1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. machor12

Posts by machor12

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• machor12
    • March 25, 2020 at 11:33 PM
    Quote from StatusQuo

Po meni ovakve stvari se ne potpisuju dva mjeseca prije moguce prodaje drustva jer nije korektno prema mogucem preuzimatelju da potpisujes dugorocne nekakve obaveze neposredno prije preuzmanja koje u datom momentu nisu neophodne pogotovo jer se radi o prvom kolektivnom ugovoru znaci nije nesto sta je normalno svaku malo da bi bas sada isli to potpisivat, ako zelis nesto prodat onda pokusavas ne zakljucivat nikakve dugorocne obveze bas neposredno prije prodaje takve stvari ostavljas kupcu da uredi.

Nikako se ne bih složio.

Nije to uprava OT potpisala jer je željela, već pod pritiskom sindikata i radnika koji su sada već vjerojatno u laganoj psihozi.

Nije ti ugodno raditi u firmi koja je:

a) godinama u PSN

b) godinama u gubicima

c) u fazi prodaje, a nikako da se proda.

Vjeruj mi, kad radiš u takvoj firmi, prihvatit ćeš i 20% manju plaću - ali pod uvjetom da radiš za "normalnu" firmu.

I baš zato nikad nije kasno za spašavanje dobrog broda od potonuća, ako brod još duuuugo može ploviti i nama svima ribe uloviti... :)

P.S. Sindikalisti su posebna sorta ljudi koji ne razumiju kako ovaj svijet i kapitalizam funkcioniraju, ali zakon im daje snagu i moć koju svojom osobnošću / karakterom / sposobnošću... nikada ne bi mogli ni sanjati. Uprave ih ne vole, ali bez njih ne možeš završiti ovakve dilove. Nažalost ili na sreću, ovisi iz kojeg kuta gledamo.

P.P.S. Čestitke OT radnicima na ovom Sindikalnom ugovoru! Želim vam dobrog, poštenog i bogatog novog vlasnika koji će vas cijeniti i dobro nagradjivati.

Vaš sam korisnik i sve 5! :)

• machor12
    • March 25, 2020 at 7:26 PM
    Quote from shanaian

Potpisan prvi kolektivni ugovor za optima telekom

Zašto ovo nitko ne spominje kao relevantnu činjenicu vezanu za buduće preuzimanje?

Po mojem skromnom mišljenju ovo govori dosta.

Kolega, čestitam na pažljivom praćenju i ovoj informaciji.

To je i po mom mišljenju jako bitna informacija za naša očekivanja.

Pišem iz osobnog iskustva.

Kopiram bitan dio članka:

"Jedna od bitnih odrednica je i otpremnina radnika u slučaju poslovno i osobno uvjetovanih razloga koja je veća od zakonske otpremnine za radnike koji imaju preko 5 godina staža kod Poslodavca.

Hrvatski sindikat telekomunikacija je zadovoljan postignutim obzirom na činjenicu da se očekuje prodaja kompanije. Neovisno o vlasničkoj strukturi ili restrukturiranjima, radnicima se garantira razina stečenih prava i otpremnine."

Bitna su 2 momenta:

PRVI:

Novi potencijalni vlasnik želi zadržati najbolji kadar (ipak ljudi nose posao, a ne kablovi i kompjutori). Zato se radnicima obećavaju veće otpremnine od zakonskih - kako bi bili motiviraniji ostati raditi u (novoj) firmi.

Zašto to? U vrijeme kada te postojeći vlasnik želi prodati "u paketu" s kompanijom, prisutna je psihoza među radnicima i onaj koji na tržištu može dobiti bilo kakvu (ili možda bolju) ponudu, otići će. Ovim potezom se ipak radnici odlučuju ostati i čekati.

Naravno moguća je i negativna selekcija; ljenčine ostaju, odlični svejedno odlaze. No to je uvijek moguće (kada dobiješ 'nemoralnu' ponudu - odlaziš).

Primijetite da piše "samo za one koji su u kompaniji 5 godina". Zato će i oni radnici koji su u OT npr. 3 ili 4 godine ostati čekati razvoj situacije.

DRUGI:

Postojeći vlasnik želi proces prodaje izvesti do kraja. I postojeći vlasnik zato treba odlične ljude u firmi. Kablove (i postojeće korisnike) bez ljudi je teško prištekati na nove sustave - to zna i postojeći i potencijalni novi vlasnik.

