Evo jos jedan veliki nalog izgrickan u komadicima.
Vrijeme je za nove razine.
Evo jos jedan veliki nalog izgrickan u komadicima.
Vrijeme je za nove razine.
22tis kom u cugu.👏👏👏
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…a-foto-20211006
Za info tko nije vidio
imam dva pitanja, zašto je Martina stalno u toj bundi i vreba li Antiša naš kakvim fondom iz Češke? samo ovdje neće moći ponuditi 0 kao konačnu cijenu, mora biti više nula i prva 1inica
Koprivnica je sjevernije, te je hladnije zato je u bundici. Da je u Dubrovniku bila bi i minjaku.
Evo nas na miljunčiću.
I evo nam velikog na prodaji.
Sve kako treba da bude.
Ovo je trenutno najbitnije. Rado ovoga se dize prasina i raste cijena dionice.
I braca pisu o nama.
ovako je i na Krašu bilo... jedan oštar pad i onda rast. Sad samo još mora krenuti ubrzani rast.
Ovo je zdrav pad, sve drugo nakon ovog rasta na ovoj dionici bi bilo 🤔.
Ja ocekujem jos neko vrijeme ispitivanje snaga i stagnaciju. A doci ce i taj rast, mozda i ubrzani kako ga nazivas.
Samo strpljivo.
U petak skratio poziciju br.4 Erste plavi. Nije puno prodao, ali ne daju ispod 700.
Ali je vecem kupcu dao znak.
zanimljivo je ovdje, još jedan pad danas. Neki dan čpvjek kupio 2000 kom po 718... šta reći.
Ako zeli sakupit dobru kolicinu mora je kupovat i po 600,700 i vise.
Stari Pavlovic ulijeva takvu sigurnost i realan je u izjavama, da uziva moje potpuno povjerenje.
Ode li dionica visoko tankerskoj to ne odgovara, opet ce se bunit da je skupo. Tako da nece to na 100 tako brzo dok se cvor oko prodaje ne rijesi. Mozda je 3.zaduzen da drzi cijenu na prihvatljivim razinama... Ipak je ovo balkanski stil igre
3Q ce bit dosta bolji od 2Q,kao sto ce slijedeci kvartali biti sve bolji.
Nakon slijedeceg izvjesca ne vjerujem da ce ostat na ovima razinama.
Ne budite naivni, naravno da je prosli tjedan netko od vecih agresivno kupovao.
Kupovao je jucer, kupovat ce i dalje. Jucer se skupilo bez dizanja 2mil kn. Bit ce jos ovdje i gore i dole.
Niije netko ulazio na osnovu toga da je Pivac uzeo paketic dionica.
Netko je jucer spomenuo na na izjavu drugog posta da ce sad ovdje cijena pasti kao na Krašu, ali sta doticni kaze mjesec dana je Cijena bila oko 1000kn i mogli se izaci, iza je pala na 700 opet dosta bolje nego od 400.
Ljudi moji zagrizla je velika riba.
Ja sam kupovao između 10-20kn,solidnu kolicinu. Ne pada mi napamet prodavati ispod 100kn. I tada cu dobro razmisliti.
Preko 500tis kn prometa.
Između 90-100kn ocekujem prvi milijunski promet.
Moglo bi i danas. 🤗
Jeli ovo Crobi uskoro ide na 2100?!
Preko 500tis kn prometa.
Između 90-100kn ocekujem prvi milijunski promet.
Ja prvi slijedeci target ocekujem prije Izvjesca. A nakon izvjesca znamo da idemo korak dalje.
Ovaj rast nije bezazlen, ne kazem da je opravdan.
U petak je bilo 10mil kn prometa, sa prosjecno cijenom od 704kn,i dan prije isto 10mil kn.
Kad je dionica u petak dosegla svoju najveću cijenu, kupljeno između 718-720kn cca 2000kom,odmah iza blok transakcijom na 720kn proslo je 2000kom.
Ne kupuje se napamet 2000kom (1,5 mil kn). Svak po sebi nek prosudi, naravno da ovo nije nagovor na kupnju, a jos vise na prodaju.
Ja svoje jos ne dam, gotovo sam siguran u daljini rast.
Display MoreJa mislim da je diskont po kojem se ova dionica trguje radi rizika vlasnika pretjeran. Upside potencijal koji je ovdje prisutan je puno manji od downside potencijala. Pojasnit ću to u nastavku.
Prvo, šta smo do sada naučili?
- znamo da će sigurno ići novi dokap,
- znamo da emisija novih dionica mora biti najmanje veća od sadašnjeg broja dionica jer je cilj dokapa privatizacija, a taj novi vlasnik će vjerojatno htjeti steći većinsko vlasništvo (vjerojatno opet 2M novih dionica),
- dokap je propao zbog političkih pritisaka Tankerske čiju je ponudu uprava odbila (u kuloarima se priča da je Tankerska htjela sa Upravom licitirati za preuzimanje firme, zaobilazeći time predviđenu proceduru dokapa),
- vjerojatni novi vlasnik će biti Tankerska plovidba jer mi je teško zamisliti da se politika upustila u ovaj cirkus sa poništavanjem dokapa, smjenom uprave i nadzornog odbora da bi sada u drugom krugu dokapa predala firmu u ruke nekom drugome,
- znamo da je službeni razlog poništavanja dokapa bio argument da firma vrijedi puno više pa bi dokapom po 25 kuna država i postojeći dioničari bili oštećeni - sam član NO je u zapisniku sa sjednice izjavio da flota vrijedi 65M USD (to je bilo stanje od prije dva mjeseca).
