Posts by Philidor
-
-
Nema smisla da burza radi od 9.30 do 16.
dovoljno bi bilo dvokratno od 9.30 do 11 i od 15 do 16 za one koji dobro zarađuju na burzi, ali duže spavaju. Prometi su sada manji nego u špecerajima. Čestitke ZB i Hanfi na prvom mjestu. Učinili su puno za tržište kapitala i ekonomiju rh.
Pa trgujte kolega...ima ovde samo sa foruma kapitala 30-50 milijun, da se 10% dnevno od toga okrene, eto sami radimo bez problema dnevne promete ZSE-a.
I što će se time postići osim financijske injekcije brokerima? Suštinski problemi ulaganja na našoj burzi se ne mogu riješiti okretanjem jedne te iste količine novca na višem broju ponavljanja.
-
Mene je ova najavljeni porez totalno ukomirao...
...ovo je hardcore crni labud jer napada uspjesne firme koje su trebale bit zastita u ovim teskim vremenima...situacija je apurdna jer je postalo bolje da firma zaradjuje manje...VLEN, KODT, SPAN, KTJV, turisti, KOEI, banke, JDGT, MDKA...sve sto valja i brutalno zarajuje je sad na tapetu...uzas...
Prema probnim balonima što vlada pušta dodatno bi se, po stopi 30%, oporezivala sva dobit koja je 20% veća od prosječne ostvarene dobiti u posljednje tri godine...pa sam sukladno tome napravio tablicu KATA KLIZMA kako bi to izgledalo u stavrnosti ako se provede (a mislim da hoće )...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Znači, svi bi bili gubitnici, ali KOEI, RIVP, LKPC i SPAN bi predvodili listu gubitnika...a ATPL je u ovom slučaju, zbog lanjske ogromne dobiti dobitnica...
Podaci su uzeti sa poslovna.hr, odnose se na nekonsolidirana izvješća, dobit u prva tri kavrtala 2022. se odnosi na dobit prije oporezivanja, Q42022 sam odokativno projicirao...
U privitku dostavljam i exelicu da možete i svoje perjanice dodat i da vidite njihovo prolazno vrijeme...
p.s. u kešu sam 50%, ništa ni više ni manje nego zadnjih mjeseci, tako da ne drukam na pad...već sam žalostan jer sam bezbrižno držao VLEN, KTJV, RIVP, KODT, SPAN a sad razmišljam da to sve rasprodam...a kupit nemam što jer će ionako država sve što je dobro oderat....
Dividend yield plaćenog poreza u posljednjem stupcu se odnosi na prinos plaćenog extra poreza (ne ukupnog poreza)...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Nekako se nadam da bi razni lobiji mogli zaustaviti tu besramnu otimačinu. Žele privući investicije u Hrvatskoj? Pa neka onda ukinu/drastično smanje porez na kapitalnu dobit, dividendu, itd. Neka smanje porez na dobit. A ne ovako. Što ne isplate HEP i Lutrija i takvi dio svoje zadržane dobiti u državni proračun? Koji je cilj tih poduzeća? Da gomilaju dobit do besvijesti?
Isplaćuju pojedina društva od 2020. godine dobiti sukladno posebnim odlukama kojima se određuje popis, izgleda da će i ove godine tako: https://vlada.gov.hr/sjednice/163-s…ske-36309/36309
HEP je izostavljen.
-
Vidjeti ćemo kako će izgledati prijedlog zakona pa onda možemo konkretno pričati, zasad je to u domeni ispitivanja javnog mnijenja (IMHO) . U svakom slučaju, ne mislim da će taj zakon stopirati investicije, baš suprotno, mogao bi potaknuti potrošnju kako bi se smanjio iznos dobiti u ovoj godini (potencijalno će to uzrokovati daljnji porast cijena).
-
Ako se ovaj porez uvede za sve gospodarske subjekte, isti će biti neviđena glupost. Uzeti će dobit posljednje 4 godine kao osnovicu, u koju ulazi i korona razdoblje koje će osjetno i nerealno sniziti osnovicu mnogim poduzećima. Osim toga ako se gleda samo nominalni rast dobiti, bez uračunavanja stope inflacije, doći će do toga da svaka iole zdrava kompanija s nekakvim prirodnim rastom dobiti mora platiti ovaj porez. S druge strane, bilo bi tesko opravdati uvodenje posebnog poreza samo za odredene djelatnosti, cisto radi ustavnih povreda ( npr. USRH - crveni križ - autoprijevoznici i dr.)
-
A koliki je danas pe na mdionice
Ako dobro razumijem oni postavljaju algoritme da gledaju posljednja 4 kvartala za izračun anualizirane dobiti pa onda trenutna procjena dobiti obuhvaća Q4 2021.
U svakom slučaju ovogodišnja dobit iznosi 76 milijuna kuna, odnosno anualiziranjem ovogodišnjih kvartala došli bismo do cca 100 milijuna kuna za 2022, a trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 116 milijuna kuna - dakle P/E bi bio veći od 1. Međutim, obzirom da ćemo imati povećanje dobiti od novog broda, taj dio će rasti, dok je s druge strane cijena dionice propala nakon objave izvješća iz meni nepoznatih razloga.
U svakom slučaju, biti će blizu.
-
Astarea,Slano i Dubravu će opet refinancirati S&L back ugovorom…
Postojeći su bili od 18.12. 2020. na 3g.
Kako se vrijednost brodova mijenja,u ovom slučaju na više, prodaju se za veću svotu i unajmljuju nazad?
Dobije se više keša ali i više kredita sa povoljnijom kamatom koja je na duže staze pa je i manje agresivnija??
Ima li mista za vakav manevar ili se ide čisto na postojeću svotu duga?
Uzevši u obzir tajming te transakcije (07.09.) rekao bih da su im novci dobro došli za plaćanje 20% učešća za nove brodove odnosno 13.720.000 USD (platili 16.09.)
Ako su pritom i dobili povoljnije uvjete super, ali se nekako iznosi i dinamika sumnjivo blisko poklapaju da bi motivacija bile malo niže kamate.
Meni je zanimljivo da bi prihodi u ovom kvartalu, neovisno o padu indeksa, bili uvjerljivo najviši da nije bilo povećanog broja dana provedenih u brodogradilištu (Revelin je tu dao svoj doprinos) odnosno 160+ dana u ovom kvartalu naspram stotinjak u prva dva kvartala iste godine. Sve u svemu, izvjesno je da ćemo kraj godine dočekati na više od 200 milijuna kuna operativne dobiti, i to uz povišenu amortizaciju uzrokovanu prošlogodišnjom revalorizacijom. Na trenutnu tržišnu kapitalizaciju od 528 milijuna kuna, zvuči suludo.
Volio bih da konačno odluče što će s tom Batalom, ako im je komplicirano provesti projekt / graditi ili što god, neka prodaju kao projekt i idemo dalje vidjeti što s time, hoće li se ići u smanjenje zaduženosti ili u kupnju kojeg broda (pogotovo ako vozarine i cijene brodova nastave padati) ili pak u izvanrednu dividendu. Ako nema komplikacija, onda imam još više pitanja vezanih za (ne)postupanje...
-
Uz novi brod i ovakvu reakciju trzista na FI mogli bi kraj godine dočekati na P/E = 1, i to samo gledajući čistu operativnu dobit, bez ikakvih racunovodstvenih makinacija i bez tecajnih razlika...
-
Odlican je izvjestaj...
"Kumulativni efekt transakcije prodaje broda AP Ston na iznosi +10,7 mio usd cashflow Grupe . Kumulativni efekt prodaje broda AP Ston na Račun dobiti i gubitka iznosi 39.055.774 kn"
Dobit je racunovodstveno smanjena zbog gore navedenog vrijednosnog uskladjenja dugotrajne imovine.
Hvala kolega na napomeni, nisam ga stigao procitat kako spada zbog posla, ali vec i slijepcu je jasno da prihodi i nisu toliko pali kvartalno, nego da rashodi u ovom kvartalu znatno odskacu od proslih.
-
Ljudi valjda otvore FI pa prodaju ili kupuju samo pogledom na neto dobit kvartala, drugog objasnjenja nema. Vrijednosno uskladenje imovine u iznosu od 38 mil. kuna (Revelin?) znaci da je kvartal u operativnom plusu od 55 mil. kuna, svakako vise od mojih ocekivanja...
-
Meni je sjela divka u ZABI
-
Tko god je prodao po bidu nakon ovakvog FI ima pivu od mene 😂🍻
-
Trenutak je solidan za dokup postojećih dioničara koji su ionako zauzeli long poziciju te koji imaju strpljenja za čekati godinu ili i više od toga za lijepi povrat uloženog.
Ispravak netočnog navoda. Oni koji su u zadnje vrijeme kupovali, ili barem većina njih, nisu svjesno "zauzeli long poziciju" temeljem analize dugoročnih pozitivnih ili obećavajućih brojki, nego su mislili kako će se ponoviti 2020. godina s naglim oporavkom pa će tako na brzaka zaraditi.
Dakle, oni nisu nikakvi "long" dioničari, već day ili week traderi. Očekivali su veću ili manju eksploziju, a dobili su umjesto toga crvenu krpu u lice. Pobrkali su lončiće poistovijetivši stanje uzrokovano ratom u Rusiji s ondašnjim corona-šokom i tadašnjim naglim oporavkom.Krivo ste me shvatili, odnosio sam se na ljude koji su kupovali još i prije korone i koji nisu imali namjeru prodavati dionice, ne referiram se na friške kupce. Znači govorio sam o pasivnim investitorima za koje ovo bi mogla biti privlačna prilika, a ne o trejderima. Po mom mišljenju još i nije zrelo vrijeme za ulaz za trejd, ali tko se neće baviti puno burzom i sjediti pred gledalicom teško može promašiti s ADPL na razini od cca 10 eura po komadu pa neka stoji...
-
My 2 cents
Trenutak je solidan za dokup postojećih dioničara koji su ionako zauzeli long poziciju te koji imaju strpljenja za čekati godinu ili i više od toga za lijepi povrat uloženog. Naravno, što je ulagač pasivniji to je bolja kupovina jer nema tu puno stresa oko toga hoće li firma propasti. Provirili su svi crni labudovi, a poslovanje svejedno na više manje pozitivnoj nuli, cijena ne bi trebala ići puno niže od ove razine.
S druge strane, objektivno se ne može očekivati veći cjenovni boom barem u narednih šest mjeseci u kojih je vrlo vjerojatno bolje alocirati kapital u neku drugu poziciju i vratiti se poslije. Obzirom da ZSE apsorbira informacije puževom brzinom, sve i da se dogodi jedan odličan kvartal sumnjam u instant preporod cijene.
-
Promjene bilance moraju proći kroz RDG, ne mogu povećati zalihe bez da ih prije toga naruče, odnosno preuzmu obvezu plaćanja (i poželjno plate). Dakle imamo povećanje zaliha od 50%, a realan pokazatelj promjena profitabilnosti će biti tek kad se počnu (računovodstveno) trošiti te nove zalihe, dok se troši staro se dobit prikazuje razlikom uprihođenog i plaćenim (starim) cijenama za prethodne zalihe. Ili barem ja to tako shvaćam, ispravite me ako sam sagriješio.
-
Treba napomenuti da nam je vrijednost zaliha od pocetka godine porasla za 200 mil. HRK. Tako da ćemo prihod od tih povećanih rashoda tek vidjeti u narednim kvartalima. Aritmetički zadatak, da su umanjili gomilanje zaliha za 20ak mil. kuna ili bilo koji drugi konkretniji iznos (ne kažem da bi to bio pametan potez) bi li kvartal bio mnogo bolji?
-
Nije nešto ovako na prvu, veći prihodi manja dobit u kvartalu, povećani troškovi smanjuju profitabilnost.
Pogledajte povećanje sirovina i materijala kao kratkotrajne imovine u bilanci u odnosu na prošli kvartal. Upravo je taj dio u rashodima u RDGu najviše povećan. Radi se o ogromnom povećanju, teško je reći da li je profitabilnost manja, vidjet ćemo kako će izgledati kad se ta imovina oplodi...
-
Uistinu brutalan skok, evo cijena dionice je i nadmašila anualizirani EPS što je u redovnim okolnostima nezamislivo 😂
Ne mislim da se radi o curenju izvještaja, odnosno očekujem daljnji rast ako bude u skladu s (mojim) očekivanjima.
-
Dal se moze opcini, gradu, drzavi poklonit zemlja ? I koja bi bila procedura ?
Moze, najbezbolniji nacin prijenosa drzavi (bez DORH i drugih tijela) je ovjera izjavu o odricanju vlasnistva kod javnog biljeznika i podnosenje iste na upis temeljem cl. 133 ZV-a. Drugo je sad pitanje zasto uopce zelite ici u to i imate li osnova npr. za prijenos po osnovu Zakona o prostornom uredenju (cl 170 i dalje) ili za neke druge postupke, ali sve je to off topic.
Kada stignem ću se pokušati osvrnuti na neke navode iz sada oživljene teme, u svakom slučaju bi mogla i dalje živjeti ako Todo pobijedi u Washingtonu...
-
Nebi me čudilo da ovdje slično kao na TPNG večinski vlasnik se odluci pokupovati preostale dionice uz solidnu premiju.
Ne vidim razloga zašto bi dijelio ovoliku dobit sa preostalim dioničarima.
Strogo ekonomski se slažem s vama, ali sveobuhvatno bi moglo biti nepotrebno rizično, obzirom da svejedno imaju ogromnu većinu u društvu pa ni nije velika podjela u igri. Rekao bih da će im zbog političkih okolnosti oko društva biti bitno "pokazati se u dobrom svjetlu" prema lokalnom stanovništvu i zaposlenicima, ali i investicijskoj zajednici, obzirom na potrebu društva za političkim ustupcima, članak je već postan ranije na topicu ali da ponovimo gradivo:
Kostrena protiv novog doka: Vijećnici odbili inicijativu škvera, kako će se to odraziti na "Lenac"? - Novi listKOSTRENA – Općinsko vijeće Kostrene nije prihvatilo inicijativu promjene Urbanističkog plana uređenja područja gospodarske namjene I-2a i I-2b te istovremenu…www.novilist.hrIstiskivanjem se ne stječu prijatelji, a trebaju im.