Zato potpisom dobrog Kolektivnog postojeći vlasnik šalje umirujuću vibru u firmi.

Kolektivni mora biti dovoljno dobar da motivira radnike, ali ne i pretjerano 'socijalistički' s previše nerealnih obećanja - jer sva ta obećanja će morati izvršavati potencijalni novi vlasnik.

Fali mi ovdje još informacija koju novinar nije uspio uhvatiti ili je smatrao nebitnim:

- na koji rok je potpisan ovaj Kolektivni ugovor? Pretpostavljam na 2 godine jer 1 godina bi bilo prekratko. Barem po mom mišljenju.

U jednom trenutku očekujem da će radnici OT dobiti službeni interni dopis u kojem će pisati otprilike ovako:

"Poštovani djelatniče OT,

od dana dd.mm.yyyy. novi većinski vlasnik OT je taj i taj.

Vama ugovor o radu ostaje isti u zajamčenom periodu od najmanje 2 godine, bez ikakvih izmjena benefita (plaća, godišnji...).

Podsjećamo Vas na potpisani Kolektivni ugovor koji ostaje i dalje na snazi - sljedeće 2 godine.

Lijepi pozdrav od sadašnje uprave OT"

Naravno, novi vlasnik će nekome morati i dati otkaz - kada mu konzultant iz npr. MC Kinseya (objektivno 70%, subjektivno 30%) ili šefovi ulizice/guzičari (objektivno 30%, subjektivno 70%) kaže tko je ljenčina koja treba dobiti otkaz.

To se neće događati odmah nakon transakcije već kojih 12 mjeseci nakon transakcije.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• machor12
    • March 22, 2020 at 11:20 PM

Dragi OPTE dioničari i čitatelji ovog foruma,

nadam se da ste živi i zdravi!

Taman smo se počeli navikavati na jedno sr.nje (corona), a posjetilo nas i drugo (potres).

Vjerujem da ćemo posljedice ovog drugog sr.nja brzo riješiti pa se fokusirati "samo" na ono prvo; ali i da ćemo brzo i to riješiti (barem stabilizirati krivulju porasta oboljelih kroz 1-2 mjeseca).

Budite mi zdravi i veseli. Sve će to proći.

P.S. Investitori i velike ribe, koliko ih ja kužim, gledaju na dugi rok.

Zato ovi veliki ne prodaju. :)

• machor12
    • March 12, 2020 at 11:01 AM

Obustava trgovanja do daljnjega:

https://zse.hr/default.aspx?id=96794

Pametna odluka. E sad bi možda 3-mjesečni prosjek mogao biti pozitivan faktor za nas male dioničare.

Ima netko izračun? Hvala

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• machor12
    • March 11, 2020 at 8:00 AM

Još jedan popis konkretnih prijedloga za pomoć napaćenom gospodarstvu. Uz naravno mjeru hitnog ukidanja poreza na KD.

Link: http://arhivanalitika.hr/blog/sest-brzi…ize-za-pocetak/

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• machor12
    • March 9, 2020 at 8:47 PM
    Quote from zm1
    Quote from titulus

Nemam live gledalicu... Što se događa!?

Ček malo, pišeš na forumu, investiraš i nemaš live gledalicu, platformu za trgovanje, ma daj molim te

...i zato živi opuštenije od tebe i mene. :)

I vjerojatno će dulje živjeti od prosječnog malog dioničara koji ima live gledalicu.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• machor12
    • March 9, 2020 at 8:18 PM
    Quote from Manu

Jesmo li mi koji smo ostali budale?

Nakon ovakvih najava premijera ja se tako uistinu i osjećam.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/plenk…zemstva-4217429

Ovdje bi se mogao napraviti dobar biznis.

Ode netko van i vrati se radi poticaja od npr. 2000 EUR.

Ostane tu malo se muvati pa opet ode van i vrati se po novi poticaj za 4 mjeseca.
    I tako recimo 3x godišnje.

Neće biti moguće?

Tako nije bilo moguće dobiti poticaje za poljoprivredno zemljište koje nije bilo čovjeku u vlasništvu i nije ništa niti posadio?

Sve je moguće s našim dragim uhljebima.

• machor12
    • March 9, 2020 at 10:08 AM

Teško za gledati. Razum govori jedno, a emocije i ovo crvenilo na burzi te tjera reagirati...

Najradije bih zaspao na 30 dana i probudio se kad sve na burzi (i u prirodi) zazeleni!!!! :)

Ne prodajem do daljnjega pa neka padne na 5kn ako baš mora.

• machor12
    • March 6, 2020 at 1:26 PM
    Quote from Manu

Zašto ne bi iskoristili demokratičnost i otvorenost novog foruma i progovorili o stvarima koje do temelje urušavaju tržište kapitala u Hrvatskoj sve ove godine.

Jedna osoba mi je pred par godina dala rješenje svih naših problema u ‘slučajnoj državi Hrvatskoj’.

Povijesna činjenica je da smo uvijek bolje funcionirali pod nečijom čizmom.

Rješenje je ovo: službeno objavimo rat Njemačkoj, ispalimo jedan metak u zrak i predamo se. Dolaze Nijemci i sve političare, suce, mudrijaše, visoke dužnosnike koji nam kroje sudbinu... stave u izolaciju i preuzmu vlast. Od tog trenutka MED I MLIJEKO, PROCVAT GOSPODARSTVA I BURZE... :)

Ja sam ZA!! :)

Ajmo referendum za ovaj plan i ako skupimo 450.000 potpisa, jedan dan zaspemo u Hrvatskoj, sutradan se probudimo u Njemačkoj! A ostaneš u istom stanu!! :)

• Auto industrija u RH

• machor12
    • March 4, 2020 at 10:40 PM

Tko ima kakve prognoze:

- hoće li opstati auto distributeri u RH ili samo veliki medju njima (multibrand)

- hoće li još koji uvoznik prodati zastupstvo u RH (kao PEUGEOT/CITROEN Emil Freyu) jer smo premalo tržište za njih

- hoće li postojati serviseri auta za 10-ak godina kada će se na električnim autima mijenjati samo disk pločice i baterija

Kakva je usluga pojedinih salona vozila? Varaju li na servisu? Kradu li nove dijelove i stavljaju stare?

Koji brend preporučaš i radi čega? Koji auto voziš a koji bi želio voziti? Zašto?

...

Admine, je li ovo možda više za KAVANU? Makar mi je ideja bila više vezati teme na financijsku/gospodarsku stranu auto industrije...

• Banke i bankarske usluge u RH

• machor12
    • March 4, 2020 at 10:28 PM

Puno toga se zbiva u bankama i njihovom ponudom/prilagodbom/digitalizacijom usluga. Nova konkurencija ih dosta mrcvari (npr. REVOLUT). Neke se dobro odupiru napadima - npr. ERSTE sa KEKS PAY, neke djeluju napaćeno i izgubljeno - npr. RBA sa "pritiskom na sudove"...

pa ako će biti komentara... Tko preporuča koju banku za otvaranje računa?

• Obvezni mirovinski fondovi i kategorije

• machor12
    • March 3, 2020 at 10:36 PM
    Quote from Digga

Nedavno je netko na PD stavio izracun prinosa fondova, sad je to gotovo nemoguce pronaci. Da li je to netko kopirao pa bi htio ovdje podijeliti. Hvala

Imaš ovdje odličan pregled prinosa svih fondova; ažurira se svaki radni dan:

https://hrportfolio.hr/mirovinski-fon…irena-tecajnica

• machor12
    • March 3, 2020 at 5:39 PM

Nije ovo loše što su produljili rok ali po mom shvaćanju tu vijest trebaju staviti i u FT jer ovako nisu svi potencijalni kupci u istoj poziciji.

• machor12
    • March 2, 2020 at 1:49 PM
    Quote from laka_igra

Treba probati vršiti pritisak na HT da obavijesti javnost o broju pristiglih ponuda.

podsjeća me na ono kad je RBA tražila PR agenciju da “...legalno vrši pritisak na sudove...” :)

Možeš li navesti primjere kako bi ti vršio pritisak na HT? Ja ću ti se pridružiti ako je legalno. :)

• machor12
    • March 2, 2020 at 11:30 AM
    Quote from StockValue

Čini se da je u petak odrađeno što je trebalo, pa sada možemo natrag prema sedmici;)

Nadam se.

Valjda su 'igrači' riješili sve svoje interne transakcije pa ostave dionicu na miru da odradi šta mora odraditi... :)

A možda je i HANFA počela nešto čeprkati... pa da i oni budu korisni ako već primaju plaću za svoj rad. Ok, to je naivno za očekivati.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt