1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marsovac

Posts by Marsovac

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

• Marsovac
    • November 22, 2023 at 10:56 PM

Čovjek već duže vrijeme marljivo skuplja papiriće. Slično kao i Berkopić na KODT.

Kao član NO sigurno poznaje dobro situaciju iznutra. Banka raste već godinama po svim pokazateljima i taj rast ubrzava.

Dobro je i šta dioničar iz TOP 10 prodaje pa time ujedno i povećava free float odnosno likvidnost dionice.

Baš me zanima koliko će slijedeće godine izdvojiti dobit za dividendu. Tu su dosta škrti, mogli bi se malo ugledati na ZABU po tom pitanju.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Marsovac
    • November 21, 2023 at 8:07 AM

Pomalo, bit će. Ove godine rast cijene od odprilike 50%, dogodine bi mogli opet toliko s obzirom na značajan prostor za rast dividende.

A vidiš i da NLB ispipava tržište i najavljuje ulazak u naše krajeve. Sigurno to neće biti otvaranjem poslovnica jednu po jednu. Krenuti će u akvizicije, samo moramo vidjeti koja banka im je meta.

• Marsovac
    • November 15, 2023 at 7:49 PM

Napravio je HPB odličan potez sa onom akcijom 3% kamate. Uzeo brdo novih klijenata i "blokirao" postojeće klijente oročenjem na vrijeme da ne odu depoziti u trezorce.
    Koliko čujem po drugim bankama je velik odljev štednje jer nisu na vrijeme digli kamate na štednju već su se kokošarili na račun klijenata pa im sa to kokošarenje dolazi na naplatu.

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

• Marsovac
    • November 15, 2023 at 3:38 PM
    EU podupire gradnju koridora 5C kroz BiH: Navodno je novi rok za dovršetak 2030. godine | NACIONAL.HR | online izdanje najutjecajnijeg političkog tjednika
    www.nacional.hr

Ide se dalje s povezivanjem LKPC i Budimpešte.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marsovac
    • November 15, 2023 at 8:46 AM

Stvarno su dobro povukle dionice u Americi sinoć. I Slovenija mi je dobro odradila zadnjih dana ponajviše zahvaljujući NLB banci.

Nekako mi se čini da se i kod nas okreće sentiment nakon onih smiješnih priča o teškoj recesiji i da bi mogla i naša burza napraviti jedan solidan skok gore. Dosta je toga podcjenjeno nakon nedavnih kvartalnih izvještaja, pogotovi mi se banke čine jeftine pa me nebi čudilo da krenu stopama NLB-a. Pojedini turisti mi također izgledaju primamljivo.

• Marsovac
    • November 11, 2023 at 7:09 PM

Ja mislim da im je to bio super potez i odlična besplatna reklama.

Da plasiraju samo državne obveznice koje se kreću oko 3.7-4% prinosa je čistih cca 1 % zarade odnosno 6 milijuna eur. A i na naknadama za otvaranje računa će ne nešto zaraditi, a neki će napraviti i kartice, netbanking itd.

Ovim potezom su sigurno pridobili velik broj novih klijenata i dodatno povećali market share koji im rapidno raste zadnje vrijeme.

• Marsovac
    • November 10, 2023 at 2:25 PM

Zato je i donesena ona prethodna odluka za povećanje kapitala iz dobiti za 2023. godinu tj. iz poslovne godine koja još nije završila, a ne zbog skrivanja dobiti radi dividende koja će biti isplaćena i izglasana slijedeće godine za dobit iz 2023. godine.

Naime imaju ogorman skok depozita a to traži dodatni kapital radi zadovoljenja uvjeta propisane adekvatnosti kapitala i stoga su dio dobiti ove godine već sad prebacili u kapital koji može služiti za pokriće adekvatnosti kapitala.

On bi ionako bio tamo preknjižen po završetku ove poslovne godine, a cjelokupni ostatak dobiti iz 2023. onda može ići primjerice u dividendu ili kako već skupština dioničara odluči. Inače, svakako preporučam otići na skupštinu i ostvariti svoja prava kao dioničar, bez obzira na broj dionica koje imate. Uz to, tamo se uvijek saznaju neke dodatne informacije o poslovanju firme i stekne dojam kako firma diše.

Dobro je šta se to radi o iznosu od samo otprilike trećine dobiti koja se očekuje za 2023. godinu, odnosno o 34 milijuna eur. Po meni tu onda ostaje prostor da HPB uđe dogodinu u ovu najbrojniju skupinu državnih tvrtki koje moraju isplatiti 60% dobiti u dividendu. Ja čak vjerujem da im je to cilj za dogodine i ovaj iznos buduće dobiti prebačen u kapital to nekako naslučuje, a da li sam u pravu, vrijeme će pokazati.

• Marsovac
    • November 8, 2023 at 10:05 AM
    Quote from bjane
    Quote from Marsovac

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52454

Već krenula procedura za isplatu dividende. Stvarno su brzi.

3 eurića dividende :?:

Ali kad staviš 30% na dobit od ove godine, to ispadaju jako lijepe cifre

• Marsovac
    • November 8, 2023 at 8:55 AM

Obavijesti izdavatelja - EHO

Već krenula procedura za isplatu dividende. Stvarno su brzi.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marsovac
    • November 5, 2023 at 3:40 PM

Di se oni pojave, trava ne raste za male dioničare.

Šteta da je jeftino poklonjena ovako dobra firma. Isforsirana nepotrebna dokapitalizacija.

• Marsovac
    • November 3, 2023 at 10:40 AM
    Quote from abc1

Nisam dobro razumio, Vlada tek sada uvrštava HPB u tu obvezu, zar se to ne odnosi na sve, a ne selektivno?

I još nešto, da li je to isplata dividende ili neki harač?

Isplata dividende će biti već do kraja godine. Godinama vlada donosi takvu odluku i potom dobit isplaćuju kroz dividendu koju dobiju svi dioničari.

Nije ovo prvi put da se tako nešto donosi, ali je prvi put da je HPB na takvoj listi šta je dobro za dioničare jer konačno idu isplate dividendi.

• Marsovac
    • November 3, 2023 at 9:12 AM

Već godinama vlada donosi takve odluke o raspodjeli dobiti kompanija u većinskom državnom vlasništvu i uvijek to rade kroz dividendu jer drugačije ne može, kako kažu i kolege na forumu.

Ovdje je kvaka šta ove godine imamo za prva tri kvartala u nekonsolidiranom izvještaju čak 65,5 milijuna eura dobiti pa bi već slijedeće godine mogao biti dividendi prinos jako velik. Još malo pa bi mogli i Zabu sustići :)

• Marsovac
    • November 2, 2023 at 10:40 PM
    Quote from Sokolic

Bilo je na dnevniku, međutim sad sam shvatio da je dobit naravno iz 2022 godine

Ne može biti iz isplata iz dobiti za godinu koja nije još gotova. To bi se radilo o predujmu dividende.

Ali ne brinite, i dobit za 2023. biti će najvjerojatnije isplaćena u 2024. godini. Sad kad su jednom ušli na listu kompanija koje moraju isplatiti dividendu, dokle god imaju dobiti, nema van sa liste. Prije će biti da ih dignu na razinu većine ostalih državnih kompanija koje isplaćuju 60% dobiti u dividendu. Znamo da državi nikad dosta para, zagrabi di god može.

Kad malo razmislim, proizlazi da ako se sad kupe dionici postoji velika vjerojatnost da u roku od nešto malo više od godine dana se ulovi dvije dividende. Naravno, uz preduvjet da vlada donese i dogodinu sličnu odluku.

• Marsovac
    • November 2, 2023 at 10:24 PM

Preko bare opet se dobro zeleni. Otprilike 2% u plusu su indeksi.

Dax 1,5% u plusu danas.

Pustili drhtave ručice da se istresu na niskim cijenama i sad nakon shoppinga opet guraju snažno gore. Klasična priča, sve već viđeno.

• Marsovac
    • November 2, 2023 at 9:48 PM

260. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Stvarno je donešena odluka danas na sjednici Vlade RH da se isplati dividenda za HPB u izosu od 30% dobiti iz 2022. g.

Točka 13. sjednice Vlade.

Konačno su i HPB uvrstili na listu državnih kompanija koj su zakonskoj obvezi isplaćivati dividendu.

Ovdje se lijepo stvari odvijaju, prvo odluka o iskupu dionica u trezor, a sad i dividenda. Bolje ne može.

• Marsovac
    • November 2, 2023 at 7:55 AM

Ja se sjećam, ne tako davno, kad je AZ mirovinski stiskao cijenu na KODT na nekih 300 eur, a vidimo di je KODT danas.

Fundament uvjek odradi svoje, prije ili kasnije. Samo treba strpljenja i vremena.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marsovac
    • October 31, 2023 at 3:53 PM

Uf, Lenac me baš iznenadio sa rezultatom. Ja sam očekivao gubitak s obzirom na dok 11, a kad ono 2,2 milijuna eura dobiti. Svaka čast

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Marsovac
    • October 31, 2023 at 1:07 PM

Možda zbog prekomjernog rasta dobiti :)

Piše +142,5%

• Marsovac
    • October 31, 2023 at 12:59 PM
    Quote from Nevera

Stiglo, uff nije dobrooo

Nije dobro. Odlično je :)

Ja sam očekiva 20 mln a kad ono 23 mln eur dobiti

• Marsovac
    • October 31, 2023 at 12:41 PM

Totalni preokret sentimenta na trzištu. I kod nas i vani. Većina kompanija objavljuje odlične rezultate.

Opet su neki prodali u panici nepotrebno i to sve zbog priče o teškoj recesiju.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt