1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Philidor

Posts by Philidor

• Birtija

• Philidor
    • April 14, 2023 at 10:23 PM
    Quote from havi

https://www.index.hr/vijesti/clanak…tu/2454935.aspx

Svaka cast sucu na skolovanju i funkciji, ali ja bi njemu dao momentalni otkaz i nek ode u privatnike zaradjivat milione .

Zamislimo sada par situacija :

Gori nam kuca a vatrogasci kazu da su razocarani placom pa nek si uzmemo hamper s vodom i sami ugasimo.

Hitno nam treba operacija , doktor kaze lose sam volje placa je mala , dajte cekajte dok se oraspolozim.

Netko vam provaljuje u stan, policija kaze , male su place , dajte sa susjedom probajte to rijesit i uhvatit provalnika .

Krenemo na more, prometna na cesti, ali nece maknut kamion koji se prevrnuo jer su male place i zastoj od recimo 10 dana dok se ne oraspoloze.

Display More

To je na prvu loptu logična reakcija, ali nije razborita. Problem sudova je mala plaća koja uzrokuje negativnu selekciju i odljev kvalitetnog kadra. U razgovoru s jednim predsjednikom suda koji me svojevremeno pitao što bi trebao napraviti da me privuče na sud odgovorio sam ništa jer za 6.300 kuna cca neću doći raditi taj posao (sudskog savjetnika) sigurno. Inače, poznajem ovog suca i imao sam nekoliko predmeta kod njega, ako mi spor dođe na Krk najradije bih da dođe njemu u rad i time sam sve rekao. Ne mislim da bi se situacija na tom sudu poboljšala njegovim tjeranjem, naprotiv. Ne opravdavam njegovo postupanje i smatram da problem ne treba lomiti na strankama, bilo bi bolje da je izašao s nekim priopćenjem za javnost ili nešto slično. Npr. javna je tajna da su se na Dobronićevom matičnom sudu neki suci pobunili jer nisu imali uvjete za rad pa su prestali održavati ročišta, ali po mojim saznanjima nitko od njih nije kažnjen niti je ta priča procurila u medije. Rješili su problem tako da su raselili pojedine sudnice u druge zgrade (sad TS ZG djeluje u tri zgrade). Uvjeti na Kennedyjevom trgu su takvi da sam na posljednjem ročištu morao stajati tri sata prilikom saslušanja svjedoka jer nije bilo mjesta u sudnici. Nije ovaj sudac ni prvi ni zadnji koji je odgodio ročište jer mu se nije dalo, samo je napisao u obrazloženju rješenja ono što drugi misle pa ne napišu...

Prošli tjedan smo vidjeli u novinama da se opravdava štrajk pometača ceste koji imaju tisuću eura, a za suca bi plaća od 1600 eura trebala biti senzacionalna i objavljuje se kao neka bomba? Sudstvo nam se neće poboljšati dok se ne podignu ti uvjeti ili barem dok se ne uvedu nekakve nagrade za suce koji ostvaruju više od norme (postoje samo kazne za rad manji od norme).

• Turističke dionice i perspektive

• Philidor
    • April 10, 2023 at 8:26 AM

Čisto empirijski imam dojam da je na Kvarneru i u Istri ove godine turista kao nikad prije u ovom razdoblju. I to bih rekao da se radi o gostima dobre platežne moći, na svakom kutku su vezane električne bicikle, ugostiteljski objekti su dupkom puni, itd.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Philidor
    • April 3, 2023 at 12:08 PM

Neka gospodin navede barem jedan različiti stečaj većeg poslovnog partnera u kojem je 100 posto naplatio potraživanje, a za što ovdje izjavljuje da vjeruje kako hoće.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Philidor
    • March 31, 2023 at 1:42 PM
    Quote from Philidor

Tema je umrla više od trgovanja dionicom, ajmo ju probati probuditi. Nisam još uvijek prodao ijednu od ovih dionica, a skoro sve su kupljene ispod 500 kuna (iako sam se nećkao oko 950 hoću li izaći dijelom - ispalo je da sam pogrijesio), moja razmisljanja i predvidanja za daljnje trgovanje su:

- ove godine imamo ciscenje bilance Sberbanke, mislim da necemo moci razabrati kakvi su tocno efekti pripajanja na operativno poslovanje do izvjesca za Q2 dogodine (znaci jos gotovo godinu dana) jer u ovogodisnjem Q1 jos nismo imali rezultate Sberbanke

- do tog trenutka dionica nece biti prezanimljiva investitorima koji gledaju fundamente jer je iste tesko procijeniti s dovoljnom dozom sigurnosti

- trejderi nas nece dotaknuti stapom na ovom volumenu, a rekao bih da ih odbija i vecinsko vlasnistvo RH

- samim time, tesko mi je odrediti koji bi to dogadaj mogao okrenuti postojeci downtrend (osim eventualno dogadaja navedenog nize u zakljucku)

- pocevsi od tih pretpostavki, nadam se da cu pocetkom 2023. moci dokupiti dionicu za cca 100 Eur po komadu, bio bih vrlo zadovoljan takvim ishodom.

