Ovo je jako dobra vijest za dionice banaka.
Čini mi se da bi HPB, ZABA i IKB mogle biti zlatne koke ove a i slijedeće godine.
Ovo je jako dobra vijest za dionice banaka.
Čini mi se da bi HPB, ZABA i IKB mogle biti zlatne koke ove a i slijedeće godine.
Lijepo se spustila cijena od vrha, već postaje pomalo zanimljivo. Ako se makne četvrti kvartal prošle godine kada su umanjivali dobit radi poreza na ekstra dobit, na ovoj cijeni je p/e oko 5
Ja očekujem da se kod banka zahuktaju preuzimanja vrlo skoro, a tu je IKB prva udavača.
Tako je bilo i sa drugim sektorima nakon preokreta ciklusa poslovanja. Jednostavno firme se nakrcaju novaca u zlatnim vremenima i onda to treba plasirati. A di ćeš drugdje nego tamo di najbolje znaš. U svoj bizinis. S time da IKB posluje u Istri di ima najviše keša od turizma i to je svima izuzetno zanimljiva klijentela.
Inače, plasirali su i dobar dio novaca u narodne obeznice po 3,65%. Mislim da su čak u TOP10 vlasnika.
Izrazito su konzervativni i to je u bankarstu prednost a ne mana. Inače bi bila tamo di su Credo banke i ostale.
Sve financijske veličine im rastu po dobrim stopama, a ako netko želi veću dividendu, a kod njih mesa za to ima, neka da prijedlog za skupštinu.
Mislim da ovaj rast cijene PLAG nema veze sa istiskivanjem dioničara nego sa izvrsnim rezultatima za drugi kvartal.
Kad se pogleda malo bolje rezultat za drugi kvartal vidi se rast prihoda od 40%, a sve to uz rast rashoda od samo 10%.
Ako uspiju takve postotke ostvariti u trećem kvartalu, a vjerujem da bi mogli, možemo očekivati i značajan rast dobiti u trećem kvartalu i samim time onda i rast dividende dogodine, koja je i ove godine bila već visokih 8,5% na trenutnu cijenu.
U stvari ako se sad kupe dionice dobije se i još drugi dio dividende za ovu godinu i vjerojatno dobra dividenda za slijedeću godinu pa to može biti iznos dividende ukupno i preko 10% u samo godinu dana i pritom si kupio dionice najbolje hrvatske turističke kompanije, po mom mišljenju.
Zanimljivo da druge turističke kompanije nisu uspjele u istoj mjeri obuzdati rast rashoda i ostvariti ovakav rast dobiti u drugom kvartalu očito menedžment Plave lagune radi jako dobar posao.
Hvala za info. Ta jahta će onda biti zlatna koka za Lenac. Naknadnih radova koliko voliš.
Opet se lijepo puni škver nakon ljetne stanke. Došli čak dva nova broda, jedan chemical tanker i jedan kontejneraš.
Mogli bi imati još jedan solidan kvartal, s obzirom na dosadašnje poslove i ove nove dolaske.
Jeli zna neko ako je još ona kraljevska jahta u škveru? To im je najveći posao u zadnjih par godina...
Nisam očekivao ovako brzi proboj otpora. Čini mi se da imamo dva ili tri jaka kupca. Iako ne nedostaje prodaje ali prodavali su oni i na nizim razinama pa cijena kontinuirano raste. Baš me zanima kako ovi iz CROS i NEK objesnjavaju šefovima da su prodali masu dionica a cijena otišla 50% par mjeseci nakon prodaje.
Ovakav proboj i novi vrh otvaraju tehnički mogucnost za daljnji rast i put prema 200 eur. Bit ce zanimljivo pratiti
Čak da se to i uvede kod nas takov neki porez na HPB to ne bi imalo nikakvog utjecaja jer smo lani imali ogromnu dobit radi pripajanja Sberbanke.
Nakon jakog overboughta upali smo u dubuki oversold. Sad smo već došli na tržišnu kapitalizaciju od 55 milijuna eura, a samo dok 11 će nakon obnove vrijediti 60tak milijuna eur prema onome šta je uprava govorila.
Kompanija je trenutno podcijenjena s obzirom na ogromnu količinu posla koju imaju, te na investiciju u dok 11, koja je trenutno kapitalno intenzivna, ali dugoročno će ta investicija donijeti porast prihoda i dobiti. Uprava radi dobar posao, gđa. Sandra je dugo vremena u toj branši, a usto je vrstan organizacijski manager i financijaš, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i uvelike je zaslužna za trenutni uspjeh kompanije Viktor Lenac u poprilično kompetitivnoj branši.
To ti je otprilike kao kad turistička firma obnavlja svoj najveći i najbolji hotel. Dok traju radovi imaš kratki zastoj, ali poslije ta soba košta puno više i nosi puno bolju zaradu.
Ameri su ionako rekli da jedino na vojnoj opremi neće štedjeti, a oni su nam ciljano tržište broj jedan. Zbog njih se taj dok najviše i obnavlja.
Nakon jakog overboughta upali smo u dubuki oversold. Sad smo već došli na tržišnu kapitalizaciju od 55 milijuna eura, a samo dok 11 će nakon obnove vrijediti 60tak milijuna eur prema onome šta je uprava govorila.
Zaba je preskupa. Sličnu dividendu daje Nova Ljubljanska u Sloveniji (čak i vecu) i konstantno a ona je na 0,65 Book, a Zaba na 1,79. Suludo.
Jesi provjerio koliko poreza na dividendu moras platiti kao hrvatski građinin na slovenske dionice?
Ili prakticki ostanes bez pola dividende ili te skrbnik odere da ti odradi izbjegavanje dvostrukog oporezivanja
Mislim da kolega Ledica misli na Lursen tj. Gitone. Kupuju i dalje u Rijeci sve sta mogu kupiti i ne pitaju za cijenu. Zadnji shopping im je ovo:
Nekad su sa trenutnim gazdom Lenca imali brodogradilište a Lenac bi se Lursenu savršeno uklopio u planove.
Već imaju projektni ured za jahte i vojne brodove u Rijeci, sad rade marinu a sa Amerima bi mogli puniti LRH dok su im brodovi na remontu.
Kamate neće padata još duže vrijeme, prema svim najavama. Može se desiti zaustavljanje rasta kamata ali spuštati se neće tako brzo jer centralne banke neće riskirati povratak inflacije.
Vi ste lijepo naveli potencijal prema p/e. Kad gledamo prema p/b, koji sada oko 0,75 i tu leži solidno prostora za mogući daljnji rast cijene.
Ono što bi mogao biti bonus kod HPB u odnosu na druge banke u RH je to šta banka nije privitazirana i to može biti novi pokretač za dodatni rast cijene u odnosu na druge banke.
Ako u našoj državi ima imalo pameti, iskoristiti će ovaj ciklus i pokrenuti proces privatizacije u nekom momentu. Čini mi se da je rano za tako nešto jer je ciklus daleko od zrele faze, ali za godinu ili dve bi mogao biti pravi momenat. Budemo vidjeli, vrijeme će pokazati.
Moguće, ali trenutna realnost ukazuje da imamo dva velika prodavača (ukupno imaju nešto manje od 100.000 dionica) i sada imamo višak dionica na prodaji, a ne na kupnji. Ako se ne ulovi netko od velikih ili fondova, možemo se cijediti još dugo vremena na ovim razinama...
Prodaju oni već dulje vrijeme pa cijena kontinuirano raste. Ja čak mislim da je to dobro za dionicu jer se stvara likvidnost.
Pogledaj i Zabu. Bila je velika količina na prodaji po 12 eur pa je danas probijeno.
Svaka čast da doma rade ovako veliku investicju a ne u Kini ili negdje slično. Ova obnova doka će strašno povećati vrijednost Lenca.
Stvarno vas ne razumjem, drukate na rast
Ako vjerujete u papir onda molite Boga od burze da svi na njega zaborave i sakupljate u tišini.
U galami se prodaje
A ovdje još nije vrijeme za prodaju. Uz ovakve kamatne stope.
Pa vas stvarno ne razumijem.
I meni je plan još dokupiti, ali teško ćemo uloviti po nižoj cijeni jer očito da bankama ponovno cvatu ruže.
Ovo šta imam ne prodajem dok država ne proda svoj paket nekoj velikoj stranoj banci.
Nekad su se banke preuzimale na četiri book-a. To bi me zadovoljilo
Šta je čekao da prođe ex divdend day pa da krene u kupnju? Čudan tajming za kupnju po asku
janjetina ovdje ide samo upravi, koliko ja vidim.
Nerealno visoki bonusi su ovo. Pa nisu novi Google napravili.
Treba ih vezati uz cijenu dionice a ne uz neto dobit ili EBITDA-u.
Nevjerojatno mi da su ovo stvarno radili.
Iako nakon onog pranja love pred tri godine i kazne od 5 milijuna eura koju su dobili za to, više me ništa ne čudi kod njih.
Ova poplava zbog rušenja brane mogla bi opet poljuljati cijene žitarica na tržištu. Lani je zbog rasta cijena žitarica Kutjevo dosta profitiralo, vidjet ćemo kako će biti ovaj put