Zanimljivo, ali malo egzotično. Ja bi volio još koji ETF na američke indeksa (Nasdaq i S&P) i indekse razvijenih zemlja EU (DAX i CAC, primjerice)
Posts by Marsovac
-
-
Bitno je da je škver pun i to sa kvalitetnim poslovima a ne tko kupuje a tko prodaje.
-
Podravka jučer probila tehnički jaku liniju otpora i krenula prema 100 eur.
Trezor marljivo dokupljuje a i divka se bliži.
Nisam veliki obožavatelj ove dionice zbog preplaćenih uhljeba u upravi i oko uprave ali kretkoročno kretanje cijene izgleda zanimljivo.
-
Imamo novog igrača u TOP10 na LKPC.
Možda on zna šta se skriva u šumi
Sad već tri kupca iz TOP 10 marljivo skupljaju ove lijepe papiriće.
-
Istina. Dobro zapažanje oko rasta pritiska.
Iako očekujem dobru sezonu. Pitanje je samo koliko će koja firma ovladati visokim troškovima. Tu je za sada PLAG lani bio broj jedan.
Zanimljivo da je na nekim dionicama upravo suprotna situacija sa bidom i askom. Primjerice kod VLEN je bid znatno ojačao.
-
Klasični bullish pennant pattern.
S obzirom da DAX je napravio proboj i novi vrh te i ostali indeksi dobro izgledaju za očekivati je da će se i kod nas nastaviti pozitivan trnd.
Za očekivati je dobru sezonu, razvoj nekih takeovera (imali smo TUHO, sada LKRI, moguće da CKML bude slijedeći) uz zaustavljanje rasta kamatnih stopa i to sve zajedno vrlo vjerojatno će dovesti di daljnjeg rasta cijena dionica a time i samog CROBEX-a
-
Žestoko se skida sa aska.
Ima netko kakvu informaciju? Ide prodaja banke ili je nešto drugo u pitanju?
-
Daleko smo mi još od smanjenja kamatnih stopa. I kad centralne banke prestanu dizati kamate, one će zasigurno duže vrijeme ostati na visokim razinama. Centralne banke si ne mogu dopustiti da se inflacija ponovno rasplamsa.
Ovakve razine kamatnih stopa omogućuju bankama znatno veće profite, a visoke nakanade sigurno neće spuštati.
Sve upućuje da je pred nama novo zlatno doba banka i biti će zanimljivo pratiti razvoj situacije.
-
Ili je samo u pitanju obična navlakuša
-
Zaradili već u prvom kvartalu kolika je divka za lani. Čak i više.
-
Je, točno tako.. Imaju ukupna potraživanja 22,41 milijuna EUR. Strašan iznos.
Inače, to je rast potraživanja od 13 miljuna EUR u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Pogrešno se može shvatiti iz mog prethodnog posta da je iznos potraživanja 13 milijuna EUR. Moja isprika
Čak su potraživanja veća od ukupnih prihoda za 1 milijun eur. To se rijetko viđa.
Potpuno u suprotnosti od potraživanja KODT-a u prvom kvartalu koja su ravno 0 EUR
Srećom da kod Lenca obično nema problema sa naplatom jer ako brodar ne plati, obično se arestira brod.
Moram vas ispraviti kada je KODT u pitanju, imaju 52.6 mil € potraživanja, odnosno 102.8 € po dionici. Dugotrajnih potraživanja ne vidim ni na VLEN, ni na KODT. Ipak, to je osjetno više ako se gleda omjer potraživanja i trenutne cijene dionice VLEN (34.2%) u usporedbi s KODT (22.5%).
Hm, čudno. U konsolidiranima za prvi kvartal 2023. stoji 0 EUR. Vjerojatno je neka greška jer se u nekonsolidirano nalazi ovo šta vi pišete.
IV. POTRAŽIVANJA (AOP 032 do 035) 031 13.537 eur 0 eur -
Da, otprilike je to ... 1,37 €/dionici potraživanja iz jednog kvartala...
Ali pomalo doći će i to, sada da se maknu oni koji imaju slabu dioptriju pa ne vide malo dublje
Je, točno tako.. Imaju ukupna potraživanja 22,41 milijuna EUR. Strašan iznos.
Inače, to je rast potraživanja od 13 miljuna EUR u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Pogrešno se može shvatiti iz mog prethodnog posta da je iznos potraživanja 13 milijuna EUR. Moja isprika
Čak su potraživanja veća od ukupnih prihoda za 1 milijun eur. To se rijetko viđa.
