ih se čak može iskoristiti prilikom otkupa drugih brodova (kao što to rade druge strane kompanije npr. prilikom preuzimanja), naravno po njihovoj stvarnoj vrijednosti, a ne po diskontiranoj tržišnoj. Fama koju su napravili oko upitnog novčanog toka da bi potom istoga koristili za krpanje trezorskih rupa nakon dodjele bonusa (u vidu dionica) upravi je jednostavno sramotna. U cijelom tom procesu su se bavili razmišljanjem o zaštiti (i razvoju) kapitala članova uprave, a kad su došli do dioničara izgleda da su stali. Što je utjecalo na ovu odluku u vezi s navodno upitnim novčanim tokom, a da se dogodilo nakon odlučivanja o većoj dividendi? Od novih poslovnih događaja vidimo samo vozarine koje su niže od prethodno ugovorenih te i havariju jednog broda? Cijena dionica im nije bitna zato što ih oni ionako ne kupuju po tržišnoj cijeni pa zarade kako god da okreneš. Situacija se može opisati kao you win, I win, you lose, I still win.
-
Nije danasnje trzenje, ali sam iskrcao cijeli GRNL koji sam imao zbog ogranicenja cijena osnovnih namirnica.
-
Apsurd cijele situacije je u tome da ako bi trgovci pristali prodavati po ovim cijenama, koje su uglavnom niže od nabavnih, činili bi prekršaj po Zakonu o trgovini zbog prodaje ispod nabavne cijene. Zamisli sad da te još inspektor iste države koja ti ograničava cijenu globi jer gubiš novce na prodaji tih artikala 😂
-
Jedino što će postići ovom akcijom su trgovine s praznim policama artikla ograničenih cijena i bujanje crnog tržišta u kojem će se hrana skladištiti u lošim uvjetima sa cijenama koje takvo tržište formira (vjerojatno višim od trenutnih).
-
Takav ugovor je po defaultu štetan, ne treba tu posebno razbijati glavu. Ako ćemo fiksirati cijenu plina preprodavaču, a ne potrošaču (što je ovdje jako bitno) , jasno je da će on plin naručivati samo kada je cijena na tržištu viša od ugovorene, a kada je cijena na tržištu niža onda jednostavno ne naruči. Kako god da okreneš INA gubi.
-
Novi stadion su hrvatski građani već debelo preplatili:
Spomenik korupciji: Kako su na maksimirsko ruglo spiskali 900 milijuna naših kunaNIZ kandidata za zagrebačkog gradonačelnika obećava da će izgraditi novi stadion u Maksimiru. Index podsjeća koliko je našeg novca dosad ulupano u to ruglo.www.google.comKako to Dinamo sa odštetama za igrače koje se broje u desecima milijuna eura ne može izgraditi nikakav stadion, a Rijeka i Osijek mogu?
Primjera radi 2010 kad se mažnjavalo na veliko, stadion je gradio i Brighton u Premier ligi, pa pogledajte sami kako izgleda novi stadion od 93 mil. funti (znatno manje od utrošenog u renovaciju Maksimira)
Falmer Stadium - Wikipediaen.m.wikipedia.orgZato neka se kane naših džepova i upregnu te novce od Lige prvaka i basnoslovnih transfera ili neka uzmu kredit i zidaju.
-
Dinamo s ovom ekipom, uz još Pjacu se definitivno može potući za treće mjesto u skupini LP i europsko proljeće. Po meni je jedino trener upitne kvalitete za tu razinu.
-
+ATPL, brod im se nije potopio, ali dionica jest pa me natjeralo u shopping
-
Za mene udjel u firmi preko posrednika znači udjel u SPV-u, a ne posudba novca SPV-u pod nepoznatim uvjetima povrata. Tko voli nek izvoli.
-
Uostalom evo općih uvjeta pa molim za pojašnjenje zašto nema određenog roka dospijeća tog instrumenta, niti kamatne stope, a ako se taj dug može pretvoriti u kapital po kojim se uvjetima provodi konverzija, odnosno koliki postotak equitya će investitori dobiti? Proklamirana namjera je da će oni za 6 godina prodati kompaniju pa da investitori iz ovoga imaju nekakva tag-along prava, opet se tu može postaviti milijun pitanja kakva prava, odgovora nigdje... Dio prikupljenog novca će se koristiti za povrat uloženog kapitala vlasniku od gotovo 100 k EUR (vrlo produktivno iskorišteno). Stavili su na syndicate stari društveni ugovor iz kojeg se uopće ne vidi koji je pravi udio SPV u društvu, u međuvremenu je bilo još nekoliko izmjena članova društva, to im valjda nije bitno. Meni izgleda da bi se dečki malo igrali s tuđim novcima i to je u redu, ali s mojim neće.
-
What are the different instruments available?
Ova konkretna nije niti share unit niti convertible note, već loan note, meni to spada u istu kategoriju s obveznicama. Ne znam, nisam puno gledao Funderbeam jer mi je uglavnmn dosta teško pronaći koji zapravo postotak VC dobiješ sa svojim ulaganjem.
-
Možete obrazložiti zašto biste uložili u obveznice VC-a? Još da se radi o udjelima bih razumio, ali obveznica je skroz druga priča. Radije bih lovu posudio susjedu kojeg će biti sram ako ih ne vrati nego nekome dao da se igra s mojim novcima pa ako uspije u pothvatu sve njemu, a meni tek mizerna kamata na ulaganje. Ako ne uspije pothvat njemu ništa, a ja gubim sav novac. Nema neke logike.
-
E još da znamo koja je dogovorena cijena u ovoj transakciji... Osim toga i da žele nastaviti s kupnjom na ZSE nemaju što vrijedno spomena za kupiti, tako da vjerojatno neće imati znatniji utjecaj na cijenu dionice.
-
Visoke cijene brašna ne prate trend pada cijene pšeniceU zadnjem tjednu srpnja cijene pšenice u veleprodaji kretale su se u rasponu od 1,65 do 3,25 kuna po kilogramu, odnosno 2,19 kuna u prosjeku što je najniža…lidermedia.hr
"U zadnjem tjednu srpnja cijene pšenice u veleprodaji kretale su se u rasponu od 1,65 do 3,25 kuna po kilogramu, odnosno 2,19 kuna u prosjeku što je najniža prosječna cijena u zadnja tri mjeseca, kada se je kretala u rasponu od 2,40 do 2,70 kuna po kilogramu. Prosječna cijena pšenice u zadnjem tjednu srpnja i dalje je 55 posto viša nego u isto vrijeme prošle godine.
No, za razliku od trenda pada cijena pšenice, kako uočava Zvjezdana Blažić, konzultantica u Smarteru, cijene brašna, koje su u zadnja tri mjeseca u veleprodaji porasle između 52 posto do čak 79 posto (meko brašno) u zadnjih tjedana nisu padale."
-
Trenutne cijene turističkih dionica su po mom mišljenju uvelike uzrokovane niskim povratom na imovinu, a ne nesrazmjerom imovine i duga, ako bi već morao nešto napisati o tome...
A sto imate od toga da nekretnine vrijede 5 milijardi eura ako je povrat na kapital takav kakav je, a na imovinu još kudikamo manji.
Evo kolega ipak smo našli common ground