- nova uprava i NO su postavljeni sa ciljem privođenja privatizacije kraju, a ne kreiranja nove dugoročne politike upravljanja ili bilo čega sličnog, zato ove izjave Palovića (kojeg su u ovu svrhu izvukli iz mirovine) treba shvatiti kao folklor.
Ovo gore su činjenice - neke su tu crno-na-bijelo, a do ovih drugih treba znati doći čitajući između redova. Vjerujem da se oko ovoga sada već manje-više svi ovdje slažemo. U svakom slučaju, ovo je moje viđenje stvari, a vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu.
-----
Sada drugi niz podataka/tvrdnji koje su trenutno pretpostavke, ali takve čiju približnu točnost očekujem sa vrlo visokom vjerojatnošću. Netko drugi će za potvrdu ovih navoda pričekati potvrdu u obliku FI.
Uzevši u obzir trenutan broj dionica:
- dobit za 2021 će iznosi oko 42 kn po dionici, što daje P/E oko 1,55
- P/NAV je ispod 0,50.
Ovo su izrazito niske valuacije, i u usporedbi sa starijom sekom ATPL, ali i sa svim drugim brodarima na stranom tržištu.
-----
Ajmo sada pretpostaviti 3 scenarija kako bi novi dokap mogao izgledati. U sva 3 scenarija ću pretpostaviti da će ukupan broj novih dionica iznositi 2M kom - zašto? - pojasnio sam u gornjem tekstu. Dakle, u nastavku pretpostavljam kolika će biti cijena nove dionice u dokapu, koliko će to podebljati bilancu firme u smislu stanja keša na računu, koliki će biti u tom slučaju NAV, odnosno ovi ostali pokazatelji. Prilažem tablicu:
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Pretpostavljena cijena novih dionica je 50, 75 i 100 kn. U tablici je kao ključan podatak prikazan koliki će biti budući (razvodnjeni) NAV za sva tri scenarija.
-----
Sada bih se vratio na početak ove priče, gdje sam rekao: "Upside potencijal koji je ovdje prisutan je puno manji od downside potencijala."
Naime, složili smo se da ovdje postoje određeni rizici zbog države kao vlasnika i nejasnih uvjeta budućeg dokapa. Ajmo sada zamisliti da je sutra ovdje Tankerska većinski vlasnik - vjerujem da bismo se svi složili kako bi time ovaj spomenuti rizik dokapa bio otklonjen jer sada firma ima jasnog i stabilnog većinskog vlasnika, firmu koja ima dugu tradiciju u brodarstvu, firmu koja je dobar strateški partner. U takvim okolnostima više nema razloga da se firma trži sa tolikim diskontom, bitno ispod NAV-a kada se sve druge firme u branši trenutno trguju oko NAV-a.
Budući da je meni osobno ovakav scenarij vrlo izgledan, ja gledam koliki je potencijal rasta cijene takve nove razvodnjene dionice u odnosu na novi razvodnjeni NAVps i računam da mi je ovakvo ulaganje trenutno "risk free". Ako uzmemo najlošiju opciju da novi dokap bude po 50 kn, razvodnjeni NAV bi u tom slučaju iznosio 94 kn po dionici, što mi je onda "sigurnih" 45% rasta u odnosu na današnju cijenu dionice. A to je, da još jednom napomenem, po meni trenutno najlošiji scenarij - u najboljem scenariju je to čak +88% risk free. Tih 50 kn je višestruko manje od današnjeg NAV-a, već to je fantastičan diskont koji bi država dala Tankerskoj, tako da jednostavno ne vidim da bi u bilo kojem scenariju to moglo ići jeftinije - ne nakon cijelog ovog cirkusa koji je politika napravila oko ovog poništenog dokapa.
Novi pokazatelji bi u tom najlošijem slučaju bili sljedeći:
- dobit za 2021 će iznosi oko 18,85 kn po razvodnjenoj dionici, što daje P/E oko 3,44 (za usporedbu, ATPL je trenutno na 4,81)
- P/NAV će težiti ka 1,00, kao što je kod svih drugih brodara, pa i ATPL.
-----
Što više budu odgađali dokap to će biti sve teže obrazložiti tako nisku cijenu u novom dokapu. Firma je trenutno keš mašina, bilanca će biti sve deblja, NAV sve veći, dobit pozamašna, trendovi na tržištu bulkera sve jasniji i uvjerljiviji... Sve ovo naravno vrijedi samo pod uvjetom da smo na početku dugoročnijeg trenda visokih vozarina.
Potrudio sam se danas malo detaljnije obrazložiti svoje viđenje stvari, zašto sam toliko samouvjeren oko ovog svog ulaganja. Ovo je po meni trenutno "risk free" ulaganje, koliko god to jedno ulaganje može biti.
Ovo nije nagovor nikoga na bilo što, svatko će postupati po vlastitom nahođenju.
Iako posjedujem iste, moram priznat da se ne sjecam kad je netko na ovaj nacin detaljno i strucno obrazložio neku dionicu.
👏👏👏