Naravno, ako budem u krivu pa dionica krene preko noci naglo rasti (npr. ako skinu HPB sa liste drustava od strateskog interesa za RH - sto je nuzan preduvjet za eventualnu prodaju banke) nema gorkog placa, kesa je vec dovoljno krcata ove pozicije.

Display More

Reakcija na izlazak godišnjeg izvještaja - ćorak. Još stojim kraj posta iz rujna od prošle godine i mislim da ćemo tek nakon objave rezultata za drugi kvartal 2023 vidjeti u kojem smjeru idemo...

• AGROKOR

• Philidor
    • March 29, 2023 at 5:54 PM

Ovakve stvari uvelike kroje stav sudova i prema nama malim dioničarima te po meni povećavaju šansu za uspjeh u sporu radi obeštećenja (iako čisto pravno ne bi smjele). U tom smislu bi svakako bio plus da cijela optužnica padne, a ne vidim kako bi mogla opstati bez financijskog vještačenja ili provođenja novog...

• Philidor
    • March 24, 2023 at 9:59 AM
    Quote from plavi05
    Quote from Philidor

Koji je postotak naše populacije spreman i sposoban čitati, razumjeti i primijeniti stranu stručnu literaturu (i temeljem naučenoga riskirati vlastiti novac)? Ako je to filter, onda nas neće biti puno više na ZSE.

Ovaj dio 'riskirati svoj novac' ne može se složiti s vama. Pravo pitanje što je rizik i kako se nositi s tim. Kad kažem veliki dio imovine mi je na burzi, odgovor mi je ne bi ja to je rizik, pa rizik je i svakodnevni život pogotovo u ovom neuređenom društvu, a život je sastavljen od uspjeha i padova, netko ima vjenčanje dobio je djecu, drugi se razbolio, umro, završio u zatvoru, imao saobraćaju itd. Sve je to život i rizik treba prvihvatiti i živjeti s tim

Ako vi mislite da potencijalni investitor početnik ne gleda na burzu kao na rizik za svoj novac, onda se u tom dijelu ne slažemo i to je u redu :)

• Philidor
    • March 24, 2023 at 8:59 AM
    Quote from Normani
    Quote from Philidor

Htio sam im preporučiti literaturu da se malo uhvate knjige prije prave stvari, ali osim možda nekoliko kvalitetnih knjiga, većina toga nije prevedeno na hrvatski...

Za koju to publiku bi neki hrvatski izdavač to želio prevesti? Tko to, osim značajne manjine, želi čitati? Neka uče engleski i ostale strane jezike. Ah, da, učenje stranih jezika je tlaka...što će nam to, misle/kažu oni.

Inače bio sam na nekoliko sajmova knjiga (nije bio Interliber nego ovi redovni), kad bi pitao gdje im je sekcija o ekonomiji dobio sam umjesto upute samo blijedi pogled. Dakle, i ovo što postoji na engleskom moraš naručivati online ili skidati piratizirane pfd-ove. Ozbiljni ljudi se pripremaju i za sadnju luka, a kamoli ne za investicije.

• Philidor
    • March 24, 2023 at 6:41 AM

Koji je postotak naše populacije spreman i sposoban čitati, razumijeti i primijeniti stranu stručnu literaturu (i temeljem naučenoga riskirati vlastiti novac)? Ako je to filter, onda nas neće biti puno više na ZSE.

• Philidor
    • March 23, 2023 at 11:20 PM
    Quote from Junius
    Quote from barbosa 2.0

ma ništa od udruga ali evo ti npr vanđelića ...

Problem su i naši "mlađi" investitori koji zaobilaze naše TK, jer im to nije in, te zarađeni €/HRK na ZSE im smrde.

Teško je živiti u ovoj generaciji i "zadovoljiti se" s nekih 15ak posto prinosa dok se gledaju IG storyiji od ekipe koja navodno ludo zarađuje na kriptovalutama, ništa neočekivano. Osim toga, mene je pitalo par frendova koji nisu najjači u engleskom koji je najbolji način za ući u sve to. Htio sam im preporučiti literaturu da se malo uhvate knjige prije prave stvari, ali osim možda nekoliko kvalitetnih knjiga, većina toga nije prevedeno na hrvatski...

Smatram da je nekakva udruga dioničara kao šire interesno udruženje svih dioničara nužna za razvoj tržišta kapitala kod nas, osobito s ovako inertnim regulatorom, ali i za neki PR cijelog tog načina investiranja, možda i održavanja povremenih tribina / edukacija na tu temu, samo je pitanje tko bi to i zašto financirao?

• AGROKOR

• Philidor
    • March 22, 2023 at 10:56 PM

Tragikomedija od procesa, njima je ključni dokaz vještačenje od neovlaštene osobe koja je dodatno i u sukobu interesa... Šta je najgore, siguran sam da bi u tim makinacijama u vezi financiranja Agrokora DORH i našao realnog temelja za koje kazneno djelo, ali eto onda bi netko trebao i kopati po dokumentima, razmišljati, pisati, itd. Najlakše je platiti nekoga milijun eura da ti napravi slučaj pa šta bude bude, ionako ga oni ne plaćaju iz svog džepa.

• LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

• Philidor
    • March 16, 2023 at 10:47 AM
    Quote from nimimada

ako se ne varam to je bilo nešto kao radničko odmaralište , lplh je to otkupljivala, po jedinici bilo ili je nekoliko vlasnika puno toga su otkupili nije to jednostavno, ne vidim tu neku krivnju nove uprave.

Kazati da sada to ne vrijedi i da je zato ostalih 53 ha upitne vrijednosti a u bilanci ih vode po manje od 7 eura po m2, je u najmanju ruku upitno.

Jesam li napisao da ne vrijedi ili da sam skeptičan o iskoristivosti? Zašto firma koja se može kreditno zadužiti ne bi dignula kredit / išla u dokap i pokušala oploditi to prvoklasno zemljište? Zbog toga razmišljam na način da je ili postupanje vrlo neobično ili je pretpostavka o zemljištu manjkava. Ali dobro, postavio sam logično pitanje, konstruktivnosti odgovora nema, već samo dizanje na zadnje noge, odradit ću sam svoje procjene a vi nastavite s echo chamberom pa gdje vas dovede...

• Philidor
    • March 16, 2023 at 9:33 AM

Evo deset komada redom od početka, ne da mi da priložim više od ovoga. Preko 80% u vlasništvu 1/1 kažete? Ok...

Files

ZK-2866-KO-NEREZINE.pdf 90.9 kB – 23 Downloads ZK-3004-KO-NEREZINE.pdf 91.89 kB – 10 Downloads ZK-3077-KO-NEREZINE.pdf 89.92 kB – 6 Downloads ZK-3086-KO-NEREZINE.pdf 87.56 kB – 3 Downloads ZK-3087-KO-NEREZINE.pdf 89.68 kB – 4 Downloads ZK-3088-KO-NEREZINE.pdf 89.23 kB – 2 Downloads ZK-3089-KO-NEREZINE.pdf 90.55 kB – 3 Downloads ZK-3092-KO-NEREZINE.pdf 87.96 kB – 2 Downloads ZK-3144-KO-NEREZINE.pdf 87.5 kB – 4 Downloads ZK-3145-KO-NEREZINE.pdf 88.43 kB – 2 Downloads

• Philidor
    • March 16, 2023 at 9:20 AM
    Quote from Lemi
    Quote from Philidor

Jako veliki dio kućica tog naselja je u privatnom vlasništvu odnosno suvlasništvu, bacite oko na vlasnički list za malene čestice i uvjerite se sami

Bacio sam oko i najmanje 80% svega izgradjenoga je u njihovom vlasnistvu 1/1, pa neznam kakve vlasnicke listove vi gledate i sta smatrate "jako veliki dio kucica"???

Jeste li možda gledali upisane osobe u posjedovnom u katastru umjesto vlasničkih? Ajde kad ulovim malo vremena popodne ću ih izvući sve van i zalijepiti ovdje pa da vidimo tih 80% 1/1 vlasništva...

• Philidor
    • March 16, 2023 at 9:05 AM
    Quote from nimimada

"...na kojem se zapravo ne može ništa raditi i kojeg je jako teško kapitalizirati...."

Unutar kampa uz more?

Ja mislio nrks ledina u unutrašnjosti :)

Otvorite katastar pa pogledajte, nema smisla da objašnjavam kako izgleda nešto provjerivo u tri sekunde.

• Philidor
    • March 16, 2023 at 8:40 AM
    Quote from Lemi
    Quote from Philidor

Ja sam oduvijek bio sumnjičav prema tim hektarima i hektarima prvoklasnog zemljišta s kojima se ništa ne događa već godinama. Po meni su bile moguće dvije opcije: a) ili je uprava zaj..... time što to nije upogonila; b) nije to zemljište baš tako bajno kako se piše na forumu.

Spletom okolnosti naletio sam na jednu konkretnu parcelu Lošinjske plovidbe turizam d.o.o. i to k.č.br. 1056/2, k.o. Nerezine. Tu se radi o preko 20.000 m2 unutar nekakvog turističkog naselja (barem tako izgleda na katastarskom planu), na kojem se zapravo ne može ništa raditi i kojeg je jako teško kapitalizirati. E sad, u tom okruženju svakako ima još puno korisnih kvadrata (upitno koliko u građevinskom području, a koliko izvan), međutim zanima me da li itko ima informacija imaju li još takvih velikih, a zapravo neiskoristivih parcela?

To konkretno zemljiste je odavno izgradjeno sa 35 kucica(apartmana) koje se iznajmljuju pa neznam kako bi to bilo neiskoristivo zemljiste ???l

Jako veliki dio kućica tog naselja je u privatnom vlasništvu odnosno suvlasništvu, bacite oko na vlasnički list za malene čestice i uvjerite se sami

• Philidor
    • March 16, 2023 at 8:07 AM

Ja sam oduvijek bio sumnjičav prema tim hektarima i hektarima prvoklasnog zemljišta s kojima se ništa ne događa već godinama. Po meni su bile moguće dvije opcije: a) ili je uprava zaj..... time što to nije upogonila; b) nije to zemljište baš tako bajno kako se piše na forumu.

Spletom okolnosti naletio sam na jednu konkretnu parcelu Lošinjske plovidbe turizam d.o.o. i to k.č.br. 1056/2, k.o. Nerezine. Tu se radi o preko 20.000 m2 unutar nekakvog turističkog naselja (barem tako izgleda na katastarskom planu), na kojem se zapravo ne može ništa raditi i kojeg je jako teško kapitalizirati. E sad, u tom okruženju svakako ima još puno korisnih kvadrata (upitno koliko u građevinskom području, a koliko izvan), međutim zanima me da li itko ima informacija imaju li još takvih velikih, a zapravo neiskoristivih parcela?

• Nekretnine opcenito u HR

• Philidor
    • March 14, 2023 at 7:32 PM

Poanta je da moraš skupiti većinu suvlasnika da bi donio takvu odluku, a to može biti teško i kada je odluka zakonski opravdana, za neplaćene dvije pričuve mi zvuči kao SF. Dalo bi se sigurno izvući nekakvu praksu, ali ne da mi se s tim zafrkavati. Previše imam pravih spisa da bi se i s imaginarnim još bavio 😂

• Philidor
    • March 14, 2023 at 7:21 PM

Iznos od nekadašnjih 40.000 kn, danas 5k i kusur eura je uvjet za određivanje ovrhe radi naplate tražbine vjerovnika prisilnom prodajom nekretnine. Taj iznos nema veze niti s ovakvom parnicom niti s ovrhom presude radi isključenja iz suvlasničke zajednice. Npr. odluka o razvrgnuću suvlasničke zajednice (što je pak treća stvar) se isto može ovršiti / provoditi prodajom na javnoj dražbi na sličan način, nije svaka ovrha vezana uz novčanu tražbinu...

• Philidor
    • March 14, 2023 at 7:09 PM

Ne ostaje bez stana, može sam / a prodati ili stan ide na javnu dražbu ovrhom te presude radi isključenja, ali kupoprodajna cijena je u svakom slučaju njegova / njezina. Naravno, ako vas interesira više obratite se svom odvjetniku od povjerenja, može biti nekih detalja zbog kojih cijela priča pada u vodu, bez papira su to čista forumska naklapanja...

Edit: a što bi trebala država još i ljudima održavati kućni red i prati stubište? Štitite si prava sami, informirajte se kod stručnjaka za savjet, od plakanja i tračanja unutar zgrade nema rezultata

• Philidor
    • March 14, 2023 at 7:05 PM
    Quote from zdenkic

kod nas se ide po onoj "tko jaci taj kaci"

dignes tuzbu nadajuci se da ce se nekome napunit gace. sto kada se ne napune? nista

to je problem

btw tuzbu podize firma koja se bavi odrzavanjem zgrade svakih nekoliko mjeseci automatski, skine joj se kolko se moze zakonski, i to je to

To je drugo. Vi pričate o ovrsi temeljem vjerodostojne isprave, a ja o parničnom postupku radi isključenja iz suvlasničke zajednice koji ima potpuno drugi efekt, ali je duži i skuplji. Lako se na ovrhu oglušiti jer te ništa ne košta. S druge strane ako se ne uključi u ovaj postupak ide presuda zbog ogluhe, a poslije stan na javnu dražbu. Tako da mora ili naći kvalificiranog punomoćnika kojeg opet treba platiti ili se sama angažirati oko toga...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt