Ja bih više volio da firma posluje duplo bolje, a dionica bude duplo jeftinija...
Posts by mikromakrto
-
-
Pitanje je bi li se taj rast cijene dogodio da se nije dogodila korona i posljedično porast potražnje za proizvodima koje ima Saponija.
Ni krivi ni dužni, proizvodi su im se prodavali bez da je itko pitao za cijenu. Kad je panika prošla, pala je I prodaja, posljedično i cijena dionice.
-
Nije bruto, to je čisti neto prosjek. Zbroj svih neto isplata podijeljen s brojem isplaćenih plaća. Sam taj broj ne govori ništa, ali kad se usporedi s prosjecima prošlih godina daje jako lijepu sliku.
Ali samo na prvu.
Na drugu se uključi inflacija u priču pa realna plaća ispadne kakva ispadne...
-
Mega kriza a la nuklearni rat ne bi srušila cijene nekretnina već bi srušila nekretnine. U krugu par stotina kilometara od svakog takvog događaja. To je scenarij koji nadam se nećemo gledati osim u kinima.
Kupnju nekretnina na Jadranu treba razbiti u nekoliko kategorija; kupnja domicilnog stanovništva za stalan život, kupnja nekretnine za vlastiti odmor i kupnja nekretnine za najam.
Ove zadnje neće srušiti niti ne znam kakva kataklizma niti rat niti neka zakonska odredba već razvoj hotelskog sektora. Hrvatski turizam i dalje, u volumenu, počiva na malim iznajmljivačima, dok se hotelski smještaj tek razmahuje. Za desetak godina će to biti dijametralno suprotno, to je normalan smjer razvoja turizma u skladu s rastom standarda . Danas su već cijene privatnog i hotelskog smještaja (skoro) izjednačene, a usluga je u prosjeku puno kvalitetnija u hotelima. Ljudi kad odvažu valute for money, sve više se okreću hotelima.
Kad se to dogodi, iznajmljivačima će biti isplativije prodati ili dati u dugotrajni najam onoj prvoj grupi, koji žive na Jadranu.
A oni koji traže nekretninu samo za svoj odmor, njih ne pate ni kamate ni cijene ni politika. Kad nađu što žele, to i kupe
-
ernt je bio jucer 236... dividenda 6 eura... spominju se ogromni padovi wtf... znaci da je bila divkusa npr 10 eura bilo bi prihvatljivo i isla bi dionica preko 260 po toj logici... a sada vec i neke cifre 210... da nece ispod 200???
Znam da svatko odgovara za svoje kupnje i prodaje, ali zaista na tolike drukove ima novih kolega bez veze ce bacit papire... pa kakvo spominjanje ispod 200 da nece... pa nisu objavili stecaj... ovo su jos uvijek nelikvidne trgovine i sa sakom dionica se cijena rusi jako... dovoljan je jedan ili dva da povuku i zatuce cijenu taj dan... ako budu vece kolicine da se izlazi onda po meni nesto ne stima sustinski... a ovako previse panike
Meni nije jasno zašto se svi uskomešaju kad se spominje da cijena neke dionice ide xy% gore ili dolje, ali nitko ni da trepne kad poslovanje iste tw firme ide xy% gore ili dolje?!
Iskreno, ne bi mi bilo ništa draže nego da recimo spomenuti ERNT zaroni ne ispod 200 nego ispod 20 eura, ali da poslovanje bude ovakvo kakvo je već godinama.
-
Nismo mi vidjeli nikakvo tržište na nekretninama, a ne bikovsko ili medvjeđe...
U periodu 1945.-1970., država je prolazila kroz ogroman proces industrijalizacije gdje su napuštana sela i prelazilo se u gradove; tvornice su u potrazi za radnicima gradile vlastita stambena naselja, a ponegdje su to bile i prve višestambene zgrade u tim mjestima.
E onda 70ih to polako dolazi na naplatu pa se pojavljuje "zemlja bez Adama" gdje masa muškaraca odlazi na rad u Svetu zemlju Njemačku i tako financira izgradnju kuća, često predimenzioniranih, u kojima bi u budućnosti živjela i djeca sa svojim obiteljima. To su one kuće koje se danas na zagrebačkoj periferiji prodaju po 300k eura. Oni pak koji su bili bliže vatri, s crvenom knjižicom u džepu, grade vikendice na moru.
Ostvarenjem neovisnosti, odnosno ratom u kojem je trećina zemlje spaljena, svako razmišljanje o kupoprodaji nekretnina na puškometu od fronte pada u vodu. A to znači Zagreb+Istra da su imali koliko-toliko normalnu situaciju.
Tek iza 2000. počinje nešto što bi se moglo zvati počecima tržišta nekretnina gdje ljudi odustaju od gradnje kuća i pribjegavaju kupnji stanova, poglavito u Zagrebu. Jer po ratom okupiranom području više nema Borova, OLTa, Đure, Jasinja, Oriolika, TANGa, Oriolika, Gavrilovića, Jugoturbine, TLMa, Rabata i ostalih koji su pokretali lokalne ekonomije. Tada postaje jasno da je Zagreb "centar svijeta", dok nismo izgradili A1 i omogućili Dalmatincima da mijenjaju plahte Švabama.
Ovo danas što imamo je divlji zapad, a ne tržište nekretnina. Porezna i USKOK da malo zagrebu ispod površine imali bi posla za 22 generacije.
-
Koji klinac bi Austrijanac, ako može sa svojom mirovinom pokriti troškove života, selio živjeti u Hrvatsku?
Ne postoji segment života koji je u Hrvatskoj bolji nego u Austriji. Bajke o xy sunčanih sati na nekom udaljenom otoku možeš prodavati samo na nekom turističkom sajmu; u stvarnosti radi se o mjestima koja su 10 mjeseci godišnje prazna, bez ljudi i sadržaja, gdje mnogo toga ovisi o trajektu.
Naravno, puno je ljudi koji vole i takav život, sam ih znam nekoliko. Ali da će horde europskih penzionera hrliti kod nas i kupovati nekretnine, ne vjerujem.
S druge strane, hrpa norveških penzionera provodi zime na Ibizi, kao i engleskih u Varni, gdje postoje njihovi umirovljenički domovi koji im osiguravaju sve od A do Z. Pa i Ž.
To je potpuno drugačiji koncept od ovoga da sami kupuju nekretnine.
-
Mislim da politika, odnosno OMFovi neće dozvoliti velike diskonte na ovu obveznicu. Sve što se pojavi na prodaju će oni pokupiti.
Državi ne odgovara da se priča da netko gubi velike pare na nečemu što je predstavljeno kao dar HDZa svekolikom pučanstvu, a mirovinci mogu samo sanjati 3,5+% zaradu u normalnim okolnostima.
Ali da bih volio kupiti ovo po npr 99% nominale, naravno da bih. I tata bi sine...
-
O Bože, pa oni će uvijek biti u minusu, ne postoji niti promil šanse da ta sastavnica posluje pozitivno, pa ni u teoriji.
Puno je važnije što su ĐĐSV napokon okrenule u plus.
Daleko od toga da je sad sve divno i bajno, ali puno je bolje nego prije godinu ili dvije, barem u operativnom poslovanju.
Česi imaju ogromne najave, što od organskog rasta, što od seljenja proizvodnje raznih proizvoda u Brod ponajprije zbog puno jeftinije struje ovdje nego gore.
Prošle godine 580 proizvedenih vagona, ove godine najvljuju 800, a iduće zaokružuju na 1000 proizvedenih vagona. Proizvesti 3 vagona dnevno ne može baš puno kompanija u cijelom svijetu.Potencijal ogroman, rezultati neizvjesni.
Ako se riješe financijski troškovi, tu se otvara ogroman prostor za puno pozitivnije poslovanje
-
i dalje u minusu
DOBITAK / GUBITAK FINANCIJSKE GODINE
2021 -16.560.847
2022 -13.282.670
Oprosti, da nisi pobrkao firmu ili godinu ili oboje?
ĐĐ je 2021. imao gubitak od 109M kuna, a 2022 dobit od 1,9M kuna?!
-
Preporučio bih svima koje zanima tržište obveznica da pogledaju Vidakovićevo predavanje na tu temu, potanko objašnjava puno toga oko trenutnog stanja na tržištu obveznica i onome što možemo očekivati u (skoroj) budućnosti.
-
Porez na extra dobit?
-
Nemojte me krivo shvatit, nemam ništa protiv ATPL, samo se pitam ako nemaju novaca da bi završili investiciju na Batali (to je pdručje između Gruža i Lapada ), " uglavnom sve stalo ", a to znam jer vidim mojim očima, kako i odakle će dijeliti dividendu. Bili živi pa vidili.
Što kažu na prozoru, dijeli li se što?
-
Ništa bolje nisu mogli zamisliti oni koji vjeruju u kontinuirano dobro poslovanje. Ništa gore nisu mogli zamisliti oni koji su mislili preko noći okrenuti xy%.
Zanimljivo za obje strane
-
Ili je samo porasla vrijednost njihovih postojećih portfelja...
Nekako u tišini, Crobex je probio 2.200 bodova, po tko zna koji puta u zadnjih 5-6 godina. Hoće li ovaj puta konačno to postati donja granica, a ne plafon na kojem se svi istresaju pa se provozamo natrag do 1.900? Ima li materijala za 2.500 i više?
-
Ispit će mi mozak više sa svim silnim brojanjem. Od ove godine Bogu hvala više neće biti brojanja prelazaka na Bregani, Maclju i Rupi, mislim da će početi brojati broj ispijenih kava na odmorištima i obavljenih nuždi, što malih, što velikih.
-
Pa teško da će tri hotela to nivelirat, ali da će popunit dobar dio inače mrtvog dijela godine, svakako hoće.
-
Vidje Hrvatska mnoga čuda, al da netko sam sebi blokira račun da bi radnicima isplatio plaće, e to je valjda samo kod nas moguće.
Lijepo, svaki dan se nešto novo nauči
-
Kineski BDP po glavi malog Kineza je na razini Rusije, ako je vjerovati WB.
Kako to točno EU zaostaje za Kinom? Nije Kina samo Peking i Šangaj, još jako puno pure oni moraju pojesti da bi došli na razinu EU. Pa mi imamo 40% veći BDP od njih...
Da u zadnjih nekoliko desetljeća rastu kao nikada u povijesti, to je nepobitno, ali lakše je i rasti kad imaš nisku bazu. I mi smo šampioni na EU razini po rastu u zadnje 2-3 godine, pa ne vidim baš natpise da Hrvatska stiže Njemačku ili Francusku. Ili ajde barem Sloveniju za početak.
I mi, kao i Kinezi, još puno pure moramo pojesti.
-
Lijepo zvuči da će u novoj godini podići proizvodnju vagona za skoro 40%. Nadam se s (bilo kakvom) pozitivnom maržom.