Potpuno u suprotnosti od potraživanja KODT-a u prvom kvartalu koja su ravno 0 EUR
Srećom da kod Lenca obično nema problema sa naplatom jer ako brodar ne plati, obično se arestira brod.
-
Tek sam sad učio zanimljiv stavku iz bilance. Imaju drastičan skok potraživanja koja nisu još naplatili, odnosno tek će se u drugom kvartalu naplatiti.
II. POTRAŽIVANJA (AOP 047 do 052) 046 9.497.011 EUR 22.413.210 EUR 13 milijuna EUR odnosno gotovo 100 milijuna kuna mora sjesti na račun u drugom kvartalu, sav taj keš će doći uz smanjenje obveze za skoro dva milijuna eura.
Pritom su nakrcali zalihe za dodatnih dva milijuna eura i povećali amortizaciju za gotovo 25% u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.
Vjerojatno su to potraživanja za brodove koji su zgotovljeni krajem proteklog kvartala. Yuma je još unutra i možda je taj skok zaliha baš materijali za Yumu, a onaj Amer prije njega je tek pred tjedan dana isplovio. K tome i kraljevska jahta nije završena u prethodnom kvartalu pa i tu bi trebala ići naplata u drugom kvartalu.
Čini mi se da su sve napravili da ne strše sa dobiti kao šta je to bilo lani, ali daleko je još kraj godine.
-
Dva vojna američka broda, jedan od njih je još u Lencu očito nisu ušla u prvi kvartal već će ući u drugi.
Kraljevska jahta isto je još u škveru, koliko vidim, a to im je jedan od najvećih poslova ikada. Vjerojatno se i za nju još treba dosta toga naplatiti.
Ja stvarno ne znam šta su ljudi više očekivali od rezultata. Lani su Ameri bili u prvom kvartalu i to kraće vrijeme nego ove godine, a ove godine su u drugom kvartalu.
-
Meni je dovoljno da je cijena dionice porasla. Nisam baš toliko pohlepan
-
Uspio sam obrisati svoj post dok sam ti pisao prošli odgovor.
Platili su puno manje poreza nego šta su trebali jer su iskazali znatno veću amortizaciju. I ovaj kvartal je povećana amortizacija. Očito su oprezni sa iskazivanjem dobiti.
Uglavnom, rashodi su izgleda veći zbog kupnja materijala za obnovu doka 11
Velika je to investicija i zasad izgleda uspijevaju to iz tekućeg poslovanja ali takav zamjenski dok vrijedi, prema pisanju u prošlim izvještajima Lenca, 60-70 milijuna eura.
Taj dok nakon obnove će biti najveća vrijednost za Lenac.
-
Da nije bilo toliko povecanje rashoda sa strane sirovina i subliferacije… kvartalna dobit bi bila na razini prosle godine.
Sad dali su napunili skladista ili je rast cijena sirovina, a ostala ista cijena rada, bude se vidjelo.
Kažem, očito se skriva dobit. Lani su dobili dobro od države po prstima. Pa nisu blesavi da ih netko dva put na istu foru ulovi.
-
Čudno. Nešto tu ne štima. Obično bi skdd dosta ranije isplatio od tih maksimalnih 14 dana.
-
Mislim da je to pogrešno razmišljanje. Ne treba gledati na postotak zarade nego šta prodaješ tj. koliko nešto vrijedi.
Ovo je i dalje najjeftinija dionica po odnosu očekivane zarade i cijene na zagrebačkoj burzi.
Govorim to iz vlastitog iskustva. Tako sam prodao KODT na nekih 300 eur jer sam kao dobro zaradio i ne mogu prežaliti.
-
Pa nije to auto servis u garaži kod Štefa da auti stoje u dvorištu i samo se trpaju na dizalicu. Treba vremena da grdosije od 100 ili 200 m doplove.
Napravilo se mjesta za nove brodove.
Ne brini, dolaze Carson city i još par njih.
Inače, donedavno se situacija sa pet-šest brodova u brodogradilištu smatralo fantastičnom situacijom.
Ako bi bio jedan Amer na godinu, to je značilo pozitivan rezultat u toj godini. Sad ih je istovremeno tri.
Inače, ja očekujem značajan rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu ne samo zbog dobre popunjenosti već i zbog zbog inflacije odnosno rasta cijena roba i usluga uz rast profitih marži zbog drastičnog skoka potražnje za uslugama Lenca. Živi bili pa vidjeli kroz tjedan dana da li su mi očekivanja ispravna.
Mislim da zadnji je rast cijene percepcija istoga od strane tržišta.