+IKBA po 366
Nisam odolio 😊
+IKBA po 366
Nisam odolio 😊
Ostvarena bruto dobit Grupe u trećem tromjesečju 2023. godine iznosi 6,5 mil eura te bilježi smanjenje od 27,49% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Primarni razlog za smanjenje bruto dobiti je porast nastalih (likvidiranih) šteta za 21,4 mil. eura odnosno za 37,60%.
Gdje su nastale likvidirane stete za 37,6 posto vece u odnosu na proslu godinu ?
Ljetne oluje u Zgu i ostalim gradovima oštetile su mnogo automobila. Sličan dip ima i CROS.
Ako to jednokratno izuzmemo, vidi se blagi oporavak, nadam se boljem 4Q, osobito što je prošlogodišnji bio negativan. No još imaju puno posla da dodju na efikasnost CROSa.
ADRS nije high performer, no kontinuirano povećava prihode i dobit.
TTM prihoda je presao milijardu €, fini milesotone, P/E je pao ispod 13 (za ADRS2). I to uz jednokratni trosak od 20 mil € CROS-a.
Godišnja zarada će biti oko 4.5 €, dovoljno za podizanje dividende na 2.5 € slijedeće godine.
Svidja mi se iskorak u zdravstvo i podizanje kvalitete kampova. Očekivao sam veći rast Cromarisa. No sve u svemu solidno.
"Ovogodišnja ulaganja u kampove znatno su podigla kvalitetu proizvoda i ponude, a na tržište je uvedeno i 305 novih mobilnih kućica. Očekuje se da će do sljedeće sezone gotovo tri četvrtine kapaciteta kampova u Adrisovom turističkom segmentu biti na razini četiri zvjezdice s ambicijom daljnjeg rasta"
"U prvom polugodištu otvorena je nova Croatia Poliklinika u Osijeku, šesta po redu u Hrvatskoj, a do kraja godine planirano je otvaranje još tri nove poliklinike u Zadru, Varaždinu i Splitu"
Kretanje P/E zadnjih desetak godina
Pad potražnje za njihovim uređajima pripisali su smanjenoj potražnji za 5G opremom na tržištima poput Sjeverne Amerike.
Stoga je važno da kompanije, obrazovne institucije i vlade nastave ulagati u razvoj kibernetičke sigurnosti da bi zaštitile svoje resurse i podatke.
Dobar start nove štednje
Ukratko:
Prihodi rast - 27 %
Dobit rast - 89 %
Rast BV - 10 %
Rast investicija - 92 %
Zarada po dionici dosada u ovoj godini 9,4 €
Vec zadnjih nekoliko godina postoje polugodišnji izvještaji, iako su ove godine malo uranili.
+ERNT, pocetak ulaza
StockQ.org - Major World Indices
BDI fino napreduje.
Imam knjigu od 9.3. i tada je cijena bila na rubu 50 eura.
Pivci su tada imali oko 25% maksimalne količine koju su imali. Rekao bih da im je prosjek bio bliže 60 nego 50.Naravno, nije bitno, ali zanimljivo za pratiti.
Ako je tome tako, zašto onda ovako energično rasprodaju?
Možda se boje niže dobiti od prošlogodišnjeg kvartala, koji je bio oko 2 mil €. S obzirom da je prošli bio 0,4 mil, moguće je da još padne. Još ne žurim sa dokupom.
IKBA po 360, malo
Iako bude toga jos i nize, s obzirom da izadje sa 1000 komada spustio je cijenu 30 €. A jos ima 4000+
Next stop 330 €.
Jeftina za kupnju je bila prije dvije godine kad se prodavala i za 0,7 P/B te oko P/E 7. Sada je tek nesto povoljnija za kupnju.
Nizak joj je dividend payout ratio. Moze biti i plus, ako se ikad u buducnosti promijeni, al prilicno su teske ruke oko toga.
Na ovu cijenu uz vjerovatno povecanje iznosa dividende na 15 eura, 4 % prinosa iduce godine, ima li boljih prilika?
Isto tako nisu bas agresivni u sirenju i povecanju bilance, naspram recimo HPB-a. A prilike za sirenje ima, pogotovo uz dobru pricu o HR banci.
Sretni kupac na 505 eurića, na 0,35 P/B, trećina tržišne kapitalizacije im je keš na računu.
Ako se jednom vrate na putove profitabilnosti CROSa, što očekujem, trenutna cijena je oko P/E 4.
Rasprodaja je nastavlja, čini se da bude vremena za dodatno skupljati.
Nisam očekivao ovako brzi proboj otpora. Čini mi se da imamo dva ili tri jaka kupca. Iako ne nedostaje prodaje ali prodavali su oni i na nizim razinama pa cijena kontinuirano raste. Baš me zanima kako ovi iz CROS i NEK objesnjavaju šefovima da su prodali masu dionica a cijena otišla 50% par mjeseci nakon prodaje.
Ovakav proboj i novi vrh otvaraju tehnički mogucnost za daljnji rast i put prema 200 eur. Bit ce zanimljivo pratiti
Nekad je Adris imao oko na HPBu u nadi drzavne prodaje. Mozda CROS prodaje da drzi cijenu i dalje povoljnu. Iako discount od 30 i vise posto nece moci ostati.
Čini se ipak značajnije cifre.
S obzirom na Adrisovu cash/cash equivalents poziciju podizanje kamatnih stopa (na obveznice) će goditi konačnoj budućoj dobiti. Lako moguće više keša bude sa te strane nego od Cromarisa.
Jel se to Radoslav opet ukljucio na prodaju?, proslo 262 komada po 555€
Možda je jučer na skupštini s nekim dogovorio taj prekrcaj. Jedino mi nije jasno zašto Rade ako mu treba lova, a očito treba nije dao protuprijedlog isplate dividende, jer to bi zasigurno podiglo i cijenu.
Čini mi se da upravo nema dividende baš zato da Rade mora prodati svoje dionice da skupi lovu, i to po diskontnoj cijeni. Nešto se gadno posvadio sa ostatkom ekipe. Pitam se da li mu je ovo dovoljno, ili bude još prodavao?
Ništa od dividende
Dobit je utrošena u povećanje temeljnog kapitala dionice sa 53 € na 100 €. Bas se neću od toga okoristiti.
Vidi li netko u tome korist za dioničare?
Cijena bude i dalje pod pritiskom. Čekamo Q2 rezultate.